Ez butaság.Ha nem top-attakc meg akkor kb. "repszromboló szintű" áttörése van. Max egy BTR-nek okoz kárt...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ez butaság.Ha nem top-attakc meg akkor kb. "repszromboló szintű" áttörése van. Max egy BTR-nek okoz kárt...
Mert dudi aszondja?Ez butaság.
Megint az van, hogy:
1. Nem tudsz magyarul, mert nem ezt írtam.
2. Germanofil vagy, vagyis nem tudsz különbséget tenni a "modern" meg a való életben is jól használható között.
Egy adott eszköz értékét nem a marketing szempontok, és az ott állított modernsége határozza meg, hanem a valós eredményei.
A Javelinnek a felül támadás az egy kényszer pálya is, mert nem elég erős a fő töltete.
E mellet számtalan felülről támadó ATGM volt eddig is, pl. a TOW2B, vagy a BILL 1/2.
Nem véletlenül koptak ki ezek a rendszerek. Messze nem hozták azt amit papíron ígértek, és sok esetben a felülről támadás inkább hátrány volt mint előny.
A Spike vagy az MMP sok oldalú rendszerek. De a Javelin nem az. Egy dolgot tud, és azt is szarul.
A Kornet meg szintén egy dolgot tud, de azt jól.
E mellet jobban megfelel a tömeghadsereg igényeinek. De erről te nem sokat tudhatsz szerintem.
Neh, neh , neh neh!
Ne akkasszatok már ki![]()
Pont fordítva van!
A Kornet rakétájának a hátulján van a 4 db lézer nyaláb érzékelő, amely 4 külön frekvenciát vesz, és a vezérlő ezek metszéspontjában tartja a rakétát.
Ebből fakadóan égháttérre is indíthatod, sosem kell a célpontra célozni vele indításkor!
Csak a végén húzzák rá a célra.
És ennek a lézernek a szórása, minimális, 5 km-en 1 méteren belül van még a rakéta szórása is
Ezzel szemben a visszaverődésre épülő megoldásnak a nevében is benne van, hogy kell egy tárgy amiről visszaverődik a lézer
Pont az nem alkalmas a fentebb vázoltakra, ilyen pl. a Hellfire.
Szóval összefoglalva:
1. A visszaverődéses technikát észlelheti a célpont, de a Kornet nem ilyen!
2. A Kornet iránymutatásos, égháttérre is indíthatod, csak az utolsó 2-3 másodpercen kell a célon tartani, és a célpont csak ekkor észleli, hogy megfestették. Az iránymutató lézernek meg lényegében nincs szórása, különben nem is tudna működni a rendszer.
Légyszíves, legalább alap szinten nézzetek utána ezeknek az eszközöknek!![]()
Nem nem azért. De volt már erről szó a HTKA hasábjain, hisz nem te vagy az első aki ezzel próbálta degradálni az NLAW-t. Ilyenkor azért remélem eszetekbe jut, hogy ezeket amúgy mérnökök tervezték katonákkal karöltve nem pedig retardáltak, akiknek eszükbe nem jutott ez a probléma. Jó keresgélést...Mert dudi aszondja?![]()
Nem erre gondolok, hanem arra hogy úgy adod elő mintha 30 éve nem ( inkább 50) nem az utolsó pillanatban vinnéd rá a célre a lézeres rávezetést az atgm-eken és ez valami kornetre jellemző különlegesség lenne. Ez eljárás nem technikai adottság.
Ez a rácélzás/nem rácélzás ez olyan dolog hogy lehetséges persze de csak a rendszer képességein belül.
Minden rendszernek megvan hogy milyen irányváltoztatást bír még el anélkül hogy a rakéta elszállna a 'csába, elszakad a vezeték, elveszti a kapcsolatot a rakétával.
