[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 696
89 733
113
Akkor mégiscsak Kijev elfoglalása volt a cél, hisz az ukrán kormány hatalmának megdöntése eléggé elképzelhetetlen a főváros elfoglalása nélkül.
Amúgy, ha nem támadnak az oroszok, akkor béketárgyalásokra sem lett volna szükség... Az pedig egy igen gyenge magyarázat amit előadsz Isztambul és a kijevi visszavonulás kapcsán. Miért? Az isztambuli tárgyalasokban szó nem volt arról, hogy Zelenszkíj lemond a kormányával együtt.
Ismét probléma számodra a szövegértés és ismert információk(tények) hozzárendelése vagy a tudás hiánya. Fuss neki mégegyszer
Zelenszkij hatalmának megdöntése a likvidálását jelentette volna. Sajnos az akció kudarcba fulladt és több FSZB ügynök is meghalt sajnos,mert Fingos Joék(Bidenék , ha nem értenéd) értesítették erről az orosz akcióról. Nem véletlenül szaladt Naftali Bennet akkori izraeli kormányfő 2022 márciusában Putyinhoz, hogy garantálja-e Zelenszkij életét. Tehát´kiváló memória, hogy az információk eszébe jöjjenek az embernek és kitünő analitikai képesség, hogy az agy a leírt, és a memóriából előjövő (a témához kapcsolódó) információkat feltudja dolgozni mint egy számítógép és ezáltal az ember kapcsolni-kapcsolódni tudjon a témához és megérteni azt.
Az isztambuli béketárgyalások(amit én második pontnak, célnak írtam mivel az első nem jött be) már nincs összefüggésben Zelenszkij kormány megbukatatásával. Ne keverd a dolgokat, ha nem érted a dolgokat akkor szóljál.
A békeszerződésben érdekes módon az oroszok nem követelték(2022) az addig elfoglalt ukrán területeket. Kijev régió, Szumi-régió, Csernyigov-régió, Herszon és Zaporozsie elfoglalt területei. Ezért is vonultak ki Kijev környékéről, ahogy a posztban írtam.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 243
90 021
113
a nyugati csodagépből senki se szállt ki ... élve
:D
Micsoda? Tudod te, hogy hány éves ez a gép? A vele egykorú szovjet csodák atomjaira robbannak, az első találattól, nem mennek tovább. Mert ha az első után megáll, akkor minimum a vezető kiszállt volna...
Huhh, szóval Ukrajnának Isztambulban "feltűnt" (a kristálygömbben?), hogy az orosz nem tudja elérni a céljait. Hát akkor nagy tehetségek voltak. Nem azért mert jól vagy rosszul látták, hanem ezért a Bojo-NATO féle vízióért tuti megérte totál roncsot csinálni Ukrajnából.

Irán jobban járt az oroszok vállvonogatásával, mint az ukrán a NATO-Eu fullos támogatással :)
Akinek ilyen barátai vannak annak nem kellene gyűjtögetni az ellenségeket!
Mi meg csendben tanuljunk a hülyeségükből.
Igen, biztosan megérte! Miért? Mert a másik lehetőség újra orosz vazallusnak lenni, annál pedig minden jobb!

Ismét probléma számodra a szövegértés és ismert információk(tények) hozzárendelése vagy a tudás hiánya. Fuss neki mégegyszer
Zelenszkij hatalmának megdöntése a likvidálását jelentette volna. Sajnos az akció kudarcba fulladt és több FSZB ügynök is meghalt sajnos,mert Fingos Joék(Bidenék , ha nem értenéd) értesítették erről az orosz akcióról. Nem véletlenül szaladt Naftali Bennet akkori izraeli kormányfő 2022 márciusában Putyinhoz, hogy garantálja-e Zelenszkij életét. Tehát´kiváló memória, hogy az információk eszébe jöjjenek az embernek és kitünő analitikai képesség, hogy az agy a leírt, és a memóriából előjövő (a témához kapcsolódó) információkat feltudja dolgozni mint egy számítógép és ezáltal az ember kapcsolni-kapcsolódni tudjon a témához és megérteni azt.
Az isztambuli béketárgyalások(amit én második pontnak, célnak írtam mivel az első nem jött be) már nincs összefüggésben Zelenszkij kormány megbukatatásával. Ne keverd a dolgokat, ha nem érted a dolgokat akkor szóljál.
A békeszerződésben érdekes módon az oroszok nem követelték(2022) az addig elfoglalt ukrán területeket. Kijev régió, Szumi-régió, Csernyigov-régió, Herszon és Zaporozsie elfoglalt területei. Ezért is vonultak ki Kijev környékéről, ahogy a posztban írtam.
30.000-50.000 emberrel támadták Kijevet 3 irányból. Fogd már fel, hogy tarthatatlan az a hülyeség, hogy nem akarták Kijevet elfoglalni. A teljes orosz inváziós erő 25-30% Kijev felé támadott. Hazudozhatunk, kitalálhatunk hülyeségeket, de attól még Kijevet el akarták foglalni az oroszok.

