[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 994
15 095
113
Sajnos most nem találom azt a hozzászólást, amelyben Szabó József úr számolgatta - úgy március közepén - az ukrán KIA + WIA veszteségeket.
Nekem úgy rémlik, hogy akkor ő 900 ezres számot tippelt.
(Korrekciót elfogadok és megköszönök).

Erre én - a fotel őrvezető - vettem a bátorságot (Dunning-Kruger hatás), hogy felülbíráljam exhas azt, aki utána néz, kutat, számol, mi több rengeteg évet a szakterület tanulására áldozott, még pedig a
Bár Ukrajna hatalmas területű ország - értelemszerűen nagy számosságú infrastruktúrával, ezeket a veszteségeket nem lehet a végtelenségig elviselni.
...
...
Én az ismerőseimnek egy milliós elhalálozott veszteséget szoktam tippelni. Ami messze több, mint amit a szakemberek, hozzáértők, no meg a mesterséges intelligencia szokott számolni.

Ők tévednének, én meg nem?
Nem gondolom (még szép...), csak ők máshogy számolnak, mint ahogy én tippelek.

...

A Szabó József úr számaiban sincsenek a következő elemek (természetesen nem is várom el):
- Sérültek, akik kórházakba jutva (akár külföldre), már azokban halnak meg.
Ugyan ki a franc foglalkozna most ezek számontartásával!?
Pláne úgy, hogy (páratlan lehetőség!) valószínűleg igencsak zakatol a szervkereskedelem.
(Most fognak magyarázkodni a műtét után ébredtnek, hogy miért kellett eltávolítani az egyik veséjét, amikor a karja szakadt le?
A halott meg nem fog reklamálni. Dupla vese, nulla probléma...).
  • Parancsnak ellenszegülni, dezertálni próbálók. Nem fognak velük leállni vitatkozni. Ahogy lejelenteni sem fogják. Láttunk videókat munkagépes elföldelésekről még olyanokról is, akik elvileg hősi halottjaik....
  • A frontvonalban gyakorlatilag nyom nélkül elpusztulók; akiket telibe vert egy bomba, gránát...hát...senki nem fogja próbálni összeszedegetni az aknamezőn az esetleges darabkákat, hogy összeállítson egy számszakiságra törekvő listát...
Ugyanide tartoznak szerintem azok is, akik - élve vagy halva - a földbe ásott vermekbe, épületromok alá temetődnek.

Arról is olvastunk eleget, hogy illetékesek nem jelentik a haláleseteket, mert akkor a juttatásaikat fel tudják egy darabig markolni.
Mit lehet ezekről az elhunytakról jelenteni?
Eltűntek.
Azt meg évekig, évtizedekig lehet - jogosan - állítani.
Azokat meg, akik besorozottként letipliztek, jogosan nem lehet halottként számontartani.
Rontanák a parancsnokok renoméját (főleg, ha tömeges), tehát nem fogják jelenteni.
Mert lehet, hogy nem is halt meg, csak sikeresen dezertált. Lehet, hogy eljutott haza, és otthon bújtatják a családtagjai- akár évekig - , lehet eljutott akár nyugatra, a világ bármely más tájára és lesz szíves illegalitásban,vagy hamis személyazonossággal élni.
Pláne, ha az oroszokhoz jutott el, megadta magát, full együttműködik velük, s akár már állampolgárságot is kapva elhúzott keletre, mélyen a hátországba.
Még ötven év múlva is eltűntnek fog számítani. Tehát nem lehet halottként számontartani.

Azt mondjátok, de hát nem is halott!
Igaz, de bevethetőség, rendelkezésre állóság, harcérték, veszteség szempontjából pont annyit ér, mint egy halott...
(De lehet, tényleg meg is halt az önkéntes száműzetésben, akár természetes okból, pl. baleset, vagy poszttrauma okán; öngyilkosság, agyvérzés, infarktus, stb.)

S szerintem csak karcolgattam a lehetőségek tárházát.
...kezdetű enciklik...akarom mondani irományommal.

Ugyanis én az ebbéli okostojáskodásom erre a témára vonatkozó részét a következő mondattal indítottam el:

"...Én az ismerőseimnek egy milliós elhalálozott veszteséget szoktam tippelni. Ami messze több, mint amit a szakemberek, hozzáértők, no meg a mesterséges intelligencia szokott számolni.

