[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
356
2 099
93
Ajánlom
2024. ápr. 10. Ultrahang (kérdez Király Tamás, válaszol Szabó József)

Ukrajna néhány lépésre van az összeomlástól?


Szerintem az ukránok kb. 5 %-a, élükön Zelenszkijjel még mindíg pozitívan tekint a jövőbe .... a többieknek nincs pénze drogokra.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 625
16 393
113
Áthozom ide, mert ne hordjuk szét...

Amikor már a brit hírszerzés rendszeres nyilvános jelentései is arról szólnak, hogy két új hadsereget állítanak fel az oroszok (március 25-i jelentés), meg kb. egy héttel később, hogy havi 30.000 önkéntes bevonulót öltöztetnek be az oroszok, akkor azért a nyugati vezérkari főnököknek is van némi infójuk a helyzetről.
És erre jön még rá a szezonális 400.000 fő soros bevonuló.
A 2+2-t ők is el tudják végezni. Ha meg végül Putyin bejelenti a hadiállapotot, akkor az elmúlt 2-3 év összes soreszát is be fogják rántani, és akkor már be is vethetik a fronton őket, amitől a különleges műveleti státusz eddig nagyjából megmentette őket.
Nem tudom, h jó ötlet e nekimenni egy nagy offenzívának. A védelem ismét óriási előnyben van. Ezzel a "csipegetéssel" meg életet lehet spórolni. Ha Biden bukik, könnyebb lezárni a dolgot minden félnek. Nincs ukrán kontaktom így innen úgy gondolom, h nem faroltak ki Zelenszkij mögül, még akkor sem ha nem lesz áram, meg fűtés.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 122
9 189
113
Nem tudom, h jó ötlet e nekimenni egy nagy offenzívának. A védelem ismét óriási előnyben van. Ezzel a "csipegetéssel" meg életet lehet spórolni. Ha Biden bukik, könnyebb lezárni a dolgot minden félnek. Nincs ukrán kontaktom így innen úgy gondolom, h nem faroltak ki Zelenszkij mögül, még akkor sem ha nem lesz áram, meg fűtés.
Talán kihúzza a világ a nagy háborút Biden és a bandájának bukásáig. Mondjuk piszkosul dolgoznak a III vh-n. Putyin szerintem kivárna, de közben felkészül arra a lehetőségre, ha neki ugrik a Nato. Ebben az esetben Európának reszeltek.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 398
16 667
113
Az még nem de nyílván akkor "visszalőnek" ha közvetlen támadják őket.Ebben az esetben meg ha válsszként Nato országban levő támaszpontot támadnak az Oroszok ahol Francia gépek állomásoznak(Románoknál).Ebban az esetben viszont már Nato területet is érintene a konfliktus.

Erre is van "példa".Oroszok eddig ha úgy vesszük tétlenül nézik ahogy bombáznak az Izraeli gépek szíriában.
Az izraeli gépek vagy a saját,vagy libanoni légtérből lövik ki a rakétáikat. Egyszer repült be egy F-16 os le is lőtte a szíriai légvédelem.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 908
13 809
113
Már sok helyen olvasom...a 2014 óta harcoló 64 éves Russel Bentley eltűnt a DNR-ben...a hatóságok keresik... Sztem aki kicsit foglalkozott a háborúval, tudja ki Ő :(
photo-2024-04-12-20-47-38.jpg
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 144
25 369
113
Azért ehhez lenne pár észrevétel:
  • a PTB-3000 póttartály nem 3000 kg, hanem 3000 liter befogadó képességű. Egy liter keró meg nem 1 kg, és a tartály sem nehéz acél, csak alu lemez. És nem csak súlyban, hanem méretben és légellenállásban sem analóg a kettő. Szóval nem kellene automatikusnak tekinteni, hogy függeszthető a PTB-3000 helyére a FAB-3000.
  • A MiG-31K-t meg erősen kétlem, hogy FAB-3000 hurcolására használnák. Van belőle 14 darab, amiből jó ha 10 bevethető egyszerre. A további átalakítás sem megoldható, mert elfogytak a modernizálható sárkányok. Ezeket nem fogják másra használni csak Tőrök bevetésére. Ne felejtsük el, hogy a FAB-3000 "kittesítve" is csak taktikai fegyver marad, a Tőr pedig - annak ellenére, hogy hagyományos töltetű - a hatótávolsága és a képességei miatt jóval több annál. Nem fogják azt a pár hordozó gépet kockáztatni. (Igen tudom, hogy a Tőrt elvileg a Tu-22M3 és a Szu-34M is hordozhatja, de látott már valaki fényképet / videót erről? Esetleg repülés közben?)
  • A Szu-24M meg dettó. Honnan vesznek? 2022-ben az egész VKSz-ben már csak két század repülte, a Morszkoj Aviaciánál meg két másik, de azok vegyesen az MR változattal. Ez cirka 35 db. Volt 2 éve. Azt, hogy ezek közül most, 2024-ben mennyit használnak még nem tudom, mert az orosz oldalakról az SzVO kezdete óta elég nehéz aktuális infot szerezni. De véleményem szerint legjobb esetben sem tudnak összekaparni kéttucatnyinál többet. Ekkora gépmennyiségre meg nem fognak belevágni az integrációba. A még meglevő Szu-24M-eket szerintem inkább a távol-keleten fogják tartani.
  • A Tu-22M3 valóban simán képes lehet elvinni akár több FAB-3000-est is, de ezzel meg az a probléma, hogy nem tudom merik-e kockáztatni őket. Már nincs gyártásban, modernizálgatják (elég csiga tempóban), és jóval kevesebb van belőle, mint a Szu-34-esből, amit folyamatosan gyártanak, ha nem is valami lenyűgöző tempóban. Szerintem a VKSz vezetése nem szeretne szembe nézni azzal, hogy egy ilyen pótolhatatlan Tupoljev bombázó fut bele olyan légvédelmi csapdába, mint az a máig is bizonytalan számú Szu-34-es pár hete. Elég nagy arcvesztés lenne!