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 104
5 860
113
Az orosz-ukrán háború eseményeit nyomon követő Deep State arról számolt be, hogy az egyik ukrán alakulat rendszeresen hamis információkat osztott meg a frontvonal állásáról – írja az Ukrajinszka Pravda.

A frontnak a ma már egykori Vuledár taktikai csoport által tartott szakaszán a védelem továbbra is gyorsan összeomlik, és az ellenség jelentős előrenyomulást ér el– írják.

A jelentés hozzáteszi, hogy különösen aggasztónak tartják, hogy ezzel lényegében egy súlyos hazugság is kibukott, mivel korábban olyan hamis adatokat küldtek a katonai vezetés számára, amely a valóságosnál jóval pozitívabban írta le a harctéri helyzetet. Ezek között olyan állítások szerepeltek, mint bizonyos települések és állások ellenőrzése.

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
758
7 036
93
Nem néztem végig, hanyadik drónnal sikerült kilőni?

Ha az az állításod, hogy főtörzsőrmesterként nem kompetenciája dandártábornoki elemzést adni (ezt amúgy a kutya se várta el) és ezt én (megszólítva érzem magam) nem is kérhetem rajta számon, akkor bizony ti milyen alapon kezelitek kész tényként amikor azt mondja, hog Kijev nem volt cél? Ha nem kompetens ahhoz, hogy beszéljen a reptérről történő kiverésükről (ami amúgy harcászati szint, tehát egy főtörzsőrmester kompetenciája és amúgy át is élte), akkor hogy lehet kompetens abban, hogy mi volt 30-50.000 orosz katona célja (ami viszont már hadműveleti szint és valóban nem egy főtörzsőrmester kompetenciája).

Ha az orosz főtörzsőrmester szakmai elhiteltelenítése a primitív eszközünk a kényes dolgok elfedésére, akkor arra azért figyeljünk oda, hogy ez az elhiteltelenítés minden irányba működik, nem csaka nekünk nem tesző kérdésekben!
Nálam ignorált vagy, de egy másik gépről jelentkeztem be és láttam magas röptű beírásodat. Valószínűleg az ilyen írásaid miatt vagy ignorálva.

Szóval a desszantossal nem közölték a teljes hadműveleti tervet, csak azt ami az ő csoportjára tartozott. Léci, léci olvasd el figyelmesen a teljes írást. Segítek, kigyűjtöttem a kulcsmondatokat. Külön Neked szájbarágósan: a desszantos sehol nem nyilatkozta, hogy az ő feladata Kiev elfoglalása lett volna.

„„Kijev elfoglalása nem volt a feladatok között”: a „gosztomeli desszantolás” egyik résztvevője felidézi az SVO első napjait.”

„A „Gosztomel desszantolási” hadműveletben a Légideszant Erők(VDV) 45. különleges erők dandárjának és a 31. légideszant rohamdandárjának gépei vettek részt. A Kijevtől 25 km-re található repülőtérre…”

„Több napig ott maradtunk, majd elkezdtünk Gosztomel városa felé vonulni.”

„Teljesen elfoglaltuk Gosztomelt, és én ott voltam a teljes kijevi hadművelet végéig, egészen a csapatok kivonásáig. Amikor az összes egység elhagyta Gosztomelt, csoportunk fedezte a visszavonulást.”