Tehát az utolsó szakaszban célra vezetés csak bizonyos határon belül működik, a rakétát mindig is legalább a cél irányába kell küldeni különben nem lesz találat
Az biztos, hogy a páncéltörő rakéták (főleg az oroszok, amik alapból spirális pályán mozognak), nem képesek eszeveszett manőverezésre, mint egy légi harc rakéta.
Ha a lézereknek nem lenne szórása, akkor a megjelölős/visszaverődéses megoldást nem észlelné a célpont. De észlelheti, vagy is van szórása, tehát a rávezetésesnek is van.
Én degaradálom???Nem nem azért. De volt már erről szó a HTKA hasábjain, hisz nem te vagy az első aki ezzel próbálta degradálni az NLAW-t.
Fogalmatlanul okoskodsz!Ilyenkor azért remélem eszetekbe jut, hogy ezeket amúgy mérnökök tervezték katonákkal karöltve nem pedig retardáltak, akiknek eszükbe nem jutott ez a probléma. Jó keresgélést...
Azt se zárjuk ki, hogy ellőtték azt amit kaptak és nincs helyette Javelin.
Egyetlen hátránya max 800 métere hatótáv, de az EFP töltet elég jól átüti az ERA-t is...
Beleugatva a vitába egyrészt ha olyan jó lett volna a Javelin Ukrajnában akkor nem tűnt volna el gyakorlatilag egyik napról a másikra és nem két kézen megszámolható sikeres indítást láttam volna a 3+ év alatt posztolva. Főleg nem a háború első szakaszából. Ehelyett mi volt? Az ukránok a fehéroroszokkal közösen fejlesztett remote controlled Sztugna-P-ket durrogtatták boldog-boldogtalan módjára ahogy és amerre lehetett. Plusz némi NLAW mellé, mint ahogyan azt a T-72B tornyát hátulról megdurrantó - de át nem ütő - mariupoli videó esetében is láthattuk. Osztva @fip7 kolléga véleményét, én is azon az állásponton vagyok, hogy a Javelin nem bizonyult sikeres fegyvernek Ukrajnában az őt körülvevő brutális propi ellenére sem. Helyette sokkal nagyobbat szólt pl a Sztugna, csak hát abból mégsem lehetett volna a teljes internetet letámadó NAFO bullshit propit meg egész tűzfalnyi falfestményeket összehozni. Na meg aztán az USA sem sietett annyira lóhalálában Javelineket küldeni.
Egyben nem véletlen, hogy már az első évben az ukránok ráfeküdtek a drónokra, amik olcsóbbak, könnyebben és gyorsabban előállíthatóak még kezdetleges körülmények közt is, amit még egy brutálisan nagyobb hatótáv is megfejel ha az optikai tyúkbeleseket nézzük. Másrészt meg pont az FPV drónok ilyen tömegben történő megjelenése és elterjedése nyírta ki gyakorlatilag teljesen a Javelin használatát, mert mégis minek lenne szükségük egy relatíve nehezen hordozható és pöcsmörgős fire and forget ATGM-re, ha ugyanazt a munkát töredék áron pár FPV elvégzi nagyobb tábolságból. Gyakorlatilag a harctéren a páncéltörő tüzérség és páncéltörő fegyverzet esetében a korábbi megoldásokat szinte teljes egészében átvették az FPV drónok.
Én úgy látom a pct rakéták helyzetét, hogy a Javelin kategóriájú eszközöket idővel szépen - ha nem is teljesen - ki fogják a különböző drónok váltani, míg a hagyományos ATGM-ek inkább járműveken fognak felbukkanni. Plusz nem véletlen fejlesztik a távolról irányítható Kornet és Metisz indítókat sem, amivel gyakorlatilag ki lehet küszöbölni az állványos indítók legnagyobb hátrányát mert 10-n pár méterrel odébb szépen elbújsz a bokorba, oszt találjanak meg ha tudnak.
A top attack ATGM-ek nem fognak eltűnni, de a minta inkább a Spike lesz, mint a Javelin. Valszeg lesz orosz fejlesztés is belőle, de a jelenlegi prioritásokat tekintve ez jócskán hátrébb helyezkedik el.