Ettől függetlenül szükség van a "kittesített" FAB-3000-es siklóbombákra, csak az a kérdés, hogy mire fogják függeszteni őket.
Észrevétel az észrevételről.
A PTB-3000 pót üzemanyagtartály esetén a felfüggesztési pont terhelése a kérdés (szerintem nem volt kicentizve), nem az, hogy valójában hány kg, 3000 liter üzemanyag, márpedig a pilon terhelése biztosítja a FAB-3000 bomba függesztését.
Az, hogy az oroszoknál mennyi MiG-31, Szu-24 van jelenleg olyan állapotban, hogy reaktiválható legyen a FAB-3000 bomba hordozására, szerintem nem sokan tudják megmondani. A Szu-24 repülőgépek kiváltása nem olyan régi, hogy ne lenne az oroszoknak jó pár darab belőle. Az, hogy aktív állapotban lévő alakulat és repülőgép mennyi van, szerintem nem mérvadó. Az, hogy mennyit tudnának elővenni és átalakítani majd a jövőben kiderül. Eddig is voltak meglepetések. Ahogyan a helyzet alakulását látjuk, várhatóan a jövőben orosz részről a teljes légi-fölény át fog alakulni teljes légi-uralommá, (jelenleg helyileg már létezik ilyen), amelynél már a nagyobb támadó repülőgépek is közvetlenül a frontvonalon is használhatják a FAB-3000 bombákat az UMPK kittekkel. Azért azt látni kell, hogy a FAB-3000 bombák az UMPK kittekkel ugyan olyan kiemelt célpontok ellen lesznek alkalmazva, mint a H-47M2 Kinzsal rakéták, csak közelebb a frontvonalhoz.
A Szu-34 teljes fegyverterhelése 12.000kg, annyi, mint a Tu-22M3 repülőgépé!
Ahogyan a Tu-160M2, ugyan úgy a Tu-22M4 változat újra gyártását is elkezdhetik, ez csak szándék és pénz kérdése.
Ha már az oroszoknál felvetődött a nagyobb bombák UMPK kitekkel való használatának kérdése, adjuk már meg az esélyt nekik, hogy meg fogják tudni oldani, még ha nehéz is egyeseknek ezt elhinni. Az, hogy háború van, kockázattal jár, ésszerűen kell alkalmazni a technikát és a csapatokat is. Én úgy látom, hogy az oroszok nem eszetlenül háborúznak és készülnek valami sokkal nagyobbra.
smartcrop

6c0d3839eeb9ab4584e6e2803d5de4cd.jpeg

218caee9-3883-46e9-b02b-adc46795f14a.webp

YXJ0aWNsZXMvaW1hZ2UvMjAyMi8zLzQ4Lzk4L2J3YS5qcGc.webp

13747928.jpg

Kizárták a Roszkoszmosz állami vállalat felügyelőbizottságából Szergej Szurovikint, az Orosz Repülési Erők korábbi főparancsnokát.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 347
13 877
113
Nem tudom, h jó ötlet e nekimenni egy nagy offenzívának. A védelem ismét óriási előnyben van. Ezzel a "csipegetéssel" meg életet lehet spórolni.
Pont, hogy ez változott.
Ami az orosznak nem volt meg, az a képesség a beásott védelem kibányászására (meg úgy CAS cakkumpakk). Álltak földi csapásmérés szintjét tekintve valahol az előző évezredben. A szárazföldiek csinálták azt, amit a légierőnek kellett volna, jó sok vérrel.
Most érték el kis mértékben azt, hogy a szárazföldi erők előtt ki tudják bontani egy bombával azt, amire eddig elesett mondjuk száz katona meg kilőttek 5 harcjárművet.
Ehhez kellett:
  • A légifölény kiterjesztése - értsd DEAD. Ezt úgy tűnik HS raksik meg drónok kombójával érik el. AA fronton semmi gond nem volt az elejétől fogva, ellenben itt lehet majd némi problema az F-16 megjelenésével.
  • Megfelelő fegyverzet - iráni, de inkább emögé bújt kinai tech transzfer megugrotta ezt is.
  • Felderités/célazonositás. Saját + kinai ez is.
Vagyis innentől a VKS el tudja látni azt a feladatot, amit egy modern légierőtől el lehet várni - tapossa ki a belét minden kemény célnak, ami a szárazföldi erők előtt áll.

