Lengyel haderőfejlesztési program (2032) és hadiipar

Lengyelország hivatalosan is benyújtotta a SAFE program támogatására irányuló kérelmet...

A lengyel kérelmet péntekről szombatra virradó éjjel, közvetlenül éjfél előtt nyújtották be az Európai Bizottsághoz – két nappal azután, hogy a Minisztertanács szerdán felhatalmazta Władysław Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettest és nemzetvédelmi minisztert, hogy hivatalosan is benyújtsa azt Brüsszelnek.

A bejelentést Władysław Kosiniak-Kamysz nemzetvédelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes tette, hangsúlyozva, hogy a dokumentumot aláírták és már elküldték Brüsszelnek.

A Nemzetvédelmi Minisztérium vezetője szerint a forrásokat a lengyel hadsereg modernizációjának kulcsfontosságú területeire kívánják elkülöníteni: modern drón- és drónelhárító rendszerek beszerzésére és fejlesztésére, a hazai fegyveripar megerősítésére, valamint a Kelet-Pajzs program finanszírozására, amely egy többéves projekt a NATO és az EU keleti szárnyának határvédelmének és kritikus infrastruktúrájának megerősítésére.

A Lengyelország által igényelt támogatás értéke 43,7 milliárd euró, ami a program teljes költségvetésének körülbelül egyharmadát teszi ki. Az első források már jövő év márciusában megérkezhetnek Lengyelországhoz.

Magdalena Sobkowiak-Czarnecka, a kormány SAFE program meghatalmazottja szerint a lengyel pályázat kivételesen terjedelmes, közel 300 oldalas és 139 projektet tartalmaz. Ezek között katonai projektek, kiberbiztonsági projektek és infrastrukturális projektek is szerepelnek, beleértve a határmenti utak építését. A projektek között kulcsszerepet játszik a határőrség és a rendőrség megerősítése a Keleti Pajzs részeként.

Az Európai Bizottságnak hat hete van a lengyel kérelem elbírálására, ezt követően a Tanács elé kerül az ügy, amelynek négy hete lesz döntést hozni. Ha a folyamat zökkenőmentesen zajlik, Lengyelország már márciusban számíthat az első forrásokra. Sobkowiak-Czarnecka hangsúlyozta, hogy a források akár 89%-át a hazai hadiipar fejlesztésére fordítják, aminek célja, hogy hozzájáruljon annak európai szintű megerősítéséhez . Véleménye szerint a SAFE program új munkahelyeket is teremt, és lehetővé teszi innovatív projektek megvalósítását.

A volt lengyel védelmi m8niszter SAFE kritikája.

Ami nekem durva 900 mrd HUF hitelt vesznek fel, hogy Ukrajnába utalhák

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Negatívan értékelem az egyes projektek, sőt az átadott dokumentum általános alapvetésének titkosítását. A SAFE Alap kölcsönökről szól, amelyeket a lengyelek évtizedeken át fognak fizetni adóikból. Jogunk van tudni, mire költik a pénzünket – így működik minden hadi beszerzés. Amikor a Jog és Igazságosság kormánya elfogadta a „Megerősítési Csomagot” – vagyis a haditechnikai beszerzéseket, amelyek a Haza Védelméről szóló törvény eredményeként megnövekedett költségvetés keretében valósulnak meg –, az parlamenti konszenzusban történt, és magát a Csomagot az ellenzékkel való egyeztetésben dolgozták ki.

A médiából kiszivárgott információk alapján úgy tűnik, a SAFE Alapból csak a kormány által megnyirbált BWP Borsuk szerződést refinanszírozzuk. Óriási hiba, hogy a @MON_GOV_PL nem próbált meg további járműveket szerezni, hiszen a száz darab körüli mennyiségben kötött szerződés nem elégíti ki a Lengyel Haderő igényeit.

A drónok és drónelhárító rendszerek beszerzésének bejelentése jó előjel, de a részletek hiányoznak. A kormánynak a SAFE Alapot arra kellene használnia, hogy olyan képességeket építsen ki, amilyeneket az ukránok kifejlesztettek, vagyis alacsony költségű, kezelésben egyszerű FPV drónokét, amelyek tömegesen erősítenék meg a Lengyel Haderő állományát.

Az állítólagos 89%-os „befektetés a lengyel hadiiparba” propagandisztikus jellegűnek tűnik. A valós mértéke a hazai hadiipari érintettségnek attól függ, hogy az első szakaszban hány megrendelést teljesítenek. A második szakasz, vagyis a „közös védelmi beszerzés” kizárólag a német és a francia hadiipar számára jelent majd hasznot.

