KF51 Panther MBT (Rheinmetall)

Az RM ezt akarta de a kormányzat hallani se akart róla és kurva nagy azóta is tartó durcizás van belőle.
(pontosabban ezt a durcizás egyik szelete)
Én ebbe simán belementen volna. Azt se értem ilyet, hogyan tud jogilag, bárhogy megfúrni...
A 300 millió eurós beinvesztálásunk egyik feltétele volt a mérnöki központ. Azt megcsinálják de hogy mit fognak ott rajzolni mire meglesz hát a fene se tudja.
Max. a LYNX verziókat tervezik, abból is van még hátra. 80 mérnök elég sok a fejlesztő részlegen. Szal tuti osztanak le ide is a Pantherből melót, sztem az álláshirdetésekben is benne láttam.
Azok ide voltak szánva és nagyjából 2 éve épülniük kellene. Ahogy volt szó HERO gyártásról is. Meg sok másról is.
Remélem csak csúszás lesz és a SAFE beröffenti, úgyis arra találták ki.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Én ebbe simán belementen volna. Azt se értem ilyetbhogy tud jogilag, bárhogy megfúrni...

Max. a LYNX verziókat tervezik, abból is van még hátra. 80 mérnök elég sok a fejlesztő részlegen. Szal tuti osztanak le ide is a Pantherből melót, sztem az álláshirdetésekben is benne láttam.

Ide a kutya sem fog már semmit hozni a választásokig, erre kb mérget lehet venni.

Hát eléggé hiába remélsz, az viszony nagyon lent van az RM-el...
És további egyetműködést nem és beszerzést sem akar a kormányzat túlzottan. (még "kvázi ingyen" pénzért sem, roppant vicces egyébként én csak az arcomat kaparom miatta)

Hamarosan várható lesz némi enyhülés (kompenzációk miatti kiegyezés) de hogy ebből lesz e új barátság az már kérdés.

A lynx verziókat meg Kielben tervezik nem itt főleg hogy kb kész is van a mérnöki munka többsége és mire felhúzzák a központot már rég kész lesz a maradék is.

Nagyon elvisz a Panthertől ez az ukrán-magyar viszony. Egyetérteni meg úgysem fogunk benne, ezer más topik van rá. Mindenesetre a viszony romlása nem a háborúval kezdődött és nem a mi irányunkból. Azóta sokfelé, sok pofon szállt és szállni is fog. Ez csak rosszabbodni fog, mert mind a két kormány a másik bukásában érdekelt és sok mindent aktívan meg is tesznek érte mind a két oldalon..
Egy fegyvergyár sem nézné jó szemmel a világon, hogy valamelyik gyaregységéből nem tud szallítani egy aktuálisan folyóbháborúba.

Hát igen: ha mi baromira "béke pártiak vagyunk", akkor mi f.szért akart a kormány hadiiparba fektetni?
Nem esett le nekik, hogy ez a biznisz akkor pörög ha nincs béke? :D

Ez nagyon nem lett végig gondolva - mint kb. semmi más sem, amit eddig csináltak...
Át volt ez gondolva egyébként, mert a nagy terv az kb az volt, hogy majd a gazdag araboknak, szaudiak (pont akkortájt daraboltak fel egy újságírót tán a törököknél), törökök, stb, ahová a németek finnyásak eladni, na majd mi!

Csak hát jött egy új helyzet, és hát gyanítom, erősen meg lett csattogtatva az ostor, hogy akkor oda mi még a szemetünket se adhatjuk el.

Remélem, megélem amikor ezt az időszakot feloldják a titkosítás alól.

• Tetszik
Reactions: endre and Aladeen
Hat a prototípust meg kell kapjuk mert kifizettük. Ezt hamarosan be kell mutatniuk. Úgy hogy lesz, az hogy ez megy e gyártásba az megint egy más kérdés.
Lesz igen egy proto amit majd valahol kiallitunk.
Megy gyartasba majd oanher az olaszoknak es lehet a romanoknak nekunk jelen allas szerint nem a politika nem is akar hatckocsit venni az rm-tol es ha most nem csapunk le ra akkor nem is nagyon lesz

• Tetszik
Reactions: endre and J.G.
Én ebbe simán belementen volna. Azt se értem ilyet, hogyan tud jogilag, bárhogy megfúrni...

