Beszélgető

Szerintem teljesen irreleváns dolgokat hozol fel. A készpénz az alap. Semmi köze a az egyéb hülyeségekhez. Az arról szól, hogy az állami valutád ne csak digitális formában létezzen, hanem eredetiben IS.
Idén kétszer nem tudtam bankkártyával fizetni üzletben, mert lehalt az xy bank Z rendszere (akármi, nyilván ők is csak mondanak valamit), volt, hogy az ATM nem ment.

A bankszámla és a bankszámlás átutalás IS pénzbe kerül, sőt a készpénzfelvétel IS pénzbe kerül.
Lobbiz azért, hogy neked olcsóbb legyen a készpénz felvétele cégként, de ha jól értem, akkor konkrétan egyetlen alkalmazott megy a sírás.
Hát.....ha ez neked nem tetszik....akkor tedd bele legközelebb az álláskeresésbe, aztán meglátjuk, jelent--e gondot. Olyan szinten nudli tétel egy alkalmazott esetében (aki adót csalni sem tud ezzel), hogy ez fingvihar a biliben.
Az IS logikus, hogy tol a kormány a digitalizáció felé, a mikéntjétől a bicska nyílik ki a zsebemben (és tök egyszerű lenne azt írni, hogy NER-pajtik fejlesztenek, de nem: ennyire hülyék a fejlesztők a világ minden nyomorék cégénél). Viszont ez lesz a jövő; a lényeg, hogy el tudd intézni személyesen és telefonon is, amit el lehet.
Nemcsak azért, mert az AI-któl pl. agybajt kap, aki nem hülye, hanem azért, is, mert tapasztalatom szerint lényegesen alaposabbak személyes ügyintézésnél az emberek.

Nem mindenki élvezi vagy bírja a digitális világot (én pl. egyre inkább nem), leginkább az elszemélytelenedés, felelősségvállalás hiánya és a pocsék megvalósítások miatt.
Szóval igen, legyen védett készpénz, legyen lehetőség a klasszikus megoldásokra.
nem tudom. valahogy nem igazán lehet kártyával fizetni pl. egy jó piacon. legfeljebb "viszonteladóknál", de azok meg "nagyker" szart árulnak. lehet ezt fekete gazdaságnak hívni, én inkább realitásnak nevezném.
persze ez a várisi ficsúrokat nem érinti :)

Kicsit utánanéztem, van mobilposta... mint mobilABC nagyon kis falvaknak.
A mobilposta szuper, van egy fél órád elintézni, amit kell, ha akkor jön, amikor jön.
Vicc. MobilABC dettó; ráadásul eszméletlen drága ott, ahol van (ha van).
Ezek a dolgok - sokan viccesnek fogják találni - de alapvetően bizony állami hatáskörbe számítanának valamilyen szinten (orvos, mobilgyógyszertár IS). Közellátásnak tekinthetőek.
Tehát meg kell támogatni, ha szükséges; versenyt kell kiírni, stb.

A mobilposta szuper, van egy fél órád elintézni, amit kell, ha akkor jön, amikor jön.
Vicc. MobilABC dettó; ráadásul eszméletlen drága ott, ahol van (ha van).
Ezek a dolgok - sokan viccesnek fogják találni - de alapvetően bizony állami hatáskörbe számítanának valamilyen szinten (orvos, mobilgyógyszertár IS). Közellátásnak tekinthetőek.
Tehát meg kell támogatni, ha szükséges; versenyt kell kiírni, stb.
Na most erre inkább nem írok semmit.
Csak a régi viccet. Szomorkodik a kisebbségi,a fene egye meg, már majdnem leszoktattam a lovamat az evésről, mikor a beste megdöglött...

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: 2ndt and Kim Philby
Szerintem a fő baj, hogy a fiatalok elmennek a városokba (na meg hogy faluban is terjednek az 0/1 gyermekes családok). Mert a földből igen nehéz tisztességgel megélni. Költséghatékony ipar sem él meg ott. Maradnak az öregek, akikből nincs bevétele a törpe-önkormányzatoknak. Sakk matt.
A falusias lét régóta nem arról szól már, hogy a földből élnek az emberek. A TSZ-ek megszűnésével illetve a magyar ipar leépítésével járt együtt a kényszer-városiasodás, de tulajdonképpen ez máshol is végbement és sokösszetevős dolog. Nagyon sok fiatal van vidéken, aki vállalkozik is (kisfalvakban élve) és a környékbeli területeken szolgáltat (tehát fizet iparűzésit is), de ez nyilván semmi az önkormányzatoknak (már ahol van olyan helyileg, mert az sem szokás már).

