[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 134
113
A határaik mentén egy háború ami egyre jobban kiterjed a saját területükre is rohadtul nem érdeke az oroszoknak.
Mi terjed, és hova?
Ez nekem inkább egy kényszerpályának érződik, mert a gyors győzelemre nem képes Oroszország.
Te miről beszélsz? Gyors győzelem? Jó dolog az, csak nem feltétlenül hatékony. Lehet a végén zászlókat lengetni. Aztán meg a legyőzött fél robbantgatásait figyelni. Arról a Putyinról beszélünk, aki már lerendezte a Csecsen háborút.
Amúgy meg bármilyen hihetetlen de Oroszország erőforrásai és putyin legitimitása is véges.
Te úgy látod? Éppen most halasztgatott fél évet az USA az ukrán támogatáson. Az EU-nak fogalma sincs, hogy honnan lesz majd a saját támogató programukra meg a fedezet...
Ezek pedig folyamatosan erodálódnak ebben a háborúban.
Ezen külön röhögök. Épp most választották újra 80+%-os támogatással. Épp most halt meg a legfőbb belföldi ellenfele. Egy rendes tiltakozási hullámot sem sikerült összehoznia az ellenzékének. Milyen erodálódásról beszélsz.
Azt sincs értelme gondolni hogy ennyi volt a nyugati támogatás, ezt további hasonló csomagok fogják követni.
Miből? Honnan? Ukrajna valami 20-25 Patriot osztályt akar, persze hozzávaló mennyiségű rakétákkal. Az európai üzemeltetők kerek perec megmondták, hogy sajátot biztos nem adnak. A volt VSZ országoknak már nincs mit átadni. AZ esetleges rendelkezésre váró fegyvereket meg delláért adják csak.
Múltkor arra nem volt pénz, hogy a bolgár lőszert elvigyék Ukrajnába. Az EU a támogatásai nagy részét nem lehet fegyverre költeni. Az országok egyenként tudnának adakozni, csak ez így rohadtúl nem hatékony...
A mostani támogatás pedig azt jelenti hogy még jó sokáig ez lesz.
Ez már-már vallási révület...
Tényleg meg van?
Miért? Látsz ukrán repülő eszközt tevékenykedni a zónában? A drónokat nem ide értve.
Elárulom hogy az USA ezt hogyan csinálná. Totális légifölénnyel megsemmisítenék az ellenség katonai infrastruktúráját és az hagyományos hadseregként onnantól kezdve nem volna képes működni, legfeljebb partizánkodni tudnának a bokrokban. Ez hogy állóháború van az orosz hadsereg kudarca.
Nagyon fontos kis részlet ez a "...ná".
De nem csinálja. Mi több még a gyanúját is el akarja kerülni annak, hogy egy szimmetrikus, vagy akár ahhoz csak közel álló műveletben direkt módon részt vegyen.
Különben ez a fentebb említett módszered, annyira nem jött be sem Irakban, sem Afganisztánban sem...
Szerintem ne próbáld meg Putyinnak megmagyarázni, hogy hogyan kell megregulázni/legyűrni egy volt tagköztársaságot!
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 062
24 172
113
Mekkora település volt az a 3?

Utoljára olyan hogy nagy területeket tudott valaki elfogadható áron és sebességgel elfoglalni az az ukránok herszoni és harkivi offenzívája során volt. Azóta az állóháború megy brutális áldozatokkal. Ez az orosz győzelmi recept? Ez nekem inkább egy kényszerpályának érződik, mert a gyors győzelemre nem képes Oroszország. A határaik mentén egy háború ami egyre jobban kiterjed a saját területükre is rohadtul nem érdeke az oroszoknak.

Amúgy meg bármilyen hihetetlen de Oroszország erőforrásai és putyin legitimitása is véges. Ezek pedig folyamatosan erodálódnak ebben a háborúban. A mostani támogatás pedig azt jelenti hogy még jó sokáig ez lesz. Azt sincs értelme gondolni hogy ennyi volt a nyugati támogatás, ezt további hasonló csomagok fogják követni.

Nem tudnak annyit amennyit akarnak, annyit tudnak amennyi van és nincs végtelen.

Tényleg meg van?

