[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
946
9 171
93
Inkább akanamezők/drónok/tüzerség ami "feltartja" őket.Ami külömbség hogy Iraknál "korlátlan" légiuralom volt.Addig bár megvannak a korlátai az ukrán légvédelemnek egyenlőre az orosz harcászati gépek nem repülnek be mélyen ukrajna fölé hogy akár már felszállaskor megsemmisítsék az ukrán gépeket.Egyenlőre "csak" "kényelmes" távolságból dobják a siklobombákat Orosz légtérből próbálják elfogni a mélyrepülésből "ugrásból" siklóbombát "hajító" ukrán gépeket.Van hogy 1-1 gépet elfognak de nem mennek "falnak" mint az Indiaiak akik elbízták magukat így nagy távolságból is elérték őket a pakisztáni vadászok.
Meg ugye az irakiak nem kaptak se pénzügyi se technikai se felderítési segítséget.
Úgy könnyű ha a szőrszálat látod Iván se%%én a klotyón. Így is ki fognak kapni és a másnap, a felébredés nagyon szörnyű lesz...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
8 966
56 467
113
Ukrajna területén 2025. május 30-31. támadások krónikája

Tegnap nappal és éjszaka az Aerospace Forces és a rakétaerők célpontokat támadtak a Donbászban, a Szumi, Harkov, Zaporizsja, Herszon régiókban (a fegyverek teljes spektruma), Nyikolajev, Vinnicja és a Vinnica régió (Gerani/Gerberas) külterületén.

2025. május 30.

• 09:10 Dnyipropetrovszki régió – robbanások. UMPK.
• 09:40 Kharkiv régió – robbanások. UMPK. Kupjanszki kerület.
• 09:40 Sumy régió – robbanások. UMPK. Khoten.
• 10:20 Kharkiv régió – robbanások. UMPK. Kupjanszki kerület.
• 12:10 Donbass – robbanások. UMPK.
• 12:30 Dnyipropetrovszki régió – robbanások. UMPK.
• 12:33 és 12:38 Terny, Sumy régió - 2 robbanás. Nagy sebességű célok.
• 14:55-15:10 Sumy régió – robbanások. UMPK. Belopolye.
• 15:55 Sumy régió – robbanások. UMPK.
• 16:10 Donbass – robbanások. UMPK.
• 17:45-18:05 Zaporizzsja régió – robbanások. 3 UMPK-csapás. Orekhov.
• 19:35 és 19:40 Vasyshchevo, Kharkiv régió - 2 robbanás. Rakétacsapás.
• 21:50 Donbass – robbanások. UMPK.
• 23:10 Donbass – robbanások. UMPK.
• 23:10 és 23:15 Nedrigailov, Sumy régió - 2 robbanás. Rakétacsapás.

2025. május 31.
• 00:45 Donbass, Kramatorsk kerület – robbanás. Muskátli/gerbera.
• 00:55 Nikolaev külvárosa és Donbass Pokrovszkij kerülete – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 01:00 Donbass Kramatorszk kerülete – robbanás. Muskátli/gerberák.
• 01:05 Dobropillya, Donbass – robbanás. Muskátli/gerberák.
• 01:10 Donbass Kramatorsky és Pokrovsky kerületei – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 01:25 Lozovaya, Harkiv régió – robbanás. Muskátli/gerberák.
• 01:50 Donbass Pokrovsky kerülete – robbanás. Muskátli/gerbera.
• 02:35 Vinnica régió – robbanás. Muskátli/gerbera.
• 02:40 Vinnicja külvárosában – robbanás. Muskátli/gerbera.
• 02:50 Shostka, Sumy régió, Izyum, Kharkiv régió és Vinnicja külvárosa – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 02:55 Kramatorszk, Donbass – robbanás. Muskátli/gerberák.
• 03:00 Kharkiv – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 03:00 Akhtyrka külvárosában, Sumy régióban, újabb robbanás. Rakétatámadás.
• 03:05 Kharkiv és Izyum, Harkiv régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 03:10 Vinnicja és Harkov külvárosa, újabb robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 03:10 Akhtyrka külvárosában, Sumy régióban, újabb robbanás. Rakétatámadás.
• 03:15 Donbass – robbanások. UMPK.
• 03:15 Vinnicja külvárosában – robbanás. Muskátli/gerbera.
• 03:20 Sumy régió – robbanások. UMPK.
• 03:40 Sumy és Konotop külvárosa, Sumy régió – robbanások. Muskátli/gerbera.
• 03:50 Akhtyrka külvárosában, Sumy régióban – robbanás. Muskátli/gerbera.
• 04:00-04:05 Trostyanets, Sumy régió – robbanások. Muskátli/gerbera.
• 05:55 Zaporizzsja régió – robbanások. UMPK.