A városiasodás - megint átfogóbb kép - nemcsak az elnéptelenedés miatt gond, hanem a városokra SINCS jó hatással (általában minél nagyobb, annál kevésbé emberléptékű), mivel a városok a legkiszolgáltatobbak krízis esetén.
Itt megint bejön az állam felelőssége: a falusi népesség túlélőképessége még akkor is nagyobb, ha nem lóg a kamrában tíz oldal szalonna (nem lóg, viszont nagy hűtőláda van; amíg áram van, addig oké; ha generátor/nagyobb akksi is van, akkor egy időre megoldva).

A gyerekvállalás csökkenése trend; ez részben fakad a kiszámíthatatlan körülményekből (sem Nyugaton, sem itthon nem nincs kiszámítható jövőkép már), részben a preferenciákból (inkább legyen egy hiperjól képzett (itt muszáj röhögnöm) gyerekem mint három kevésbé - gazdasági döntés), de az individualizmus (én, én, én) és az egyenjogúság (karriert építő nő) hatása is problematikus (a korábbi egykeresős-családfenntartós modell Nyugaton is életképtelen mára).

Ezek egyébként mind megoldható dolgok lennének, sokba sem kerülnének (a hozadékhoz képest), csak a szándék hiányzik. Az viszont mindenütt.

Én is agyaltam, hogy veszek üresedő faluban házat pl. Olaszországban és szépen felújítom, de oda lyukadtam ki, hogy azt itthon is megtehetem, hogy pont ugyanott legyek: legyen egy házam, ahol lóf.sz nincs öregkoromra a környéken?
Pedig az értelmiségi munkák java része a világ bármely pontjáról megoldható (Covid ezt szépen megmutatta, kb. egyetlen pozitívuma volt).

A falusias lét régóta nem arról szól már, hogy a földből élnek az emberek. A TSZ-ek megszűnésével illetve a magyar ipar leépítésével járt együtt a kényszer-városiasodás, de tulajdonképpen ez máshol is végbement és sokösszetevős dolog. Nagyon sok fiatal van vidéken, aki vállalkozik is (kisfalvakban élve) és a környékbeli területeken szolgáltat (tehát fizet iparűzésit is), de ez nyilván semmi az önkormányzatoknak (már ahol van olyan helyileg, mert az sem szokás már).

A városiasodás - megint átfogóbb kép - nemcsak az elnéptelenedés miatt gond, hanem a városokra SINCS jó hatással (általában minél nagyobb, annál kevésbé emberléptékű), mivel a városok a legkiszolgáltatobbak krízis esetén.
Itt megint bejön az állam felelőssége: a falusi népesség túlélőképessége még akkor is nagyobb, ha nem lóg a kamrában tíz oldal szalonna (nem lóg, viszont nagy hűtőláda van; amíg áram van, addig oké; ha generátor/nagyobb akksi is van, akkor egy időre megoldva).

A gyerekvállalás csökkenése trend; ez részben fakad a kiszámíthatatlan körülményekből (sem Nyugaton, sem itthon nem nincs kiszámítható jövőkép már), részben a preferenciákból (inkább legyen egy hiperjól képzett (itt muszáj röhögnöm) gyerekem mint három kevésbé - gazdasági döntés), de az individualizmus (én, én, én) és az egyenjogúság (karriert építő nő) hatása is problematikus (a korábbi egykeresős-családfenntartós modell Nyugaton is életképtelen mára).

Ezek egyébként mind megoldható dolgok lennének, sokba sem kerülnének (a hozadékhoz képest), csak a szándék hiányzik. Az viszont mindenütt.