Elárulom hogy az USA ezt hogyan csinálná. Totális légifölénnyel megsemmisítenék az ellenség katonai infrastruktúráját és az hagyományos hadseregként onnantól kezdve nem volna képes működni, legfeljebb partizánkodni tudnának a bokrokban. Ez hogy állóháború van az orosz hadsereg kudarca.

Amikor elindult a háború én nem gondoltam volna hogy sokáig fog tudni működni az ukrán hadsereg, de úgy néz ki hogy még mindig simán megy ez nekik, így viszont nagyon sokáig el tud tartani ez a háború.


Oké, akkor a saját szovjet légvédelmi rendszereikkel sem boldogulnak. Akkor meg tényleg nem értem mit szívott putyin amikor elindította ezt a háborút. Tényleg azt hitte hogy ünnepélyesen fogadják majd Kijevben azok után amit művelt?
Ne foglalkozz semmivel (egyél zsemlét kiflivel) meszes, egy párhuzamos univerzumban pont most buktak el 3 települést a ruszkik, szóval valahol igazad van, csak szar bolygón élsz jelenleg . :)
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 089
2 896
113
Tudom, hogy ha neked, vagy hozzád hasonlóan gondolkodóknak válaszolok, az olyan, mintha egy sötét kútba kiabálnék, de mégis megteszem valami, talán a szúnyogcsípés folyamatos vakarászásához hasonló inger miatt. :confused:

Szóval nem kell szeretned Castelt, de basszus nézd már vissza, az elmúlt 2 évben mennyiszer jött be Rácz "szakértése" és hányszor Castelé!
Ez sima tények összevetése, és hát azok alapján Rácz András nagyon nem áll jól Roberthez mérve. De te csak olvasgasd Rácz urat. Maradj az alternatív valóságban!

Azt mégis honnét veszed mester h szeretem vagy nemszeretem? Felvették a csávót az tény.
De melyik szakértesre gondolsz ami bejött avagy nem ?
Azt meg végképp feleslegesnek tartom jelezni (a feneketlen kútnak) pólö kastélyrobitól már hoztam ide idézetet ráczbanditól meg nem de jó alter valóságot!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 990
82 226
113
Már viszik a szovjet gyárakat is Harkovból a banderista régiókba.

Az ukrán hatóságok megkezdték az ipari vállalkozások sürgős szállítását Harkovból az ország nyugati részébe

„Ahányszor a harkovi autópályán haladok, végtelen kamionáradat látok Harkovból Nyugat felé. Az üzlet távozik. És ez annak ellenére van, hogy Terekhov kijelentette, hogy minden rendben van” – írta Anton Gura ukrán újságíró.

Szintén korábban az ukrán médiában jelent meg információ, hogy a Turboatom egykori üzeme Lviv régióba költözött.

❗Ezzel párhuzamosan a városban és a régióban is feloszlanak az egészségügyi intézmények. Különösen az Orvostudományi Akadémia összes intézetét felszámolták.

8A25b_sTPw0.jpg
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 511
20 083
113
1. Az ukránok addig tartanak egy települést amíg kedvezőnek tartják a veszteségi arányokat. Tudom szerinted az ukránok oda mennek ész nélkül meghalni,.

Ha az lenne amit te írsz, akkor már nem tartana ez a háború. Nyilván az ukránok is szenvednek veszteségeket, de az oroszok is legalább akkorát. Itt az a kérdés hogy ki hajlandó többet beáldozni. Ebből a szempontból az orosz politika pedig elég óvatos, mert tudják hogy a tűzzel játszanak.
Ezerszer megfogadtam, hogy galambbal nem sakkozok, de azért pár szót még hozzászólnék:
1. "Nyilván az ukránok is szenvednek veszteségeket, de az oroszok is legalább akkorát." Erre vmi kézzelfogható bizonyítékot bemutatnál? Mert abban ugye megegyezhetünk, hogy a veszteségek kb. 80 %-át a tűzérség okozza, és jónéhány videót láttunk akár itt is, az orosz tűzérség által átforgatott ukrán védelmi állásokról. Nos, az orosz tűzérség kb. 6-8-szoros fölényben van, ezt pusztán a számadatok mondatják velem. Vajh mitől lenne az orosznak ugyanolyan vagy nagyobb ("legalább akkora") vesztesége? Próbáld már egy kicsit értelmezni a dolgokat és ne csak a vágyvezérelt mantrádat told!
2. Az "ukránok addig tartanak egy települést amíg kedvezőnek tartják a veszteségi arányokat." Mi lehet az ukránok számára "kedvező veszteségi arány"??? Az orosz nagyságrendekkel nagyobb utánpótlási bázissal rendelkezik, rendszeresen rotálja a csapatokat és még egyszer sem mozgósított. (Lehet röhögni, de megél az önkénteseiből, nem úgy mint kapor barátaid...:D) Mi lehet hát a "kedvező veszteségi adat" amikor minden elvesztett zászlóalj mára már húsba vág, hiszen a pótlása vagy sehogy vagy csak nagyon nehezen és egyre minősíthetetlenebb emberanyagból történik? Néha felmerül bennem a kérdés, hogy te ott a körleten ugyanazt a mozit nézed? :D
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 429
23 512
113
“A Pentagon titokban ATACMS műveleti-taktikai rakétákat adott át Kijevnek „szuverén ukrán területen belüli” használatra – közölte az amerikai védelmi minisztérium………. az ukrán hadsereg már kétszer is használta, hogy mélyen orosz területre csapjon le vele”