Ha pedig nyugati oldalról ezt nem oldják meg valahogy, az orosz előretörés sebessége egyenes arányban fog nőni az átadott új gépek és siklóbombák számával. És itt lesz a csavar - mit terveznek NATO oldalról ez ellen tenni? Mert nem hinném ezt olyan könnyen elengedik...
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 031
23 610
113
Észrevétel az észrevételről.
A PTB-3000 pót üzemanyagtartály esetén a felfüggesztési pont terhelése a kérdés (szerintem nem volt kicentizve), nem az, hogy valójában hány kg, 3000 liter üzemanyag, márpedig a pilon terhelése biztosítja a FAB-3000 bomba függesztését.
Az, hogy az oroszoknál mennyi MiG-31, Szu-24 van jelenleg olyan állapotban, hogy reaktiválható legyen a FAB-3000 bomba hordozására, szerintem nem sokan tudják megmondani. A Szu-24 repülőgépek kiváltása nem olyan régi, hogy ne lenne az oroszoknak jó pár darab belőle. Az, hogy aktív állapotban lévő alakulat és repülőgép mennyi van, szerintem nem mérvadó. Az, hogy mennyit tudnának elővenni és átalakítani majd a jövőben kiderül. Eddig is voltak meglepetések. Ahogyan a helyzet alakulását látjuk, várhatóan a jövőben orosz részről a teljes légi-fölény át fog alakulni teljes légi-uralommá, (jelenleg helyileg már létezik ilyen), amelynél már a nagyobb támadó repülőgépek is közvetlenül a frontvonalon is használhatják a FAB-3000 bombákat az UMPK kittekkel. Azért azt látni kell, hogy a FAB-3000 bombák az UMPK kittekkel ugyan olyan kiemelt célpontok ellen lesznek alkalmazva, mint a H-47M2 Kinzsal rakéták, csak közelebb a frontvonalhoz.
A Szu-34 teljes fegyverterhelése 12.000kg, annyi, mint a Tu-22M3 repülőgépé!
Ahogyan a Tu-160M2, ugyan úgy a Tu-22M4 változat újra gyártását is elkezdhetik, ez csak szándék és pénz kérdése.
Ha már az oroszoknál felvetődött a nagyobb bombák UMPK kitekkel való használatának kérdése, adjuk már meg az esélyt nekik, hogy meg fogják tudni oldani, még ha nehéz is egyeseknek ezt elhinni. Az, hogy háború van, kockázattal jár, ésszerűen kell alkalmazni a technikát és a csapatokat is. Én úgy látom, hogy az oroszok nem eszetlenül háborúznak és készülnek valami sokkal nagyobbra.
smartcrop

6c0d3839eeb9ab4584e6e2803d5de4cd.jpeg

218caee9-3883-46e9-b02b-adc46795f14a.webp

YXJ0aWNsZXMvaW1hZ2UvMjAyMi8zLzQ4Lzk4L2J3YS5qcGc.webp

13747928.jpg

Kizárták a Roszkoszmosz állami vállalat felügyelőbizottságából Szergej Szurovikint, az Orosz Repülési Erők korábbi főparancsnokát.
gyorsan megnéztem mit irnak a ruszkik a FAB-okról .. hátha érdekel mást is :)

Az FAB-9000 használatának csak egy esete ismert. Az első csecsen háború alatt egy ilyen bombával próbáltak lerombolni egy csecsenek által elfoglalt épületet. A bomba több emeleten is át tudott hatolni, de nem robbant fel,besült.

2022 tavaszán FAB-3000-es bombákat dobtak le az ukrán alakulatokra az Azovstal területén.

A közelmúltban vált ismertté, hogy az orosz védelmi ipar újraindította az 1954-es változatban gyártott FAB-3000-es légibombák gyártását , az első adagot februárban küldték el a megrendelőnek, és most új bombákat gyártanak.

FAB műszaki paraméterek

FAB-3000 -M54
A teljes hossz kb. 3,3 m, maximális átmérője 820 mm.
A teljes tömege biztosítékok nélkül 3067 kg.
A tok belsejében 1387 kg robbanóanyagot helyeztek el.
A detonációt három biztosítékkal hajtják végre, amelyek egy aljzatba vannak helyezve a fejrészben és kettő a farokban.
A detonációt a célponttal való érintkezéskor és késleltetéssel is biztosítják,ez a működtetési elv mind a három típusnál ugyanaz

A FAB-5000-M54 hossz3,3 m, átmérő 1,06 m
A bomba tömege 5247 kg, ebből 2210 kg a robbanófej.

A FAB-9000-M54
hossz több mint 5 m,átmérő 1,2 m ,súly 9407 kg,ebből 4300 kg a robbanófej. (állítólag)


FAB-3000 kb . 35-40 m-es körzetben garantáltan elpusztít mindenkit,150-160 m-es körzetben agyrázkódás, különféle sérülések stb.
A FAB-9000 bomba totális ölési zónájának sugara 55-57 m,súlyos sérülések 200-220 méteren belül.

A szolgálatban lévő nagy hatótávolságú bombázók a Tu22M3, Tu-95MS és Tu-160 vihetik a FAB-3000-eseket.,a Szu-34 elvileg 1 db FAB-3000 hordozására képes,de egyelőre nincs adat ilyen felhasználási módról. így talán könnyebb matekozni,hogy ki mit,és mennyit vihet.

állítólag az 500-1500-as verzió bőven elég mindenre .. de ezek a nagyobbak a megerősített erődvárosok ellen tesznek majd jó szolgálatot, a többi célpontra felesleges ezeket a nagy malacokat ledobálni.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Zelenszkij nukleáris zsarolása az EU-nak és... Görögországnak: Csernobilnál 35-ször rosszabbat adok nektek.

