Global Combat Air Programme (GCAP) / Tempest (BAE Systems)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
30 268
106 844
113
Az angolok készek bevenni a németeket!
A francik valszeg koppannak...

Az a baj, ezzel ott is már 4 vezető ország lesz. Túl sokan, túl sok cég, túl sok külónböző érdek. Főleg, ahogy fordul élesbe.

• Tetszik
Reactions: nyugger

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 338
50 061
113
Az a baj, ezzel ott is már 4 vezető ország lesz. Túl sokan, túl sok cég, túl sok külónböző érdek. Főleg, ahogy fordul élesbe.
Egy vezető ország van: UK.

Amúgy Eurofightert is 4-esn hozták össze: UK, DE, IT, ES
Nem volt könnyű de egész jó lett a végeredmény.

Az angolok azért is örülnénk a németeknek mert nekik van igazán pénzük fegyverkezeni - hitelből ugyan, de legalább van.

Szarrá adósodott, politikai és gazdasági válságban lévő franciák sztem képtelenek lesznek egyedül egy 6G-s gépet összerakni. Technológiában sem biztos hogy ott vannak: az angolok olaszok legalább kiemelt partnerek voltak az F-35 projektben, olaszoknál van is egy összeszerelő sor. Szóval biztos eltanultak egy-két dolgot a "lopakodó-építésről"...

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 530
72 371
113
Egy vezető ország van: UK.

Amúgy Eurofightert is 4-esn hozták össze: UK, DE, IT, ES
Nem volt könnyű de egész jó lett a végeredmény.

Az angolok azért is örülnénk a németeknek mert nekik van igazán pénzük fegyverkezeni - hitelből ugyan, de legalább van.

Szarrá adósodott, politikai és gazdasági válságban lévő franciák sztem képtelenek lesznek egyedül egy 6G-s gépet összerakni. Technológiában sem biztos hogy ott vannak: az angolok olaszok legalább kiemelt partnerek voltak az F-35 projektben, olaszoknál van is egy összeszerelő sor. Szóval biztos eltanultak egy-két dolgot a "lopakodó-építésről"...
Mi különbség van a csak hitelből fegyverkező és a szarrá adósodva fegyverkező országok képességei és lehetőségei között?
Amit az angolok és olaszok az F-35 részleges összeszerelésből, illetve részelem-gyártásból el tudnak-tudtak tanulni a stealth technológia terén, azt a franciák már évtizedek óta ismerik.
A többi pedig az amerikaiak legbelsőbb titka, amíg csak lehet.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 530
72 371
113
Utóbbiak nem kapnak már hitelt vagy csak nagyon drágán. Van némi különbség a német és a francia államkötvények kamatai között... :oops:
Ezt értem, csak a tendencia számomra az érdekes, mert a francia is amiatt adósodott el, hogy hitelből élt és többek között fegyverkezett is. Ha a német recept is ugyanez, akkor az ő helyzetük is válhat franciává.

• Tetszik
Reactions: nyugger and fip7

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 338
50 061
113
Ezt értem, csak a tendencia számomra az érdekes, mert a francia is amiatt adósodott el, hogy hitelből élt és többek között fegyverkezett is. Ha a német recept is ugyanez, akkor az ő helyzetük is válhat franciává.
Az volt a kérdés hogy tudnának-e a franciák egyedül jelen gazdasági belpolitikiai helyzetükben egyedül bevállalni egy 6G-s gép fejlesztését. Sztem nem: nem látszik erre hol a pénz.
Németeknek még van mozgástere: ha beszállnak a brit-japán-olasz Tempestbe, akkor olcsóbban megússzák. Nem ebbe fognak beleroppanni. Ráadásul németek a fegyverkezési pénzük nagy részét saját iparuknál költik el, ami jelentősen felpörögve sok export megrendelést is fog kapni (pl. Leo2, Boxer, stb)
Összességében a német gazdaságot nem fogja a fegyverkezés nagyon földhöz vágni még hitelből sem. A franciák meg már most is padlón vannak.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 530
72 371
113
Az volt a kérdés hogy tudnának-e a franciák egyedül jelen gazdasági belpolitikiai helyzetükben egyedül bevállalni egy 6G-s gép fejlesztését. Sztem nem: nem látszik erre hol a pénz.
Németeknek még van mozgástere: ha beszállnak a brit-japán-olasz Tempestbe, akkor olcsóbban megússzák. Nem ebbe fognak beleroppanni. Ráadásul németek a fegyverkezési pénzük nagy részét saját iparuknál költik el, ami jelentősen felpörögve sok export megrendelést is fog kapni (pl. Leo2, Boxer, stb)
Összességében a német gazdaságot nem fogja a fegyverkezés nagyon földhöz vágni még hitelből sem. A franciák meg már most is padlón vannak.
Szerintem a német repipari know how gyérebb, mint a francia. Önállóan semmit se tudnak kifejleszteni, de legyártani se.
A franciák meg igen.