„Nem a mi kompetenciánk a stratégiáról és a taktikáról beszélni, kaptunk egy parancsot, végrehajtottuk.”

Most, néhány évvel később, hogyan értékeli a gostomeli desszantolást? Ha a felszerelés nem akadt volna el, több esély lett volna Kijevbe jutni?

Úgy gondolom, hogy a feladatot teljes mértékben teljesítettük, megtartottuk a pozícióinkat, minden ellenére, sőt, a körülmények ellenére is. Természetesen voltak zavaros és kellemetlen pillanatok az egységek közötti interakció miatt, a kommunikáció hiánya miatt. De ezek mind megmagyarázhatók. Volt olyan esetünk, amikor a rádióállomások elemei egyszerűen lemerültek, nem volt pótlásuk, és hosszú út volt beszerezni őket, de muszáj volt – és kommunikáció nélkül gyalogoltunk. És tüzet nyitottak ránk, talán még a saját embereink is. Az ilyen műveletekben az interakció kérdése nagyon fontos.

Ami Kijev bevonulását illeti, úgy tűnik számomra, és ez szigorúan az én véleményem, hogy Kijev elfoglalása nem is volt feladat. „

Mindenki próbálja Neked elragozni, hogy ez egy félresikerült művelet volt. Ja Veled, mint (jóindulatból feltételezve) Nato törzsőrmesterrel egy-egy komplex műveletet közölnek.

Ne hari, de újból ignorállak.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 243
90 021
113
Nálam ignorált vagy, de egy másik gépről jelentkeztem be és láttam magas röptű beírásodat. Valószínűleg az ilyen írásaid miatt vagy ignorálva.

Szóval a desszantossal nem közölték a teljes hadműveleti tervet, csak azt ami az ő csoportjára tartozott. Léci, léci olvasd el figyelmesen a teljes írást. Segítek, kigyűjtöttem a kulcsmondatokat. Külön Neked szájbarágósan: a desszantos sehol nem nyilatkozta, hogy az ő feladata Kiev elfoglalása lett volna.

„„Kijev elfoglalása nem volt a feladatok között”: a „gosztomeli desszantolás” egyik résztvevője felidézi az SVO első napjait.”

„A „Gosztomel desszantolási” hadműveletben a Légideszant Erők(VDV) 45. különleges erők dandárjának és a 31. légideszant rohamdandárjának gépei vettek részt. A Kijevtől 25 km-re található repülőtérre…”

„Több napig ott maradtunk, majd elkezdtünk Gosztomel városa felé vonulni.”

„Teljesen elfoglaltuk Gosztomelt, és én ott voltam a teljes kijevi hadművelet végéig, egészen a csapatok kivonásáig. Amikor az összes egység elhagyta Gosztomelt, csoportunk fedezte a visszavonulást.”

„Nem a mi kompetenciánk a stratégiáról és a taktikáról beszélni, kaptunk egy parancsot, végrehajtottuk.”

Most, néhány évvel később, hogyan értékeli a gostomeli desszantolást? Ha a felszerelés nem akadt volna el, több esély lett volna Kijevbe jutni?

Úgy gondolom, hogy a feladatot teljes mértékben teljesítettük, megtartottuk a pozícióinkat, minden ellenére, sőt, a körülmények ellenére is. Természetesen voltak zavaros és kellemetlen pillanatok az egységek közötti interakció miatt, a kommunikáció hiánya miatt. De ezek mind megmagyarázhatók. Volt olyan esetünk, amikor a rádióállomások elemei egyszerűen lemerültek, nem volt pótlásuk, és hosszú út volt beszerezni őket, de muszáj volt – és kommunikáció nélkül gyalogoltunk. És tüzet nyitottak ránk, talán még a saját embereink is. Az ilyen műveletekben az interakció kérdése nagyon fontos.

Ami Kijev bevonulását illeti, úgy tűnik számomra, és ez szigorúan az én véleményem, hogy Kijev elfoglalása nem is volt feladat. „

Mindenki próbálja Neked elragozni, hogy ez egy félresikerült művelet volt. Ja Veled, mint (jóindulatból feltételezve) Nato törzsőrmesterrel egy-egy komplex műveletet közölnek.