Ők tévednének, én meg nem?
Nem gondolom (még szép...), csak ők máshogy számolnak, mint ahogy én tippelek..."
(ezután részleteztem)

Ugye ez csak a halottak száma.

Utána el is szégyelltem magam, hogy erre a tudálékoskodásomra mi szükség volt!?
Na de annyira persze nem voltam bátor, hogy ezt is leírjam nektek...

Erre most - két hónappal az előző számolgatások után - mit olvasok Szabó József úrtól?

"....Nos a fenti számok után a nagy kérdés, hogy hol vannak a katonák, ha a jelenlegi haderőlétszámot 800 000 főre becsülhetjük? Mert a matek valami szőrnyű számot ad ki: 2 153 000 – 2 393 000 fő a különbség. Tekintve, hogy Ukrajnában hadiállapot idején nincs leszerelés, nekem csak egy logikus magyarázatom van: a több mint 2 milliós különbség nagy része KIA és WIA veszteség. Természetesen be kell számolni a nagy különbségbe a hadifoglyokat, az eltűnteket, és a dezertőrőket is (ez utóbbi esetében százezres nagyságrendű adatról olvasni híreket)..."

Kéretik rákattintani az idézett hozzászólásra, mert itt megkurtítottam, hogy beleférjek a karakterszámba:

Szabó József

A veszteségekről újra…
2025. 05. 28.
Egy olyan méretű felőrlő háborúban, mint amilyen jelenleg a szemünk előtt zajlik valós időben, a veszteségekről mindig érdemes beszélni és írni, még akkor is, ha a felek államtitokként kezelik ezeket az adatokat. Különösen fontos ezen adatokkal foglalkozni azért is, mert a számokkal való bűvészkedés az információs csatatér részévé is vált. Elemzőink nagy része vagy nem foglalkozik mélyrehatóan a kérdéssel, vagy egyszerűen nem akarja látni azt a borzalmat, amit az ukrajnai csatamezők mégis elárulnak. Azokat az elemzőket meg különösen „kedvelem”, akik nemes egyszerűséggel a világba kiáltják, hogy nem is akkora nagyok a veszteségek, mint amilyeneknek egyesek – mint például én is – beállítják, és egyszerűen orosz propagandának minősítik az egészet.
Ebben az évben már írtam egy posztot az ukrán veszteségekről. Azért foglalkozok első helyen az ukrán fél veszteségeivel, mivel az oroszok veszteségtűrő képessége és emberi, valamint anyagi tartalékai nagyságrenddel nagyobbak, mint Ukrajnáé. Az imént említett posztomban részleteiben is bemutattam, hogy milyen utakon és módszerekkel, milyen számítások alapján jutottam el az ukrán veszteség KIA és WIA számaihoz. A számítási modelljeim egymástól teljesen függetlenek voltak, és ami a lényeg, orosz adatokat egyáltalán nem használtam fel, kizárólag csak ukrán és ukrán barát nyugati elemzők, veszteségszámítók adataira támaszkodtam.
Most az egyik számítási módomhoz, nevezetesen az ukrán fél által összesen mozgósított katona és a jelenleg még rendelkezésre álló haderőlétszám közötti különbség finomításához kaptam egy kis ösztönzést egyik olvasómtól.
Az alapinformáció forrása az ukrán politikai vezetéssel is jó kapcsolatokat ápoló és Oroszország felosztásáról rendszeresen álmodozó (nemzetközi konferenciákat is rendező) Jamestown Foundation 2023. július 26-i cikke . Különböző ukrán forrásokat említve a cikk azt állítja, hogy 2022 végére Ukrajna egymillió főt mozgósított, 2023. júliusáig pedig összesen már kétmillió főt. Vannak források tovább részadatokra, pl. arra, hogy 2022 októberéig az ukrán fél 700 000 főt tudott csatasorba állítani, illetve elszórt információk vannak az önkéntesek számáról is. Tekintve, hogy 2022-ben az ukrán fél sikeres mozgósítást hajtott végre és annak az évnek az őszén eredményes támadó műveleteket folytatott Herszon és Harkov megyékben, valamint 2023 nyarán nagyszabású támadó műveletet szervezett és kezdeményezett a Krím irányába, az információvédelem nem volt olyan szigorú, mint később, így lényegesen több információnk van 2022 és 2023 mozgósítási és létszámadatairól. Ismert például az is (a Rada védelmi bizottságának alelnöke hozta nyilvánosságra), hogy milyen létszámviszonyai voltak 2022 februárjában az ukrán haderőnek, valamint vannak részleges havi átlag mozgósítási híradások is.
A fentiek figyelembevételével az alábbiakat állapíthatjuk meg elég nagy bizonyosággal:
  • Az ukrán haderő létszámviszonyai (szerződéses katonák, a Nemzeti Gárda létszáma, határőrség) 2022 február-márciusában: 348 000 fő,
  • Önként jelentkezők létszáma 2022-2025 között: 165 000 – 185 000 fő; (2022-re vonatkozóan 100 000 főre van adat, az önkéntes jelentkezők száma 2023 ősze után drámai mértékben lecsökkent).
  • Mozgósított katonák létszáma 2022-2025 között: 2 440 000 – 2 660 000 fő; (annyi megjegyzéssel, hogy a nagyarányú és nagylétszámú mozgósításra a háború első másfél évében került sor. Az élőerő elpazarlását a 2023-as nyári ukrán ellentámadás jelentette, aminek következtében 2023 végére az akkori vezérkari főnök 500 000 fő mozgósítására jelentette be igényét veszteségpótlásra).
  • Mindösszesen fegyveres szolgálatot teljesítők létszáma 2022-2025 között: 2 953 000 – 3 193 000 fő.
Nos a fenti számok után a nagy kérdés, hogy hol vannak a katonák, ha a jelenlegi haderőlétszámot 800 000 főre becsülhetjük? Mert a matek valami szőrnyű számot ad ki: 2 153 000 – 2 393 000 fő a különbség. Tekintve, hogy Ukrajnában hadiállapot idején nincs leszerelés, nekem csak egy logikus magyarázatom van: a több mint 2 milliós különbség nagy része KIA és WIA veszteség. Természetesen be kell számolni a nagy különbségbe a hadifoglyokat, az eltűnteket, és a dezertőrőket is (ez utóbbi esetében százezres nagyságrendű adatról olvasni híreket).
...