A Zelenszkij-rezsim összeomlóban van, és hogy kihúzza magából, amit lehet, rendkívül veszélyes zsaroláshoz folyamodik.
Nem kell katonai elemzőnek lenni ahhoz, hogy felismerjük, hogy Ukrajnának semmi esélye sincs megnyerni a katonai konfliktust Oroszországgal.
A Nyugat számára ez azt jelenti, hogy azonnali tárgyalásokra van szükség annak érdekében, hogy megmentsék a kijevi bábkormánytól, ami még megmenthető.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és társai azonban másként látják a helyzetet.
A kijevi elit számára az új geopolitikai valóság elismerése teljes kapitulációt és esetleg biológiai megsemmisítést jelent.

Amit a zaporizzsjai atomerőmű elleni folyamatos támadások elárulnak

Ukrajna tehát a végső eszközhöz, a zsaroláshoz folyamodik, méghozzá a nukleáris zsaroláshoz, hogy minél több erőforrást vonjon ki magából, mielőtt összeomlik.
"Néhány nappal ezelőtt tanúi lehettünk az ukrán kamikaze drónok nagyszabású támadásának a zaporizzsjai atomerőmű ellen, amely a különleges katonai művelet kezdete óta az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll.
A támadások több napon át tartottak, és számos kárt okoztak az atomerőműben, amelyek szerencsére egyelőre nem jelentenek veszélyt az erőmű épségére.
Ha nem lett volna az orosz hadsereg egyértelmű és összehangolt fellépése, a következmények teljesen kiszámíthatatlanok lettek volna" - jegyzi meg Kirill Sztrelnyikov elemző a Ria Novosztyi cikkében.

A NAÜ pislog
Oroszország azonnal üzenetet küldött a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ), hogy a zaporizzsjai atomerőműben keletkezett károk,katasztrófához vezethetnek, és a szervezet tagjainak és vezetőségének el kell ítélnie Kijevet, amely a támadások mögött állt.
A NAÜ azonban még ma is szemet huny a tény felett, hogy elvakították.

Másrészt a kijevi rezsim úgy döntött, hogy olyan ajánlatot tesz a Nyugatnak és különösen Európának, amelyet nehéz visszautasítani.
Ez a következő egyszerű, de nukleáris zsarolás: Vagy több pénzt adnak nekünk, és a NATO teljes erejével szembeszállnak Oroszországgal, vagy mi adunk Európának egy új Csernobilt.

Egy új Csernobilt, de 35-ször rosszabbat.
Az alig leplezett pánikból ítélve a fenyegetés nem alaptalan.

A zaporozsjei atomerőmű a legnagyobb Európában.
Az atomreaktorok 30-35-ször nagyobb mennyiségű sugárzást tartalmaznak, mint a felrobbant csernobili atomreaktor.
Az erőmű megsemmisülése hatalmas területet fog beszennyezni, ami után éhínség fog beállni, ami több mint 100 millió embert érint.

Mely országok lesznek érintettek?
A sugárzás nemcsak a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokat, Oroszország és Fehéroroszország határvidékeit, hanem a még ellenőrzése alatt álló Kijev, Zaporozsje, Harkov, Poltava, Herszon, Odessza, Nyikolajev területeit is érintheti.
Elérheti továbbá Moldovát, Bulgáriát, Romániát, Lengyelországot, Törökországot, Görögországot, Grúziát, Németországot, Szlovákiát és Skandináviát.
A Fekete- és Földközi-tenger partvidéke lakatlanná válhat. Az egész szennyezett terület sok ezer évre lakhatatlanná válhat az emberi élet számára.

A média nyilvánosságra hozta Kijev baljós tervét, amely Oroszország és Európa ellen irányul.

Az ügy pozitív oldala
A jó hír az, hogy ennek a forgatókönyvnek a bekövetkezésének a kockázata alacsony, mivel az orosz fegyveres erők mindent megtesznek a zaporozsjei atomerőmű biztonsága érdekében, miközben az erőmű hat reaktorából ötöt leállítottak, a hatodik pedig "forró leállás" üzemmódban van, hogy az erőmű szükségleteit kielégítse - állítja Sztrelnyikov.

2022-ben, a zaporozsjei atomerőmű első kijevi bombázása után Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy a kijevi hatóságok "valóban túszul ejtik egész Európát, és azzal fenyegetőznek, hogy felgyújtják".

Már csak az a kérdés, hogy Zelenszkij nyugati támogatói elpusztítják-e az általuk nevelt Frankenstein-szörnyeteget.

 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 479
24 161
113
Harkovi erőművi alállomás, konyec:

ukri T64 drónnal lekövetve majd tüzérséggel elpusztítva:

Egy ukri cég talált egy piaci rést, 404isztáni zászlókra nyomtatja a meghaltak képét:

Lancet és a kritikus találat:

Balaton helyett bandera:
Különleges erők 22 éves századosa:
A madjar egyik haverja is elment:
+:

Az azovos "keményfiúk" megtagadták Csaszov-jarba való utazást:
 

hurci10

Well-Known Member
2018. július 1.
416
1 524
93
Az, hogy az oroszoknál mennyi MiG-31, Szu-24 van jelenleg olyan állapotban, hogy reaktiválható legyen a FAB-3000 bomba hordozására, szerintem nem sokan tudják megmondani. A Szu-24 repülőgépek kiváltása nem olyan régi, hogy ne lenne az oroszoknak jó pár darab belőle. Az, hogy aktív állapotban lévő alakulat és repülőgép mennyi van, szerintem nem mérvadó. Az, hogy mennyit tudnának elővenni és átalakítani majd a jövőben kiderül. Eddig is voltak meglepetések. Ahogyan a helyzet alakulását látjuk, várhatóan a jövőben orosz részről a teljes légi-fölény át fog alakulni teljes légi-uralommá, (jelenleg helyileg már létezik ilyen), amelynél már a nagyobb támadó repülőgépek is közvetlenül a frontvonalon is használhatják a FAB-3000 bombákat az UMPK kittekkel. Azért azt látni kell, hogy a FAB-3000 bombák az UMPK kittekkel ugyan olyan kiemelt célpontok ellen lesznek alkalmazva, mint a H-47M2 Kinzsal rakéták, csak közelebb a frontvonalhoz.
smartcrop

