[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

Ennél sokkal jobb kérdés miért kell többszázezer forintos hadi fegyvereket bili acélból csinálni…
Konkrétan mi az a biliacèl?
S235JR? 1.7335?
S335? Hastelloy? 516 gr.70?
1.4301( :) )
410s? Inconell?
Ide azèrt ismerik a tervező mèrnökök hgy mi az ami megfelelhet....ès azt is gondolják oda.
Specifikáljuk ha leheccsèges...
(Bár csak 1fèlèvet hallgattam- fegyvergyátásot- de sztem nem az anyagválasztás lesz ilyen esetben a problèma...hanem a gyártástechnológia ès a gyártási folyamat

Beztos èn voltam sokat a hanyatló nyugaton, de itthon nincsenek gyakorló fegyverek?
de csak azt küldetés megszerezni mert a szakirodalom azt mondja ki gyakorló maroklofegyvernek amit a kollegatol csórsz be míg o a száraz gyakorláson taktikai szarasra megy. :rolleyes:

Konkrétan mi az a biliacèl?
S235JR? 1.7335?
S335? Hastelloy? 516 gr.70?
1.4301( :) )
410s? Inconell?
Ide azèrt ismerik a tervező mèrnökök hgy mi az ami megfelelhet....ès azt is gondolják oda.
Specifikáljuk ha leheccsèges...
(Bár csak 1fèlèvet hallgattam- fegyvergyátásot- de sztem nem az anyagválasztás lesz ilyen esetben a problèma...hanem a gyártástechnológia ès a gyártási folyamat

Büdöscivil vagyok, úgyhogy fingom nincs milyen acél fajtát kell bilihez specifikálni.

De! Fegyvermester ismerőssel beszélgettünk erről, ő látja hogy az újabb fegyvereken sokat spórolnak ezen. Onnan tudja hogy amikor átalakítást kér valaki, egyre könnyebben viszi az esztergagép. Ilyen szempontból a szláv vonal mindig jó és még most is jó. A megmunkálás néha elnagyolt de az anyagok amit felhasználnak még mindig elsőrangú.

Logikus a következtetés hogy egyre silányabb anyagból vannak, talán nem is azért mert az anyag drágább, hanem könnyebb a gyárban megmunkálni. Hogy aztán mennyit bír az a cső… alkatrész. Mauser M18-at mutatott, hát, nem hittem a szememnek. A elsütőcsoportot valami spiáter vagy műanyag(!) tartotta össze. A 30-as években elsírta volna magát az esztergályos ha ezt meglátja. Ehhez képest akkor az egyszerű hadifegyvereket a mai felfogás szerint luxus minőségben gyártottak ott sorozatban.

Szintén CZ kapcsán mondta hogy a klasszik 75-el nem volt ilyen probléma, de az új P-09 (ami rokon és leginkább a reteszélésben tér el) már ő is sok törött alkatrészest látott. Szóval valami ott nagyon félrement, de lehet nem erőlködik a CNC gép..

Büdöscivil vagyok, úgyhogy fingom nincs milyen acél fajtát kell bilihez specifikálni.

De! Fegyvermester ismerőssel beszélgettünk erről, ő látja hogy az újabb fegyvereken sokat spórolnak ezen. Onnan tudja hogy amikor átalakítást kér valaki, egyre könnyebben viszi az esztergagép. Ilyen szempontból a szláv vonal mindig jó és még most is jó. A megmunkálás néha elnagyolt de az anyagok amit felhasználnak még mindig elsőrangú.

Logikus a következtetés hogy egyre silányabb anyagból vannak, talán nem is azért mert az anyag drágább, hanem könnyebb a gyárban megmunkálni. Hogy aztán mennyit bír az a cső… alkatrész. Mauser M18-at mutatott, hát, nem hittem a szememnek. A elsütőcsoportot valami spiáter vagy műanyag(!) tartotta össze. A 30-as években elsírta volna magát az esztergályos ha ezt meglátja. Ehhez képest akkor az egyszerű hadifegyvereket a mai felfogás szerint luxus minőségben gyártottak ott sorozatban.

Szintén CZ kapcsán mondta hogy a klasszik 75-el nem volt ilyen probléma, de az új P-09 (ami rokon és leginkább a reteszélésben tér el) már ő is sok törött alkatrészest látott. Szóval valami ott nagyon félrement, de lehet nem erőlködik a CNC gép..
A kohászatban az átlagos anyagminőség sokat javult az elmúlt 50 évben. Csak ez sajnos azzal is jár, hogy sok helyen az anyagvastagságok is csökkentek. Amire 50 éve 0,8-as lemezt használtak, arra most 0,5-öst, stb. De az is lehet a gond, amit írtál, vagyis az egyszerűbb gyártás miatt van.

• Tetszik
Reactions: endre and Kurfürst
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Ocses
A kohászatban az átlagos anyagminőség sokat javult az elmúlt 50 évben. Csak ez sajnos azzal is jár, hogy sok helyen az anyagvastagságok is csökkentek. Amire 50 éve 0,8-as lemezt használtak, arra most 0,5-öst, stb. De az is lehet a gond, amit írtál, vagyis az egyszerűbb gyártás miatt van.
Más fegyvereknèl is vannak hasonló gondok (civil fegyver).
Inkább a gyártók szarrágása, fillérbaszás.

Mert valaki megakadt agyban ott, hogy géppisztoly köll a tankosoknak és hasonlóknak (a'lá 1970) a döntéshozók közül akik anno összehozták a kézifegyver koncepciót. De minimális mennyiség volt szánva a honvédségnek, csak a BM nem tudta kifizetni egy jó nagy rendelését és valakinek át kellett venni őket..... Így van egy csomó amivel megy a vakarózás mit is kéne kezdeni vele.
Azt leszámítva, hogy a Skorpió EVO3-nak sokkal kisebb a tűzereje, mint a Bren2-nek mi a fő baj vele? Mondjuk nem bírja a strapát?

Mi az a szárazgyakorlás?
14 èv fórumozás után fasza kèrdès. :D

Nincs lőszer a fegyverben, de te azokat a mozzanatokat hajtós vègre, gyakorold be mintha lenne benne.

Tárcsere,csőretöltès,fegyver elsütèse, akadáj elhárítás stb.
Begyakorlod a fegyver használatát.

Így amikor valóban lőssz ezek a dolgok rutinszerübbek.
Nem az alapokkal vagy elfoglalva.

Konkrètan itt arról beszèlnek, hogy lőszer nèlkül nem lehet elsütni a fegyvert, mert eltörhet az ütőszeg.

14 èv fórumozás után fasza kèrdès. :D

Nincs lőszer a fegyverben, de te azokat a mozzanatokat hajtós vègre, gyakorold be mintha lenne benne.

Tárcsere,csőretöltès,fegyver elsütèse, akadáj elhárítás stb.
Begyakorlod a fegyver használatát.

Így amikor valóban lőssz ezek a dolgok rutinszerübbek.
Nem az alapokkal vagy elfoglalva.

Konkrètan itt arról beszèlnek, hogy lőszer nèlkül nem lehet elsütni a fegyvert, mert eltörhet az ütőszeg.
Mostanában elégge amnéziás tüneteket mutat.

Amikor skulo nélkül csattogtatod a szádba nyomva a szolgalatit és imatkozol hogy lássa egy felettesed és azáltal fizetett kígyós szabadságra mehess. :rolleyes:
Nem kell ahoz szádba venni! Menj be a felettesed iródájába és mond neki hogy oroszrulettezni akarsz vele egy szekrénytáras pisztollyal! Az egyikőtök győzedelmesen fog kijönni az iródából