"Tudom sokakat gyerek kora óta a kommunista kormány arra kondicionált hogy a szovjet készlet végtelen. Ez hazugság."
Nincsenek nekik végtelen készleteik, de szerintem ismered azt a viccet, hogy én nagyobb számot tudok mondani, mint amit te mondasz. És elég 1-gyel nagyobbat mondani.
Bőven elég, ha az oroszoknak N+1-el nagyobb készletük van.
Jelen pillanatban bárhogy nézem ez az 1-el nagyobb mennyiségük egészen biztosan van.
Szerintem a külföldi támogatottságuk sem elvetendő. Valamiért rengeteg ország van, amelyik kimondva kimondatlanul utálja a nyugati civilizációt képviselő országokat. Az első lehetséges alkalommal nyíltan is ki fogják mutatni nemtetszésüket.
Mit vettek eddig az oroszok a szövetségeseiktől? Gyakorlatilag fogyóeszközöket. Shaheed drónokat Irántól, Lőszert Észak-Koreától.
Van néhány kínai "golfkocsijuk" (Desertcross) de az ugyanúgy civil jármű mint az ukránok DJI drónjai ami ugyancsak Kínából jön.
Tudsz többet?
Nézzük akkor az orosz
fogyóeszközöket. Ezek igen hamar elfogynak mint láttuk. Van elegendő pótlás? Kétséges.
Az egy dolog hogy ha "hadigazdaságra állsz" de a szövetségeseidet nem kényszerítheted rá erre az akaratuk ellenére. Nem azt látjuk hogy Irán vagy ÉK felpörgetné a termelést háborús szintre.
Nézzük az ukrán oldalt. Nyugaton kimondottan felpörgették a lőszergyárak termelését az ukrán igények miatt. Emellett olyan kezdeményezések mint a Cseh, stb. partnerek aktívan szereznek be lőszert Ukrajnának nem nyugati forrásból.
Járművek: Az ukránok megkapták/megkapják amit kérnek nyugatról és szervezetten képzik a kezelőszemélyzetet. Továbbá rengeteg VSZ haditechnika lett összekalapozva a világból.
Az oroszok miből fogják pótolni ha kifogynak? Az igazi hadigazdaság az olyan mint ami a 2. VH-ban volt, hogy egyre másra épültek a gyárak + a Lend Lease.
Semmilyen új gyár nem épül. Tudsz esetleg róla többet mondani?
Ha nem lesz elég a jármű akkor mi a stratégia? Nincs előrelátás hogy potenciális kínai eszközökre képezzék át az orosz kezelőket.
Reálisan csak Kína jöhet szóba mint ellátó, mert volt Szovjet eszközöket már az első körben lenyúlták az Ukránok a világból.
Az olyan baráti országok mint Kuba vagy Irán vagy Uganda, Angola nem adhatják oda a sajátjaikat, mert eddig is az oroszokra voltak utalva miután a Nyugat nem hajlandó nekik eladni semmit.
A NATO szervezetének a hatékonysága itt mutatkozik meg. A Kelet-Európai tagállamokat nyugati technikával kárpótolták mikor a sajátjaikat odaadták az Ukránoknak.
Emberanyag: Ebből az oroszoknak van több, de a Vietnámi, Iraki, Afgán háború is megmutatta 10-20 millió fős országok képében (ráadásul ott több milliós civil áldozat is volt), bőven van ember tartalék a 40 milliós Ukrajnában. Zelenszkij simán megoldotta egy hónapja, meg fogja oldani legközelebb is.