6c0d3839eeb9ab4584e6e2803d5de4cd.jpeg

218caee9-3883-46e9-b02b-adc46795f14a.webp

YXJ0aWNsZXMvaW1hZ2UvMjAyMi8zLzQ4Lzk4L2J3YS5qcGc.webp

13747928.jpg

Kizárták a Roszkoszmosz állami vállalat felügyelőbizottságából Szergej Szurovikint, az Orosz Repülési Erők korábbi főparancsnokát.
A Te véleményed hemzseg a feltételes módtól. Az, hogy valami "csak" akarat és pénz kérdése, jól hangzik, és talán igaz is lehet, csak hát van-e az orosz oldalon akarat és pénz?
Viszont vannak tények, amiket sem akarattal, sem pénzel nem lehet rövid (esetünkben az SzVO-ból még hátralevő) idő alatt megváltoztatni.

Én egész pontosan megmondom neked, hogy mennyi eltárolt repülőgépet tudnak elővenni. Egy darabot sem!
Ha egyszer a MiG-31BM / BSzM / K modernizációs program során elfogytak az arra alkalmas sárkányok, akkor nincs miből. Ez tény, nem vélemény.
A Szu-24M-eket és MR-eket még 2018-ban kezdték kivonni. Azután 19-ben rájöttek, hogy a felderítőket nem tudják mással pótolni, így a még meglevő pár ezred gépeit szétosztották a bombázó ezredeknél 3. századként létrehozott felderítő századok között. A bombázó változat gépei közül Szu-24M2 néven modernizáltak max. 40 darabot, azok repültek még az SzVO előtt a távol-keleten és a flotta két századában. A többit pedig jó orosz szokás szerint a váltó típus megérkezése és a kivonás után kihúzták a fűre, és hagyták szétrohadni. Sajnos ez sem feltételezés, hanem tény. Elég megnézni a Google Earth vagy a Yandex képein az orosz reptereket, bizony ott rohadnak a masinák. Azokból pedig már a Jóisten sem csinál repülőt, nem hogy az orosz. Ez nem T-55-ös, hogy olajcsere, festés, vagy még az sem, mert a rozsdabarna is álcázószín, aztán mehet a frontra. Ha egy puhafalu üzatartály előregedik, vagy egy gázturbina a konzerválás hiánya miatt beáll, és nincs mire kicserélni, mert már nem gyártják 20 éve, akkor az a gép nem fog felszállni! Ez is tény.

Már ne is haragudj, de a még csak mesékben létező FAB-3000-as siklóbomba és a Tőr közé egyenlőségjelet tenni nem túl bölcs dolog. Nem "csak" a hatótávolságuk különbözik. Egy H-47M2-est soha a büdös életben nem fognak egy frontvonalban levő betonerőd ellen kilőni. Ahhoz túl drága, és túl kevés van belőle. Egy FAB-3000-es meg soha nem fog fenyegetést jelenteni egy mélyen a hátországban levő, védett, stratégiai fontosságú célra.

Azt meg magyarázza el valaki, hogy miért kellene az orosznak UMPK kittet rakni a FAB-3000-re? A hír annyi volt, hogy legyártottak egy tétel bombát. Miből következik, hogy nem a Mariuponál ledobottakat pótolták? Vagy, hogy siklóbombát csinálnak belőle? Itt mindenki azt mantrázza, hogy az ukrán légvédelem hamarosan összeomlik / már össze is omlott, jön a VKSz-nek a boldog légiuralom korszaka. Akkor meg miért ne tehetnék meg, hogy a csili - vili új FAB-3000-eseiket felakasztják az amúgy arra tökéletesen megfelelő Tu-22M3-asokra, berepülnek a front fölé, és közepes magasságból (mert AAA fenyegetés azért még lehet) közvetlen irányzással kibombázzák a szart is a kaprokból? Miért kellene nekik vesződni azzal, hogy irányító és szárnykitteket faragjanak a bombáikra? Mariupolnál sem kellett az Azovstal ellen! Igen megcsinálta az UMPK kittes FAB-500-ast és 1500-ast, mert kellett a légvédelmi rakéták fenyegetése miatt. De ez a fenyegetés állítólag megszűnt, vagy hamaroan megszűnik! Gondolkodjunk már, ha kérhetem! Az orosz meg akarja nyerni ezt a háborút, ás nem fog semmit csinálni, ami nem szükséges a célja eléréséhez. Ha pedig mégis szüksége lessz a kittes 3 tonnásokra, akkor bizony van még ukrán légvédelmi rakéta fenyegetés, légi uralom meg nincs!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 897
78 135
113
A Te véleményed hemzseg a feltételes módtól. Az, hogy valami "csak" akarat és pénz kérdése, jól hangzik, és talán igaz is lehet, csak hát van-e az orosz oldalon akarat és pénz?
Viszont vannak tények, amiket sem akarattal, sem pénzel nem lehet rövid (esetünkben az SzVO-ból még hátralevő) idő alatt megváltoztatni.