Én is agyaltam, hogy veszek üresedő faluban házat pl. Olaszországban és szépen felújítom, de oda lyukadtam ki, hogy azt itthon is megtehetem, hogy pont ugyanott legyek: legyen egy házam, ahol lóf.sz nincs öregkoromra a környéken?
Pedig az értelmiségi munkák java része a világ bármely pontjáról megoldható (Covid ezt szépen megmutatta, kb. egyetlen pozitívuma volt).
A gyermekvállalás csökkenésének egyik oka, hogy nincs szükség a gyerekre mint munkaerő utánpótlásra, mert nincsenek kis-közép birtokok.
Amikor az úton szembejön, vagy megkerülsz egy házméretű John Deer vagy más típusú traktort, akkor jó ha tudod, hogy körülbelül 10 falusi munkalehetőség szűnt meg általa.

A gyermekvállalás csökkenésének egyik oka, hogy nincs szükség a gyerekre mint munkaerő utánpótlásra, mert nincsenek kis-közép birtokok.
Amikor az úton szembejön, vagy megkerülsz egy házméretű John Deer vagy más típusú traktort, akkor jó ha tudod, hogy körülbelül 10 falusi munkalehetőség szűnt meg általa.
Igen, ez is egy ok, de az MTZ traktorok korában is magasabb volt jóval a gyerekvállalás.

Nem egészen értek egyet.
1. a család önfenntartásához általában kell két pénzkereső ember. Lehet ellene berzenkedni, de a nő alapvető feledata a gyereknevelés.
2. gyereket nevelni hatalmas macera, helyette egyszerűbb eljárni dolgozni.
3. van neki örömteli hozadéka is, de ahoz bőven elég 1 szem utód.
4. ha már csak egy van, abből már minimum legyen köztársasági elnök... Ma már nem nagy gazdasági előny, ha a poronty elmegy maszek autószerelőnek ahelyett, ha elmegy egyetemre.
+ ha megöregszünk, akkor nem lesz kire támaszkodni, mert nem oszlik meg a gyerekek családjain a feladat, az az egy szem meg nem tud/akar gondoskodni a szüleiről.

Nem egészen értek egyet.
1. a család önfenntartásához általában kell két pénzkereső ember. Lehet ellene berzenkedni, de a nő alapvető feledata a gyereknevelés.
2. gyereket nevelni hatalmas macera, helyette egyszerűbb eljárni dolgozni.
3. van neki örömteli hozadéka is, de ahoz bőven elég 1 szem utód.
4. ha már csak egy van, abből már minimum legyen köztársasági elnök...
+ ha megöregszünk, akkor nem lesz kire támaszkodni, mert nem oszlik meg a gyerekek családjain a feladat, az az egy szem meg nem tud/akar gondoskodni a szüleiről.
Szerintem egyetértünk.

• Tetszik
Reactions: fip7 and gafzhu
Nálunk is van kolléga aki egyedül készpénzben kéri a fizetését. Higgyétek el kurva macera pénteken ötig bentmaradni amire beér a munkahelyről hogy odaadd neki meg aláíratni a bizonylatokat. Előbb meg ne jöjjön mert ugye akkor joggal háborogna akinek utalva van a fizu hogy kivételezettnek miért kell kevesebbett dolgoznia.. Nem beszélve a könyvelésről. Nekik sem nagy dolog csak idegesítő.
EZ legyen a legnagyobb gond. Napoljátok el hétfőre a fizetését, túl fogja élni.

• Tetszik
Reactions: gergo55
EZ legyen a legnagyobb gond. Napoljátok el hétfőre a fizetését, túl fogja élni.

Nálunk kis cégnél sem gond a Kp.-ban fizetést adni.
Sőt, amikor letérdelt az informatika a cégen belül, akkor is simán adtunk ki árút a vevőknek.
Ők kifizették kp.-ban (Skandallum!!!) mi meg utólag leszámláztuk amikor jó lett a rendszer. Ők e-mailben megkapták a másolatot.
Most ha nem lett volna kp. akkor csak néztük volna egymást....
A vitához meg annyit, hogy én számlán és kp-ban is tartok pénzt. A lényeg, hogy sok legyen belőle :D

nem tudom. valahogy nem igazán lehet kártyával fizetni pl. egy jó piacon. legfeljebb "viszonteladóknál", de azok meg "nagyker" szart árulnak. lehet ezt fekete gazdaságnak hívni, én inkább realitásnak nevezném.
persze ez a várisi ficsúrokat nem érinti :)
2025 van. Mobiltelefon, qvik fizetési kérelem. qr kóddal, nfc-vel. De érdekes, én tudok a piacon kártyaterminálnál is fizetni. Több bank ad olcsó kis terminált. Persze aki nem kér a városi ficsúrok pénzéből, csak úgy, hogy az erőszakszervezet vegye el tőle, majd adja oda alanyi jogon, mert tenni érte lusta, azt ez nem érinti.