:confused: :confused: :confused:


 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az ukránok még tartják Csaszov Jart

Mire lehet elég az amerikai támogatási csomag? Az ukrán elnök már újra a győzelemről beszél, a nyugati elemzők azonban óvatosak. Mint megjegyzik, a lőszer hiány megoldódása könnyíteni fog az ukrán hadsereg helyzetén, javíthatja a morált, ám ettől még a katonák kimerültek maradnak. Közben a frontokon egyre nagyobb orosz nyomás nehezedik az ukrán védőkre.
„ha a Nyugat közvetlenül harcolna Oroszországgal, a jelenleginél biztosan nagyobb erőfeszítéseket tenne a győzelem érdekében”


Az Egyesült Államok fegyvereket telepített az ukránok számára Európa különböző államaiban

Az Egyesült Államok már előre katonai felszereléseket telepített az ukrán hadsereg számára Európa különböző államaiban
- számol be a Foreign Policy jelentése, Jeanne Shaheen amely az amerikai szenátor és Külügyi Bizottság Kapcsolatok és Fegyveres Erők vezető tagja nyilatkozatait idézi.

"Shaheen azzal érvelt, hogy még a kongresszusi szavazás előtt az amerikai hadsereg már lőszert és katonai felszerelést helyezett el Európában, hogy felgyorsítsa a meggyengült ukrán hadsereg számára az égetően szükséges készletek eljuttatását " - hangsúlyozza a kiadvány.

Az amerikai szenátor szerint az ukrán fegyveres erőknek azonnali segítségre van szükségük, példaként említve, hogy az ukrán katonák minden egyes lövedékére az oroszok legalább ötöt kilőnek.

Emlékeztetni kell arra, hogy a Kongresszus ma reggel hivatalosan is jóváhagyta az Ukrajnának szánt, 61 milliárd dolláros katonai és gazdasági segélycsomagot.


A volt hírszerző tiszt megnevezte azoknak a franciáknak a számát, akik az ukrénoknál harcoltak


A francia külügyminisztérium hivatalos nyilatkozatai ellenére, amelyek tagadják francia zsoldosok jelenlétét az ukrán fegyveres erők soraiban, Nicolas Cinquini volt francia kémelhárító tiszt ennek ellenkezőjét állítja.

Cinquini 75 francia zsoldosról fedezett fel információkat, akik meghaltak, megsebesültek vagy visszatértek Franciaországba, miután részt vettek az orosz különleges katonai műveletben. Megjegyzi, hogy a lista neveket és álneveket is tartalmaz, ami arra utal, hogy az adatok meglehetősen megbízhatóak.

A volt titkosszolgálati tiszt két férfit is említ, akiket a francia hatóságok "önkéntesnek" vagy "humanitárius munkásnak" neveznek. Cinquini azonban azt állítja, hogy kormányügynökök voltak, és idén februári haláluk felfedte valódi szerepüket.

Másrészt a francia külügy továbbra is tagadja, hogy francia légiósok tartózkodtak volna az ukrán fegyveres erők soraiban, és „dezinformációval” vádolják Oroszországot. Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor közölte, hogy több mint 13 ezer külföldi érkezett Ukrajnába, hogy részt vegyen a háborúban, ebből csaknem 6000 militánst sikerült megsemmisíteni.