Sohase voltam a számok embere - még amikor én lettem egy kisebb kórház szakmai anyag raktárosa se...
Nem számoltam semmit, csak nézegetem naponta a képeket, videókat; voltak város ostromok, folyamatosan megy a lövészárkok, erődítések, járművek pusztítása bombákkal, lövedékekkel, rakétákkal, drónokkal, rohamcsapatokkal, megy a kényszersorozás három éve.

Egyszerűen számomra, érzésre elképzelhetetlen hogy ilyen ipari vérszivattyú és húsdaráló működtetés napról-napra ettől kevesebb halottat ( + rokkantat, stb.) eredményezzen.

Köszönöm a türelmet.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 944
20 265
113
Ezek a csapások mennyire viselik meg az ukránokat hogy hat ez a frontra ?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
9 436
58 347
113
Ukrajna területén 2025. május 29-30. támadások krónikája

Tegnap nappal-éjjel az Aerospace Forces és a rakétaerők célpontokat támadtak a Donbászban, a Szumi, Harkov, Zaporizsja, Herszon régiókban (a fegyverek teljes spektruma), a Nikolaev régióban (Iszkander-M), Juzsnében és Izmailben az Odessza régióban (Gerani/Gerberas).

2025. május 29.
• 09:45 Kharkiv régió – robbanások. UMPK. Borovaya.
• 10:05 Nikolaev régió - robbanás. Iskander-M.
• 10:53 Nedrigailov, Sumy régió, robbanások. valószínűleg 2 levegő-föld rakéta.
• 11:15 Donbas – robbanások. UMPK.
• 11:20-11:45 Zaporizzsja régió – robbanások. 2 UMPK-csapás. Stepnogorsk és környéke.
• 11:58 Sumy külváros – robbanás. Nagy sebességű cél.
• 12:05 Zaporizzsja régió – robbanások. UMPK. Stepnogorsk és környéke.
• 15:10-15:30 Sumy régió – robbanások. 3 UMPK-csapás. Belopolye.
• 15:50 Sumy régió és Donbass – robbanások. UMPK.
• 18:30 és 18:31 Chuguev, Kharkiv régió - 2 erős robbanás. Nagy sebességű célok. Kh-35
• 21:10 Sumy régió – robbanások. UMPK.
• 21:20 Kherson – robbanások.
• 21:25 Sumy, Harkiv régiói és Donbass – robbanások. UMPK.
• 23:25 Dnyipropetrovszki régió – robbanások. UMPK.

