Adott egy abnormális helyzet, mi lehet a jogszerű, törvényes megoldása?
Hátrányos helyzetű család rendszeresen látogatja a helyi közértet. Hol ezt, hol azt vesznek, de időről időre becsúszik ez-az a kabát alá, nadrágzsebbe, babakocsiba is. Szóval lopnak. Legutóbb 5-6 tábla csoki ment velük haza, a lopást a bolt kamerája is rögíztette.
A boltvezető megkeresett ezzel a problémával, én pedig azt mondtam, hogy jelentsék csak föl őket, szívesen vállalom az azonosítást. Azt a választ kaptam, hogy nem jelentik föl őket, mert a lopás kárértéke nem éri el az 50.000 Ft-ot, így az nem minősül bűncselekménynek, csak szabálysértésnek, így nincs értelme bajlódniuk vele.
A szabálysértési törvény 177. §-a szerint ilyen esetekben helyszíni bírság szabható ki - a közterület felügyelő által. Mást nem találtam. Létezik, hogy ötvenezres értékhatár (kb. 30 tyúk ára...!) alatt gyakorlatilag szabadon ellopható bármi, az elkövető legfeljebb helyszíni bírságot kockáztat, már ha éppen a közelben van egy közteres...?
A bolt most azzal próbálkozik, hogy "kitiltja" a szóban forgó családot az üzletből. Ennek végrehajtását a kasszásokra bízta a boltvezető: ha látják, hogy ezek jönnek befelé, oda kell pattanniuk és ki kell őket parancsolniuk a közértből... (Vagyonőr nincs az üzletben.) Ez a megoldás nem nagyon működik, folyamatos konfrontációkat eredményez és sejtésem szerint nem is jogszerű. Ha jól tippelem, kitiltásról csak hatóság határozhat, én, mint bolttulajdonos, nem mondhatom azt, hogy ez meg az nem jöhet be az üzletembe. Vagy igen?
Nálam még ilyen típusú zűr nem volt (amikor gyerek lop, az más tészta), a témában jártasabbakat kérdem, hogy mi lehet a megoldás ilyen helyzetben?
(A jogszerű megoldást keresem, a valódira nekem is vannak ötleteim...)
Èn pár hete kezdtem el nèzni ezeket a videókat.Okkal nem szereti a jogalkotó az önbíráskodást mert az az egész rendszer alapját - az állam erőszakmonopóliumát és közvetve az élet viszonylagos kiszámíthatóságát - támadja, ami sokkal veszélyesebb, hátrányosabb társadalmi szinten, mint egy-egy eseti bűncselekmény egyéni elszenvedése.
A társadalmi béke alapja, hogy néhány jogos önhatalmi élethelyzetek kivéve csak és kizárólag az adott ügyben érdektelen állam léphet fel igazságosztóként és oldja meg a konfliktust mielőtt nagyobb társadalmi kárt okozna.
Ha nincs meg az államnak ez a hatalmi monopóliuma, vagy osztoznia kell rajta, az emberektől nem lehet elvárni hogy megvárják a békés utat ahelyett, hogy unos untalan társadalmi szinten rettentő káros magánharcokba kezdjenek aminek soha nem lesz vége, mert senki nem fogja elfogadni az eredményét.
A magányos érdekérvényesítés mögött soha nem lesz pártatlanság, szenvtelenség, és nincs olyan elsöprő erőfölény sem, ami megkérdőjelezhetetlenné teszi az a létrehozott status quot, végső soron nyugvópontra visszahelyezve a konfliktust.
Márpedig társadalmi szinten éppen ez a cél, hogy ne legyenek folyamatosan újraéledő konfliktusok, bizonytalansági források, és az átlagember egy viszonylagos kiszámíthatóságban élhesse le az életed.
Ha bárki elkezdhetne a saját ereje és persze érdeke szerint ‘igazságot osztani’, villámgyorsan visszasüllyednénk egy feudális társadalmi rendbe, ahol lokális erőközpontok uralják le a napi élet történéseit, többnyire kiszámíthatatlanul, egymással is konkurrálva, ami mellett érdemi gazdasági tevékenységet nem lehet folytatni.

