Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

Az elektronikánál a fejlesztést és a márkát fizeted meg. A legtöbb elektronikai cikk alig pár alkatrészből áll. :-)

Az autóknál több az anyag, a szükséges alkatrész, ott nem várható ilyen mértékű árcsökkenés.
És a leggyengébb láncszem a vezetékek szigetelése... az elektronika könnyen cserélhető és olcsó. Szerintem.

A lenti linken közel 100 gyartó van. Márka meg ennél is több. Midegyikre azt írják, hogy jelenleg is működik. Ehhez jön még vagy 20 külföldi gyártó.
A megszűnt/ felvásárolt cégek listája is figyelemre méltó. Látható hogy ennyi gyártót a kínai piac sem bír el hosszútávon. Legalábbis állami támogatás nélkül.

Valamit elszámolhattál, mert a tényleg kis gyártókat nem számítva kb 30 db szerepel azon a listán, és ebben a haszongépjármű gyártók is benne vannak.

Egyébként meg a majdan kihulló gyártók kalkulált veszteség, komoly konszolidáció lesz a következő tíz évben.
Idehaza meg a nagyok vannak csak (Chery, BYD), meg az almárkáik.

A lenti linken közel 100 gyartó van. Márka meg ennél is több. Midegyikre azt írják, hogy jelenleg is működik. Ehhez jön még vagy 20 külföldi gyártó.
A megszűnt/ felvásárolt cégek listája is figyelemre méltó. Látható hogy ennyi gyártót a kínai piac sem bír el hosszútávon. Legalábbis állami támogatás nélkül.

yep

Európában is ugyan ez játszódott le annak idején a 60-80-s évek között.
Sőt, ma meg a pár megmaradt gyártó olvad össze. Lásd. Stellantis.
Az egyre idiótább előírások miatt egyre drágább a fejlesztés, miközben egyre kisebb a haszonkulcs és a darabszámok.
Törvényszerű folyamat.

Az Audi Q7-nek pont ugyan ilyen a belseje pedig az agyon sztárolt dájcse prémium, kétszer ennyi pénzért.
Jah, és nem a kínainak ropog a belseje, a dájcse prémiummal ellentétben. Szerintem innen érdemes nézni a dolgot.
De amúgy igazad van, én se venném meg se ezt se az audit.

Ellenben hasonló áron (22 misi) én ebben a 3 autóban gondolkodnék.
Toyota Camry, Honda Civic/Prelude, Alfa Romeo Gulia
Az utóbbi 5 évben én nem találkoztam más normális autónak nevezhető tárggyal.

Áhh dehogy. Főnököm kb. 1 éve vette a Volkswagen Tuareget , full full extra.
Igaz pár havonta szervízben áll, mert nem működik benne valami. Vagy éppen rázkódik az egész kocsi, vagy indokolatlanul befékez magától stb... Folyamatosan küzd a garanciális igényekkel, mert olyan apróságokat kellet cserélni az autón, mint pl. a Komplett kormány :D
Szóval értem én, hogy "szar kínai" csak éppen itt az EU-ban sincs mire büszkének lenni. Legalábbis a VW Tuaregre én nem lennék az :D
Hallottam a sztorit, tehát nem tudom igaz e, meg ha igen is, akkor is egy(két)elemes minta.
Állítólag apa és fia is vett újonnan két Q8-at vagy két éve, persze full-full.
A két autó mondhatni felváltva áll heteket a márkaszervizben, mert mindenféle elektronikai stb. hibáik vannak, s a szervizek tehetetlenek.
A tulajok perrel fenyegetőznek, s aprópénzől vettek egy-egy valami új kínai nagyot, "addig azokkal szaladgálnak".
Persze azok nem fagynak le, nem omlanak össze.

Mondom: Állítólag.

Valószínűleg nem bír el ennyit.

De akkor majd legfeljebb x darab megy a levesbe.

Kicsit más, de az árakra visszatèrve.

Mikor ha nem karácsony elött pár nappal meghalt a tv-nk.

Na èn leszartam, de a nőnemű ès a 7 èves nem.
Ok. Menjünk vegyünk egyet.(Tisztázzuk, èn vagyok a főnök, de nem bírom a nyígást:D)

Na most többször is ledöbbentem a boltban.