2025. május 30.
• 00:00 Yuzhne, Odessza régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 01:20-01:30 Izmail, Odessza régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 02:35 Pokrovsky kerület, Donbass - robbanás. Muskátli/gerbera.
• 02:40 Dobropillya, Donbass - robbanás. Muskátli/gerbera.
• 02:45 Poltava és Kharkiv határa – robbanás. Muskátli/gerbera.
• 03:00 Chuguev, Kharkiv régió - 2 robbanás. Nagy sebességű célok. Valószínűleg Kh-35.
• 03:10-03:20 Kharkiv és Chuguev, Harkiv régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 03:30 Donbass, Szlavjanszk – robbanások. Muskátlik/gerberák.05
• 03:40 Chuguev, Harkiv régió és Donbass, Slavyansk - robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 03:45 Sumy régió – robbanások. UMPK.
• 04:00 Chuguev, Kharkiv régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 04:05 Zaporizzsja külvárosában – robbanás. Muskátlik/gerberák.
• 04:10 Donbass – robbanások. UMPK.
• 04:25 Liptsy, Kharkiv régió – robbanás. Muskátlik/gerberák.
• 04:35 Izyum, Kharkiv régió – robbanás. Muskátlik/gerberák.

A videó és a fotók azt mutatják be, hogy a muskátli csapások milyen következményekkel jártak egy célpontra Harkiv régióban.

A LOSTARMOUR.INFO megfigyelés szerint (https://lostarmour.info/tags/strikes)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 389
90 288
113