• Tetszik
Reactions: Redgreg and Kávé
A többi helyett pedig hozunk max be fillippínóföldről olcsóbbat, nincs igénye sem olyan bérre, hogy gyerekszobát tudjon finanszírozni...
Szerintem teljesen irreleváns dolgokat hozol fel. A készpénz az alap. Semmi köze a az egyéb hülyeségekhez. Az arról szól, hogy az állami valutád ne csak digitális formában létezzen, hanem eredetiben IS.
Vagy így, vagy úgy, különben duplikálódhat...
A bankszámla és a bankszámlás átutalás IS pénzbe kerül, sőt a készpénzfelvétel IS pénzbe kerül.
minimálbérnyi havi jóváírásra van már ingyenes számla. januártól 300k kp-ben felvehető ingyen.
Az átutalás olcsóbb, mint a KP kezelés.
Lobbiz azért, hogy neked olcsóbb legyen a készpénz felvétele cégként, de ha jól értem, akkor konkrétan egyetlen alkalmazott megy a sírás.
Nem a felvétele... a kezelése általában.
Hát.....ha ez neked nem tetszik....akkor tedd bele legközelebb az álláskeresésbe, aztán meglátjuk, jelent--e gondot. Olyan szinten nudli tétel egy alkalmazott esetében (aki adót csalni sem tud ezzel), hogy ez fingvihar a biliben.
Milyen szinten nudli? Házipénztár kezelése, a kifizetést intéző ideje amíg elmegy érte a bankba, vagy éppen a pénzszállító ára, stb. Mi jelent-e gondot, hogy kp-ben kéri a fizetését? Bértárgyalásnél kiböki, és azt kell válaszolni neki, hogy sajnos nem tudjuk ezt a bérigényt teljesíteni.
Szóval igen, legyen védett készpénz, legyen lehetőség a klasszikus megoldásokra.
Legyen lehetőség, de a lehetőségek nincsenek mindig ingyen. Kényelmi díj, tudod...
A körülmények olyanok, hogy ha ki szeretné venni a pénzét, be kellene buszoznia a megyeszékhelyre, mert sem a munkahelye, sem a lakóhelye körzetében nincs ATM.
Erre az a kormány válasza, hogy lesz mindenhol ATM.
Ez hozzáadódna a számla fenntartás költségeihez( az időről nem is beszélve)
Megfelelően megválasztott számlával nincs költsége ha havonta egy minimálbérnyi jóváírás érkezik rá.
De gondoljunk bele másként: ha neki ezek költségek, akkor a cégnek is. A cég sem feltétlen akarja ezeket kifizetni. Ezek költsége a bérében is lecsapódhatna, ha nem lenne már így is minimálbéren... A cégek, tetszik vagy sem, nem szociális célzattal, hanem elsősorban hasznot termelni léteznek, ennek rendelik minden tevékenységüket alá.
A @Veér Ispán adó és egyéb csalás fröcsögéseit visszautasitom! Az a nem kicsi pénz amit a bankok kivisznek az országból, az nem hiányzik a költségvetésből, a közszolgáltatásokból???
Mit visznek ki az országból? Mondjuk egy nemzeti tőkés MBH vagy OTP? A bankok a rájuk kivetett extra adókkal így is a mumusok mert KiviSZIkApÉNZtaZORszáGBÓl, de a lényeg, ahol igaziból valahogy eltűnik midnen pénz, azt ne mondjuk ki. Voldemort, egy akit nem nevezünk nevén.