Én egész pontosan megmondom neked, hogy mennyi eltárolt repülőgépet tudnak elővenni. Egy darabot sem!
Ha egyszer a MiG-31BM / BSzM / K modernizációs program során elfogytak az arra alkalmas sárkányok, akkor nincs miből. Ez tény, nem vélemény.
A Szu-24M-eket és MR-eket még 2018-ban kezdték kivonni. Azután 19-ben rájöttek, hogy a felderítőket nem tudják mással pótolni, így a még meglevő pár ezred gépeit szétosztották a bombázó ezredeknél 3. századként létrehozott felderítő századok között. A bombázó változat gépei közül Szu-24M2 néven modernizáltak max. 40 darabot, azok repültek még az SzVO előtt a távol-keleten és a flotta két századában. A többit pedig jó orosz szokás szerint a váltó típus megérkezése és a kivonás után kihúzták a fűre, és hagyták szétrohadni. Sajnos ez sem feltételezés, hanem tény. Elég megnézni a Google Earth vagy a Yandex képein az orosz reptereket, bizony ott rohadnak a masinák. Azokból pedig már a Jóisten sem csinál repülőt, nem hogy az orosz. Ez nem T-55-ös, hogy olajcsere, festés, vagy még az sem, mert a rozsdabarna is álcázószín, aztán mehet a frontra. Ha egy puhafalu üzatartály előregedik, vagy egy gázturbina a konzerválás hiánya miatt beáll, és nincs mire kicserélni, mert már nem gyártják 20 éve, akkor az a gép nem fog felszállni! Ez is tény.

Már ne is haragudj, de a még csak mesékben létező FAB-3000-as siklóbomba és a Tőr közé egyenlőségjelet tenni nem túl bölcs dolog. Nem "csak" a hatótávolságuk különbözik. Egy H-47M2-est soha a büdös életben nem fognak egy frontvonalban levő betonerőd ellen kilőni. Ahhoz túl drága, és túl kevés van belőle. Egy FAB-3000-es meg soha nem fog fenyegetést jelenteni egy mélyen a hátországban levő, védett, stratégiai fontosságú célra.

Azt meg magyarázza el valaki, hogy miért kellene az orosznak UMPK kittet rakni a FAB-3000-re? A hír annyi volt, hogy legyártottak egy tétel bombát. Miből következik, hogy nem a Mariuponál ledobottakat pótolták? Vagy, hogy siklóbombát csinálnak belőle? Itt mindenki azt mantrázza, hogy az ukrán légvédelem hamarosan összeomlik / már össze is omlott, jön a VKSz-nek a boldog légiuralom korszaka. Akkor meg miért ne tehetnék meg, hogy a csili - vili új FAB-3000-eseiket felakasztják az amúgy arra tökéletesen megfelelő Tu-22M3-asokra, berepülnek a front fölé, és közepes magasságból (mert AAA fenyegetés azért még lehet) közvetlen irányzással kibombázzák a szart is a kaprokból? Miért kellene nekik vesződni azzal, hogy irányító és szárnykitteket faragjanak a bombáikra? Mariupolnál sem kellett az Azovstal ellen! Igen megcsinálta az UMPK kittes FAB-500-ast és 1500-ast, mert kellett a légvédelmi rakéták fenyegetése miatt. De ez a fenyegetés állítólag megszűnt, vagy hamaroan megszűnik! Gondolkodjunk már, ha kérhetem! Az orosz meg akarja nyerni ezt a háborút, ás nem fog semmit csinálni, ami nem szükséges a célja eléréséhez. Ha pedig mégis szüksége lessz a kittes 3 tonnásokra, akkor bizony van még ukrán légvédelmi rakéta fenyegetés, légi uralom meg nincs!
Túl sokat vársz el.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 202
66 988
113
Zelenszkij nukleáris zsarolása az EU-nak és... Görögországnak: Csernobilnál 35-ször rosszabbat adok nektek.

A Zelenszkij-rezsim összeomlóban van, és hogy kihúzza magából, amit lehet, rendkívül veszélyes zsaroláshoz folyamodik.
Nem kell katonai elemzőnek lenni ahhoz, hogy felismerjük, hogy Ukrajnának semmi esélye sincs megnyerni a katonai konfliktust Oroszországgal.
A Nyugat számára ez azt jelenti, hogy azonnali tárgyalásokra van szükség annak érdekében, hogy megmentsék a kijevi bábkormánytól, ami még megmenthető.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és társai azonban másként látják a helyzetet.
A kijevi elit számára az új geopolitikai valóság elismerése teljes kapitulációt és esetleg biológiai megsemmisítést jelent.

Amit a zaporizzsjai atomerőmű elleni folyamatos támadások elárulnak

Ukrajna tehát a végső eszközhöz, a zsaroláshoz folyamodik, méghozzá a nukleáris zsaroláshoz, hogy minél több erőforrást vonjon ki magából, mielőtt összeomlik.
"Néhány nappal ezelőtt tanúi lehettünk az ukrán kamikaze drónok nagyszabású támadásának a zaporizzsjai atomerőmű ellen, amely a különleges katonai művelet kezdete óta az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll.
A támadások több napon át tartottak, és számos kárt okoztak az atomerőműben, amelyek szerencsére egyelőre nem jelentenek veszélyt az erőmű épségére.
Ha nem lett volna az orosz hadsereg egyértelmű és összehangolt fellépése, a következmények teljesen kiszámíthatatlanok lettek volna" - jegyzi meg Kirill Sztrelnyikov elemző a Ria Novosztyi cikkében.