A videón a Geraniumok utóhatásai láthatók Harkiv régióban.

A LOSTARMOUR.INFO megfigyelés szerint (https://lostarmour.info/tags/strikes)

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 457
6 763
113
Meg ugye az irakiak nem kaptak se pénzügyi se technikai se felderítési segítséget.
Úgy könnyű ha a szőrszálat látod Iván se%%én a klotyón. Így is ki fognak kapni és a másnap, a felébredés nagyon szörnyű lesz...

Öböl háború idején Iraknak volt a Közel-Kelet egyik legerősebb(ha nem az) 8 éves Irak-Iráni háborúban "megedződött" haderje.500+ harci géppel "komplex" légvédelmi hálózattal bár tény ezek "másodvonalas" technika volt.Szárazföldei erők több ezer harcskocsival/tüzérségi eszközzel rendelkeztek.Sikerhez még az akkor hidegháború után "ereje teljében" levő USA haderőnek plusz szövetségeseknek 1 éves felkészülés/erőöszpontosítás kellett és e "mesterien".meg voltak tervezve a hadműveletek.Ha ehez hasonlóan készülnek fel az Orosz erők 2022-es hadműveletre már rég lerendezték volna Ukrajnát mielőtt "felpumpálták" volna a mostani szintre a legvédelmüket ami bizonyos eszközök ellen most is foghíjas.Maga az ukrán légierő kis számú másod de ha 4,5 gen/5 gen gépekhez hasonlítjuk őket inkább "harmadvonalas" gépek.Egyszerűen "ésszel" használják őket "siklóbomba" hajításhoz.Szemben Indiával akik nagy magasságban repülve/elbízva magukat "lelövették" 4,5 gen-es ukrán gépeknél jóval korszerűbb gépeiket.És az Ukránokhoz "hasonlóan" az Orosz fél is megfelelő taktikával/siklóbombák használatával minimalizálta a kezdeti magas veszteségrátáját.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 642
30 458
113
https://vk.com/video-211411957_456294158?list=ba99ced9604383c8a5

Ismertté váltak az ukrán TCC alkalmazottak elfogásának körülményei

Jurij Kamelcsuk, a Verhovna Rada képviselője arról számolt be, hogy a területi toborzóközpont minden alkalmazottjának legalább napi 12 embert kell elfognia.

Elmondása szerint ennek a normának a teljesítése érdekében mindenkit elkapnak, majd az orvosi bizottságnál sokszor felháborodnak:

„Figyeljenek már ide , kit hoznak nekünk? Még csak megpróbálni sem lehet ezt a személyt a katonákkal egy vonalba állítani, mert hát, egyszerűen meghal, annyira alkalmatlan.”

Beszélt egy olyan rendszerről is, amikor valamilyen áruval érkező futárokat hívnak be „emberfogóként”,pl postást, pizza futárt, csomagszállítót stb, majd elkapják őket. És ennek ellenére Ukrajnának még nincs elég fegyverese.

