az első részére nem térek ki, azt véleményem szerint átbeszéltük .. ami viszont még mindíg homályos, hogy mi történhetett a színfalak mögött ?Ahogy írod, nem tudták megakadályozni, hogy Irán indítson rakétákat, és azt sem, hogy ezek érzékeny pontokat érjenek el. De. Amíg Izrael lényegében szabadon tudta pusztítani az iráni nuki-katonai infrastruktúrát, meg igyekezett az indítókat is tizedelni, addig nem nagyon volt jele annak, hogy Irán törekedne arra/vagy képes lenne arra, hogy kikapcsolja az izraeli csapásmérő erőket....azaz a légierőt....Volt néhány látványos találat.....De nem ért egy légibázist se el olyan rakétasalvo, ami túlterhelte volna védelmet és áttört volna mint kés a vajon.....Az IAF végig meg tudta őrizni a bevethetőségét....Nem láttunk olyan híreket, hogy tucatnyi f-15/16/35 lett megsemmisítve a reptereken....vagy, hogy komplett repterek lettek kiiktatva mert a kifutók/gurulóutak szét lettek kapva+kiszolgálólétesítmények is KO.
A másik meg....Ami töredékes hír rendelkezésre áll, az alapján az aktív B-2 flotta majdnem fele (a teljes flotta harmada) be lett vetve ebben a műveletben. Hallatlan katonai kockázat és egyben erőösszpontosítás. Emiatt nem igazán értek egyet azzal, hogy ez csak üzenet volt, meg "jelképes" támadás meg win-win. Talán csak évek múlva tudjuk meg az összes részletet, de a B-2 flotta ekkora részét akkor kockáztatom egyetlen támadásban, ha 1) nagyon komoly eredményt várok ettől, 2) minimum ekkora erő kell ahhoz, h elérjem az eredményt.
lehetett-e akár egy ilyen scenário :
-az USA és az oroszok egyeztetnek (+lehet hogy Kína is odaüzent valamit)
-az USA lekommunikálja Izraellel,hogy mihez tartsák magukat
-az oroszok meg Iránnal,hogy azok mihez tartsák magukat
én nagyon nem tudom elhini,hogy Izrael meg Irán önmaguktól jutottak erre az elhatározásra,hiszen ha tehetnék kinyirnák egymást, azt meg ők is tudják mik a saját lehetőségeik,és mire van kapacitásuk önállóan. (kb bombázgatás és rakétázgatás szintje, mint az elmúlt kb 5-10 évben,de semmi több)
B2 Spirit flotta ..
1. ki kellett ezeket is látványosan próbálni élesben,mindenki megnyugodhat egyIránnal szemben múködtek (hogy máshol hogy működnének .. nyitott kérdés)
2. ha Irán komolyan gondolja az amerikai bázisok támadását, nem tudta volna megtenni,hogy bejelentés nélkül mér csapást pl a Szaudiban lévő Prince Sultan légibázisra ? ott álltak a gépek szépen sorban .. ha Tel-Avivot nem sikerült megvédeni ezeket sem sikerült volna szvsz.
a win-win helyzetet én mindig az izraeli-iráni dologra értem,hogy az egyik fél elmondhatja lebombáztuk őket , a másik fél elmondja szétrakétáztuk őket, mind a két fél részéről győzelem otthon, távlati célok szempontjából megteljesen mellékes,mert nem sorsfordító egyik esetben sem.
na de itt én zárom is ezt a dolgot részemről, ha válaszolsz természetesen elolvasom, de inkább meghagynám a helyet az érdemi kommenteknek/híreknek a saját eszmefuttatásom helyett.