Szabó József

A veszteségekről újra…
2025. 05. 28.
Egy olyan méretű felőrlő háborúban, mint amilyen jelenleg a szemünk előtt zajlik valós időben, a veszteségekről mindig érdemes beszélni és írni, még akkor is, ha a felek államtitokként kezelik ezeket az adatokat. Különösen fontos ezen adatokkal foglalkozni azért is, mert a számokkal való bűvészkedés az információs csatatér részévé is vált. Elemzőink nagy része vagy nem foglalkozik mélyrehatóan a kérdéssel, vagy egyszerűen nem akarja látni azt a borzalmat, amit az ukrajnai csatamezők mégis elárulnak. Azokat az elemzőket meg különösen „kedvelem”, akik nemes egyszerűséggel a világba kiáltják, hogy nem is akkora nagyok a veszteségek, mint amilyeneknek egyesek – mint például én is – beállítják, és egyszerűen orosz propagandának minősítik az egészet.
Ebben az évben már írtam egy posztot az ukrán veszteségekről. Azért foglalkozok első helyen az ukrán fél veszteségeivel, mivel az oroszok veszteségtűrő képessége és emberi, valamint anyagi tartalékai nagyságrenddel nagyobbak, mint Ukrajnáé. Az imént említett posztomban részleteiben is bemutattam, hogy milyen utakon és módszerekkel, milyen számítások alapján jutottam el az ukrán veszteség KIA és WIA számaihoz. A számítási modelljeim egymástól teljesen függetlenek voltak, és ami a lényeg, orosz adatokat egyáltalán nem használtam fel, kizárólag csak ukrán és ukrán barát nyugati elemzők, veszteségszámítók adataira támaszkodtam.
Most az egyik számítási módomhoz, nevezetesen az ukrán fél által összesen mozgósított katona és a jelenleg még rendelkezésre álló haderőlétszám közötti különbség finomításához kaptam egy kis ösztönzést egyik olvasómtól.
Az alapinformáció forrása az ukrán politikai vezetéssel is jó kapcsolatokat ápoló és Oroszország felosztásáról rendszeresen álmodozó (nemzetközi konferenciákat is rendező) Jamestown Foundation 2023. július 26-i cikke . Különböző ukrán forrásokat említve a cikk azt állítja, hogy 2022 végére Ukrajna egymillió főt mozgósított, 2023. júliusáig pedig összesen már kétmillió főt. Vannak források tovább részadatokra, pl. arra, hogy 2022 októberéig az ukrán fél 700 000 főt tudott csatasorba állítani, illetve elszórt információk vannak az önkéntesek számáról is. Tekintve, hogy 2022-ben az ukrán fél sikeres mozgósítást hajtott végre és annak az évnek az őszén eredményes támadó műveleteket folytatott Herszon és Harkov megyékben, valamint 2023 nyarán nagyszabású támadó műveletet szervezett és kezdeményezett a Krím irányába, az információvédelem nem volt olyan szigorú, mint később, így lényegesen több információnk van 2022 és 2023 mozgósítási és létszámadatairól. Ismert például az is (a Rada védelmi bizottságának alelnöke hozta nyilvánosságra), hogy milyen létszámviszonyai voltak 2022 februárjában az ukrán haderőnek, valamint vannak részleges havi átlag mozgósítási híradások is.
A fentiek figyelembevételével az alábbiakat állapíthatjuk meg elég nagy bizonyosággal:
  • Az ukrán haderő létszámviszonyai (szerződéses katonák, a Nemzeti Gárda létszáma, határőrség) 2022 február-márciusában: 348 000 fő,
  • Önként jelentkezők létszáma 2022-2025 között: 165 000 – 185 000 fő; (2022-re vonatkozóan 100 000 főre van adat, az önkéntes jelentkezők száma 2023 ősze után drámai mértékben lecsökkent).
  • Mozgósított katonák létszáma 2022-2025 között: 2 440 000 – 2 660 000 fő; (annyi megjegyzéssel, hogy a nagyarányú és nagylétszámú mozgósításra a háború első másfél évében került sor. Az élőerő elpazarlását a 2023-as nyári ukrán ellentámadás jelentette, aminek következtében 2023 végére az akkori vezérkari főnök 500 000 fő mozgósítására jelentette be igényét veszteségpótlásra).
  • Mindösszesen fegyveres szolgálatot teljesítők létszáma 2022-2025 között: 2 953 000 – 3 193 000 fő.
Nos a fenti számok után a nagy kérdés, hogy hol vannak a katonák, ha a jelenlegi haderőlétszámot 800 000 főre becsülhetjük? Mert a matek valami szőrnyű számot ad ki: 2 153 000 – 2 393 000 fő a különbség. Tekintve, hogy Ukrajnában hadiállapot idején nincs leszerelés, nekem csak egy logikus magyarázatom van: a több mint 2 milliós különbség nagy része KIA és WIA veszteség. Természetesen be kell számolni a nagy különbségbe a hadifoglyokat, az eltűnteket, és a dezertőrőket is (ez utóbbi esetében százezres nagyságrendű adatról olvasni híreket).
Azt már független, sőt ukrán párti elemzők is megállapították, hogy Ukrajna a mozgósítás jelenlegi ütemével már a harctéri veszteségeit sem tudja pótolni. A rendelkezésünkre álló nyílt adathalmazok alapján azt is láthatjuk, hogy Ukrajna valójában már kimerítette a mozgósításba bevonható korosztályok kereteit. Többek között ezért kellett felülvizsgálni a 25-60 éves korosztályokban 900 000 fő orvosi mentességét. (A nagyon elfogult és figyelmetlen olvasóimnak: ez a 900 000 fő nem az egészségügyi fogyatékkal élők halmazából való, azok felülvizsgálata nem történt meg. Ez a 900 000 fő annak a 3,4 millió fős halmaz része, amely UA számára mozgósítás céljára elérhető volt 2024 elején). Ismereteim szerint 250 000 fő esetében visszavonták a felmentést – nagyjából, ennyi mozgósítási tartaléka maradt Kijevnek.
(A KIA és a WIA egymáshoz viszonyított arányára most nem térnék ki – én továbbra is tartom azt, hogy az arány 1:1, max. 1:1,5).
Nézzük inkább, hogy mit jelentenek a fenti számok! Vannak történelmi tapasztalatok arra vonatkozóan, hogy mit idéz elé egy társadalomban a lakosság összlétszámához viszonyított mozgósítási létszám és veszteség.
Németország az I. világháborúban lakosságának 19,5%-át mozgósította és KIA+WIA vesztesége megközelítette a 10,5%-ot. Ezek az arányok hozzájárultak Németország vereségéhez és társadalmi-gazdasági összeomlásához.
A második világháborúban Németország lakosságának egynegyedét mozgósította, KIA+WIA vesztesége 12,6% volt. A magas mozgósítási arány a gazdaság és a társadalom teljes kimerüléséhez vezetett.
Oroszország az első világháborúban lakosságának 9%-át mozgósította, ám logisztikailag nem tudta ellátni ezt a hatalmas hadsereget. Veszteségrátája 4,2% volt. A logisztika elégtelen volta, a vereség és a forradalom (1917) a mozgósítás fenntarthatatlanságát mutatta.
Japán a második világháborúban a lakosság 10,1%-át mozgósította, veszteségrátája 3,7% volt. A katonai vereség a mozgósítás fenntarthatatlanságát és a gazdasági összeomlást tükrözte.
Milyen mintázatot adnak a fenti számok?
  • A vesztes országok (pl. Németország, Japán, Orosz Birodalom) esetében a mozgósítási arány általában 9–25% között mozgott a XX. században, attól függően, hogy mennyire volt totális a háború. A magas arányok (pl. Németország: 25,8%) gyakran gazdasági és társadalmi összeomláshoz vezettek.
  • A KIA + WIA veszteségek az összlakosság 3–12%-át tették ki a vesztes országokban.
Mi vetíthető mindebből Ukrajnára?
  • Először is UA lakosságának a számára lenne szükségünk. Nincs hivatalos adat, így azt csak becsülhetjük, ráadásul nem is a nemzetközileg elismert határokon belüli területek teljes népességével tudunk számolni. Azt viszont hivatalos adatokból tudjuk, hogy a háború kitörése után UA munkaerőpiaca 40%-kal visszaesett. Ez alapján az egyik becsült értékem 24,6 millió fő (ez egy optimista és maximális becslés). Kiindulhatok az élveszületések számából is, összevetve más európai országokéval az adatot: így a 2024-es 176 679 élveszületés egy kb. 20 milliós lakosságú ország adatával vethető össze (pl. Románia). Az európai átlag születési ráta 9-12 újszülött/1000 fő. Ukrajnára vetítve az már rendkívül alacsony populációt jelentene: 15-20 millió főt.
  • 3 millió fő katonával és 24,6 milliós populációval számolva 12,2%-os mozgósítási arányt kapunk.
  • 2 millió KIA+WIA-t véve 8,13%-os veszteséget kapunk.
  • A történelmi tapasztalatok és mintázatok alapján katonai vereség, gazdasági-társadalmi összeomlás prognosztizálható Kijev számára.
Azzal kezdi, hogy államtitok, majd számokat közöl. Mióta tagja az ukrán kormanynak Szabó József?