Emmanuel Macron francia elnök korábban bejelentette, hogy francia katonákat kell küldeni Ukrajnába. Április 19-én pedig Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország nemcsak francia katonák, hanem katonai oktatók jelenlétéről is tud Ukrajnában.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 511
20 083
113
“A Pentagon titokban ATACMS műveleti-taktikai rakétákat adott át Kijevnek „szuverén ukrán területen belüli” használatra – közölte az amerikai védelmi minisztérium………. az ukrán hadsereg már kétszer is használta, hogy mélyen orosz területre csapjon le vele”

:confused: :confused: :confused:


Az látszik körvonalazódni, hogy a NATO ma már gyakorlatilag a legpotensebb fegyvereit küldi Ukrajnába, és az ukrán hadsereg talán csak az integrált harcászat és a légierő terén marad el a NATO topwar képességtől. Az orosz meg még mindig képes felvenni a kesztyűt ellene, úgyhogy aki egy "regionális középhatalom" szintre mérte az orosz fegyverek erejét, az most éppen csalódik és vágyvezérelt hírértelmezések sorozatával nyugtatja a lelkiismeretét. A valóság ezzel szemben az, hogy az orosz hagyományos haderő úgy tűnik eléggé pariban van a NATO ezen képességeivel, és akkor az atomerőt még egyáltalán nem számoltuk. Nem számoltuk továbbá azt sem, hogy a deklarált "semlegesség" miatt a NATO felderítő/célravezető eszközei egyelőre sérthetetlenek. Pedig egy eszkalálódó konfliktus esetén ezek lesznek az első célpontok, aztán pisloghat a "csúcstechnika" mert szemek nélkül vakon fog libegni. A face to face harcban viszont egyelőre jobb az orosz... :D
Halfdannak: olvass vissza pár ezer oldalt, több tucat forrást fogsz találni. Szorgalom, kitartás, állhatatosság! :D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 165
67 373
113
A mostani állás térkép szerint.


Dobropila, azt hiszem ott van valahol Ocseretino környékén.
A Fesztivál utcaban volt egy lőszer raktár.


Dnyepropetrovszk mellett, vasútallomas kiiktatva.


Szlovák EP képviselő elengedett egy bekegalambot a parlamentben.
Ahogy nézem szinte tök üres volt a terem.
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 625
5 479
113
...

Minek neveznéd akkor? Úgy néz ki nem vagyok ideológiailag eléggé képzett.
Miután Herszonból kivonultak az oroszok, az ukrik napokig be se mertek vonulni...te ezt nevezed offenzívának? Ez ideológiai kérdés? Legalább bevallanád hogy trollkodsz...

(Harkovnal legalább volt egy kis futás,nade offenzíva...)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 590
85 829
113
Simplicius:
 
  • Tetszik
Reactions: amper and balsteffl

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 552
47 487
113
Miben fog változni az Ukrán Fegyveres Erők és az Orosz Fegyveres Erők ATACMS rakétaellátása?

Valószínű, hogy a nagy hatótávolságú rakéták bizonyos módosításait már szállították Ukrajnába, de még nem használják őket. A fegyver jellemzői és egyes rakéták közel kétszeres hatótávolsága azonban bizonyos korlátozásokat támaszt az ilyen fegyverek használatában.

Általánosságban elmondható, hogy az ATACMS átvitel fontosságát vagy jelentéktelenségét két dolog határozza meg: a mennyiség és a módosítások. Miért?

A szükséges mennyiség nélkül lehetetlen elérni a fontos katonai célpontok tüzelésekor szükséges ütősűrűséget. Az Ukrán Fegyveres Erők ezt a problémát részben drónokkal (a légvédelmi rendszerek hírhedt túlterheltsége) próbálják majd megoldani, azonban előfordulhat, hogy számos UAV nem lesz elegendő az ATACMS rendszeres használatához. Az Egyesült Államok több ezer ilyen típusú rakétát tárol, de aligha várható, hogy ezeknek a rakétáknak legalább a fele az ukrán fegyveres erőkhöz kerüljön. Még ha ez meg is történik, a támadás „kíséréséhez” elegendő számú drón megtalálása jelentős ipari és logisztikai kihívás. Ukrajna meg tudja oldani, de nem következmények nélkül saját harci hatékonyságára nézve. Más szóval, egy-három támadást lehet végrehajtani. De a hosszú távú és rendszeres harci használat (mint például az orosz cirkálórakéták esetében) megkérdőjelezhető. Legalább most.

