• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 954
20 283
113
szóval megrakják az izraeli reptereket .. ezt mivel akadályozzák meg ? akkor mit fog érni az egyébként tényleg csodálatos légierő ?
Ezt meg is lehetne csinálni de oda már izmosabb Df-17/ DF-100 meg Zircon szintű rakéta kéne ! itt csak az a kérdés hogy miért is nem csapták szét a reptereket?

• Tetszik
Reactions: Pocok75

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
2 423
9 920
113
Azért, mert gyengék, és ezt tudják is magukról.
Ha akarták volna, piszkos bombát most is tudnának gyártani, megtömik a hiperszonikusokat alfa sugárzóval és miután letérdelt a légvédelem megszórták volna a nagyobb városokat, és az elkövetkező évszázadban nem él meg ott semmi csak pár mutáns sivatagi gyík. Csak tudják, hogy ez mivel jár.
oroszoknál, sorban húznák a vörös vonalakat
Bár nem tartozik szorosan ide, de ezek az orosz vörös vonalak egy rossz nyugati propi. Egyetlen hivatalos vörös vonal volt, ezt Putyin jó előre meg is mondta, hogy NATO nyet, atom nyet, mert elindulnak a tankok. El is indultak, és most a NATO tábornokok dadogva magyarázzák, a kiürült európai raktárakkal a hátuk mögött, hogy Oroszország sokszorosát gyártja le már ma mindabból amiről ők nedves álmaikban is évtizedekre vannak.
valószínűleg lesz "némi" beszerzés ..
Lesz. Nem is kevés. Ez a háború csak most kezdődött, a második menet után mindenki levonta a konzekvenciákat és felkészül a harmadikra, ami sokkal durvább lesz mint a mostani. Végül valamelyik entitás meg fog szűnni, és én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a perzsák lesznek, különösen, hogy Izraelnek szembesülnie kell azzal, hogy a Gólemje egyre kevésbé irányítható.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 933
32 757
113
Ezt meg is lehetne csinálni de oda már izmosabb Df-17/ DF-100 meg Zircon szintű rakéta kéne ! itt csak az a kérdés hogy miért is nem csapták szét a reptereket?
van nekik hiperszonikus csak ugy tudom nem MIRV fejjel (de lehet rosszul tudom) nekik ez a hiperszonikus dolog csak most kezd "rendszeresítve lenni" pár éve ,legalább is pár éve jöttek az első videók a neten,hogy van nekik . A kérdés jogos lenne,hogy miért nem ezeket küldték első körben ha már van nekik meg ilyen sok (?) van nekik ... nem tudom,mert ez a legbiztosabb válasz.

ellenben ha nekem lenne és én lennék Irán,én sem ezeket küldeném első körben, megvárnám amig kimerül a készlet (arra jó a "régi fajta" rakéta, és amikor már "védtelenek" akkor küldeném ezeket,mert igy a legopcionálisabb a hatásfok.

megint azt írom,hogy vonatkoztassunk el a kicsit a megszokott hírektől/dogmáktól amit öntenek ránk .. ezt nehéz lesz megfogalmazni úgy, ahogyan jelenleg gondolom ..

mi van akkor, ha Irán csak egy "fék" akar lenni Izrael számára ?
mi van akkor ha csak annyit és úgy lép, amennyi arra szolgál,hogy Izrael vegyen vissza egy kicsit ?
mert addig "rendben" van (vagy is nincs rendben) hogy támogatja a palesztin harcosokat, az is "rendben" van,hogy próbál ilyen proxykon keresztül operálni mint Jemen, de miért nem akkor és úgy támadják Izraelt amikor azok pl egy Intifáda kellős közepén vannak ? remélem érteni fogod mire gondolok, szóval ha már felpiszkálja a palesztinokat, felpiszkálja a jemenieket, felpiszkálta Szíriában a szíreket, ettől függetlenül,vagyis inkább ezzel szimultán ugyanúgy lerakétázhatta volna Izraelt nem ? valamiért mégsem tette .. és nem azért mert nem volt egy darab rakétája sem ..

a legutóbbi, ezt megelőző rakétacsapások is azért voltak,mert szétvágták Gázát a zsidók, és ott is túltolták a bicajt .. persze ebbe megint bele lehet majd állni,hogy "jó de miért vágták szét" meg nem ők kezdték stb .. igen,igaz,nem ők kezdték, de én leírtam annak idején,hogy ha túl lesz tolva a bringa (és túl lett) akkor annak nagyon negatív visszhangja lesz nemzetközileg, és így is lett .. én sem tudom mit csináltam volna, valószínűleg ugyanezt,csaklehet nem ilyen hosszan és ilyen mértékben. az sem elfogadható,sőt mélységesen elítélem amikor berontanak a fesztiválozók közé,meg a kibucokba és halomra lövik a terroristák az ártatlanokat, de ennek nem az a módja,hogy a világ legsűrűbben lakott övezetét úgy lebombázom,hogy nem marad 1,5 méternél magasabb épület a környéken (tudom,hogy túlzó mielőtt valami "okos" belekötne) de a lényeget érted .. egyik sima terrorizmus, másik meg államilag finanszirozott terrorizmus .. most megint elvinatkoztatok, de ha egy borsodi/szabolcsi faluban elkövetnek egy gyilkosságot,nem fogom az egész faluszéli sort kiirtani.