Èn pár hete kezdtem el nèzni ezeket a videókat.
Rohadtul nem vagyok Mihazánk fan!!!
De kb 80 -90 százalèkban felháborító egyes jogkövető állampolgároknak mit ki kell kibírni.
Mi amúgy ilyen indittatásból adtuk el a lakásunkat, nem kiadtuk.
Ès velünk is előfordult, hogy jog szerint nekünk lett volna igazunk, de az ügyvèd azt javasolta ne pereskedjünk, mert a vègèn anyagilag mi járunk rosszul.
Szóval semmilyen szinten nem vagyok az önbíráskodás híve.
De ezekben a videókban azok az emberek akik finoman szólva is èlősködnek másokon, szerintem sokkal durvább elbánásban kellene rèszesülniük.
Ès amit ezek a csókák csinálnak, fizetès nèlkül, szabadidőben az pèldàs.

Igen.bérlőt jól kell kiválasztani
Szerintem van olyan videó ahol már bírósági döntès van. A vègrehajtó egyszer kiment, utána meg hónapok teltek el, ès nem törtènt semmi az ügyben.célszerű vele közokirat a foglalt kiköltözésig nyilatkozatot aláírni, mert az azonnal végrehajtható.

Akinek elege van nem, csaladomban is volt/van par vezeto beosztasu tag akiknek ha a vilag osszes penzet kinaltak volna akkor is mennek.Nem tudom, azért mkinek van ambíciója és az apróért ő is, mint mki, lehajol ha lát benne még mellette kihívást is.
En ertem, hogy zacskozni kell, de miert nem huzhatjak fel ra a bakancsot? Szerintem igy konnyebben kiszakad a talpan, de en laikus vagyok.
Hogy ne kelljen kidobni a bakancsot művelet után.En ertem, hogy zacskozni kell, de miert nem huzhatjak fel ra a bakancsot? Szerintem igy konnyebben kiszakad a talpan, de en laikus vagyok.
Gyakoroltam egypárszor ilyen ruhában a legjobb mikor 40fokban kell nyomni…amugy meg azert huzzak fel mindenre ha lehet meg sisakra is hogy ne keljen utana kidobni az egyenruhat.En ertem, hogy zacskozni kell, de miert nem huzhatjak fel ra a bakancsot? Szerintem igy konnyebben kiszakad a talpan, de en laikus vagyok.
Na de a kép pont ezért ellentmondásos, nem? Sisak, mellény...Gyakoroltam egypárszor ilyen ruhában a legjobb mikor 40fokban kell nyomni…amugy meg azert huzzak fel mindenre ha lehet meg sisakra is hogy ne keljen utana kidobni az egyenruhat.
Nekem pl kiszakadt csak egy kis helyen es maris egy egesz garnitura egyenruham ment a kukaba.
Azt nem tudom mi az eljaras a seregben. Nalunk minden a “zsak” ala kerul jo igaz nem is nagyon kell taktikai mellenyemre ilyet huzni mert mikor mar ilyen ruhat hordok reg biztositott a helyszin.Na de a kép pont ezért ellentmondásos, nem? Sisak, mellény...
Azt nem tudom mi az eljaras a seregben. Nalunk minden a “zsak” ala kerul jo igaz nem is nagyon kell taktikai mellenyemre ilyet huzni mert mikor mar ilyen ruhat hordok reg biztositott a helyszin.
Mert mehetnek olyan helyre ahol vegyi anyagok vannak, pl droglabor.Ez amúgy TEK, nem a sereg. de miért kell ilyen ruha?
Vegyitamadas stbEz amúgy TEK, nem a sereg. de miért kell ilyen ruha?
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..