Egyetlen dolog miatt tettem röhögős szmájlit: ennek nincs köze a kommunizmus szokásaihoz. Akkor ugyanis a dolgok működtek, csak nem csúcs módon működő kapitalista szinten.Oké, értem, hogy számossággal kapjátok el az EU-pénz elsíbolókat, de én önmagában rossz ötletnek tartom, hogy két évtizede (!) megy ez a buzi pályázatosdi. Úgy értem, egy dolog, hogy sokan visszaélnek vele (hidd el, nem szóbeszédről írtam, amikor azt írtam, hogy hallottam cifrákat), de eleve az ötlet, hogy a magyar GDP 2-3-4%-át évente ráöntötték a gazdaságra úgy, hogy nem volt éppen nagy hatékonyságú a dolog, és még mellé kinevelt egy ilyen, piacképtelen tevékenységeket valahogy lepapírozó réteget, na az eléggé káros.
Másik kedvenc példám az egy időben mindenhol a földből kinövesztett “látogatóközpontok” (a korabeli “lombkoronasétányok”) - ezeknél is az látszik, hogy volt pályázati pénz megépíteni, de fenntartani már nem, mert ahhoz mondjuk egy fokkal komplexebb üzleti terv kellett volna, meg rengeteg marketingzseton, törődés, elhivatottság, stb.
Persze tisztelet a kivételnek.
Ahogy a “kommunizmusunk” kb 45 éve alatt berögzült rossz szokásokat kb ugyanennyi idő lenne kigyomlálni, ugyanúgy az EU tagságunk okozta gazdasági torzulásainkat is minimum annyi idő lesz visszacsinálni, mint ameddig tart ez a cirkusz.
Ja, és a generációkat illetően egyáltalán nem specifikusak a fentiek a Kádár-korban felnőtt generációkra.
Az EUs pénzek felhasználása megbukott volna a kommunizmus idején is, mert meglepő módon több elszámoltatás volt mint most.
A magyar elit (oldalfüggetlenül) játszik össze abban, hogy a beérkező pénzekből nulla közeli munkával megvegye magának amire vágyik és ne csináljon SEMMIT, de semmit, ami piaci alapon VALAHA megélhetne. És ez nem a kis- és középvállalkozól szintje (akik mondjuk vesznek egy szerszámgépet EU támogatással), hanem a csúcs, az igazán komoly pénzek.
Papír mindent elbír.
Az ország meg rohad szét.
És ezen delikvensek nagy része pelenkában rohangált a komcsi rendszer idején vagy még csak kósza gondolat volt.
Vannak kivételek természetesen; ők távolmaradnak alapvetően minden állami/EU pénztől, ha tehetik, mert jönnek "szívességkérések", a hülye bürokraták (akik totál fogalmatlanok a piac működése kapcsán, de eldöntik, hogy minek van és minek nincs megfelelősége).... Sorolhatnám.

. Még egy semmitmondó felületes Venezuelai beavatkozást elitélő papírt sem írunk alá, hátha egy kicsit is jobban tekintene a kormányra Trump. Adott szankciómentességet olajra egy évre (amit Rubio-tól kellett megtudnunk, mivel Orbánék szerint korlátlan időre kaptuk), vagyis csak haladékot adott. Kiment a kormány delegációja hatalmas ünnepélyességgel és hazajöttek, azzal hogy szándékoznak amerikai fegyvereket venni és hazudtak egy megkötött pénzügyi védőpajzsról (Amit meg Trumptól meg kellett megtudnunk, hogy nem kötöttek).