A NAÜ pislog
Oroszország azonnal üzenetet küldött a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ), hogy a zaporizzsjai atomerőműben keletkezett károk,katasztrófához vezethetnek, és a szervezet tagjainak és vezetőségének el kell ítélnie Kijevet, amely a támadások mögött állt.
A NAÜ azonban még ma is szemet huny a tény felett, hogy elvakították.

Másrészt a kijevi rezsim úgy döntött, hogy olyan ajánlatot tesz a Nyugatnak és különösen Európának, amelyet nehéz visszautasítani.
Ez a következő egyszerű, de nukleáris zsarolás: Vagy több pénzt adnak nekünk, és a NATO teljes erejével szembeszállnak Oroszországgal, vagy mi adunk Európának egy új Csernobilt.

Egy új Csernobilt, de 35-ször rosszabbat.
Az alig leplezett pánikból ítélve a fenyegetés nem alaptalan.

A zaporozsjei atomerőmű a legnagyobb Európában.
Az atomreaktorok 30-35-ször nagyobb mennyiségű sugárzást tartalmaznak, mint a felrobbant csernobili atomreaktor.
Az erőmű megsemmisülése hatalmas területet fog beszennyezni, ami után éhínség fog beállni, ami több mint 100 millió embert érint.

Mely országok lesznek érintettek?
A sugárzás nemcsak a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokat, Oroszország és Fehéroroszország határvidékeit, hanem a még ellenőrzése alatt álló Kijev, Zaporozsje, Harkov, Poltava, Herszon, Odessza, Nyikolajev területeit is érintheti.
Elérheti továbbá Moldovát, Bulgáriát, Romániát, Lengyelországot, Törökországot, Görögországot, Grúziát, Németországot, Szlovákiát és Skandináviát.
A Fekete- és Földközi-tenger partvidéke lakatlanná válhat. Az egész szennyezett terület sok ezer évre lakhatatlanná válhat az emberi élet számára.

A média nyilvánosságra hozta Kijev baljós tervét, amely Oroszország és Európa ellen irányul.

Az ügy pozitív oldala
A jó hír az, hogy ennek a forgatókönyvnek a bekövetkezésének a kockázata alacsony, mivel az orosz fegyveres erők mindent megtesznek a zaporozsjei atomerőmű biztonsága érdekében, miközben az erőmű hat reaktorából ötöt leállítottak, a hatodik pedig "forró leállás" üzemmódban van, hogy az erőmű szükségleteit kielégítse - állítja Sztrelnyikov.

2022-ben, a zaporozsjei atomerőmű első kijevi bombázása után Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy a kijevi hatóságok "valóban túszul ejtik egész Európát, és azzal fenyegetőznek, hogy felgyújtják".

Már csak az a kérdés, hogy Zelenszkij nyugati támogatói elpusztítják-e az általuk nevelt Frankenstein-szörnyeteget.

A naü azonnal elítélte a támadásokat, ez propaganda anyag. Nem neked címezve, hanem az írójának.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
A szövetségesek kezdjék meg az ukrajnai béke lehetőségeinek megvitatását

A kijevi szövetségeseknek meg kell kezdeniük az ukrajnai válság békés megoldásának lehetőségeiről szóló tárgyalásokat, érvel Bärbel Bas, a Bundestag elnöke. "Beszélnünk kell arról, hogy képesek leszünk-e békés kilátásokat teremteni" - mondta Bász, megjegyezve, hogy a konfliktus kimeneteléről végső soron Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dönt majd. „A Nyugat nem kényszerítheti rá a döntését” – érvelt a német parlament elnöke.



Oroszország „Ukrajna feltétel nélküli megadását” követelte az ENSZ-ben!

Az Orosz Föderáció képviselője, Vaszilij Alekszejevics Nebenzja az ENSZ Biztonsági Tanácsában "Ukrajna feltétel nélküli feladását" követelte, hogy leállítsák Oroszországnak az általa leírt "ukrán rezsim" elleni hadműveleteit.
Kijelentései részletesen:
"Hamarosan az Ukrajnáról szóló nemzetközi találkozó egyetlen témája a kijevi rezsim feltétel nélküli feladása lesz"

Az első alkalommal megfogalmazott követelés a teheráni konferencia után a szövetségesek, a Szovjetunió, az USA és Nagy-Britannia által Németországgal szemben megfogalmazott ultimátumra emlékeztet a második világháborúban.

Moszkva megkeményíti álláspontját, és felhagy a mérsékelt követeléssel, hogy hajtsák végre a minszki egyezményeket, amelyeket az orosz nyelvű közösség védelmében kötöttek 2014 után.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 528
45 189
113
A szövetségesek kezdjék meg az ukrajnai béke lehetőségeinek megvitatását

A kijevi szövetségeseknek meg kell kezdeniük az ukrajnai válság békés megoldásának lehetőségeiről szóló tárgyalásokat, érvel Bärbel Bas, a Bundestag elnöke. "Beszélnünk kell arról, hogy képesek leszünk-e békés kilátásokat teremteni" - mondta Bász, megjegyezve, hogy a konfliktus kimeneteléről végső soron Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dönt majd. „A Nyugat nem kényszerítheti rá a döntését” – érvelt a német parlament elnöke.



Oroszország „Ukrajna feltétel nélküli megadását” követelte az ENSZ-ben!