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 933
32 740
113
A szerb elnök blokkolja a fegyverüzleteket, ha fennáll annak a lehetősége, hogy azok az ukrán fegyveres erőkhöz kerülnek

Vučić kijelentette, hogy blokkolja a gyanús üzleteket, amelyek felfegyverezhetik a kijevi rezsimet.

Megjegyezte, hogy minden olyan szerződést ellenőrizni fognak, amelynek a végfelhasználója nem egyértelmű – egy közös munkacsoportot hoztak létre Oroszországgal.

Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy 25 000 ember dolgozik a szerb katonai-ipari komplexumban, és a gyáraknak működniük kell.

Vučić azt is elmondta, hogy korábban már megvitatta ezt a kérdést egy Putyinnal folytatott találkozón, de részleteket nem hozott nyilvánosságra.

Délután az orosz hírszerzés arról számolt be, hogy Ukrajna harmadik országokon keresztül vásárol szerb lövedékeket és lövedékeket.

-az eggyel feljebb lévő kérdésre -

hiszen leírja a forrást amiből dolgozott, és ehhez nem kell kormánytagnak lennie!

A könnyebb értelmezhetőség érdekében széthúztam a szöveget ..

"Az alapinformáció forrása az ukrán politikai vezetéssel is jó kapcsolatokat ápoló és Oroszország felosztásáról rendszeresen álmodozó (nemzetközi konferenciákat is rendező) Jamestown Foundation 2023. július 26-i cikke .

Különböző ukrán forrásokat említve a cikk azt állítja, hogy 2022 végére Ukrajna egymillió főt mozgósított, 2023. júliusáig pedig összesen már kétmillió főt.

Vannak források tovább részadatokra, pl. arra, hogy 2022 októberéig az ukrán fél 700 000 főt tudott csatasorba állítani, illetve elszórt információk vannak az önkéntesek számáról is.

Tekintve, hogy 2022-ben az ukrán fél sikeres mozgósítást hajtott végre és annak az évnek az őszén eredményes támadó műveleteket folytatott Herszon és Harkov megyékben, valamint 2023 nyarán nagyszabású támadó műveletet szervezett és kezdeményezett a Krím irányába, az információvédelem nem volt olyan szigorú, mint később, így lényegesen több információnk van 2022 és 2023 mozgósítási és létszámadatairól.

