Mezőgazdaság, vízgazdálkodás, éghajlatváltozás

Nehéz menedzselni (tényleg), ha a penész megjelenik már nem játszik (kb. napi rendszeresség kéne), vonzza a rágcsálókat meg az állatok sem ehetnek meg mindent (plusz ha jól emlékszem EU szabályozza).
Viszont otthon szerintem simán megoldható, ha van kert.
Ha sikerül, összehozok egy ilyet, csak a magam szórakoztatására...az EU szabályozás amúgy meg marhaság...

• Hűha
  • Tetszik
Reactions: fip7 and 2ndt
Áss egy gödröt ősszel, rakd bele a zöldhulladékot, temesd vissza, következő őszre kilapátolhatod a komposztodat, mehet a helyére az újabb adag...amúgy meg ha a szomszéd vajúdik a levélhalmok.miatt, mondd meg neki, hogy sünöknek téli szállás...
Nálam tényleg az. Pajorok ellen amúgy hatékony, csak néha azt hiszem, hogy a vaddisznók szöktek be, akkora hangot csinálnak.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

"Nem tűnik különlegesnek, de a Folyó elérte a 170 cm-es vízállást, ami idén nem sokszor volt ennyi, és akkor is hiába. A május végi árhullámból NEM indult el a víz a tájba, aztán Medárd óta mínuszban folyt el Szolnoknál, amikor szétszivattyúzták a kevés vizet a szétkotort egyébként is túlmély csatornákba "vizet a tájba" címen ill. helyett. Most elérte a 600 köbméter/másodperces hozamot, ami bizony árhullámnak számít. Nem a sokat emlegetett hiányzó árvíz, de TÍZSZERES HOZAM A NYÁRI ÁTLAGOSHOZ KÉPEST!

Nem árvíz, de "TÖBBLET VÍZHOZAM", nem a vízmérleghez képest többlet, hanem a szokásoshoz képest. Szóval ez most itt az Ajándék, amire vártunk, a Víz eljövetele, megfogyva bár és megtörve is, de mégis többlet vízhozam, ami a meglévő duzzasztók és csatornahálózat által MOST kivezethető a tájba, ingyen és valóban, a mélyfekvésű területekre, amiket meg kell mentenünk a szántóveszélyeztetettségtől, ha mindazon célokat el akarjuk érni, amiket hangoztattak a vízhiány idején.

A vizet akkor kell kivezetni, amikor van, és oda, ahová való: az árterekbe - nyilván a mentett oldali ártéri szintekre gondolok, amik behálózzák az Alföldet, és szégyenszemre még mindig szántók éktelenkednek rajtuk. 3 év telt el a nagy aszály óta - azóta sok szántó lett átalakítva napelemparkká, sőt tározómedencék is épülnek nagyon drágán, miközben a természetes mélyvonulatok területi árasztása lenne a megoldás." - Balogh Péter, a Vízválasztó Mozgalom elnöke

Vizválasztó fb csoport

www.viz-valaszto.hu

Ha gondolod, írd alá a nyilatkozatot!
Köszönöm.

• Tetszik
Reactions: Luthero and fishbed
https://www.portfolio.hu/global/202...tta-hogy-ideje-a-tettek-mezejere-lepni-804510
"Tíz évvel a Párizsi Megállapodás elfogadása után továbbra is látványos a különbség a klímapolitikai célkitűzések és a tényleges kibocsátáscsökkentési eredmények között. A Megállapodás értelmében minden részes állam saját klímavállalást (NDC-t) nyújt be az ENSZ felé, amelyek együtt határozzák meg a globális kibocsátási pályát. A jelenlegi vállalások azonban messze nem elegendők ahhoz, hogy a felmelegedést a párizsi cél szerinti jóval 2 °C alatt, lehetőleg 1,5 °C-on tartsák: a mostani pálya inkább 2,3–2,8 °C közötti melegedés kockázatát vetíti előre, ami súlyos hatással lenne a természetre, a gazdaságra és az emberek életminőségére. A 2025-ös év ebben a helyzetben több szempontból is fordulópontot hozott: miközben a hágai Nemzetközi Bíróság tanácsadó véleménye megerősítette az államok jogi felelősségét az éghajlatváltozás elleni fellépésben, a belémi COP30 klímacsúcs inkább a politikai cselekvés halogatására világított rá. Az Energiastratégia Intézet háromrészes NEKT-kritikájának harmadik része."

Nem a sz.rt nem lesz baj vidéken. Ki tart ma állatot, gondozza a gyümölcsöst, lóg a szalonna a padon? A vidék legfeljebb megfagyni nem fog, enni az sem.

