[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: arcas and bel
Ha jól gondolom, akkor a Magyar Honvédség újabb képességet szerzett: "IRIS-T felszerelő képesség"

Mivel ugye sisakcélzó még nincs, így ha jól értem a rakétát tulajdonképpen nem tudjuk használni, vagy csak erős korlátok között... vagy valamit félreértettem?

"Az infravörös önirányítású IRIS-T rakétát ugyanis sisakcélzója segítségével a Gripen pilótája a legnehezebb manőverező légiharc helyzetekben, nagy túlterhelés közepette is alkalmazhatja, amire az eddig rendelkezésre álló fegyvere, az AIM-9 Sidewinder rakéta nem volt alkalmas."

Ha jól gondolom, akkor a Magyar Honvédség újabb képességet szerzett: "IRIS-T felszerelő képesség"

Mivel ugye sisakcélzó még nincs, így ha jól értem a rakétát tulajdonképpen nem tudjuk használni, vagy csak erős korlátok között... vagy valamit félreértettem?

"Az infravörös önirányítású IRIS-T rakétát ugyanis sisakcélzója segítségével a Gripen pilótája a legnehezebb manőverező légiharc helyzetekben, nagy túlterhelés közepette is alkalmazhatja, amire az eddig rendelkezésre álló fegyvere, az AIM-9 Sidewinder rakéta nem volt alkalmas."

Sisak célzó nélkül is lehet használni, csak úgy kisebb az a szög, ahonnan indítható a rakéta, tehát kb. mint a régebbi Sidewinder-einknel, csak azért sokkal jobb rakéta az IRIS-T, jobb az érzékelője, kevésbé zavarhato, jobban manőverezik mint a régi Sidewinder-eink. Persze sisak célzóval jobb lenne, de majd az is lesz, addig sem csak dísznek vannak.

Sisak célzó nélkül is lehet használni, csak úgy kisebb az a szög, ahonnan indítható a rakéta, tehát kb. mint a régebbi Sidewinder-einknel, csak azért sokkal jobb rakéta az IRIS-T, jobb az érzékelője, kevésbé zavarhato, jobban manőverezik mint a régi Sidewinder-eink. Persze sisak célzóval jobb lenne, de majd az is lesz, addig sem csak dísznek vannak.
az IRIS-T Lock-On-After-Lauch (LOAL) képességgel bír, szóval olyanra is lehet indítani amit nem is látnak szabad szemmel - elég ha radar látja. Kisebb (20-25km) távokon az AMRAAM olcsó alternatívája lehet BVR fegyverként is.

Igazából a manőverező légiharc kikopóban van: mindenki minél messzebbről lő a másikra, mert az a "biztosabb" megoldás. Megy a hatótávháború az USA meg Kína között is, de az orosz R-37 is 100+ km-ről indható...

Már senki sem "kanyarog" a másik után csak hogy lőhessen, szóval ez sisak célzó nem igazán létkérdés...

Már senki sem "kanyarog" a másik után csak hogy lőhessen, szóval ez sisak célzó nem igazán létkérdés...
A sisakcélzó használata a mai légi hadviselés és technológia szintjén már nem korlátozódik le kizárólag csak a manőverező légiharcra. Sőt, már a MiG-29-es sisakcélzója is alkalmas volt BVR cél nagy szögeltéréssel történő befogására, csak a radartányér nem volt annyira kiforgatható, mint a KOLSz rendszer, vagy az R-73-as szenzorának látószöge.
De a HUD által lefedett szögtartományon kívül, kb a kabinkeret szélességéig használható volt az R-27-eshez is.

Napjainkban meg már olyan helyzetekben is alapvetés, mint a precíziós bombázáshoz, vagy a TGP-vel felderítéshez a célpont kivàlasztása.
Olyannyira tekinthető létkérdésnek a sisakcélzó, sőt, hívjuk inkább sisak-kijelzőnek, hogy pl az F-35-ösön már eleve ki is váltotta a HUD teljes feladatkörét, mégpedig pont a fentiek miatt.

Kivancsi vagyok a meteor mikor jelenik meg hirtelen a semmibol :D

az IRIS-T Lock-On-After-Lauch (LOAL) képességgel bír, szóval olyanra is lehet indítani amit nem is látnak szabad szemmel - elég ha radar látja. Kisebb (20-25km) távokon az AMRAAM olcsó alternatívája lehet BVR fegyverként is.

Igazából a manőverező légiharc kikopóban van: mindenki minél messzebbről lő a másikra, mert az a "biztosabb" megoldás. Megy a hatótávháború az USA meg Kína között is, de az orosz R-37 is 100+ km-ről indható...

A mai sisak-célzókat fogd fel egy interface-nek vagy inkább analóg-ditális média konverternek, ami a gép számítógépe és az ember agya között létesít kommunikációt!. Az ember agya a Master, a gép számítógépe a Slave.

• Tetszik
Reactions: Aladeen
INTERCEPTOR 2024 exercise

The Romanian Air Force participated, between 05-06.11.2024, in the Romanian-Hungarian bilateral exercise "INTERCEPTOR 2024", in the airspace of Romania and Hungary, with two F-16 aircraft of the 86th Air Base "Lieutenant aviator Gheorghe Mociorniţă" of in Borcea.
The "INTERCEPTOR 2024" exercise has as its main objective the practice of NATO techniques, tactics and procedures specific to Air Police missions, as well as active participation in the process of preparation and execution of air missions jointly with the Hungarian partners.

• Tetszik
Reactions: BJani
A készenléti géppár nem repülhet szerintem azok nincsenek fenn így.
Franc se tudja, mert két gépen viszont van fegyverzet a többin nincs
470187964_900180278972603_1757330046247270491_n.jpg