Ismert például az is (a Rada védelmi bizottságának alelnöke hozta nyilvánosságra), hogy milyen létszámviszonyai voltak 2022 februárjában az ukrán haderőnek, valamint vannak részleges havi átlag mozgósítási híradások is.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
2 215
11 191
113
A szerb elnök blokkolja a fegyverüzleteket, ha fennáll annak a lehetősége, hogy azok az ukrán fegyveres erőkhöz kerülnek

Vučić kijelentette, hogy blokkolja a gyanús üzleteket, amelyek felfegyverezhetik a kijevi rezsimet.

Megjegyezte, hogy minden olyan szerződést ellenőrizni fognak, amelynek a végfelhasználója nem egyértelmű – egy közös munkacsoportot hoztak létre Oroszországgal.

Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy 25 000 ember dolgozik a szerb katonai-ipari komplexumban, és a gyáraknak működniük kell.

Vučić azt is elmondta, hogy korábban már megvitatta ezt a kérdést egy Putyinnal folytatott találkozón, de részleteket nem hozott nyilvánosságra.

Délután az orosz hírszerzés arról számolt be, hogy Ukrajna harmadik országokon keresztül vásárol szerb lövedékeket és lövedékeket.

-az eggyel feljebb lévő kérdésre -

hiszen leírja a forrást amiből dolgozott, és ehhez nem kell kormánytagnak lennie!

A könnyebb értelmezhetőség érdekében széthúztam a szöveget ..

"Az alapinformáció forrása az ukrán politikai vezetéssel is jó kapcsolatokat ápoló és Oroszország felosztásáról rendszeresen álmodozó (nemzetközi konferenciákat is rendező) Jamestown Foundation 2023. július 26-i cikke .

Különböző ukrán forrásokat említve a cikk azt állítja, hogy 2022 végére Ukrajna egymillió főt mozgósított, 2023. júliusáig pedig összesen már kétmillió főt.

Vannak források tovább részadatokra, pl. arra, hogy 2022 októberéig az ukrán fél 700 000 főt tudott csatasorba állítani, illetve elszórt információk vannak az önkéntesek számáról is.

Tekintve, hogy 2022-ben az ukrán fél sikeres mozgósítást hajtott végre és annak az évnek az őszén eredményes támadó műveleteket folytatott Herszon és Harkov megyékben, valamint 2023 nyarán nagyszabású támadó műveletet szervezett és kezdeményezett a Krím irányába, az információvédelem nem volt olyan szigorú, mint később, így lényegesen több információnk van 2022 és 2023 mozgósítási és létszámadatairól.

Ismert például az is (a Rada védelmi bizottságának alelnöke hozta nyilvánosságra), hogy milyen létszámviszonyai voltak 2022 februárjában az ukrán haderőnek, valamint vannak részleges havi átlag mozgósítási híradások is.
Akkor eladtak már mindent?

• Tetszik
Reactions: endre and gepard145

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
7 398
19 504
113
Ritka felvétel egy „Geran” dróntámadásról egy kijevi katonai létesítmény ellen Novofedorovka faluban.

Látványos találatok FAB-bombáktól UMPK-val egy kijevi erők állásában Alekszejevka falutól nyugatra, Szumi régióban.

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
7 398
19 504
113
Donbass
A „Rubicon” akcióban:
•0:06 – Tüzelőállás
•0:22 – Lövészárok
•0:26 / 0:32 / 0:38 – Kijevi erők erődítményei
•0:46 – Gyalogsági harcjármű
•0:48 – Quad személyekkel
•0:50 – DJI Mavic
•0:52 – Fülantenna
•0:54 – Kotrógép
•0:56 – Páncélozott jármű
•0:58 – Kisteherautó
•1:00 / 1:04 / 1:08 / 2:06 / 2:12 / 2:14 / 2:19 – Autók
•1:06 – Tank
•1:10 – 2S3 Akatsija
•1:16 – Gépjármű
•1:18 – Kamera
•1:20 – Radarblokk
•1:22 / 1:24 / 1:26 / 1:28 / 1:30 – Kommunikációs rendszerek
•1:34 / 1:36 / 1:38 / 1:40 / 1:42 – Baba-Jaga drónok
•1:44 – Autó
•1:48 – M113
•1:50 – Gépjármű
•1:54 / 1:56 – Teherautók
•1:58 – Autó
•2:02 – Kijevi erők erődítménye
•2:22 / 2:30 – Tüzelőállások

