[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 759
15 364
113
Nézd meg az 59-est, egy az egyben. Még a cső is csereszabatos volt, amikor kiprób
Megvette a licencet anno a FÉG (egymás mellé rakod a kettőt, elég egyértelmű) csak nem verték nagydobra hogy a HH alatt ment a seft az ellenséggel. Az FN sem csesztette érte a FÉG-et éppen ezért, mert megvolt a licenc (amúgy egy nagyon jó pisztolyé az akkori szinten) valami magyar fószer pár évvel ezelőtt kimutatta a külügyi iratok között.

A SW 59 egy hasonló fejlesztés, a zárolása éppen a HP-ről van (mint amúgy a pisztolyok 90%-ának abban az időben valamilyen Browning rendszer), lehet hogy onnan is vett át kisebb dolgokat később a FÉG. Nagyon minimális ‘fejlesztés’ volt a P9-en, egyszerűen nem volt rá pénz.
Megnèzve a 3 fegyvert azt mondanám egyèrtelmű FN copy.

Èn règebben is így gondoltam.

Viszont van egy különbsèg, mègpedig a biztosító elhelyezèse.

Akkor meg a belseje sem lehet 100-ban ugyanaz.

Ez alátámasztaná senki csőcserès sztoriját.

De mivel èn èletemben egyszer fogtam hi powert azt sem ma, èn nem tudom. Nekem akkor az fel sem tünt.

Szóval kicsit visszatèrtem a 2-ből lett "összetervezve" sztorihoz.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 182
16 931
113
Megnèzve a 3 fegyvert azt mondanám egyèrtelmű FN copy.

Èn règebben is így gondoltam.

Viszont van egy különbsèg, mègpedig a biztosító elhelyezèse.

Akkor meg a belseje sem lehet 100-ban ugyanaz.

Ez alátámasztaná senki csőcserès sztoriját.

De mivel èn èletemben egyszer fogtam hi powert azt sem ma, èn nem tudom. Nekem akkor az fel sem tünt.

Szóval kicsit visszatèrtem a 2-ből lett "összetervezve" sztorihoz.

Sikerült megtalálnom a 3 pisztoly rajzait.

Nincs időm belemélyedni ennél jobban, valószínűleg valami olyasmi lehetett a teljes sztori, hogy JM Browning megcsinálta a Hi Powert, amit utána mindenki másolt.

A FÉG megvette ennek a licencét a 70-es években, és gyártotta. Látszik hogy az első FÉG változat tök ugyanaz, a biztosító is ugyanott van (de pl. kicsit más az irányzék és a kakas könnyített).

Közben a SW is ránézett a Hi Powerre (megjegyzem Browning amíg még élt, meg mások is időközben módosítottak rajta, felismerve a hibákat), és ő is mókolt rajta egy kicsit azokon az eredeti alapokon (pl. állítólag a tár teljesen csereszabatos), aztán a FÉG-es tervező is ránézett a SW 59-esre, és átvett onnan dolgokat, elvégre ugyanaz volt az alap, a működési elv nagyjából ugyanaz, de vannak eltérések is. A biztosító pl. a SW-ra hajaz, a cső zárolása meg az eredeti Browningra. Ebből lehetett a P9R a rendőrségnek.

Aztán lehet hogy tévedek. Mivel a jelenlegi pisztolyok nagy része (néhány kivétellel) a Browning féle szerkezet ilyen olyan módosítása, ezért nagy az átfedés, vagy lehet rajta vitatkozni hogy honnantól új konstrukció. Ugyanazon családban is van pl. rengeteg különféle biztosítóval fegyver (CZ 75 B / D , CZ 85 stb.).

Az eredeti Browning Hi Power

br-highpower.gif

Smith & Wesson 59

s-w-model-59-diagram-jpg.603149

FÉG P9R (sajnos nem engedi a képet):

• Tetszik
Reactions: Veér Ispán