Azta ku.....!
A javelinnek azért kell felülről támadni, mert kicsi a töltet....
Azért széles a folyó, mert hosszú a híd.![]()
Ha 5 km-en 1 méter a lézer nyaláb "szórása", akkor mi történik az égbe indított rakéta föld felé irányítása során, ha kicsúszik az 1 méternél kisebb nyalábból?
Valahogy megtalálja?
Biztos, hogy minden úgy van, ahogy hinni szeretnéd?
Ebben a "lábon hordozható" méretkategóriában egyre nehezebb oldalról ERA ellen is hatásos HEAT-harcirészt csinálni. Ezért marad az EFP.Nem véletlenül kopnak ki az ilyen fentről EFP-zős cuccok. Lásd. TOW2B, BILL1/2.
Nagyon sokszor hatástalan egy ilyen fentről lefelé menő találat.
Megint én vagyok a hülye, mert te vagy tudatlan. Értem.Én degaradálom???
Én ajánlgatom! Látom nem megy a szövegértés...
Fogalmatlanul okoskodsz!
Ha egy töltet irányított mint az EFP, akkor az egy irányba hat döntően.
AZ NLAW-ban lefelé néz az EFP és akkor üt át vastag páncélt, ha a cél alatta van mikor felrobban és nem előtte!
Nem én mondom, hogy minimális az átütése direct-attack módban, hanem minden róla szóló leírás!!!
A gyártó SAAB:
"In DA mode, NLAW can be used against soft targets like trucks, buses, cars and helicopters. When fired directly through a window into a building, fragments will cause significant damage."
Páncélozott célokat nem is említ - jé, vajon miért!?!
![]()
NLAW - Anti-tank weapon
NLAW eliminates even the most advanced tanks. It is best-in-class for dismounted light forces that operate in all environments, including built-up areas.www.saab.com
Ebben a "lábon hordozható" méretkategóriában egyre nehezebb oldalról ERA ellen is hatásos HEAT-harcirészt csinálni. Ezért marad az EFP.
Amúgy az EFP-nek pont az "adhat jövőt", hogy ha elterjednek az APS-ek akkor a céltól távolabb kell berobbantani a harcirészeket még mielőtt az APS beindulna. A HEAT lőszereknek muszáj nagyon közel repülniük (pár 10 centire robban a páncéltól), az EFP-nak nem.
Cserébe kisebb az átütésük és emiatt csak felülről hatásosak.
Pl. a BONUS és a SMART 155 is 80-100 méterről robbantja az EFP-jét és értek is el ezzel sikereket az ukránok.
Megint én vagyok a hülye, mert te vagy tudatlan. Értem.
Az eszedbe sem jut, hogy még kapcsoló is van az NLAW-n, amivel ki kell választanod, hogy top attack vagy hagyományos legyen a becsapódás. Ha nekem nem hiszel, vagy a "nyugati internetnek esetleg a gyártónak", akkor van NLAW-s videója a szuicid orosz emberkének is ahol tök véletlenül be is mutatja ezt a kapcsolót.
Szóval szállj le a magas lóról és ne beszélj marhaságokat, mert lótúrót sem tudsz az NLAW-ról, csak ömlik belőled a tudatlanság.
Igen, pont rád utaltam az előbb, hogy te sem tudtad hogyan működik az NLAW, te is pont azt mondtad, hogy hagyományos módon nem használható, bár emlékeim szerint nem egy repesztöltethez hasonlítottad a hatását. A lényeg az, hogy nem egy repeszromboló gránát hatékonyságával dolgozik az NLAW hagyományos módban sem. Bár hozzáteszem, hogy pl a BTR páncélján nem egy kis lyukat hagy a CG kumulatív gránátja, hanem konkrétan beszakítja azt. Ebből következik, hogyha rálősz NLAW-val egy BTR-re, BMP-1/2/3-ra oda még különösebben nagy kumulatív fej sem kell, simán a robbanás ereje átszakítja a páncélt.Ez veled kapcsolatban mindennapi élményünk, szóval ne reklamálj!