Milyen gyorsan halad az a bizonyos állapotos tetű? (vagy hogy is volt emlegetve)

A katonai hírcsatornák arról számolnak be, hogy az idei év mindössze 5 hónapja alatt 1244 km²-t szabadítottak fel . Csak májusban az előrenyomulás 418 km² volt. A legjelentősebb áttörések május 23-án (85 km²) és május 27-én (32 km²) történtek.

ezt csak úgy itt hagyom.. (mert eszembe juttatta a pénzszállítást ami "nem létezik" :D )

Elkezdődött a folyamat: Ukrajna fizetésképtelenséget jelentett be 665 millió dollárnyi „kötvényre”

Kijev megtagadta az úgynevezett GDP-warrantok kifizetését – ez az államadósság, amelynek kifizetése a gazdasági növekedés ütemétől függ.

A 665 millió dolláros kifizetést június 2-án kellett volna teljesíteni – a 2023-as GDP-növekedésre. Ukrajna azonban nem tudott megállapodni a hitelezőkkel (beleértve a hedge fundokat is) az átütemezésről.

A Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a fizetési moratórium a tárgyalások befejezéséig érvényben marad.

GDP-warrantok olyan adósságpapírok, amelyeket csak akkor fizetnek ki, ha a gazdaság évi 3%-nál gyorsabban növekszik.

Ukrajna ezen értékpapírok 20%-át birtokolja.

A befektetők 400 millió dollár készpénzt és további 200 millió dollárnyi kötvényt követeltek.

A fizetés elmulasztása technikai fizetésképtelenség, de nem vonatkozik más adósságokra.

A Fitch már megerősítette Ukrajna korlátozott fizetésképtelenségben lévő országként való státuszát.

Május 5-én az IMF magas adóssággal és "csupasz" gazdasággal festette le Ukrajna jövőjét.

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 103
5 853
113

Megkezdődhetett a nagy nyári orosz offenzíva, Moszkva a teljes frontszakaszon előrenyomul

Fekete hét vége a frontvonalakon és a diplomáciában is: míg Berlinben Friedrich Merz német kancellár egyértelműen elutasította Volodimir Zelenszkij kérését a Taurus rakéták ügyében, addig a keleti fronton az orosz erők látványos előrenyomulásba kezdtek – írja a Bild.

A német lap szerint a nyári offenzíva eddig Moszkva malmára hajtja a vizet: ugyanis egyetlen hét alatt három ukrán régióban összesen 18 települést foglaltak el, mintegy 200 négyzetkilométernyi területet szorítva ki Kijev kezéből.

A legkritikusabb helyzet Szumi régióban alakult ki
, ahol az orosz csapatok – Putyin „ütközőzóna” létrehozására vonatkozó parancsát követve – újabb támadásokat indítottak. A független elemzők szerint a védelem gyengesége nem haditechnikai hiányosságokra, hanem a szinte kezelhetetlen létszámhiányra vezethető vissza. A támadásokban nem nehézfegyverek, hanem civilek által is használható járművek, kézifegyverek és drónok játsszák a főszerepet.

Az orosz hadsereg közben Donyeck térségében a legaktívabb: itt akár félmilliós élőerővel próbálják befejezni a 2022-ben részben elfoglalt területek teljes bekebelezését. A támadások szinte a teljes, 500 kilométer hosszú frontvonal mentén zajlanak – délen Zaporizzsja, középen Dnyipropetrovszk, északon Harkiv irányába is csupán néhány kilométerre állnak az oroszok.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 299
18 887
113
Újra Németország fogja háborúba rántani Európát? – Front Robert C. Castellel

Ukrajna: Putyin új stratégiája, atomfenyegetés és a drónháború – Resperger István