szóval értem én hogy megy a para,hogy ha atomjuk lenne akkor ez meg az lenne .. India se dobott a pakikra, a pakik se dobtak Indiára .. pedig kb hasonlóan utálják egymást mint ezek, természetesen ez még nem opció,hogy akkor legyen Iránnak is atomfegyvere, de pl Kim se atomozta le a déli szomszédjátm szóval azt vágom hogy a maximális biztonságra kell törekedni,és ne legyen nekik, de egyébként az sem opció,hogy a térségben akinek van, emögé bebújva bármit megtehet,mert hogy neki van .. (jó azt mondják,hogy nincs nekik .. oké) erre írtam,hogy senki nem szeretné ha bármelyik szomszédjának lenne atomfegyvere, de azt hogy neki legyen azt mindenki szeretné,hiszen az önvédelem egyik legerősebb záloga .. ha ledobja ha nem dobja.

mennyivel másabb úgy odaállni egy késes támadó elé ha nincs nálad semmi,meg ha nálad is van egy kés .. "kicsit" átértékeli a helyzetet a támadó ebben biztos vagyok.

nagyon nehéz dolog igazságot tenni, én nem is akarok maradjunk annyiban,hogy kb ugyanúgy megdolgozott minden érintett fél azért a sorsért ami osztályrészül jutott nekik .. innen meg csak szimpátia kérdése ki kinek ad igazat, de az ok és okozati összefüggés mindig meg lesz , egyik sem ártatlan!

@Horizon

remélem nem lesz folytatása (de sajnos tuti lesz) ,mert mind a két félnek van mit alaposan átgondolnia .. Iegjobb lenne ha nem buziskodnának egymással,de irtam fentebb ez ok és okozat összefüggéséből jön.

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 415
4 035
113
pöppet el vagy bizakodva .. :)

rakjunk össze egy scenariot .. ott van izrael 5*-os légiereje .. tényleg az,vitán felül áll , ezt senki nem is vitatja ..

valamiért az irániak úgy gondolják,hogy ki kellene X-elni ezt a légierőt (de nem jelentik be úgy,mint az USA bázis elleni támadást) és elindítanak pár száz rakétát az izraeli repterek felé .. most engedjük el azt a nyíilvánvaló hülyeséget,hogy 100 rakétából maximum 1 ér majd célt .. szóval megrakják az izraeli reptereket .. ezt mivel akadályozzák meg ? akkor mit fog érni az egyébként tényleg csodálatos légierő ? mennyivel fog többet nyomni a latban hogy F-akármennyi vagy egy MIg-21-es áll a kifutón ?

amit 10 éve (meg most is leírtál) az annyiban avult el,hogy Izrael már most sem volt képes legyőzni Iránt a légierejével !

.vagy Te mit nevezel legyőzésnek ? képtelenek voltak válaszcsapásra ? bebukott az iráni rendszer ? megadták magukat a perzsák ? kapitulált-e Irán ?

nyílván a dogfight-ra gondolsz , de azt akkor illene odairni,mivel így elég kétértelmű volt a megfogalmazásod .. ettől függetlenül,még mindig adott a kérdés, egy szétcsapott reptérről vajon mit indítasz el ?

ez természetesen áll a másik oldalra is,viszont Izraelnek jóval gyengébb ezen távolsági csapásmérő képessége (rakéták) mint Iránnak,többször leirtam én is,más prioritások szerint kell őket elbírálni mert így almát hasonlitod a körtéhez .. annyi van,hogy fán terem mind a kettő.

ha irán beszerez (és be fog) korszerűbb radarrendszereket, légvédelmi eszközöket,plusz a repülőgépparkját is lecseréli valami minőségibb gépekre,és normális az országukhoz méltó darabszámra, nekik ez igazából csak pénz kérdése lesz .