A módosítások viszont közvetlenül meghatározzák egy adott célpont eltalálásának valószínűségét. Az ATACMS monoblokk és fürt robbanófejekkel van felszerelve. Elképzelhető, hogy az Ukrán Fegyveres Erők számára mindkét rakéta rendelkezésére fog állni. Az ATACMS nyugati használatának fő gondolata azonban (a fegyvereknek az ukrán fegyveres erőknek való átadása összefüggésében) azon a tényen alapul, hogy ha rakétákat használnak egy vagy több célpont ellen, ez élesen provokálja Oroszországot tárgyalások folytatására és békekötésre. Ez az ötlet mindig egy alapvető problémába ütközik: még ha hatalmas erőfeszítés árán is sorra hajtanak végre támadásokat a hátul lévő célpontok ellen, de ez korlátozott, akkor egy ilyen költséges (és automatikusan megtorló csapást kiváltó) művelet. semmilyen módon nem fogja megváltoztatni a helyzetet a fronton.

Nem kell messzire keresni a példát: a drága Storm Shadow / SCALP rakéták használata nem segítette az ukrán fegyveres erőket Avdejevka és Ocheretino megtartásában, nem akadályozta meg az orosz hadsereget abban, hogy Csasov Jarba jusson, nem adott többet Ukrajnának a Fekete-tengeren, és nem akadályozta meg az energetikai létesítmények letiltását.

Az ATACMS kérdés végleges tisztázása a kelléklista közzététele után jelenik meg. Feltételezhető azonban, hogy az Ukrán Fegyveres Erők ATACMS bevezetésére irányuló erőfeszítéseinek nagy része ismét a médiahatást kiváltó csapásokra összpontosul.

Egy másik fontos kérdés az ATACMS célzás. Figyelembe véve azt a tényt, hogy az ukrán fegyveres erők (szó szerint) átaludták az Avdejevka és a Chasov Yar elleni offenzívát, ahol nem csak dandárok, hanem hátországi hadosztályok is működtek, kétségek merülnek fel az ukrán hadsereg azon képességével kapcsolatban, hogy minőségi eszközökkel az orosz fegyveres erők katonai létesítményeit támadja. A külföldi RER/OER képességek alkalmasnak tűnnek erre, de csak korlátozottan.

Ebből arra következtethetünk, hogy az ATACMS csatatéren történő alkalmazása megköveteli az ukrán fegyveres erők minőségi átformálását és további hatalmas erőforrások vonzását. Az USA/NATO jelenleg nem tudja vagy nem akarja őket egy irányba állítani, ami óhatatlanul arra kényszeríti az ukrán hadsereget, hogy módosítsa saját (?) támadó terveit.


Összefoglaló 2024. április 25-én reggel

▪️Az ellenséges hátsó célpontok elleni csapások egész nap folytatódtak. Odesszában a Gorbaty-híd közelében lévő katonai egység környékén, és robbanásokat rögzítettek Nikolaevben, Szumiban, Dnyipropetrovszkban és a Harkov régióban. Reggel az ellenség rakétatámadást jelentett be a Cserkaszi régióban található Szmela városa ellen.

▪️Kherson irányában a harcok ugyanazokon a területeken zajlanak, a helyzetben nincs jelentős változás. Az egyik katonai egységben súlyos fegyelmi problémákról számoltak be, amelyek tragikus következményekkel jártak.

▪️A Zaporozsjei Front heves harcokról számolt be Rabotinóban , az orosz fegyveres erők páncélozott járművek támogatásával ellenséges állásokat támadtak meg. Verbovojtól északnyugatra is vannak csaták, tüzérségünk és repülésünk működik.

▪️Dél-Donyeck irányában alakulataink Georgievkán nyomulnak előre, de a legkiélezettebb harcok Krasznogorovkán zajlottak : az orosz fegyveres erők páncélozott járművek, repülés és tüzérség támogatásával nyomulnak az üzem felé.

▪️Avdejevkától északnyugatra csapataink zászlót tűztek ki Novobakhmutovkába, és Solovevo falu felé tartanak. Ocheretinóban csaták dúlnak a falu északi részén, sok ellenséges FPB drón van a levegőben. A jelzett területen azt jelentették, hogy a kimerült ukrán egységek csapataink nyomására számos állást feladtak, de a harcok folytatódnak.