Ne hari, de újból ignorállak.
Így már értem. igazából gőzöd sincs, hogy mi történt a hosztomeli reptéren. De lásd kivel van dolgod.

1. 24-én napközben elfoglalták az oroszok a repteret (ezt mondja ftőrm.).
  2. Az ukrán ellentámadás 02.24-én este visszafoglalta a repteret, az orosz ejtőernyősök a reptér közelében rendezkedtek be védelemre (ezt nem mondja az ftőrm.)
  3. 02.25-én napközben megérkezik a szárazföldi lépcső és visszafoglalják a repteret (ezt mondja az ftőrm.)
  4. A szárazföldi lépcsővel együtt a kirakott ejtőernyősök megkezdték Hosztomel elfoglalását, ami 03.05-én történt meg (ezt mondja ftőrm.)
A kettes pont hiányára nem válasz az, hogy „Teljesen elfoglaltuk Gosztomelt, és én ott voltam a teljes kijevi hadművelet végéig, egészen a csapatok kivonásáig. Amikor az összes egység elhagyta Gosztomelt, csoportunk fedezte a visszavonulást.”

De Kijev elfoglalása a feladatok közt volt, amibe beletartoznak az ejtőernyősök is, a bibi csupán annyi, hogy nem voltak képesek megtartani a repteret és a földi lépcső is késett, emiatt az a majd 20db IL-76 ami a két dandár maradékát vitte volna (összesen körülbelül 1 zászlóaljnyi ejtőrnyőst raktak ki az oroszok, tehát a 45. és 31. dandár nagyjáből 20%-át)fogta magát és visszafordult, hisz nem volt az oroszok kezén a reptér.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 606
18 704
113
30.000-50.000 emberrel támadták Kijevet 3 irányból. Fogd már fel, hogy tarthatatlan az a hülyeség, hogy nem akarták Kijevet elfoglalni. A teljes orosz inváziós erő 25-30% Kijev felé támadott. Hazudozhatunk, kitalálhatunk hülyeségeket, de attól még Kijevet el akarták foglalni az oroszok.

30 000 emberrel akartak elfoglalni egy majdnem 3 milliós nagyvárost amit legalább ennyien védtek? :D

A NATO kiskönyvecskéd szerint erre a feladatra mennyi ember kellett volna?

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 243
90 021
113
30 000 emberrel akartak elfoglalni egy majdnem 3 milliós nagyvárost amit legalább ennyien védtek? :D

A NATO kiskönyvecskéd szerint erre a feladatra mennyi ember kellett volna?
Miért engem kérdezel? Nem én akartam annektálni egy Ukrajna méretű és lakosságú országot 180.000-200.000 emberrel, hanem az oroszok élükön Putyinnal.
És igen, az oroszok 30.000-50.000 (nem csak 30, merthogy gondolom "merő véletlenségből" nem pedig szándékos torzításból hagytad le az 50.000-et a 30.000 mögül), akarták elfoglalni Kijevet. Hogyan? Javaslom a krími annexió legalább felületes megismerését. Ha ezzel végeztél akkor onnatól már csak egy pici agymunka észrevenni a krími művelet hogyan skálázódott fel.

A kérdésedre válaszolva nagyjából 1,5-2 millió katona, de nemcsak a nyugati, hanem az orosz könyvecske szerint is...

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 996
23 553
113
Próbáljunk kicsit elrugaszkodni a mától - nézzünk bele a legyártott narratívákba (amennyire lehetséges) hiszen fontos, hogy vegyünk e tartós tejet, vagy netán a fagyóládát töltsük meg hússal - de fontos h mikor - mert ránk rohadhat..

Itt a RAND május 22-i elemzése a 2014-es helyzettől kezdődően - máig és Európa elkövetkező lehetséges háborúiról:

Az orosz-ukrán háború stratégiai következményei Európa jövőjére nézve , azaz Európa felosztása -vagy újraszerkesztése?

Május 22-én a RAND kiadta a “Will Europe Rebuild or Divide? The Strategic Implications of the Russia-Ukraine War for Europe’s Future” (RR-A3141-5) című jelentését, amely kifejezetten a következő európai háborúk előkészítéseként értelmezi az orosz–ukrán konfliktus tapasztalatait.

