A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

SAFE.

Jól értelmeztem, nem nekünk kell perkálni előre 15%-ot, hanem kedvező elbírálás után , ők utalnak 2026 első negyedévében 15%-ot, ez jövő év elején érjezhet, max. +950 mrd HUF a mostani 390 alatti euróárfolyamon is.

Ha a döntés kedvező lesz, Magyarország is a korai szakaszban, 2026 első negyedévében juthat hozzá az előfinanszírozási részhez, amely a teljes hitelkeret legfeljebb 15 százalékát teheti ki.

Ha az elméleti maximummal számolunk, jelenlegi euróárfolyamon számolva 950 milliárd forint áramolhat be a magyar költségvetésbe a parlamenti választások előtt.

SAFE.

Jól értelmeztem, nem nekünk kell perkálni előre 15%-ot, hanem kedvező elbírálás után , ők utalnak 2026 első negyedévében 15%-ot, ez jövő év elején érjezhet, max. +950 mrd HUF a mostani 390 alatti euróárfolyamon is.

Ha a döntés kedvező lesz, Magyarország is a korai szakaszban, 2026 első negyedévében juthat hozzá az előfinanszírozási részhez, amely a teljes hitelkeret legfeljebb 15 százalékát teheti ki.

Ha az elméleti maximummal számolunk, jelenlegi euróárfolyamon számolva 950 milliárd forint áramolhat be a magyar költségvetésbe a parlamenti választások előtt.

Csak aztán nehogy 17. havi nyugdíjra költsék! :P

Meglepő, hogy konkrét szerződés nélkül is adnak pénzt...pletykák szerint elég sok faszság (feltételekkel nem kompatibilis) van a SAFE pályázatunkban, szóval nem biztos, sőt valószínű hogy nem kapunk gyorsan "zöld lámpát".

Csak aztán nehogy 17. havi nyugdíjra költsék! :P

Meglepő, hogy konkrét szerződés nélkül is adnak pénzt...pletykák szerint elég sok faszság (feltételekkel nem kompatibilis) van a SAFE pályázatunkban, szóval nem biztos, sőt valószínű hogy nem kapunk gyorsan "zöld lámpát".
Ez a max. Sztem a fele átmehet.
Azt hallottam múltkor egy podcastben, hogy az se tiszta, ki dönt a pályázatokról. A Bizottság, vagy az Uniós védelmi miniszterek.

Ez a max. Sztem a fele átmehet.
Azt hallottam múltkor egy podcastben, hogy az se tiszta, ki dönt a pályázatokról. A Bizottság, vagy az Uniós védelmi miniszterek.
A Biztosság a kiértékelő szerintem, de végső döntést a Tanács hozza várhatóan. Mindig ez van: Bizottság előkészít, Tanács dönt - itt már minimális változtatások várhatóak.

ez a menetrend:
2025. július 29.
A tagállamoknak ki kell fejezniük érdeklődésüket és számszerűsíteniük kell a kért hitelek indikatív összegét - ITT TARTUNK MOST!
2025. november 30-ig

A Nemzeti Védelmi Beruházási Tervek benyújtása
2026. januárig
A Tanács végrehajtási határozatainak elfogadása
2026. februárig
A hitelmegállapodások és az operatív megállapodások tárgyalása, az előfinanszírozás elindítása.

Ez a SAFE hivatalos tájékoztató oldala:

• Tetszik
Reactions: Ocses and endre
A Honvédelmi Minisztériumban, a központi közigazgatásban egyedülálló funkcióval, 2010. október 1-jén alakult meg a Kontrolling Főosztály jogelőd szervezete. A 15 éves évfordulóra egy ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg a Bálna Honvédelmi Központban 2025. október 29-én.

Az állománygyűlés a HM közigazgatási államtitkára, dr. Vidoven Árpád ünnepi köszöntőjével vette kezdetét, amelyben kihangsúlyozta a kontrolling funkció vezetői döntéstámogatásban betöltött szerepét. Kitért a Főosztály által kialakított és működtetett nyomon követési rendszerek, a Kontrolling Portál által biztosított szakmai kimutatások hasznosságára. Ezt követően a Főosztály vezetője, Gáspár Tamás ezredes ünnepi beszédében felidézte a szakterület elmúlt 15 évének eredményeit, kihívásait.

• Tetszik
Reactions: Kockás ing
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) Defence Innovation Podcast legújabb epizódjában Pomázi Gyula, a VIKI stratégiai kapcsolatok igazgatója, dr. Balog András Levente és Busa Krisztián a Honvédelmi Minisztériumtól beszélgetnek az Európai Védelmi Alap működéséről, a pályázati lehetőségekről és az együttműködés szerepéről a védelmi innovációk fejlesztésében...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Kockás ing
Sorakozóval, díszmenettel és az alakulatról szóló előadásokkal ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár.

"Az előttünk álló út hosszú és rögös. Az új eszközök rendszerbe állítása, a katonák kiképzése, a gyakorlatok és külszolgálatok mind-mind embert próbáló feladatok. Ezért a páncélosdandárnál szolgálni azt jelenti, hogy vállalni kell a kihívásokat, aktív szereplőként kell jelen lenni a most folyó történelmi léptékű haderőfejlesztésben.”

• Tetszik
Reactions: Kávé

Tippek safe programra:
Nms 4x4
Olasz légvédelem
Tatra tgk
Skyranger lynx
Svéd önjáró tüzérség
Katonai repterek ( békéscsaba, kalocsa)
Új vasútvonal ( szintbeli elválasztással) keletre

Tippek vasingtonra:
Rakéta tüzérség 500km-es
2 hajtóműves harci gép
Nagyonsok rakéta air to ground

• Hűha
Reactions: Ocses
törökök nincsenek benne a SAFE-ba szóval esélytelen
Olasz légvédelem
ez esélyes szerintem is, ha nem Patriotot kell venni, hogy fennmaradjon a Trump-Orbán "baráti" kapcsolat
ez tényleg jó lenne kidobni a sok szovjet szemetet és force 3-at venni helyükre
Katonai repterek ( békéscsaba, kalocsa)
Békéscsaba nem épp ideális gyak. tüzérséggel átlőnek oda a határról...

• Tetszik
Reactions: Ocses and Kávé
A viccet félre téve, az amerikai út és a hozzá köthető kényszerű fegyvervásárlás még befolyásolhatja a SAFE programunk összetételét?