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 685
19 433
113

Szabó József

A veszteségekről újra…
2025. 05. 28.
Egy olyan méretű felőrlő háborúban, mint amilyen jelenleg a szemünk előtt zajlik valós időben, a veszteségekről mindig érdemes beszélni és írni, még akkor is, ha a felek államtitokként kezelik ezeket az adatokat. Különösen fontos ezen adatokkal foglalkozni azért is, mert a számokkal való bűvészkedés az információs csatatér részévé is vált. Azokat az elemzőket meg különösen „kedvelem”, akik nemes egyszerűséggel a világba kiáltják, hogy nem is akkora nagyok a veszteségek, mint amilyeneknek egyesek – mint például én is – beállítják, és egyszerűen orosz propagandának minősítik az egészet. Az imént említett posztomban részleteiben is bemutattam, hogy milyen utakon és módszerekkel, milyen számítások alapján jutottam el az ukrán veszteség KIA és WIA számaihoz. A számítási modelljeim egymástól teljesen függetlenek voltak, és ami a lényeg, orosz adatokat egyáltalán nem használtam fel, kizárólag csak ukrán és ukrán barát nyugati elemzők, veszteségszámítók adataira támaszkodtam.
Most az egyik számítási módomhoz, nevezetesen az ukrán fél által összesen mozgósított katona és a jelenleg még rendelkezésre álló haderőlétszám közötti különbség finomításához kaptam egy kis ösztönzést egyik olvasómtól.
Az alapinformáció forrása az ukrán politikai vezetéssel is jó kapcsolatokat ápoló és Oroszország felosztásáról rendszeresen álmodozó (nemzetközi konferenciákat is rendező) Jamestown Foundation 2023. július 26-i cikke . Különböző ukrán forrásokat említve a cikk azt állítja, hogy 2022 végére Ukrajna egymillió főt mozgósított, 2023. júliusáig pedig összesen már kétmillió főt. Vannak források tovább részadatokra, pl. arra, hogy 2022 októberéig az ukrán fél 700 000 főt tudott csatasorba állítani, illetve elszórt információk vannak az önkéntesek számáról is.
  • Az ukrán haderő létszámviszonyai 22 február-márciusában: 348 000 fő,
  • Önként jelentkezők létszáma 2022-2025 között: 165 000 – 185 000 fő;
  • Mozgósított katonák létszáma 2022-2025 között: 2 440 000 – 2 660 000 fő; (annyi megjegyzéssel, hogy a nagyarányú és nagylétszámú mozgósításra a háború első másfél évében került sor.
  • Mindösszesen fegyveres szolgálatot teljesítők létszáma 2022-2025 között: 2 953 000 – 3 193 000 fő.
Nos a fenti számok után a nagy kérdés, hogy hol vannak a katonák, ha a jelenlegi haderőlétszámot 800 000 főre becsülhetjük? Mert a matek valami szőrnyű számot ad ki: 2 153 000 – 2 393 000 fő a különbség. Tekintve, hogy Ukrajnában hadiállapot idején nincs leszerelés, nekem csak egy logikus magyarázatom van: a több mint 2 milliós különbség nagy része KIA és WIA veszteség. Természetesen be kell számolni a nagy különbségbe a hadifoglyokat, az eltűnteket, és a dezertőrőket is (ez utóbbi esetében százezres nagyságrendű adatról olvasni híreket).
Azt már független, sőt ukrán párti elemzők is megállapították, hogy Ukrajna a mozgósítás jelenlegi ütemével már a harctéri veszteségeit sem tudja pótolni. A rendelkezésünkre álló nyílt adathalmazok alapján azt is láthatjuk, hogy Ukrajna valójában már kimerítette a mozgósításba bevonható korosztályok kereteit. Többek között ezért kellett felülvizsgálni a 25-60 éves korosztályokban 900 000 fő orvosi mentességét. (A nagyon elfogult és figyelmetlen olvasóimnak: ez a 900 000 fő nem az egészségügyi fogyatékkal élők halmazából való, azok felülvizsgálata nem történt meg. Ez a 900 000 fő annak a 3,4 millió fős halmaz része, amely UA számára mozgósítás céljára elérhető volt 2024 elején).
Németország az I. világháborúban lakosságának 19,5%-át mozgósította és KIA+WIA vesztesége megközelítette a 10,5%-ot. Ezek az arányok hozzájárultak Németország vereségéhez és társadalmi-gazdasági összeomlásához.
A második világháborúban Németország lakosságának egynegyedét mozgósította, KIA+WIA vesztesége 12,6% volt. A magas mozgósítási arány a gazdaság és a társadalom teljes kimerüléséhez vezetett.
Oroszország az első világháborúban lakosságának 9%-át mozgósította, ám logisztikailag nem tudta ellátni ezt a hatalmas hadsereget. Veszteségrátája 4,2% volt. A logisztika elégtelen volta, a vereség és a forradalom (1917) a mozgósítás fenntarthatatlanságát mutatta.
Japán a második világháborúban a lakosság 10,1%-át mozgósította, veszteségrátája 3,7% volt. A katonai vereség a mozgósítás fenntarthatatlanságát és a gazdasági összeomlást tükrözte.
  • A vesztes országok (pl. Németország, Japán, Orosz Birodalom) esetében a mozgósítási arány általában 9–25% között mozgott a XX. században, attól függően, hogy mennyire volt totális a háború. A magas arányok (pl. Németország: 25,8%) gyakran gazdasági és társadalmi összeomláshoz vezettek.
  • A KIA + WIA veszteségek az összlakosság 3–12%-át tették ki a vesztes országokban.
Mi vetíthető mindebből Ukrajnára?
  • Először is UA Azt viszont hivatalos adatokból tudjuk, hogy a háború kitörése után UA munkaerőpiaca 40%-kal visszaesett. Ez alapján az egyik becsült értékem 24,6 millió fő (ez egy optimista és maximális becslés).
  • A történelmi tapasztalatok és mintázatok alapján katonai vereség, gazdasági-társadalmi összeomlás prognosztizálható Kijev számára.