Izraelnek meg rendelkezésre áll a pénz,viszont olyan megbízható légvédelmi rendszert kell majd kifejlesztenie, ami költséghatékony és olcsóbb,vagy minimum annyiba kerül majd mint egy iráni ballisztikus rakéta (persze itt is az 1 lövés 1 találat elve alapján kellene mérlegelni,mert 2 lövés 1 találat esetén már netto ráfizetés) szóval valami olyan energiafegyverben kellene gondolkodniuk (pl lézer) és olyan erre épülő rendszerben, ami képes megfogni a hiperszonikus (én azt írtam egy másik kommentben hogy a MIRV fejeket erőltetném az irániak helyében) rakétákat,még becsapódás előtt.

na most lehet matekozni,hogy mi a gyorsabb ..

1. kifejleszteni IL részéről egy normális innovatív technológiát a fenti paramétereknek megfelelően ?
2. "lehúzni egy hitelkártyát" vagy cashben kirakni a radarrendszerek és repülőgépek árát a zsebből ?

és ez tényleg nem irán mellett szól,vagy izrael ellen szól,csak próbálj már meg Te is reálisa gondolkodni !!

nyílván nem erre akarlak kényszeriteni,de ha lenne pl 100 a kinai gépekre kiképzett perzsa pilóta, most melyik érne hamarabb célba a 100 kinai repülőgép a pilótákhoz ? vagy egy ujonnan kifejlesztendő légvédelmi fegyver Izraelnek szinte a 0-ról, amihez nem kell állandóan másnál kolduskodni a rakétákért?
De mibűl? Eddig az orosz gépekre se futotta

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 645
11 880
113
Nincs jeletősége......Izrael egy ugatós tacsi...csak van mögötte egy USA...így nagy a pofa....de sose legyél egy izraeli anya helyében aki siratja a fiát....Menj el egy temetése csókolgasd az anyát és mond el neki ,hogy büszke lehet a fityma nélküli fiára aki a szarházi tömeggyilkos politikai elit utasításait követi.............te tényleg nem látod a történet mögötti családok soha be nem gyógyuló sebeit?
Iranban pont annyi fityma van, ugye tudod?
És több iránti siratnak

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
14 810
41 246
113
Főleg nem az iráni ambiciót, hogy atomhatalom legyenek
Nem akar atomfegyvert...
-viszont mi van akkor ha .. és ezt megvitathatnánk,Nektek mi a véleményetek erről, szóval mi van akkor, ha iránnak már van saját atomfegyvere ?
-mert ez véleményem szerint sokmindent megmagyarázna, ha van nekik,és ezt tudatták Trumppal, akkor érthető a reakciója, de ezt ugyanúgy tudathatták az oroszokkal is azon a találkozón, vagy akár Moszkva is igérhetett nekik "valamit" amire nem sok esélyt látok,de nem is zárom ki a lehetőségét .. szóval ezen filózgattam,amikor jött szembe a napi Medvegyev-féle komment.
Nincs, de szerintem Trumpler is belátta a költséges semmittevés fölösleges voltát.

Mondjuk az hogy az orosz légierő gyengébb mint az izraeli és már az exszovjet légvédelemmel sem bírt el? Most meg tele van ukrajna nyugato rendszerekkel?
Te sem gondolod ezt komolyan...
Izraeli szemszögből pedig a lehető leghamarabb belevágni olyan alternatív innovációk fejlesztésébe, ami olcsóbb és fenntarthatóbb mint a jelenlegi költséges és nehezen pótolható légvédelmi rendszerük.
Nade mibű?
Eezekben az esetekben lehet látni hogy valójában ki irányít a világon, kockázat nélkül, sokszor "fegyver gyakorlatoztató, próba háborúk" során.
Látjuk...a farok...

hogy az izraeli légierő napi 50-100 bevetésben szabadon támadhat az iráni légtérben napokon át, meg bonusznak a végére a fő nukleáris létesítményeken busz méretű szellőzőkürtők lettek vágva....
Erről szó sem volt...idegen légtérből hajingáltak jórészt.
Meg még egy valami. Jeruzsálemben talán még működik a racionalitás valamilyen szinten.
Akarod mondani Tel-Avivban?
Tisztában voltak azzal, hogy a légvédelem nem fog megfogni minden beérkező robbanófejet és hogy lehetnek nagyon komoly polgári károk.
Hahaha...eddig mindenki ájultan és nyálcsorgatva figyelte a parittyát, a kupolát, a arrowt. Oszt kiderült, hogy drága mecsboxsz...
Mindezek alapján mégis 1) olyan nagynak értékelték az iráni fenyegetést, hogy így is szükségesnek érezték ezt meglépni, 2) ekkora kockázat mellett is úgy látták, eredményt fognak elérni....
Egyszerű belpolitikai okai vannak. Náthásjános alatt inog a szék, muszáj volt valamit villantani...a zelótái meg belenéztek...
Továbbra is úgy tűnik, az USA hegemónia meg világrend leváltása érdeklődés hiányában elmarad.....Oroszország továbbra is be van ragasztva egy véget
Úgy tűnik, hogy mindez eltűnik...szétfoszlik, ez az USÁnak is rengeteg pénzbe került.
Teherán alól most lett kirúgva a sámli.....a vörös sarokban meg felkészül Kína...
Teherán alól ja...de saját szakkállánál fogva kihúzta magát...