Izé, 80 mérnök fejlesztésre minden, csak nem elég sok.

• Tetszik
Reactions: alali77
A magyarországi hadiipari cégek nem exportálhatnak Ukrajnába.

Ez a mostani kormány döntése. Szerencsére jövőre lehet másikat választani, aki valszeg ezt feloldja, rosszabb esetben megy majd saját készletből is ahogy minden európai országból.

A CZ a vegyesvállalat létrehozásakor tisztában volt a magyar szabályokkal, a háború kitörése óta ez volt a magyar álláspont. Tehát ha most hupákolnak, magukra vessenek, nem árultunk zsákbamacskát.

Az RM-nél más a belyzet. Ugye ők a magyar LYNX megrendelésért cserében hozták ide a gyárakat. Arra számítottak, hogy (ezt vki fent említette is) majd innen olyan helyekre exportálhatnak, ( törökök, arabok stb. - egyébként 2010-es évek elején a ruszkiknál akartak lőszergyárat építeni), ahova a német politika blokkolta.

Most is van számtalan eset, amikor a politika blokkol egy fegyverexportot. Ez nem magyar specialitás. USA, Nyugat, de mások is rendszeresen ezt teszik. Ez egy ilyen biznisz. Mi Ukrajnát blokkoljuk. Minél kisebb és gyengébb, annál kedvezőbb lesz a magyar pozíció a Kárpát medencében.

Szal teljesen érvényes a magyar álláspont, hogy mi is érvényesítjük az érdekeinket a fegyverexport kapcsán. Ennek lehet hátránya, hogy a velúnk való stratégiát átgondolja az RM. De ezek nem kőbe vésett, öri-hari dolgok a végén majd általában profit dönt.

Azért mondom, hogy általában, mert már a 22es háború előtt, de azóta is a német fősodor kritizálta az RM-et, miért Magyarországon épít. Szal most hogy a német kormány tőlük rendel is, van rájuk presszió, hogy ne itt fejlesszenek, építsenek.

Azt egyébként nem értem, hogyan tudja gáncsolni a magyar kornány, hogy innen Németországba menjenek a lőszerek.(cserében német gyártású Ukrajnába) Sok mindent elhiszek, de ez nekem elég legenda gyanús.

Viszont minden egymással ellentétes folyamatokat, szempontokat is nézve, szten a legjobb dolog ami velünk történhet, ha már a topiknál vagyunk, ha a Panthernek a fejlesztésébe és a gyártásába is belwugrunk. Lehet szenvedés lesz mint a LYNX, de legalább már lehet jobb szerződést kötni, annak tanulságaiból. Vissza nem térő alkalom, hogy legyen Magyarországon tangyártás és fejlesztés.Ráadásul nem leszünk egyedül, minimum a digók jönnek.

• Tetszik
Reactions: Kurfürst
A CZ a vegyesvállalat létrehozásakor tisztában volt a magyar szabályokkal, a háború kitörése óta ez volt a magyar álláspont. Tehát ha most hupákolnak, magukra vessenek, nem árultunk zsákbamacskát.
Kevered a szezont a gőzekével.
A Cz-nél mi hupákolunk mert szar szerződést sikerült kötni és magas %-ot rak a CZ az innen exportált termékre ha az Arzenál akarná eladni és nem a CZ. Így az exportlehetőségeink nonexzistensek. Azóta a holdudvar egy része (ami a Gestament tolja) azon mesterkedik, hogy kitúrja a Cz-t a gyárból és a gyártósorokat átadja a gestamennek.

Az állam szempontjából viszont a CZ már saját márka alatt termel és adóbevételt generál szóval megy a belharc de ez kihat a honvédség elllátására.

Azt egyébként nem értem, hogyan tudja gáncsolni a magyar kornány, hogy innen Németországba menjenek a lőszerek.(cserében német gyártású Ukrajnába) Sok mindent elhiszek, de ez nekem elég legenda gyanús.
Én örülnék a legjobban ha az lenne de nem az sajnos...
Az exportengedélyt az állam adja haditermékre.

• Tetszik
Reactions: Kávé
Én örülnék a legjobban ha az lenne de nem az sajnos...
Az exportengedélyt az állam adja haditermékre.
Az oké. De Németországba EU-n belúl ilyet tuti blokkolunk??? Ha igen, akkor sztem ott van más ok is. Pl. a németek blokkolták a paksi beszállítást a Siemensnek.