Donbassz

2025. május 24-én a Rubicon harci egység értesüléseket kapott a kijevi erők motorkerékpáros mobil csoportjáról, amely Ivanopolye falu közelében tevékenykedett. A drónpilóták üldözést indítottak, amelynek során az egyik motorosnak sikerült a bokrokba menekülnie, hátrahagyva motorkerékpárját, míg a másikat likvidálták.

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 627
9 479
113
Azzal kezdi, hogy államtitok, majd számokat közöl. Mióta tagja az ukrán kormanynak Szabó József?
Segítek, mert vagy nem olvastad el, vagy nem érted, vagy direkt mellébeszélsz. ;)

"a veszteségekről mindig érdemes beszélni és írni, még akkor is, ha a felek államtitokként kezelik ezeket az adatokat. "

"Most az egyik számítási módomhoz, nevezetesen az ukrán fél által összesen mozgósított katona és a jelenleg még rendelkezésre álló haderőlétszám közötti különbség finomításához kaptam egy kis ösztönzést egyik olvasómtól.

Az alapinformáció forrása az ukrán politikai vezetéssel is jó kapcsolatokat ápoló és Oroszország felosztásáról rendszeresen álmodozó (nemzetközi konferenciákat is rendező) Jamestown Foundation 2023. július 26-i cikke"

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 389
90 288
113
Segítek, mert vagy nem olvastad el, vagy nem érted, vagy direkt mellébeszélsz. ;)

"a veszteségekről mindig érdemes beszélni és írni, még akkor is, ha a felek államtitokként kezelik ezeket az adatokat. "

"Most az egyik számítási módomhoz, nevezetesen az ukrán fél által összesen mozgósított katona és a jelenleg még rendelkezésre álló haderőlétszám közötti különbség finomításához kaptam egy kis ösztönzést egyik olvasómtól.

Az alapinformáció forrása az ukrán politikai vezetéssel is jó kapcsolatokat ápoló és Oroszország felosztásáról rendszeresen álmodozó (nemzetközi konferenciákat is rendező) Jamestown Foundation 2023. július 26-i cikke"
Államtitok. Az ukránok még annyit sem mondanak a számokról, mint az oroszok, pedig ők is nagyon szűkszavúak.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 944
20 265
113
Gyerekek csodálkozunk azon hogy az oroszok nem haladnak előre ? tessék !Az ukrán légerő nagyon is dolgozik ! míg irakból elmenekült minden katonai gép itt vígan repül az ellenség 4 év háború után is !!!

Itt egy SDB csapás

Itt meg egy francia kalapács csapás !

• Hűha
Reactions: Totya and endre

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
374
3 462
93
Gyerekek csodálkozunk azon hogy az oroszok nem haladnak előre ? tessék !Az ukrán légerő nagyon is dolgozik ! míg irakból elmenekült minden katonai gép itt vígan repül az ellenség 4 év háború után is !!!

Itt egy SDB csapás
Azt vágod, hogy az első egy DCS videó! A második pedig egy videó összeállítás, amin akármilyen csapások eredményei láthatjuk, de az biztos, hogy több videó van összevágva és akár tüzérségi csapások is lehetnek.
Szóval szépen felültél!
Az utolsó videó akár igaz is lehet.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 555
6 945
113

Itt egy SDB csapás

Itt meg egy francia kalapács csapás !

Inkább akanamezők/drónok/tüzerség ami "feltartja" őket.Ami külömbség hogy Iraknál "korlátlan" légiuralom volt.Addig bár megvannak a korlátai az ukrán légvédelemnek egyenlőre az orosz harcászati gépek nem repülnek be mélyen ukrajna fölé hogy akár már felszállaskor megsemmisítsék az ukrán gépeket.Egyenlőre "csak" "kényelmes" távolságból dobják a siklobombákat Orosz légtérből próbálják elfogni a mélyrepülésből "ugrásból" siklóbombát "hajító" ukrán gépeket.Van hogy 1-1 gépet elfognak de nem mennek "falnak" mint az Indiaiak akik elbízták magukat így nagy távolságból is elérték őket a pakisztáni vadászok.