Tehát jól láttam egy 2022-es nyári írásomban hogy az ami Ukrajnában folyik - nem háború a hagyományos értelemben, hanem egy gyakorlatozás, fegyvertesztelés, pénzégetés , felkészülés a "Nagy" világégésre..

Főbb megállapítások a következő, jövőbeni európai nagyhatalmi összecsapásra vonatkozóan:
  • Ha bekövetkezik, nem hirtelen robbanó háború lesz, hanem a 2014 óta felgyűlt geopolitikai feszültségek és technológiai versengés fokozatos eszkalációja hozza el. A döntő tényezők a stratégiai rugalmasság, a kritikus infrastruktúra védelme és a hazai tartalékok reprezentatív szerepe
  • Európa nem válik stratégiai autonómiára: bár megerősítik a saját védelmi képességeket, a NATO-USA együttműködés és az amerikai nukleáris elrettentés kulcsfontosságú marad
  • Kibertér és információs hadviselés: az elektronikus és kiberhadviselés, valamint a dezinformációs kampányok válhatnak a döntő harci dimenziókká a hagyományos csapatmozgások mellett. Vagyis a F.O.s médiás szinpad a politikus oligarcha bohóc politikusokkal kiemelt fegyverré válik , vagy már az is..
  • Integrált légierő- és tüzérségi hálózatok: a NATO erők jövőbeni konfliktusban toronymagasan dominálhatják a légtér- és távolsági precíziós tűzerőt – ezt alátámasztja az U.S. Air Forces in Europe által rendelésre készült, a RAND által támogatott felmérés is
Ajánlások a háborúra való felkészüléshez:
  1. EU–USA védelmi kooperáció mélyítése, közös beszerzési és interoperabilitási programokkal
  2. Kiber- és elektronikai hadviselésre való felkészülés: széles körű gyakorlatok és közös NATO-EU gyorstesztek az információs hadszíntéren
  3. Autonóm és MI-vezérelt fegyverrendszerek fejlesztése: drónrajok, önálló felderítő- és csapásmérő platformok integrálása a hagyományos erőkbe
Összességében a RAND szerint a következő európai háború egy hálózatba szervezett, több dimenziós konfliktus lesz, ahol a legfontosabbak a pontosság, a gyors döntéshozatal és a technológiai fölény

Itt az elemzés is, PDF-ben

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
9 373
58 065
113
Ukrajna területén végrehajtott csapások krónikája 2025. június 27-28-án

Tegnap, nappal és éjjel a Légierő és a Rakétaerők célpontokat támadtak a Donbaszban, a Szumi, Harkiv, Zaporizzsja, Herszon megyében (a teljes fegyverspektrum), Novomoszkovszkban, Dnyipropetrovszk megyében (Iszkander-M), Odesszában és Odesszai megyében (Gerani/Gerberasz).

2025. június 27.

• 10:05 Donbasz - robbanások. UMPK.
• 10:40 Konstantinovka, Donbasz - robbanások.
• 10:45 Szumi megye - robbanások. UMPK. Miropolye/Junakovka.
• 10:53 Zaporizzsjától keletre - 3 robbanás. Nehéz MLRS.
• 11:02 és 11:19 Novomoszkovszk, Dnyipropetrovszki terület - robbanások. Iszkander-M.
• 11:45 Szumi - robbanás. MLRS/OTRK.
• 11:47 újabb robbanás Szumi közelében. MLRS/OTRK.
• 12:10 Donbassz és Dnyipropetrovszki terület robbanások. UMPK. A területek találkozásánál.
• 12:50 Szumi terület - robbanások. UMPK.
• 13:45-13:50 Szumi terület - robbanások. MLRS. Miropolje/Junakovka.
• 15:20 Harkiv terület - robbanás. Zolocsiv. Rakétatámadás.
• 15:30 Herszon - robbanások.
• 15:45 Szumi terület - robbanások. UMPK. Hoten.
• 15:55 Donbassz és Szumi terület - robbanások. UMPK. Bilopillja a Szumi területen.
• 16:20 Szumi terület - robbanások. UMPK. Mogritsa.
• 17:06 Csugujev - robbanás. Iszkander-M.
• 17:41 Szumi külvárosa - robbanás. Iszkander-M.
• 17:42 Szumi külvárosa, újabb robbanás. OTRK.
• 18:50 Donbassz - robbanások. UMPK.
• 21:30 Szumi terület - robbanások. UMPK. Hoten.
• 21:45 Donbassz - robbanások. UMPK. Limanszki járás.
• 22:00 és 22:55 Donbassz - robbanások. UMPK.
• 23:00 Szumi terület - robbanás. Iszkander-M. Bilopillja.
• 23:10 Zaporizzsja megye - robbanások. UMPK. Orekhov.
• 23:25 Donbassz - robbanások. UMPK.
• 23:30 Zaporizzsja megye - robbanások. UMPK. Orekhov
• 23:40 Odessza külvárosa - robbanások. Muskátlik/Gerberák.
• 23:50-23:55 Odessza - robbanások. Muskátlik/Gerberák.