Ettől még a 6 gen repülőgép sanszosan tényleg sok lesz a franciáknak, pláne egyből a 4gen után, de a németek önállótlansága meg nemzetbiztonásági rizikó.
A Eurofighter egy hidegháború utáni békeidős ipari-gazdasági-pénzügyi-technológiai projekt, nem egy valódi háborús technika.
A németek jelenlegi hadereje nem egy önálló valami, a franciáké viszont még az.

• Tetszik
Reactions: fip7 and SilvioD

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 338
50 061
113
Szerintem a német repipari know how gyérebb, mint a francia. Önállóan semmit se tudnak kifejleszteni, de legyártani se.
A franciák meg igen.
Ezért fognak valszeg beszállni a brit TEMPEST-be, vagy kisebb eséllyel a SAAB-bal összeállva csinálnak valamit. SAAB-nak van saját "fejlesztési rutinja". A spanyolok is befognak állni valahova...
Ettől még a 6 gen repülőgép sanszosan tényleg sok lesz a franciáknak, pláne egyből a 4gen után, de a németek önállótlansága meg nemzetbiztonásági rizikó.
A Eurofighter egy hidegháború utáni békeidős ipari-gazdasági-pénzügyi-technológiai projekt, nem egy valódi háborús technika.
Elég jó képességű gép lett belőle: simán lenyomja ruszki vasakat. Levegő föld viszonylatban mindenképp jobb, de Meteorral légiharban is potens, pláne a NATO felderítő hálózatába kötve.
A németek jelenlegi hadereje nem egy önálló valami, a franciáké viszont még az.
Ez most meg fog változni: feltámad a német haderő, mert annyi mindent fognak venni. Rájöttek hogy az amcsik már nem megbízhatóak, szóval kb. mindenből saját kell. Van is miből megvenni, ráadásul az erre költött pénz jelentős részben megtérül, mert saját ipartól vesznek. A kiépült kapacitások meg export megrendeléseket is hoznak.
Volt egy cikk mi szeirnt a német hadi kiadások mindössze 8%-a megy az USA-ba - ez is nagy részt az a kétszázadnyi F-35-öst jelenti.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 530
72 371
113
Ezért fognak valszeg beszállni a brit TEMPEST-be, vagy kisebb eséllyel a SAAB-bal összeállva csinálnak valamit. SAAB-nak van saját "fejlesztési rutinja". A spanyolok is befognak állni valahova...

Elég jó képességű gép lett belőle: simán lenyomja ruszki vasakat. Levegő föld viszonylatban mindenképp jobb, de Meteorral légiharban is potens, pláne a NATO felderítő hálózatába kötve.

Ez most meg fog változni: feltámad a német haderő, mert annyi mindent fognak venni. Rájöttek hogy az amcsik már nem megbízhatóak, szóval kb. mindenből saját kell. Van is miből megvenni, ráadásul az erre költött pénz jelentős részben megtérül, mert saját ipartól vesznek. A kiépült kapacitások meg export megrendeléseket is hoznak.
Volt egy cikk mi szeirnt a német hadi kiadások mindössze 8%-a megy az USA-ba - ez is nagy részt az a kétszázadnyi F-35-öst jelenti.
Ahonnan a hitelt veszik fel, onnan veszik majd a fegyverzetet is, de a nemzetbiztonságuk zálogát mindenképp.
Szóval én nagyon nem vagyok optimista a német védelmi önrendelkezést illetően.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 338
50 061
113
Ahonnan a hitelt veszik fel, onnan veszik majd a fegyverzetet is, de a nemzetbiztonságuk zálogát mindenképp.
Szóval én nagyon nem vagyok optimista a német védelmi önrendelkezést illetően.
Senkitől nem "veszik fel a hitelt": bárki lejegyezheti az állam kötvényeiket. Többnyire magán befektetők veszik őket, közvetve nekem is van.
Tőlem is vesznek fegyvert? :D