Szankció sulytotta a Sberbankot, minden előzetes értesités nélkül zárolták a számlákat, nem kis nehézséget okozva lakosságnak, vállalkozásoknak!
Egy banknál tartani mindent pont az, mintha nem lenne dugi KP-s ha a bankkal valami gond van. Oroszokra pénz bízni amúgy is véleményes... és nem tudom miért kellett HTKA füles, hogy egy agresszor, ellenséges ország intézményének a konfliktusban érintettségében bízzon valaki.
Ez a tapasztalat, és sok más infó, összefüggés miatt ahol csak lehet ragaszkodok a kp.-hez, és másokat is erre buzdítok!
Ez is lehet egy értelmezése a fentieknek.
Ha én megállapodok valakivel valamilyen cseréről, miért kell-ene egy közvetítőt beiktatni, fizetni???
Tipikus megoldások: kockázat csökkentése, biztosítás, mindkét fél védelme. Hamisított átutált pénzről hallottál-e már? Én már kaptam hamis bankót visszajáróként boltban, és amikor máshol fizettem volna vele, mehettem a rendőrökkel jegyzőkönyvet feladni. Egy heti diákmunkám buktam el, és nem kaptam vissza 6 hónap múlva sem.

A @Veér Ispán adó és egyéb csalás fröcsögéseit visszautasitom!
Akinek nem ingje... de elfogadom. Volt aki meg büszkén comingoutolt :D

Valószinűsitem, hogy a postai utalvány lesz a legjobb kompromisszum, a cég a banki felületről is tudja inditani, nincs kp. kezelési ktg.
Azt is elég drágán szokták mérni, első blikkre legalább 5x drágább, mint egy normál azonnali utalás, talán még drágább, mint a KP, ha csak a banki költség oldalt tekintjük (de a logisztikai költségek megspórolhatóak vele)

Ha neked az a tíz perc, amíg ezt leadminisztrálod a cégednél nem fér bele, akkor ne vállalkozz.
Vagy itt a megfordítottja van épp terítéken: akinek a bankszámla nyitása nem fér bele, az ne dolgozzon (ott).

De a készpénz kezelés nem csak ebből áll, ez csak a jéghegy csúcsa.

Milyen szinten nudli? Házipénztár kezelése, a kifizetést intéző ideje amíg elmegy érte a bankba, vagy éppen a pénzszállító ára,

Minden cégnél van pénzügyes, nálunk is. 5 perc alatt megoldja ennek az adminisztrálását. Gyakorlatilag semmibe sem kerül a cégnek.
Amúgy is menni kell néha a bankba befizetni vagy pénz kivenni. Ilyenkor ezzel a plusz teherrel előre számolunk.
Ez valójában nem szabad , hogy problémát jelentsen.

• Imádom
Reactions: 2ndt
Minden cégnél van pénzügyes, nálunk is. 5 perc alatt megoldja ennek az adminisztrálását. Gyakorlatilag semmibe sem kerül a cégnek.
Amúgy is menni kell néha a bankba befizetni vagy pénz kivenni. Ilyenkor ezzel a plusz teherrel előre számolunk.
Kezdem gyanítani, hogy itt valami más van a háttérben.

Kezdem gyanítani, hogy itt valami más van a háttérben.

Lehet, vagy csak nincs vele gyakorlati tapasztalata. Nekem pl. van.
Amikor saját céget vittem akkor is vegyesen kellet kezelnem a pénzt, most másnál vagyok alkalmazott, nem én kezelem de havi szinten látom ezt a dolgot, fel sem merül, hogy probléma lenne ezzel.
Bolhából csinál elefántot, vagy csak nem értjük a mögöttes logikát.

• Tetszik
Reactions: Kávé
Ha több dolgozód van, akkor már hamar pénzszállítós szintre eljuthatsz, drágább, kockázatosabb a pénzügyest a bankba/ból nagy összegekkel utaztatni. De mindegy is. Kiváló illusztrációja az egész annak, hogy miért versenyképtelenebbek a magyar vállalkozások. A lakosság alacsony pénzügyi tudatossága, a szar infrastruktúra a városokon kívül, sok dolog van ebben a diskurzusban, amik szomorú helyzetképet festenek.

Szerencsére itt minden a lehető legjobban megy... és meg leszünk védve. A fejlődéstől is.

• Tetszik
Reactions: Redgreg