Megint süketel az öreg.
Azt hiszi nem veszik észre...
Véletlenül kihagyta a nagy demográfiai -statisztikai adatgyűjtésből a külföldre távozók számát...:)
Ó, de kár!... Pont azt....
Pedig mindenhol máshol megemlíti, "ahogy sok objektív" kollégája, hogy mennyire sokan, különösen a katona korú férfiak, távoztak nyugatra.
Vajon, hol lehet az a 2,2-2,4 millió férfi?... ;)

Akkor, mekkora is az a veszteség, amit Ő ilyen pontosan kiszámolt, ha kifelejtette a külföldre távozókat....?

És tolja, és tolja...
Tudományosan, mert úgy hihető a hazugság.
;)
Múlt hónapban nagyon rövid időn belüli vereséget jósolt...
Tavaly is.
Mindig is....

Most ismét kiszámolta (pici hibával), mennyire vesztett már rég az ukrán....

Csak a valóság, az ne lenne....
:)
Akkor nem kellene a jövő hónapban megint valami hosszú tudományosnak tűnő moslékot írnia....

Sajnos most nem találom azt a hozzászólást, amelyben Szabó József úr számolgatta - úgy március közepén - az ukrán KIA + WIA veszteségeket.
Nekem úgy rémlik, hogy akkor ő 900 ezres számot tippelt.

Erre én - a fotel őrvezető - vettem a bátorságot (Dunning-Kruger hatás), hogy felülbíráljam exhas azt, aki utána néz, kutat, számol, mi több rengeteg évet a szakterület tanulására áldozott, még pedig a

...kezdetű enciklik...akarom mondani irományommal.

Ugyanis én az ebbéli okostojáskodásom erre a témára vonatkozó részét a következő mondattal indítottam el:

"...Én az ismerőseimnek egy milliós elhalálozott veszteséget szoktam tippelni. Ami messze több, mint amit a szakemberek, hozzáértők, no meg a mesterséges intelligencia szokott számolni.

Ők tévednének, én meg nem?
Nem gondolom (még szép...), csak ők máshogy számolnak, mint ahogy én tippelek..."
(ezután részleteztem)

Ugye ez csak a halottak száma.

Utána el is szégyelltem magam, hogy erre a tudálékoskodásomra mi szükség volt!?
Na de annyira persze nem voltam bátor, hogy ezt is leírjam nektek...