Az Orosz Föderáció képviselője, Vaszilij Alekszejevics Nebenzja az ENSZ Biztonsági Tanácsában "Ukrajna feltétel nélküli feladását" követelte, hogy leállítsák Oroszországnak az általa leírt "ukrán rezsim" elleni hadműveleteit.
Kijelentései részletesen:
"Hamarosan az Ukrajnáról szóló nemzetközi találkozó egyetlen témája a kijevi rezsim feltétel nélküli feladása lesz"

Az első alkalommal megfogalmazott követelés a teheráni konferencia után a szövetségesek, a Szovjetunió, az USA és Nagy-Britannia által Németországgal szemben megfogalmazott ultimátumra emlékeztet a második világháborúban.

Moszkva megkeményíti álláspontját, és felhagy a mérsékelt követeléssel, hogy hajtsák végre a minszki egyezményeket, amelyeket az orosz nyelvű közösség védelmében kötöttek 2014 után.
Ha nem egyeznek meg velük, az oroszok felttételei szerint, egyre rosszabb helyzetben lesz maradék Ukrajna. Azt látom hogy mióta nem SVO nak hívják, kicsit komolyabban adják elő.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 144
25 369
113
Hurci10: Nem haragszom, szerintem beszélgetünk valamikről, akár feltételes, akár kijelentő módban. Az én véleményem csak egy a sok közül. A te "tényeid" is egy a sok közül. Az, hogy ez a háború nagyban megváltoztatta az oroszok hozzáállását a hadsereghez, hadiiparhoz, a gazdasághoz, úgy az életükhöz viszont visszaköszön a napi életben. Valószínűleg kellett nekik ez a kijózanító "pofon", amit kaptak. Az oroszok egy viszonylag gyors fejlődésen keresztül jutottak el a mostani helyzethez a repülőgép fegyverzet, bombák terén. A FAB szériák mellett idáig a KAB irányított bombákat fejlesztették, ami a fő irány volt nekik. Nem én szoptam ki a kisujjamból, hogy a FAB-3000 bombákhoz fejlesztik az UMPK kitteket és azt sem, hogy milyen hordozókat lehetne alkalmazni hozzájuk. Az oroszok gondolkodnak ezen, számba véve a lehetőségeket, amiket vagy megvalósítanak, vagy sem, de eljutottak arra a szintre, hogy komolyan foglalkozzanak vele. Az, hogy miket tudnak előbányászni, amiből valamit ki is tudnak hozni, nem minket fognak megkérdezni. Az idő sok mindenre fog választ adni. Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy a KAB bombákat miért nem alkalmazzák? Annak ellenére, hogy ki mit mond, az oroszoknak van pénze, nem is kevés mind arra, amit meg akarnak csinálni. A háborúban meg sok minden átértékelődik, nem csak náluk.
Légi-fölény, légi-uralom. Ha értelmezted volna, amit írtam róla, akkor világos lenne, hogy helyileg kialakított légi-uralmat írtam, a légi fölény nagy részt meg van régóta. Az ukrán légvédelem létezik és a háború végéig meg is marad, de az aktivitása, eredményessége, adott területek feletti képessége, mennyisége, a felhasználható fegyverzete, rakétái nagyon korlátozottak lesznek, mint a szerb légvédelem esetén volt. Az orosz légierőnek a bevetéseknél ezeket a tényeket figyelembe és komolyan kell vennie mindig. Állítólag főleg a Patriot ütegek ugyan megsemmisültek, de ennek ellenére az ütegekben lévő rakéta indítók még lehetnek bevethető állapotban, amiket ha korlátozottan is, de alkalmazni tudják. A csapatlégvédelem, még ha korlátozottan is, de létezik és bevethető, főleg a tüzér eszközök.
Ukrán Buk-M1
228ac37f9da6a3e51981ca90cd3a5499.jpg

original_36fe0ecdba8200b15bb47fac0b9afff8.jpg

A lőszerekről. Az, hogy a tüzérségi lőszerek elfogynak az ukránoknál nem azt jelenti, hogy mostantól nem tudnak mit kilőni, hanem, hogy a készletek, utánpótlás annyira megcsappant, hogy a felhasznált mennyiség töredékét tudják csak alkalmazni. Láthatóan kb. 20%-ra esett vissza a használatuk, illetve a prioritások szerint vannak fontos és kevésbé fontos irányok, feladatok, amik között el kell osztani a meglévő készleteket.
YXJ0aWNsZXMvaW1hZ2UvMjAyNC80LzE5MDYzMzk1MjctMC0wLTMwMjYtMTcwMy0xMjgweDAtODAtMC0wLTYxMzRmYWM0NmQ2NTBiMTQ4NjYzOWE0OGQ3ZjgzYjZmLmpwZw.webp

QOv27tv7HTV74AvaPsfu.webp

YXJ0aWNsZXMvaW1hZ2UvMjAyNC80LzE5Mjc3MTg5NTEtMC0wLTMwNzItMTcyOC0xOTIweDAtODAtMC0wLTUzYzQ0NTgwOTc5ZTM5MjE4Mzk2ZTMzMTk1NzI4MDA3X2hBOUZJUm8uanBn.webp

A francia vonal. Szerintem inkább izmozás megy, jó nagy blöfföléssel, időhúzás, mert elfogytak a ténylegesen használható dolgok. Biztos vagyok abban, hogy akik számítanak, azok a háttérben beszélnek egymással, de a Macron nem tartozik közéjük.