2025. június 28.

• 00:05-00:10 Odessza - robbanások. Muskátlik/Gerberák.
• 00:45 Zaporizzsja megye - robbanások. UMPK. Orekhov
• 00:50 Szumi külvárosa - robbanás. Iszkander-M.
• 03:00 Donbassz és Szumi megye - robbanások. UMPK.
• 03:55 Harkiv megye - robbanások. UMPK. Velykyi Buruluk.
• 05:25 Donbassz - robbanások. UMPK.

A fotók és videók a Geran/Gerbera pilóta nélküli repülőgépek odesszai régióban célpontokon végzett munkájának eredményeit mutatják.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 714
19 526
113
Állítólag katona vagy, ha igaz. Többször volt írva, amit ukrán és orosz források is megerősítettek, hogy az oroszok 2022. 02.24-én mindössze 150-180 ezer katonával vonultak be Ukrajnába északról, keletről és délről. Akkor az orosz hadsereg létszáma (feltöltöttsége) 780 000 fő volt, abból a szárazföldi erők létszáma 400 000 fő és annak kb a 80%-a volt hivatásos.
Elég józan paraszti ésszel gondolkodni, hogy mire elég 150 000 orosz katona egy 40 milliós lakosságú és 600 000km2 területü ország ellen.(de erről is írtam már többször)
Az első cél a Zelenszkij kormány megdöntése volt, ez nem jött be,mert Fingos Joék szóltak a komikusnak.
Utána jött a katonai-politikai nyomás-lásd a Kijev körüli helyzetet. Ez a nyomás meg is hozta az eredményt, hiszen leültek tárgyalni az ukránok Isztambulban. Meg is egyeztek a békében ,már csak az aláírás hiányzott, majd jött a bohóc Johnson Kijevbe és a többi már ismert...
Közben mikor már terítéken volt a békeszerződés aláírása Putyin parancsot adott (jó gesztusként-telefonon kérték a nyugati vezetők) a csapatok kivonására(ami utólag nézve nagy hiba volt) Kijev körül és a Szumi és Csernyigov régiókból, amik határosak Kijev régióval.
Magyarán az oroszokat-Putyint ismét átbaxták mint a Minszk I, II.-vel.

Ezt nevezik történelem hamisitásnak. ;)

• Putyin jó fej? Kedves nővérként kivonja a csapatokat?
  • Pont azokat, amiket szarrá vertek?
  • Hogy kell egy ilyen jó szándékú kivonulást végrehajtani? A felszerelés, a halottak hátrahagyása, a folyó átúszása fegyverek eldobálása a jó módja ennek, ugye? :D
  • Annyira jó fej ez a Putyin, hogy a kivont csapatok parancsnokait is leváltotta, hogy lássa Zselé és Bide, komolyan gondolja a békét.
  • Aztán, miután így átvágta a sátáni nyugat, ő még mindig Teréz anyaként kiürítette Harkiv környékét is!
  • Sőt, hogy lássák, mennyire béke szerető, még Herszont is átadta, így szomjazott a békére a tesókkal.