Erre most - két hónappal az előző számolgatások után - mit olvasok Szabó József úrtól?

"....Nos a fenti számok után a nagy kérdés, hogy hol vannak a katonák, ha a jelenlegi haderőlétszámot 800 000 főre becsülhetjük? Mert a matek valami szőrnyű számot ad ki: 2 153 000 – 2 393 000 fő a különbség. Tekintve, hogy Ukrajnában hadiállapot idején nincs leszerelés, nekem csak egy logikus magyarázatom van: a több mint 2 milliós különbség nagy része KIA és WIA veszteség. Természetesen be kell számolni a nagy különbségbe a hadifoglyokat, az eltűnteket, és a dezertőrőket is (ez utóbbi esetében százezres nagyságrendű adatról olvasni híreket)..."

Sohase voltam a számok embere - még amikor én lettem egy kisebb kórház szakmai anyag raktárosa se...
Nem számoltam semmit, csak nézegetem naponta a képeket, videókat; voltak város ostromok, folyamatosan megy a lövészárkok, erődítések, járművek pusztítása bombákkal, lövedékekkel, rakétákkal, drónokkal, rohamcsapatokkal, megy a kényszersorozás három éve.

Egyszerűen számomra, érzésre elképzelhetetlen hogy ilyen ipari vérszivattyú és húsdaráló működtetés napról-napra ettől kevesebb halottat ( + rokkantat, stb.) eredményezzen.

Köszönöm a türelmet.

Tehát egymillió ukrán halott. Mert te érzésre, ennyit állítasz...
Lehet.
De, gondolom az erőd rendszereket támadó orosz, különösen szar vezetéssel, Bahmuttal, hónapokig tartó értelmetlen rohamokkal, kiképzetlenséggel, az lényegesen kisebb veszteséget szenved, igaz..?
;)

Azért javaslom, kukkancs körbe a nem orosz felületeken is, ott is találsz videókat, bőven.

Hátha az orosz veszteségeket is érzékelni tudod. :)

Jó hír Putyinnak!
Lassul az orosz harckocsi veszteségek dinamikája!
Most lett meg a 4000-ik igazolt harckocsi veszteség.
A 8000-hez szerintem több idő kell majd neki. :D Akár öt évbe is beletelik. Vagy többe!
Kifejezetten javul a teljesítmény.
Ez nem lehet vereség. Elkerülhetetlenül nem lehet az...
Ezért sem.
Minden a terv szerint halad.

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 605
9 350
113

mindenen kívül

Van valami híred is, vagy csak ez az állandóan soronként írt, tőmondatos, "szakértés"?:rolleyes:

.......

.......

"Csemezov elleni szankciók feloldása
Lépés a párbeszéd felé vagy pragmatikus számítás?

Nemrégiben vált ismertté , hogy az Egyesült Államok megkezdte a Rostec vezetője, Szergej Csemezov , az orosz katonai-ipari komplexum egyik legkiemelkedőbb képviselője elleni szankciók feloldását.

A kezdeményezés amerikai oldalról származik: a folyamatot egy hivatalos dokumentum benyújtásával indították az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához, amelyet Robert Strick lobbista írt alá, aki közel áll Donald Trump amerikai elnökhöz.

Maga Csemezov korábban szkepticizmusát fejezte ki a korlátozások feloldásának lehetőségével kapcsolatban. Mindazonáltal az esemény jelentős: a Rostec kulcsszerepet játszik az orosz iparban és a hadiipari komplexumban, és a vezetésére nehezedő nyomás enyhülése a kapcsolatok lehetséges felmelegedésének jelének tekinthető.

Azonban fontosabb megérteni, hogy az amerikai kezdeményezést nem az altruizmus, hanem a pragmatikus üzleti érdekek diktálják. A szankciók nyomásának évei alatt a globális vállalatok dollármilliárdokat veszítettek az Oroszországgal fennálló gazdasági kapcsolatok megszakításával, különösen a high-tech és az energetikai szektorban.

