Engedd el ezt az orosz olajat. Van egy háború, ahol az egyik hadviselővel szemben áll az a katonai és politikai szövetség, amihez mi is tartozunk. Sajnos vannak következmények így, még olaj téren is emiatt. Ami a többit illeti. A Barátság vezetéket bármikor kiiktathatják az ukránok. Teljesen, nem csak részben. Akkor semmi nem fog jönni ,na akkor mit csinálunk ? Az adriai vezeték kell hogy legyen a fő beszerzési útvonal, nem a Barátság vezeték. Az olajnak világpiaci ára van, ami most, kicsit drágább mint az orosz. Mert az oroszok kénytelenek voltak levinni az árat. Ugyan akkor érdekes módon, ez nem érződik az üzemanyag árakban, ha a mi áraikkal vetjük össze másét, az osztrák benzin még olcsóbb is, de lehet a többi is.
Az osztrákok egyébként Triesztből viszik maguknak, a vezetékükön. Összegezve, mindenki aki ebben a csapatban játszik, meg tudta oldani, kivéve minket és a szlovákokat. Mert a csapat egyéb, főleg biztonságpolitikai előnyei messze túlmutatnak azon, mint annak a hozadéka, hogy ha nem lennének ebben a csapatban. Hamarosan többet tudunk, mert szerintem a legközelebbi Trump Orbán találkozón, erről lesz a fő diskurzus.
Bármikor elengedhetjük az orosz olajat, ha megfelelő áron és nem kiszolgáltazva magunkat egy másik államnak tudjuk ezt megtenni. De ilyen helyzet most nincs! Akik azt mondják, hogy engedjük el az orosz olajat, azok sem kínálnak alternatívát.
Megmondom őszintén, én is azt gondoltam ez egyszerűbb, de két dologra nem gondoltam.
1. A horvátok ilyen megbízhatatlanok, gerinctelenek.
2. Az ukránok ilyen háborús körülmények közt is szállítják az orosz olajat
Az ukránokat őszintén nem értem, de amíg küldik, addig harcolnunk kell érte, hogy jöjjön onnan az olaj. Viszont nem ölbe tett kézzel várni, hanem aktivan alternatív megoldást keresni.
Pl. Mi oszlathatja el a bizalmatlanságunkat a horvátok felé?
Adják el az Adria csővezetékben, Janaf, való tulajdonuk egy részét.
Vagy vehessünk részesedést az omisi olajkikötőből.
De ezt is kihasználhatnánk
November 21-ig meg kell válniuk külföldi eszközeiktől, a vevők kiválasztása már folyamatban van.
telex.hu
Szerezzük meg nyomott áron a térségben a kúthálózatuk egy részét vagy a balkáni olajfinomítóikat.
Én őszintén lexarom az oroszokat. A kárukra is erősödhetünk, de más nyugatiak kedvéért, ne gyengítsük a pozícióinkat, hogy az ukránok vagy Brüsszel szép szeméért, mondjunk le az orosz olaj jelentette árelőnyről, gazdasági haszonról és biztonságról.
Legyünk lojálisak a szövetségeseinkhez. Oké. De ez legyen kölcsönös!! Gazdaságo szankciókat alkalmaz ellenünk az Unió, semmi joguk nincs szolidaritásról beszélni!!! Ne legyünk már lúzerek!!
Amióta a kormány megköveteli a MOLtól, hogy a térség átlagárán tartsák a kutak az árszintet, jelentös különbségek nincsenek. Főleg osztrák viszonylatban, az eurótól függően, de megegyeznek az átlagárak.
Az orosz olajon és gázon extraprofitja van a MOLnak. Ezt nem a kutakon látod, hanem a rezsidben. A kormány extraadóval elvonja a MOLtól és ezzel mérsékli a rezsicsökkentés állami veszteségeit.
5 Tengerpart nélküli ország van a régióban. Ebből három aktívan szerzi be az orosz olajat. Szerbia, Szlovákia és mi.
Az osztrákok történelmileg Nyugatról szerezték be 90 előtt is. És nem vagyok meggyőzödve, hogy Triesztből részben nem orosz olaj jön.
A csehek valóban papíron leváltak. De ők rengeteg üzemanyagot exportálnak, dieselt föleg Pozsonyból, ami ugye orosz eredetü és az NDK német finomítóból, ami ugye
kazah olajat dolgoz fel.
Egyébként Csehországban a második legnagyobb kúthálózat a MOL. Ott honnan van a nafta??