Nincsenek információink arról, hogy a kormány tervez-e Piorun rakettákat, Rak aknavetőket, Rosomak harcjárműveket vagy a radomi Fegyvergyár termékeit megvásárolni. Ennek abszolút prioritást kellene élveznie.

Negatívan értékelem a mintegy 10 milliárd lengyel zloty Ukrajnának történő átutalását is. Már elmúlt az adakozás ideje – itt az ideje, hogy a lengyel ipar a keleti szomszédunkkal folytatott együttműködés haszonélvezőjévé váljon. A SAFE forrásait a lengyel üzemek fejlesztésére és a termelési kapacitások növelésére kellene fordítani, hogy a kiváló lengyel fegyverzetet el lehessen adni Ukrajnának.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
A volt lengyel védelmi m8niszter SAFE kritikája.
Olvasd el a kommenteket is a poszt alatt...

Ami nekem durva 900 mrd HUF hitelt vesznek fel, hogy Ukrajnába utalhák
...
Negatívan értékelem a mintegy 10 milliárd lengyel zloty Ukrajnának történő átutalását is. Már elmúlt az adakozás ideje – itt az ideje, hogy a lengyel ipar a keleti szomszédunkkal folytatott együttműködés haszonélvezőjévé váljon. A SAFE forrásait a lengyel üzemek fejlesztésére és a termelési kapacitások növelésére kellene fordítani, hogy a kiváló lengyel fegyverzetet el lehessen adni Ukrajnának.
Lehet erre használni a SAFE pénzt egyáltalán vagy csak félreérti? Én úgy értelmeztem, hogy európai fegyvert lehet venni a hitelből és azt lehet az ukránoknak adni, mert ez is az európai hadiipart támogatja. És ha ezek pl. lengyel gyárban készülnek, akkor a lengyel hadiipart.

Lehet erre használni a SAFE pénzt egyáltalán vagy csak félreérti? Én úgy értelmeztem, hogy európai fegyvert lehet venni a hitelből és azt lehet az ukránoknak adni, mert ez is az európai hadiipart támogatja. És ha ezek pl. lengyel gyárban készülnek, akkor a lengyel hadiipart.
Tudja a faszi, hogy ez az ukránoknak az eladás az úgy lesz mint az egyházaknál. A fizetés az egyházi valutában fog érkezni.

• Tetszik

Lehet erre használni a SAFE pénzt egyáltalán vagy csak félreérti? Én úgy értelmeztem, hogy európai fegyvert lehet venni a hitelből és azt lehet az ukránoknak adni, mert ez is az európai hadiipart támogatja. És ha ezek pl. lengyel gyárban készülnek, akkor a lenygel hadiipart.
Ahogy a magyar, lengyel katonai stratégiai infrastruktúrát, úgy sztem majd az ukránt is lehet.

Ami lengyel gyárban készül az valóban erősíti a lengyel hadiipart. De vegyük Zalát. Egyértelműen stratégiai érdekünk volt, hogy megépúljön, az innen nem fog elmenni. Saját zsíron semmi ilyen nem lenne.

De az ott termelt haszon minimum fele, Németországba landol. De inkább több, mert amikor egy termékért szolgáltatásért fizet Zala Unterlüssnek, Brémának, akkor az a kiadás is ott generál bevételt. Persze ez lehet fordítva is.

Szal lehetnek árnyalatok. Meg persze lehetne tovább bontani, az RM pl. mennyire német. A végső haszon milyen észak-amerikai befektetési alapokhoz vándorol az átláthatatlan tulajdonosi struktúrán keresztül. És akkor mi is az az európai hadiipar?? Az RM az??? A KMW, mivel német családok tulajdona meg, valszeg az. A Dassault, mivel egy francia család tulajdona valszeg az. De ez a kör egyre szűkebb.

Viszont ha lengyel, magyar telehelyű gyárban termelik, akkor lehet win-win szitu valóban mkinek, ha nem is azonos mértékben és még a lengyel/magyar haderő is erősödhet.

• Tetszik
Ahogy a magyar, lengyel katonai stratégiai infrastruktúrát, úgy sztem majd az ukránt is lehet.
Szerintem nem értetted meg azt, amit írtam.
Az általad beidézett mondatok arról szóltak, hogy a lengyelek felveszik a hitelt és odaadják a pénzt az ukránoknak. Ez így szerinted lehetséges a SAFE-ből? Vagy csak úgy lehet, hogy fegyvert vesznek a hitelből és azt adják át.
Ami lengyel gyárban készül az valóban erősíti a lengyel hadiipart. De vegyük Zalát. Egyértelműen stratégiai érdekünk volt, hogy megépúljön, az innen nem fog elmenni. Saját zsíron semmi ilyen nem lenne.
Lengyelországban milyen németekkel/franciákkal közös gyárak vannak? Olyan dolgokat gyártanak, amit át lehet adni az ukránoknak?

