A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

SAFE.

Jól értelmeztem, nem nekünk kell perkálni előre 15%-ot, hanem kedvező elbírálás után , ők utalnak 2026 első negyedévében 15%-ot, ez jövő év elején érjezhet, max. +950 mrd HUF a mostani 390 alatti euróárfolyamon is.

Ha a döntés kedvező lesz, Magyarország is a korai szakaszban, 2026 első negyedévében juthat hozzá az előfinanszírozási részhez, amely a teljes hitelkeret legfeljebb 15 százalékát teheti ki.

Ha az elméleti maximummal számolunk, jelenlegi euróárfolyamon számolva 950 milliárd forint áramolhat be a magyar költségvetésbe a parlamenti választások előtt.

SAFE.

Jól értelmeztem, nem nekünk kell perkálni előre 15%-ot, hanem kedvező elbírálás után , ők utalnak 2026 első negyedévében 15%-ot, ez jövő év elején érjezhet, max. +950 mrd HUF a mostani 390 alatti euróárfolyamon is.

Ha a döntés kedvező lesz, Magyarország is a korai szakaszban, 2026 első negyedévében juthat hozzá az előfinanszírozási részhez, amely a teljes hitelkeret legfeljebb 15 százalékát teheti ki.

Ha az elméleti maximummal számolunk, jelenlegi euróárfolyamon számolva 950 milliárd forint áramolhat be a magyar költségvetésbe a parlamenti választások előtt.

Csak aztán nehogy 17. havi nyugdíjra költsék! :P

Meglepő, hogy konkrét szerződés nélkül is adnak pénzt...pletykák szerint elég sok faszság (feltételekkel nem kompatibilis) van a SAFE pályázatunkban, szóval nem biztos, sőt valószínű hogy nem kapunk gyorsan "zöld lámpát".

Csak aztán nehogy 17. havi nyugdíjra költsék! :P

Meglepő, hogy konkrét szerződés nélkül is adnak pénzt...pletykák szerint elég sok faszság (feltételekkel nem kompatibilis) van a SAFE pályázatunkban, szóval nem biztos, sőt valószínű hogy nem kapunk gyorsan "zöld lámpát".
Ez a max. Sztem a fele átmehet.
Azt hallottam múltkor egy podcastben, hogy az se tiszta, ki dönt a pályázatokról. A Bizottság, vagy az Uniós védelmi miniszterek.

Ez a max. Sztem a fele átmehet.
Azt hallottam múltkor egy podcastben, hogy az se tiszta, ki dönt a pályázatokról. A Bizottság, vagy az Uniós védelmi miniszterek.
A Biztosság a kiértékelő szerintem, de végső döntést a Tanács hozza várhatóan. Mindig ez van: Bizottság előkészít, Tanács dönt - itt már minimális változtatások várhatóak.

ez a menetrend:
2025. július 29.
A tagállamoknak ki kell fejezniük érdeklődésüket és számszerűsíteniük kell a kért hitelek indikatív összegét - ITT TARTUNK MOST!
2025. november 30-ig

A Nemzeti Védelmi Beruházási Tervek benyújtása
2026. januárig
A Tanács végrehajtási határozatainak elfogadása
2026. februárig
A hitelmegállapodások és az operatív megállapodások tárgyalása, az előfinanszírozás elindítása.

Ez a SAFE hivatalos tájékoztató oldala:

• Tetszik
Reactions: Ocses and endre
A Honvédelmi Minisztériumban, a központi közigazgatásban egyedülálló funkcióval, 2010. október 1-jén alakult meg a Kontrolling Főosztály jogelőd szervezete. A 15 éves évfordulóra egy ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg a Bálna Honvédelmi Központban 2025. október 29-én.

Az állománygyűlés a HM közigazgatási államtitkára, dr. Vidoven Árpád ünnepi köszöntőjével vette kezdetét, amelyben kihangsúlyozta a kontrolling funkció vezetői döntéstámogatásban betöltött szerepét. Kitért a Főosztály által kialakított és működtetett nyomon követési rendszerek, a Kontrolling Portál által biztosított szakmai kimutatások hasznosságára. Ezt követően a Főosztály vezetője, Gáspár Tamás ezredes ünnepi beszédében felidézte a szakterület elmúlt 15 évének eredményeit, kihívásait.

• Tetszik
Reactions: Kockás ing
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) Defence Innovation Podcast legújabb epizódjában Pomázi Gyula, a VIKI stratégiai kapcsolatok igazgatója, dr. Balog András Levente és Busa Krisztián a Honvédelmi Minisztériumtól beszélgetnek az Európai Védelmi Alap működéséről, a pályázati lehetőségekről és az együttműködés szerepéről a védelmi innovációk fejlesztésében...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Sorakozóval, díszmenettel és az alakulatról szóló előadásokkal ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár.

"Az előttünk álló út hosszú és rögös. Az új eszközök rendszerbe állítása, a katonák kiképzése, a gyakorlatok és külszolgálatok mind-mind embert próbáló feladatok. Ezért a páncélosdandárnál szolgálni azt jelenti, hogy vállalni kell a kihívásokat, aktív szereplőként kell jelen lenni a most folyó történelmi léptékű haderőfejlesztésben.”

• Tetszik
Reactions: endre and Kávé

Tippek safe programra:
Nms 4x4
Olasz légvédelem
Tatra tgk
Skyranger lynx
Svéd önjáró tüzérség
Katonai repterek ( békéscsaba, kalocsa)
Új vasútvonal ( szintbeli elválasztással) keletre

Tippek vasingtonra:
Rakéta tüzérség 500km-es
2 hajtóműves harci gép
Nagyonsok rakéta air to ground

• Hűha
Reactions: endre and Ocses
törökök nincsenek benne a SAFE-ba szóval esélytelen
Olasz légvédelem
ez esélyes szerintem is, ha nem Patriotot kell venni, hogy fennmaradjon a Trump-Orbán "baráti" kapcsolat
ez tényleg jó lenne kidobni a sok szovjet szemetet és force 3-at venni helyükre
Katonai repterek ( békéscsaba, kalocsa)
Békéscsaba nem épp ideális gyak. tüzérséggel átlőnek oda a határról...

A viccet félre téve, az amerikai út és a hozzá köthető kényszerű fegyvervásárlás még befolyásolhatja a SAFE programunk összetételét?