Ezek a területek kihez is tartoztak volna abban a fasza békében, amit senki nem látott, de biztos kurva jó lett volna?
;)
Jaaa,...
Akkor bukott a hazudozás. Megint. :)

Huhh, szóval Ukrajnának Isztambulban "feltűnt" (a kristálygömbben?), hogy az orosz nem tudja elérni a céljait. Hát akkor nagy tehetségek voltak. Nem azért mert jól vagy rosszul látták, hanem ezért a Bojo-NATO féle vízióért tuti megérte totál roncsot csinálni Ukrajnából.

Irán jobban járt az oroszok vállvonogatásával, mint az ukrán a NATO-Eu fullos támogatással :)
Akinek ilyen barátai vannak annak nem kellene gyűjtögetni az ellenségeket!
Mi meg csendben tanuljunk a hülyeségükből.

A totál roncs Ukrajna egyelőre még létezik és ellenáll Putyinnak.
Asszad pölö ment a lecsóba. Az iráni rendszer is mehet, ennek a háborúnaj köszönhetően.
;)
Ezért gondolom, érted kinek kellene tanulni és mit. :) Szóval hanyagold a marhaságot, mert a végén te is elhatárolódsz magadtól, mint az egyszeri pártigazgató.... ;)

Az irániakkal miért is tett jót Putyin, hogy nem segített???
Szerintem a zirániak nem érzik, hogy Putyin milyen okos, hogy nem támogatta harcukat, így kímélve őket. :)
Biztos megköszönni ment az egyik vezetőjük múlt héten Putyinhoz, hogy elfogadta a több tízezer Shahed drónt, technológiát és többszáz rakétájukat, cserébe most kíméletességből szarba hagyta őket.
Mert ő bölcs és segít! Azon is akit cserben hagy!....
;)
Beszarás, milyen világban éltek...
Trump se kutya, hogy pénzért segít a fuldoklón, de hogy Putyin azért nem segít, nehogy elfáradjon a pórul járt Irán!!!...

Hol vannak a Szu-35-ösök, amiket decemberi hírek szerint szállítottak?

Az is kamu volt?
Nem mondod...
Ó, de kár!...

Hogy van ilyen. Hogy a ruszki hazudik....

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
572
2 747
93

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 922
66 181
113
Próbáljunk kicsit elrugaszkodni a mától - nézzünk bele a legyártott narratívákba (amennyire lehetséges) hiszen fontos, hogy vegyünk e tartós tejet, vagy netán a fagyóládát töltsük meg hússal - de fontos h mikor - mert ránk rohadhat..

Itt a RAND május 22-i elemzése a 2014-es helyzettől kezdődően - máig és Európa elkövetkező lehetséges háborúiról:

Az orosz-ukrán háború stratégiai következményei Európa jövőjére nézve , azaz Európa felosztása -vagy újraszerkesztése?

Május 22-én a RAND kiadta a “Will Europe Rebuild or Divide? The Strategic Implications of the Russia-Ukraine War for Europe’s Future” (RR-A3141-5) című jelentését, amely kifejezetten a következő európai háborúk előkészítéseként értelmezi az orosz–ukrán konfliktus tapasztalatait.

Tehát jól láttam egy 2022-es nyári írásomban hogy az ami Ukrajnában folyik - nem háború a hagyományos értelemben, hanem egy gyakorlatozás, fegyvertesztelés, pénzégetés , felkészülés a "Nagy" világégésre..