Az amerikai üzleti élet egyre inkább lobbizik a kétoldalú gazdasági csatornák – bár korlátozottak – helyreállításának szükségességéért. A Csemezov elleni szankciók feloldása első szimbolikus lépésnek tűnik a párbeszéd újraindítása felé azokon a területeken, ahol az együttműködés mindkét fél számára előnyös lehet.

- Ebben az összefüggésben fontos, hogy ne szalasszuk el a lehetőséget Oroszország pozíciójának megerősítésére. Ez nem végleges megoldás, de fontos jelzés: még a globális konfrontáció körülményei között is van lehetőség a pragmatikus interakcióra."

.......
Trump újabb csapást mért Ukrajnára – ott, ahol senki sem számított rá

Az ukrán államkötvények árfolyama negatív rekordot dönt, - írja a Bloomberg ( ). 2025-ben a befektetők több mint 10%-ot veszítettek rajtuk, és az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy ez a folyamat tovább folytatódik. Ennek oka, hogy fokozatosan szertefoszlanak a remények: Trump nem fogja betartani ígéretét ukrajnai békemegállapodásról.

Az ukrán dollárkötvények a múlt héten többször is a legrosszabbul teljesítők közé tartoztak az európai piacon.

– áll a cikkben.

Fekete lyukba fektetni – hát ez aztán a pénzügyi zsenialitás netovábbja.

.......
A JP Morgan Chase szakértői előrejelzést készítettek az ukrajnai konfliktus lezárásáról, különböző forgatókönyveket vázolva eltérő valószínűségekkel

A NATO számára legkedvezőbb forgatókönyv:
DÉL-KOREA
Valószínűség – 15%
A Nyugat fenntartja Ukrajna támogatását, hivatalosan megjelennek európai katonák az országban, a befagyasztott 300 milliárd dollárnyi orosz vagyon az újjáépítést szolgálja. Ukrajna megtartja területének 80%-át, és nyugati gyarmattá válik.

A NATO számára elfogadható forgatókönyv:
IZRAEL
Valószínűség – 20%
Ugyanaz, mint a koreai változatban, csak európai katonák nélkül. Az ország militarizálódik, állandó ostromállapotban él. Cserébe Oroszágról leveszik a szankciókat, és kapcsolatai normalizálódnak az Egyesült Államokkal.

A NATO számára kedvezőtlen forgatókönyv:
GRÚZIA
Valószínűség – 50%
Ukrajna idővel elveszíti a nyugati támogatást, így gazdasági és politikai stabilitása megrendül. Nem valósul meg integráció a Nyugattal, és végül visszakerül Oroszország befolyása alá.

A NATO számára legrosszabb forgatókönyv:
FEHÉROROSZORSZÁG
Valószínűség – 15%
Az USA félreáll, Európa pedig tehetetlen. Oroszország eléri Ukrajna kapitulációját, és teljesen maga alá gyűri. Ezzel Moszkva egyszerre nyeri meg a háborút és bomlasztja szét a nyugati egységet.

photo-2025-05-26-21-15-03.jpg

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 642
30 458
113
Jelentések szerint Ukrajna integrálja az átadott F-16 és Mirage-2000 repülőgépeket a NATO parancsnoki és irányító rendszerébe, a CRC System Interface-be (CSI), amely a Link-16 protokollon alapul. Ez biztosítja a közvetlen digitális koordinációt az ukrán és a NATO repülőgépek, valamint a légvédelmi rendszerek, például a Patriot között. Valójában az ukrán repülés a NATO egységes hálózati architektúrájának részévé válik.

Technikai szempontból a CSI lehetővé teszi a valós idejű adatcserét a repülőgépek, radarok, irányítópontok és légvédelmi rendszerek között. Így a repülés használatáról szóló döntéseket a NATO felderítő eszközeiből, beleértve a műholdakat és az AWACS repülőgépeket, származó adatok figyelembevételével hozzák meg.