Egyrèszt nagyobb, jobb felbontású kb ugyanazt tudó tv-t vettünk olcsóbban, mint ami meghalt!

Eddig volt egy LG, most hisense. 20 ezerrel olcsóbb volt mint 4 ève az LG. Nagyobb. 4k. Okos(vagy mi).

Aztán mondom a 7 èvesnek gyere. Itt lessz a kocsinak ára, vezetem egy hatalmas tv-hez.

Deee a 100" fölötri tv-k amik 4-5 ève milliós árban voltak, most 500 nál kezdődtek. :eek:
Olyan gyönyörű kèppel, ha akkora lenne a nappalink, eskü elgondolkodtam volna rajt hogy inkább azt vesszük, mert beszarás.

Szóval konkrètan lejjebb ment a tvk ára, nem is kicsit.

Jó kèrdès az autóknál ez hogy van.

Amikor a karikasnál dolgoztam, azt mondták irodisták 1 kocsin kb 8% a haszon eladáskor.

Szervizelèskor szerintem szègyenlik kiszámolni.
Érdemes visszanézni akár 60 évet is, de csak 10 évet is, hogy bármikor is az átlagfizetésből hány havi keresetből vehettél új középkategóriás autót.
S most mindegy, hogy melyik európai országban.
De a vicc az, hogy mit jelentett annak idején a középkategória, s mit most (méret, motorteljesítmény).
De ami még fontosabb, hogy mit jelentett régebben a felszereltség és mit most - ugyanannyi havi bérért.
Régen kaptál 4 sebességet, balos tükröt (jobbos felárért!), meg fűtött hátsó szélvédőt, a kéziféknek már volt visszajelzése.
Felárért fordulatszám mérő...
(S most nyugati autókról beszélek)
Se szervo kormány, se elektromos ablakok...
...majdnem elkezdtem leírni.

Ez a 2024-es fapados 1.5 szívó benzines I30 alap és extra felszereltsége (gördítés a lap alsó harmadára):

Ez meg a fullos:

Na most ennyi havi fizuért a 70-es években egy 1500-ös Ladát vagy Nagypolszkit kaptál.
Nyugaton (mondjuk egy Portugáliában) sem lehetett sokkal különb a felszereltség egy teszem azt kategóriatársnak.

A gyártás automatizálása, optimalizálása, a részegységek finommechanika helyett elektronikai megoldása ennyit számít.
(lásd indexrelé, feszültségszabályozó, de legyen híradástechnikában tv, magnó deck, lemezjátszó, képmagnó stb.).
Szoktam sorolgatni huszonéves lányomnak,hogy hány havi fizu volt a 90-es években egy tévé, egy Hifi VHS, CD, DVD játszó, nem hogy egy 3-14 éves használt autó...
Enyhén fogyatékosnak néz ilyenkor minket kezében az okostelóval., meg az egyhavi fizuja piaci árú 16 éves, de megkímélt, tip-top állapotú autójával...

Az elektromos autózás is olyan mint a választási kampány, minden meg van igérve, aztán jön a valóság. Az elején ingyen töltheted, kapsz rá támogatást, utána kell fizess a töltésért és kevesebb a támogatás, most lassan megszűnik a támogatás és minimum annyiba kerűl tölteni mint egy hasonló méretű kocsit tankolni. Közben kiesnek az előzően érvényes egyéb előnyök mint az adómentesség vagy ingyenes parkolás, és most a belgák kitalálták, hogy ezután újrahasznosítási adót kell fizetni a 300 kg-nál nehezebb vagy 40kwh-nál nagyobb teljesítményű akkukra. Ez most 50-100 euró, de lesz még több is.

Az elektromos autózás is olyan mint a választási kampány, minden meg van igérve, aztán jön a valóság. Az elején ingyen töltheted, kapsz rá támogatást, utána kell fizess a töltésért és kevesebb a támogatás, most lassan megszűnik a támogatás és minimum annyiba kerűl tölteni mint egy hasonló méretű kocsit tankolni. Közben kiesnek az előzően érvényes egyéb előnyök mint az adómentesség vagy ingyenes parkolás, és most a belgák kitalálták, hogy ezután újrahasznosítási adót kell fizetni a 300 kg-nál nehezebb vagy 40kwh-nál nagyobb teljesítményű akkukra. Ez most 50-100 euró, de lesz még több is.
Vak asszony visszanéz...