bolneroll

Well-Known Member
2014. február 7.
449
1 202
93

Kiszivárogtak a részletek, így vert át mindenkit Donald Trump, amikor lecsapott Iránra​

Kiszivárogtak a részletek = Egy az egybe megkapta a cikk tartalmát a szerző
így vert át mindenkit Donald Trump = Csak ámulunk és bámulunk
,amikor lecsapott Iránra = Még a pilóták is a klónjai voltak

Egyébként nem akarom elvitatni az érdemeit, szépen kimunkált művelet volt,

https://index.hu/kulfold/2025/06/25...ror-izraelben-izrael-egyesult-allamok-izrael/

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 648
14 830
113
Ebben még biztosan még nincsenek a katonai bázisok, technika kára.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

szóval 1 év múlva többet fogunk tudni mi mennyibe is került és kinek, mert az a büdős sok tanker se ingyen repült.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 649
18 737
113
Azért, mert gyengék, és ezt tudják is magukról.
Ha akarták volna, piszkos bombát most is tudnának gyártani, megtömik a hiperszonikusokat alfa sugárzóval és miután letérdelt a légvédelem megszórták volna a nagyobb városokat, és az elkövetkező évszázadban nem él meg ott semmi csak pár mutáns sivatagi gyík. Csak tudják, hogy ez mivel jár.
Minden a háttértárgyalásokon dőlt el. Irán nem esett szét pár nap alatt, az USA meg látta, hogy neki is be kéne mennie, hogy letérdeljen a rendszer. Azt meg nem merték, így visszavonultak.
A többi csak a járulékos tűzijáték - de látszik, hogy a BM elmélet működik. Csak míg Izrael a katonai költségvetése 45%-át légierőre költi, nagyjából Irán ugyanennyit a rakétaerőkre. És az eredmény ezt is mutatta. És hogy ki nyert... szerintem nem nehéz kitalálni.
Az IAF ugyanattól a koncepcionális zsákutcától szenved, amit az USAF/USN vereségét hozta el Jemenben.
A túlfejlesztés fejlődés helyett.
Bár nem tartozik szorosan ide, de ezek az orosz vörös vonalak egy rossz nyugati propi. Egyetlen hivatalos vörös vonal volt, ezt Putyin jó előre meg is mondta, hogy NATO nyet, atom nyet, mert elindulnak a tankok. El is indultak, és most a NATO tábornokok dadogva magyarázzák, a kiürült európai raktárakkal a hátuk mögött, hogy Oroszország sokszorosát gyártja le már ma mindabból amiről ők nedves álmaikban is évtizedekre vannak.
Az orosz egy ajándék háborút kapott. Elég nagy, hogy átfegyverezhessen, de elég kicsi, hogy ezt nyugiban meg is tehesse.
Abszolút fail stratégia, amit ellene toltak, csak újabban kezdtek észhez térni, és rombolni az orosz ipart, de már késő. Az egész gazdaságuk a fenntartható háborúra áll át. A legrosszabb forgatókönyv nyugaton.
Lesz. Nem is kevés. Ez a háború csak most kezdődött, a második menet után mindenki levonta a konzekvenciákat és felkészül a harmadikra, ami sokkal durvább lesz mint a mostani. Végül valamelyik entitás meg fog szűnni, és én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a perzsák lesznek, különösen, hogy Izraelnek szembesülnie kell azzal, hogy a Gólemje egyre kevésbé irányítható.
A tűzszünetek kb. megmentette a zsidókat, de Iránnak le kellett nyelnie, mert ez volt az ára, hogy az USA ne szórja meg őket.
Rohannak is a perzsák lóhalálába Kínába légierőért, mert a jelenlegi max. klubtevékenységre jó, ellenben egy J-10/J-17 és J-35 kombóval már tudnának valamit kezdeni, ráadásul a pakikhoz bármikor át tudnának menekülni egy ugyanilyen támadás első óráiban. Onnan meg aztán operálhatnának, ha tisztult a kép.

Mindenesetre nekünk az kéne, hogy ne jusson még egy muszlim ország atomhoz (ha 20-30 év múlva shitskin-fehér ember polgárháború lesz Európában, fix jönnek segíteni, szóval ne legyen atomjuk), de az a töketlen módszer, ahogy a zsidók csinálták, teljes fail volt. Szóval folytatódni fog igen, és keményebb amerikai részvétellel, mert a határ áttört, bombázni iránt már nem elképzelhetetlen - ahogy a visszarakétázásra sem tör ki odahaza pánik.