Főbb megállapítások a következő, jövőbeni európai nagyhatalmi összecsapásra vonatkozóan:
  • Ha bekövetkezik, nem hirtelen robbanó háború lesz, hanem a 2014 óta felgyűlt geopolitikai feszültségek és technológiai versengés fokozatos eszkalációja hozza el. A döntő tényezők a stratégiai rugalmasság, a kritikus infrastruktúra védelme és a hazai tartalékok reprezentatív szerepe
  • Európa nem válik stratégiai autonómiára: bár megerősítik a saját védelmi képességeket, a NATO-USA együttműködés és az amerikai nukleáris elrettentés kulcsfontosságú marad
  • Kibertér és információs hadviselés: az elektronikus és kiberhadviselés, valamint a dezinformációs kampányok válhatnak a döntő harci dimenziókká a hagyományos csapatmozgások mellett. Vagyis a F.O.s médiás szinpad a politikus oligarcha bohóc politikusokkal kiemelt fegyverré válik , vagy már az is..
  • Integrált légierő- és tüzérségi hálózatok: a NATO erők jövőbeni konfliktusban toronymagasan dominálhatják a légtér- és távolsági precíziós tűzerőt – ezt alátámasztja az U.S. Air Forces in Europe által rendelésre készült, a RAND által támogatott felmérés is
Ajánlások a háborúra való felkészüléshez:
  1. EU–USA védelmi kooperáció mélyítése, közös beszerzési és interoperabilitási programokkal
  2. Kiber- és elektronikai hadviselésre való felkészülés: széles körű gyakorlatok és közös NATO-EU gyorstesztek az információs hadszíntéren
  3. Autonóm és MI-vezérelt fegyverrendszerek fejlesztése: drónrajok, önálló felderítő- és csapásmérő platformok integrálása a hagyományos erőkbe
Összességében a RAND szerint a következő európai háború egy hálózatba szervezett, több dimenziós konfliktus lesz, ahol a legfontosabbak a pontosság, a gyors döntéshozatal és a technológiai fölény

Itt az elemzés is, PDF-ben
Hócipőm teli van a (méregdrága) "technológiai fölény" érveléssel. Mennyiség is kell eszközben és emberben. Ha valami, akkor ez az ukrajnai háború egyik fő tanulsága.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 350
16 582
113
Felgyújtották a német hadsereg több teherautóját, orosz szabotázsakció lehet a háttérben

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Máshol azt olvastam ukránellenes aktivisták voltak, itt orosz szabotőröket ír. Vajon egyedi eset vagy lesz-e még hasonló? Legközelebb nehogy érzékenyebb cucc kerüljön "megszabotálva". ;)
Olvasni palesztinpárti, anarchista meg antifa akciónak is.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 606
18 704
113
Miért engem kérdezel? Nem én akartam annektálni egy Ukrajna méretű és lakosságú országot 180.000-200.000 emberrel, hanem az oroszok élükön Putyinnal.

De ezt a hülyeséget sajnos csak te meg az általad követett propagandaoldalak állítják, nulla bizonyítékkal és szembepisilve a tényekkel.

És igen, az oroszok 30.000-50.000 (nem csak 30, merthogy gondolom "merő véletlenségből" nem pedig szándékos torzításból hagytad le az 50.000-et a 30.000 mögül), akarták elfoglalni Kijevet.

Bizonyíték? Jah az nuku csak a narratívagyártás megy.

Hogyan? Javaslom a krími annexió legalább felületes megismerését. Ha ezzel végeztél akkor onnatól már csak egy pici agymunka észrevenni a krími művelet hogyan skálázódott fel.

A krím egy kicsit más tészta hiszen az egyrészt orosz, orosz bázis is van ott és az ‘ukrán’ helyőrség sem akarta megvédeni egy percig sem, hanem azonnal átállt az első lehetséges alkalommal. Nem kellett felskálázni a fantazmagóriáid igazolására semmit. Ezzel az erővel felskálázhatjuk Luhanszkot és a Donbasszt is, hiszen ott a helyi ‘ukránok’ verték ki a banderistákat.

A kérdésedre válaszolva nagyjából 1,5-2 millió katona, de nemcsak a nyugati, hanem az orosz könyvecske szerint is...

Neked pedig az az állításod hogy a nálad végtelenül képzettebb orosz vezérkar mindezt a katonai törvényszerűséget egyszerűen figyelmen kívül hagyta, és nekiálltak elfoglalni Kievet egy arra tökéletesen elégtelen erővel… amiből olyan nagy ‘csata’ kerekedett, hogy az ukránok mindössze valami 168 halottat ismertek el benne hetek alatt.

Szóval maradtunk ott hogy neked van egy elméleted, hogy orosz hadicél lett volna Kijev elfoglalása, amit az oroszok nem állítanak. Amire az orosz katonai elmélet szerint is sokkal több ember kellett volna. Amire a nyugati katonai elmélet szerint sokkal több ember kellett volna. Amire a józan ész szerint sokkal több ember kellett volna. És amit az oroszok érdemben meg sem próbáltak, azon túl hogy látványosan manővereznek a város szélén, kicsit beszaratva a kijevieket. De szerinted akkoris.