Kábe egyforma lakosságú országokról beszélünk.
A cseh államadósság előnyeiről már írtam, de a cseh GDP mindig is nagyobb volt.
Tehát ők mindig is egy nagyobb tortát szeleteltek szét a nép közt vagy bármi másra.
Az sem mindegy hányan sútik a tortát. És +600.000 dolgozó kéz 4 -5 millió melóskéznél számít.
Ez nem azt jelenti, hogy most hiányzik 600.000 vendégmunkás a magyar gazdaságből. Nincs hova alkalmazni, de Csehország ennyivel jobban iparosítva van.
Magyarországon a legjobb dolog ami történt 2010 után az a munkaerőhiány. Volt lehetősége a melósoknak jobb bérért váltani, jobb alkukat kötni a munkaadókkal. Viszont emellé el kellett indítani a vendégmunkások beáramlását is. Bizonyos fejlesztések, kapacitások müködtetése (nemcsak az iparban, a mezőgazdaságban talán fokozottan) elképzelhetetlen volt nélkülük.
De ez egy veszélyes játék. Ha úgy öntöd rá a munkaerőpiacra, hogy letolja a béreket kontraproduktív, ha úgy hogy a betöltetlen üresjáratokat tömi be, akkor mki jól jár a gazdaságban a magyar melósok és a fizetésük is stabilabban tud növekedni, mert erősebb az alap.
De az is kérdés, hogy ezeknek a vendégmunkásoknak a pofáját akarod-e itthon nézegetni. Könnyü erre nemet mondani, de annak is lesznek következményei, az ipar továbbáll.
A legideálisabb az ha itt melóznak, aztán x év után hazahúznak. Fizetik a magyar adót, járulékokat, de a szociális, nyugdíj, egészségügyi rendszert nem terhelik, de a járulékaikat fizetik. Itt kell egy jó egyensúlyt megtalálni. Már ha lehet.
És az is kérdés, mikor mennyi kell. Most vannak kétségeim mennyiben ésszerű növelni a számuk, be is fagyasztották, viszont új ipari nagyberuházások mellé szükséges jó arányban alkalmazni.
A magyar bérek 23 kivételével mindig emelkedtek reálértékben. Persze ez nem a 20 előtti lendület, jóval kisebb, de mondjuk a példa cseheknél mind a nyugdíjak, mind a bérek vásárlóértéke csökkent, ezek rovására stabilizálták a költségvetést, meg is bukott a kormány.
Ettől függetlenül, mivel ez átlag biztosan voltak lokálisan olyan cégek, akik visszaéltek a vendégmunkások adta lehetőségekkel a magyarok rovására. Ezeket meg kell fingatnia a hatóságoknak.
De sztem itt több a legenda mint a valóság. Jó példa nekem a CATL.
Mindig van aktuális sláger az ellenzéki nyikvánosságban. Korábban az infla, most a fogyasztás, vásárlóerő értéke. Azt hogy a románok, hogyan húztak el mellettünk lufi idén sztem nagyot durrant.
A fogyasztáshoz.
Ide ugye beleszámolják a rezsidíjakat is. Ami azért árnyalja az adatokat Tehát dupla, tripla csehszlovák, lengyel gáz és villanyár, azt is jelenti ők ebben többet is fogyasztanak. Azaz árban többet mértékben nem...
Vásárlóerő
Hol állunk az Unióhoz képest?
Nem full aktuális, de az alapokat mutatja. Tehát itt is mint sokban a csehek nagy előnnyel indultak.
Magyarok 1996 50% 2022 77% +27%
Csehek......1996 80% 2022 91% +11%
Az hogy ma ez mennyi, biztos bebaxott neki a 2x 20%-os magyar infla, de a cseheknél sem volt fáklyásmenet az elmúlt pár év.
Itt a hitelből beinduló fegyverkezés 1-2 országot majd falhoz csaphat, ha nem lesz mögötte gazdasági erő.