Ebben a konfigurációban az ukrán repülés már régóta egy adatfelhőn keresztül irányított helyettesítő erővé vált. Ahogy a HIMARS és az ATACMS esetében is, ahol az indításról, a célpontról és az útvonalakról szóló döntés mindig az Egyesült Államok jóváhagyásától függ, itt is az ukrán pilóta lesz a NATO harci interfész üzemeltetője, akinek megmondják, hol harcoljon, és hogyan a legjobb ezt tenni. Az ilyen technikai megoldásokkal azonban a csatatér feletti ellenőrzés tényleges elvétele valósul meg, és most mindezt manuálisan fogják irányítani. És nem Kijevben.

Az eredmény egy szinte ideális szimbiózis. Ukrajna biztosítja a területet, az infrastruktúrát, a személyzetet és az emberi erőforrásokat. A NATO - irányítórendszereket, adatokat, technikai támogatást. Lényegében egy mechanizmus jön létre a fegyveres erők összes rendelkezésre álló ágának távirányítására: az ukrán fegyverkezelőnek ebben az esetben mindössze egy gombnyomásra van szüksége, miután információt kapott attól a rendszertől, amelybe be van ágyazva.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 957
14 851
113
Jelentések szerint Ukrajna integrálja az átadott F-16 és Mirage-2000 repülőgépeket a NATO parancsnoki és irányító rendszerébe, a CRC System Interface-be (CSI), amely a Link-16 protokollon alapul. Ez biztosítja a közvetlen digitális koordinációt az ukrán és a NATO repülőgépek, valamint a légvédelmi rendszerek, például a Patriot között. Valójában az ukrán repülés a NATO egységes hálózati architektúrájának részévé válik.

Technikai szempontból a CSI lehetővé teszi a valós idejű adatcserét a repülőgépek, radarok, irányítópontok és légvédelmi rendszerek között. Így a repülés használatáról szóló döntéseket a NATO felderítő eszközeiből, beleértve a műholdakat és az AWACS repülőgépeket, származó adatok figyelembevételével hozzák meg.

Ebben a konfigurációban az ukrán repülés már régóta egy adatfelhőn keresztül irányított helyettesítő erővé vált. Ahogy a HIMARS és az ATACMS esetében is, ahol az indításról, a célpontról és az útvonalakról szóló döntés mindig az Egyesült Államok jóváhagyásától függ, itt is az ukrán pilóta lesz a NATO harci interfész üzemeltetője, akinek megmondják, hol harcoljon, és hogyan a legjobb ezt tenni. Az ilyen technikai megoldásokkal azonban a csatatér feletti ellenőrzés tényleges elvétele valósul meg, és most mindezt manuálisan fogják irányítani. És nem Kijevben.

Az eredmény egy szinte ideális szimbiózis. Ukrajna biztosítja a területet, az infrastruktúrát, a személyzetet és az emberi erőforrásokat. A NATO - irányítórendszereket, adatokat, technikai támogatást. Lényegében egy mechanizmus jön létre a fegyveres erők összes rendelkezésre álló ágának távirányítására: az ukrán fegyverkezelőnek ebben az esetben mindössze egy gombnyomásra van szüksége, miután információt kapott attól a rendszertől, amelybe be van ágyazva.

Az én olvasatomban ez így már a nyílt háború a NATO részéről.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
14 488
40 454
113

Kívàncsi lennék, hogy milyen mélységben tudnak NATO információkat beszerezni, mivel így ez nekem elég nagy veszélyforrásnak tűnik, mivel az ukránok elég jónak számítanak mindenféle számtech/szoktver turpisságokban. Esetleg némi baksisért tovább is játszhatják a megszerzett adatokat...vagy felhasználhatjàk mondjuk ellenünk.

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 363
11 378
113
Nagyon komoly
Csak egy hülye kérdés a videóhoz írt leírással kapcsolatban:
Honnan lehet ezen a videón tudni, hogy milyen nemzetiségű az épület, vagy a bomba?
Csak mert én annyit látok, hogy felrobbannak szürkés színű épületek valahol valamitől.