A vidék is pont úgy él mint a belpesti, csak nem látszik annyira. A padlásokon már nincs semmi.....ehető.
Az újabb generációs hippihuppik közül sokan...Ezen szoktam itten morgolódni soxor...Én megpróbálom újratanulni, átadni a gyerekeimnek...Nálam a jurtában lóg a szalonna...;)

• Tetszik
Reactions: gergo55
Nyugi. rendőrök vitték el őket az MVH székházából! A SAP beadási határidő előtt már látták hogy mely területekre nem kértek területalapú támogatást, stromanokon keresztül lekérték, zsebretették.
E miatt szüntették meg az MVH-t, és tették át az agrártámogatások kifizetését a kincstárba.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Ott a hiba, amikor egy CBA vagy Euronics esetében magyarázni kell a bizonyítványt. Mind a kettő "ősrégi" magyar cég, ami képtelen volt túljutni a vadkapitalista időszak vevőt nullának tekintő/vevőt átb.szni akarós korszakán.
Cba tulajok egy részét ismerem. Szerintem kb 20 éve simán a piacról élnek. Szerintem a legnagyobb bajuk hogy teljesen szétaprózódott a tulajdonosi szerkezet. A fele Prima kat épít és próbál igényes lenni a másik fel meg igazi kis piszkos falusi boltokat. És nincs egységes tőke sem. Ha mindenfele húz a ménes akkor nem lehet előtejutni. Na meg az embereket egyre kevéssé érdekli a környzezet inkább az árak, ezért átszoktak a Lidl, Aldira. Na meg azok tényleg profik is

Cba tulajok egy részét ismerem. Szerintem kb 20 éve simán a piacról élnek. Szerintem a legnagyobb bajuk hogy teljesen szétaprózódott a tulajdonosi szerkezet. A fele Prima kat épít és próbál igényes lenni a másik fel meg igazi kis piszkos falusi boltokat. És nincs egységes tőke sem. Ha mindenfele húz a ménes akkor nem lehet előtejutni. Na meg az embereket egyre kevéssé érdekli a környzezet inkább az árak, ezért átszoktak a Lidl, Aldira. Na meg azok tényleg profik is
Vezetőségből van, akit ismerek; kb. tátott szájjal eszik, eladatja az papír szerint eladathatatlan húst, totál gáz.

• Tetszik
  • Hűha
Reactions: fip7 and Kim Philby
Mert a Lidl egy egységes (és profi) cég, a CBA pedig egy laza franchise hálózat, aminél többnyire csak a raktározás közös, kb. mint a Spar, ezért nagy a szórás az egyes boltok között.
Ez nem magyarázat szerintem arra, hogy miért nem tartják be az élelmiszer-egészségügyi szabályokat. Pont erre remek módszer a láncból kizárás.
A Meki is franchise, nem mintha szeretném, de teljesen más világ.

Ez nem magyarázat szerintem arra, hogy miért nem tartják be az élelmiszer-egészségügyi szabályokat. Pont erre remek módszer a láncból kizárás.
A Meki is franchise, nem mintha szeretném, de teljesen más világ.

Tudtommal ez kb egy olyan rendszer ahol van neked is egy kisboltod, meg nekem is egy kisboltom, aztán megbeszéljük hogy ugyanabból a raktárból ugyanaz a teherautó hozza ki az árut nekünk, mert így olcsóbb, esetleg jobb a beszerzési ár a nagyobb közös tételek miatt. De ezen túl úgy működtetjük a boltunkat ahogy eddig is. Talán a Príma az aminél valami minbizt is lehet, de csak találgatok. De ott is láttam rohadó zöldséges pultot, persze a Lidl-ben és az Aldiban is sikerült venni már büdös húst.

Alapvetően szerintem a CBA semmivel nem rosszabb sőt talán jobb is mint a többi hagyományos lánc (Real, Spar, Auchan, Tesco, Penny), csak az Aldi meg a Lidl (ez tulajdonképpen ugyanaz a cég eredetileg) annyival profibb és szervezettebb ezeknél hogy arra nincs is szó. De ezek lenyomják a konkurenciát másutt is.

• Tetszik
Reactions: Ettore Fieramosca
Ha franchise - ls azt az arculat is tükrözi - , akkor ott vannak szabályok.
Spar régen kifejezetten minőségi volt, Penny okés. Tesco gáz volt szerintem mindig, Auchan-t nem ismerem, kimaradt a Coop, na az is CBA-szint (szintén franchise).
Aldi, Lidl rendben van; hibák ott is előfordulnak, de nem gyógyítják fel a fonnyadt virslit mint a CBA-ban.
Egyébként a hibák egy része előre csomagolt kajáknál vevői bunkóság, mert a derék vásárló kitalálja, hogy nem kell neki a mirelit rántotthús és leb.ssza a legközelebbi polcra, mert nehogy már gyalogolni kelljen 10 métert vissza a hűtőig. Mondjuk ezt már nem lenne szabad visszatenni, de van, hogy megteszik.
Egyébként Aldiban/Lidlben is csökkent érzésem szerint a húsok minősége az utóbbi években (bár mikor volt Magyarországon jó minőségű hús a rendszerváltás óta? Max. a kóser hentesnél Pesten meg a jó ismerősnél, ha megrendelted.)

Egyébként Aldiban/Lidlben is csökkent érzésem szerint a húsok minősége az utóbbi években (bár mikor volt Magyarországon jó minőségű hús a rendszerváltás óta? Max. a kóser hentesnél Pesten meg a jó ismerősnél, ha megrendelted.)
A lidlben kegyetlen sok a víz a húsokban az utóbbi 1-2 évben.