A Kriss-el folytatott beszélgetésünkből derült ki, hogy a netes ábrák hibásak az NLAW-ról.
Az EFP-s töltet jó helyen van ábrázolva az a top atack töltete.
De hagyományosan indítva nem azzal dolgozik!
Hanem bele rakták a CG valami kisebb HEAT-ját. Nah, hát az mai modern ERA-s tankok ellen pont kalap szart nem ér. Könnyebb járművek ellen tud hatékony lenni.
A lényeg, hogy nem az EFP-s főtöltettel dolgozik az NLAW hagyományos módon.
Ez veled kapcsolatban mindennapi élményünk, szóval ne reklamálj!
A Kriss-el folytatott beszélgetésünkből derült ki, hogy a netes ábrák hibásak az NLAW-ról.
Az EFP-s töltet jó helyen van ábrázolva az a top atack töltete.
De hagyományosan indítva nem azzal dolgozik!
Hanem bele rakták a CG valami kisebb HEAT-ját. Nah, hát az mai modern ERA-s tankok ellen pont kalap szart nem ér. Könnyebb járművek ellen tud hatékony lenni.
A lényeg, hogy nem az EFP-s főtöltettel dolgozik az NLAW hagyományos módon.
hogy pl a BTR páncélján nem egy kis lyukat hagy a CG kumulatív gránátja
bből következik, hogyha rálősz NLAW-val egy BTR-re, BMP-1/2/3-ra oda még különösebben nagy kumulatív fej sem kell, simán a robbanás ereje átszakítja a páncélt.
A CG családbank egyetlen kiegészítő töltete van ERA ellen aminek a páncélátütése nagyjából 100-150mm és nem mellesleg EFP töltet. Vagy ha nem ez került bele akkor az 551-es gránát 350mm átütésű HEAT harci része.
Te ezt mondod, no nem is ezellen tiltakoztam, hanem a hülyeség számba menő repeszrombolós dolog ellen(a repeszromboló harci résznek gyakorlatilag nulla a páncélátütő képessége). Kazánlemez oké, de ilyen védelmi képességű a BMP-1 és 2 teljes páncélzata és a BMP-3 teknő és toronyhomlokán kívül minden páncélzata.Még, jó, hogy beüti a kazánlemezt
Mi sem mondtunk mást, ha figyelmesen olvasol.
Arról írtunk, hogy modern, ERA-s járművek ellen nem elég.
Igen. És ez a teljesítmény csak könnyű járművek ellen elég ma már.
Lényegében mindenen van ERA. Így ez a képesség korlátozott, de legalább van.
Hűűű...hát te nem tudsz olvasni. Olvass vissza, mert szemmel láthatólag nem ment át hogy miről ment a diskurzus amibe bele dumáltál...Megint én vagyok a hülye, mert te vagy tudatlan. Értem.
Az eszedbe sem jut, hogy még kapcsoló is van az NLAW-n, amivel ki kell választanod, hogy top attack vagy hagyományos legyen a becsapódás. Ha nekem nem hiszel, vagy a "nyugati internetnek esetleg a gyártónak", akkor van NLAW-s videója a szuicid orosz emberkének is ahol tök véletlenül be is mutatja ezt a kapcsolót.
Szóval szállj le a magas lóról és ne beszélj marhaságokat, mert lótúrót sem tudsz az NLAW-ról, csak ömlik belőled a tudatlanság.
Hűűű...hát te nem tudsz olvasni. Olvass vissza, mert szemmel láthatólag nem ment át hogy miről ment a diskurzus amibe bele dumáltál...![]()
Megtanultam... Úgy hülyeség ahogy van amit írtál.Ha nem top-attakc meg akkor kb. "repszromboló szintű" áttörése van. Max egy BTR-nek okoz kárt...
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..