Viszont ha lengyel, magyar telehelyű gyárban termelik, akkor lehet win-win szitu valóban mkinek, ha nem is azonos mértékben és még a lengyel/magyar haderő is erősödhet.
Nagy különbség a két ország között, hogy a lengyel hadiiparnak vannak önálló termékei. Ha figyeled a híreket, akkor pl. más európai országok lengyel Piorun rakétákat, drónokat rendeltek azért hogy az ukránoknak adják.

Szerintem nem értetted meg azt, amit írtam.
Az általad beidézett mondatok arról szóltak, hogy a lengyelek felveszik a hitelt és odaadják a pénzt az ukránoknak. Ez így szerinted lehetséges a SAFE-ből? Vagy csak úgy lehet, hogy fegyvert vesznek a hitelből és azt adják át.
Hogy mire gondolt pontosan a volt lengyel védelmi miniszter nem tudom.
De arra utalt ők állják lengyel hitelből a cechet és az ukránok kapják.
Ez lehet úgy, hogy a hitelük terhére vesznek fegyvert, legyártják Németországban, Lengyelországban majd odaadják az ukránoknak segélyként.

De pl. a SAFE-ből infrastruktúrális fejlesztés is mehet. Odaküldik a pénzt, vki meg felújítja, megépíti azt az ukrán gyárat, ami fog gyártani fegyvert Ukrajnának, amit szintén ők fizetnek.
Az ukránok alapból körön belúl vannak, ellentétben az angolokkal.

Egyik verzió sem tetszett neki. Kapjanak az uktánok, de ne az ő hitelük terhére. Ennek a bulinak részéről már vége.
Lengyelországban milyen németekkel/franciákkal közös gyárak vannak? Olyan dolgokat gyártanak, amit át lehet adni az ukránoknak?
Most megnéztem. Lőszereket a franciákkal, meg az RMnek van egy vegyesvállalata páncélozott járművek (aknamentesítő, hídvető, mentő) gyártására lengyel állami cégekkel közösen. De a SAFE új folgokat is kinyithat.
Nagy különbség a két ország között, hogy a lengyel hadiiparnak vannak önálló termékei. Ha figyeled a híreket, akkor pl. más európai országok lengyel Piorun rakétákat, drónokat rendeltek azért hogy az ukránoknak adják.
Nem is tenném egymás mellé a két hadiipart.
Pont ezt kifogásolta a faszi. Hogy a Piorunról a SAFE kapcsán nem hallani. Pedig az mondjuk hozzánk is jöhetne.

Lőszereket a franciákkal, meg az RMnek van egy vegyesvállalata páncélozott járművek (aknamentesítő, hídvető, mentő) gyártására lengyel állami cégekkel közösen. De a SAFE új folgokat is kinyithat.
Az elmúlt 3 hónapban aláírtak ezekről néhány szándéknyilatkozatot...

Pont ezt kifogásolta a faszi. Hogy a Piorunról a SAFE kapcsán nem hallani.
Nem azzal kezdte, hogy nem tudja mi van a SAFE-ben mert titkos, csak azt amit az újságokban írnak?

"A médiában kiszivárgott információk szerint..."

"Nincs információnk arról, hogy a kormány szándékozik-e Piorun rendszereket, Rak aknavetőket, Rosomak páncélozott harckocsikat vagy a Radom Fegyvergyár termékeit igényelni."

Lengyel parlamenti írásbeli kérdezz-felelek:

A Szejm Kancelláriájának honlapján megjelent a Nemzetvédelmi Minisztérium válasza a Skyranger 30 rendszer esetleges megvásárlásával kapcsolatos parlamenti kérdésre...

Kérdés: "A lengyel kormány képviselői szeptember 10-én és utána felvették-e a kapcsolatot a Skyranger rendszer gyártóival a rendszer megvásárlása érdekében? "

A választ az eljárásnak megfelelően Paweł Bejda, a Nemzetvédelmi Minisztérium államtitkára adta meg.

Válasz: "A Rheinmetall kínálata - beleértve a Skyranger-t is - ismert a Nemzetvédelmi Minisztérium számára. A vállalatok, köztük a Rheinmetall által a minisztériumhoz benyújtott összes anyagot rendszeresen elemzik Lengyelország védelmi potenciáljának kiépítése céljából. A Nemzetvédelmi Minisztérium jelenleg nem folytat eljárást Skyranger rendszerek beszerzésére..."

• Hűha
Egy ünnepség keretében átadták a lengyel gyártósoron gyártott első AW149-es helikoptert a hadseregnek...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.