És a vicc, hogy igazuk van, ugyanis veszélyes hulladék. Nem lehet csak úgy kidobni.

1980-as évek, a román Aro 240-es sorozat kanadai (!) értékesítési prospektusa
1980-as_evek_aro_prospektus_kanadaban.jpg
1980-as_evek_aro_prospektus_kanadaban2.jpg

1980-as_evek_aro_prospektus_kanadaban3.jpg

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
  • Dühítő
Reactions: fip7 and Hortator
...mint már említettem korábban, használunk a munkahelyen egy elektromos meghajtású, dobozos, emelőhátfalas Fiat Ducatót.
Igazi mediterrán tákolat: Pl. hagyományos a kézifékje (bal oldalt ugye), a mutatós üzemanyag szintjelző lett átmatricázva töltöttségmérőnek
A digit kijelző megtett kilométert tud mutatni, de az eddigi használati profil alapján, vagy ha urambocsá' fogyasztókat kapcsolunk, még remélhetőt nem.
Az autó egyéb rendszerei is öszvérek; relék kattognak, mint valami régi villamoson, s rejtélyes szuszogások hallatszanak random (gondolom vákuumszivattyú fékrásegítőhöz...)
Tiszta steampunk gőzmozdony érzés...
A hatótávja (a kisebb akkumulátorral) 120 kilométer, ezt becsülettel tudja is - ősszel, tavasszal hűtés-fűtés nélkül telephelyi ill. városi használatban.
Országúton a sebesség növekedésével értelemszerűen rohamosan csökken a töltöttség. A szikszói parton visszalassít 80-ról 60-ra, ha megvan rogyasztva (derékmagasságig beöntve darált szivaccsal).
Szerintem ereje lenne nem lassulni, de gyanítom, hogy így védik a teljesítményelektronikát...

Amire használjuk, arra megfelelő; 2-3 naponkénti töltéssel (gyorstöltővel úgy 8 óra) -
- ha nem kell fűteni. Érdekes módon az emelőhátfal mozgatása sokkal kisebb mértékben meríti, mint vártuk.
Cserébe nem nyeli a környezet a maró dízel füstöt hátfalazáskor (óvni illik a belső égésű motorosok emelőhátfalának munkaakkumulátor töltöttségét)

Tegnap reggel mínusz 7 fok volt. A kolléga bekapcsolta a fűtést, hogy leolvassza a deresedést, meg picit elfogadható hőmérsékletet varázsoljon, amíg elcsorog a gyorstöltőhöz a területen. (Nem mertük egész karácsonyra a gyorstöltőn hagyni....) Megtehette a villannyal dőzsölést, hiszen aznap nem terveztük használni, van dízelünk is.
Az akkumulátor töltöttség félig volt a fűtés bekapcsolása előtt.

Öt perccel és 700 méterrel később a töltöttség negyeden volt.:eek:

Kíváncsi lennék, hogy a Stellantis próbált e betörni vele a skandináv piacra;)

Thank you USA:

(Egy Mustanggal csapódott a Daciának a közlegény)

Egy bizonyos fb csoportban (kicsit kapcsolódik a témája a htka-éhoz) ennek kapcsán is dühöngve magyaroztak páran, azzal kezdve "nem az az érdekes, hogy amerikai okozta" (?), felhozva olyan témákat, mint az örökzöld "az M7-en Fehérvártól mindenki a középső sávban megy 90-nel". (Egyébként ma jöttem arra, senki sem ment a középsőben 90-nel, egy illető volt, aki tényleg feltartott ott de ő is 100-zal ment).

Egy bizonyos fb csoportban (kicsit kapcsolódik a témája a htka-éhoz) ennek kapcsán is dühöngve magyaroztak páran, azzal kezdve "nem az az érdekes, hogy amerikai okozta" (?), felhozva olyan témákat, mint az örökzöld "az M7-en Fehérvártól mindenki a középső sávban megy 90-nel". (Egyébként ma jöttem arra, senki sem ment a középsőben 90-nel, egy illető volt, aki tényleg feltartott ott de ő is 100-zal ment).
Akkor te vagy az aki bármilyen sebességnél jössz Skodával? BUÉK(hehe)