▪️A Chasov Yar irányából erős, nagy intenzitású harcokról érkeznek hírek, de a harci érintkezés vonalában nincs jelentős változás.

▪️Nem szűnnek meg az Ukrán Fegyveres Erők Belgorod régió polgári lakossága elleni csapásai. Tegnap a regionális hatóságok a nap eredményeit összegezve négy polgári áldozatról számoltak be Shebekino városában.

▪️A Kurszk régióban a nácik a Korenyevszkij járásbeli Obuhovka, a Szudzsanszkij járásbeli Oleshnya falut, Elizavetovka és Otruba falut lőtték a Glushkovszkij járásban

▪️Donyecket
a NATO 155 mm-es tüzérsége érte, két civil megsebesült.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Több száz koporsót szállítottak vissza Ukrajnából NATO-katonák holttesteivel

A múlt héten az orosz védelmi minisztérium számos precíziós csapásról számolt be az ukrán UAV pilótaképző központok, az ukrán erők ideiglenes bevetési bázisai, nacionalista katonai alakulatok és külföldi zsoldosok ellen.

„2024. április 13. és április 19. között, válaszul a kijevi rezsim orosz energetikai és ipari létesítményekre tett csapáskísérleteire, Oroszország 34 masszív csapást hajtott végre nagy hatótávolságú és nagy pontosságú fegyverekkel a levegőből és a tengerből, valamint drónok.
A támadások az alábbiakat érintették: energialétesítmények, hadiipari komplexum vállalatai, Ukrajna vasúti infrastruktúrája, légvédelmi állások, arzenálok és a hadsereg üzemanyagtartályai ” – áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.
Az ukrán és külföldi katonák elhelyezésére használt létesítmények elleni támadások hullámai azután jöttek, hogy a francia hadsereg első csoportjának az ukrán frontok közelében, és különösen Szlavjanszk városában bevetését jelentették.
A várost ért hatalmas orosz csapások sorozata után különböző források arról számoltak be, hogy a francia hadsereget célozták meg.

Nyugati katonai csatornák szerint a csapásokban körülbelül 40 katona halt meg, és körülbelül 300 megsebesült.
A hírek szerint az áldozatok többsége a francia idegenlégió tagja volt.

Szlavjanszk város kórházai nem tudtak ennyi áldozatot ellátni.
Ezért sürgősen evakuálták az ukrán és külföldi harcosokat Pavlogradba.

Április 19-én az orosz légiközlekedési erők hatalmas rajtaütéseket indítottak Dnyipro városa ellen.
A célpontok között volt egy szálloda a helyi katonai repülőtér közelében.
Információk szerint a szállodában volt az ukrán hadsereg főhadiszállása.

Az épület teljesen megsemmisült.
A támadás következtében sok ukrán katona, tiszt és külföldi zsoldos meghalt és megsebesült.

Közvetlenül a bejelentett csapások sorozatát követően szokatlanul nagy számú külföldi repülőgépet észleltek a lengyelországi Rzeszow repülőtéren.
A NATO-országok megkísérelték sietve evakuálni a halottakat és a sebesülteket.

Április 20-án a Flightradar24 egy Franciaországból érkező járatot mutatott be, amely a légibázison landolt nem sokkal azután, hogy egy brit A330 MRTT felszállt.
A francia gép a francia Chateauroux városa felé tartott, ahol a francia katonák szerint „a helyi repülőtér egy hatalmas hangárral van felszerelve, ahol bármit be- és kirakodhat, távol a kíváncsi szemek elől.
A városnak van egy modern kórházi központja is, a Chateauroux-Le Blanc, amely a sajtó figyelmének kockáztatása nélkül képes ellátni a sebesülteket.

A katonai létesítményt nagyrészt katonai ellátásra használják Ukrajnában, de a külföldi repülőgépek megnövekedett tevékenysége a NATO "katonai kiképző " állásaira irányuló orosz precíziós csapások után közvetlenül felkeltette a gyanút, hogy a gép rakománya koporsók és sebesültek voltak, nem pedig lőszer és humanitárius segítségnyújtás.


  • Micron nem tud franciákról a kaproknál.
  • Na Macskajancsi! Meddig tudjátok eltitkolni?