Dehogynem. Ha elkezdesz visszakeresni azért van RM botrány bőven.
Az már más kérdés, hogy mivel a HM nem vett semmit budipapíron kívül a gripen óta ezért rendszeresítéshez és nagyméretű haditechnikai beszerzéshez értő beszerzőink nem voltak és kurva könnyű volt minket hülyére venni, amihez a politika még asszisztált hogy erőszakolta a szakmát amikor tehette.

Amúgy mintha itt a fórumon is lett volna valaki, aki szólt előre, hogy ezekkel nem kellene szóba állni.... Nem ismeritek véletlenül? :rolleyes:

Az oké. De Németországba EU-n belúl ilyet tuti blokkolunk??? Ha igen, akkor sztem ott van más ok is. Pl. a németek blokkolták a paksi beszállítást a Siemensnek.
Ha belegondolsz az inkurrencia eladását eu-n belül is blokkoljuk pedig az excalibur vinne mindent mint a cukrot...

Amúgy mintha itt a fórumon is lett volna valaki, aki szólt előre, hogy ezekkel nem kellene szóba állni.... Nem ismeritek véletlenül? :rolleyes:
Vagy csak ezeket figyelembe véve hozzáállni a dolgokhoz és okosan szerződni.
De amúgy amivel le tudnám írni a magyar állam működését így a minden szintű évtizedes feudalista szakmai pusztítás után az két szó:
teljes amatörizmus...

Kevered a szezont a gőzekével.
A Cz-nél mi hupákolunk mert szar szerződést sikerült kötni és magas %-ot rak a CZ az innen exportált termékre ha az Arzenál akarná eladni és nem a CZ. Így az exportlehetőségeink nonexzistensek. Azóta a holdudvar egy része (ami a Gestament tolja) azon mesterkedik, hogy kitúrja a Cz-t a gyárból és a gyártósorokat átadja a gestamennek.

Az állam szempontjából viszont a CZ már saját márka alatt termel és adóbevételt generál szóval megy a belharc de ez kihat a honvédség elllátására.
Ahogy a végén írtad a CZ Colt Hungaryval sztem ez a hátrányos exportszerződés megoldódott. A 24es pénzügyi jelentésük szerint alapbetően idén Kiskunfélegyháza nagyrészt exportra termel.
Sőt a CZ Svájcból is hoz át ide lőszergyártást. Pont az ottani exportgondok miatt.

A Gestamen meg a Colt CZ HU magyar része egy tulajdonba került. Sztem így ez a belharc feloldódik.

Egyébként ilyen belharc mhol van a hadiipari szereplők közt, csak nekünk furcsa, mert itt hadiipar hiányában nem volt ilyen. A cseheknél most pl. vérre megy és akár az egész Tatra Defence gallyra mehet.

Ott egyébként az új kormánnyal nagyon érdekes kompromisszun készülődik. Nemrég utánaolvastam a CSG a bukott kormányra tett. Babissal elég erős a feszkó, mivel tolták a pénzt, médiát ellene. Viszont a NATO ellenes kisebbik kormánypárt kapja meg a védelmi minisztériumot nem Babis pártja. És jöjjön a végső csavar, akit jelöl ez a NATO ellenes párt, az a CSG-nél volt vezető poziban.( 2 jelöltjük van a teljesség kedvéért, az egyik ez az exCSG-s, a másik egy volt katona). Ez akár a jövő héten kiderül.

Ahogy a végén írtad a CZ Colt Hungaryval sztem ez a hátrányos exportszerződés megoldódott. A 24es pénzügyi jelentésük szerint alapbetően idén Kiskunfélegyháza nagyrészt exportra termel
A G2G exportról beszélek HM Arzenál márkanév alatt , az volt itt a hatalmas vízió, hogy majd közel kelet india meg ázsia innen vesz majd kézifegyvert mert húha meg szuper. Aztán a licencdíj miatt olyan drága mint a pusztulat (nekünk is) és így teljesen exportképtelen ebben a formában.

Az Cz saját név alatt saját saját profitra vígan termel. Amúgy kicsit ők is genyók mert nem véletlenül szerződtek így a mi amatőrségünkre építve.

• Tetszik
Reactions: honved and cirqle