[HUN] Vadászgépek beszerzése

Engem egyre jobban érdekel a kérdés, hogy mi alapján határozzák meg egy ilyen hitelprogram kereteit? Az elérendő cél igényei, vagy a gazdaság teherbíró képessége? Európai, illetve országos szinten.
Felvenne-e a kormányzat egy ekkora hitelt a saját költségvetése terhére, -és ha nem-, miért nem?
Ha indokolt a hitelfelvétel, akkor miért nem veszi fel, politikai teher nélkül?
Mert a magyar államnak most 5-6%-on adnak hitelt a piacon, az EU-nak meg 1-2%-on,
Nagyon nem mindegy!!!

Jelenleg Mo. költ a legtöbbet adósság törlesztésre (évente a GDP 5-6% erre megy el!), mert kockázatos adósként nekünk csak drágán hitelez a piac. Hajszálnyira vannak a kötvényeink a bovli kategóriától, mert a magyar kormány brutális fiskális alkoholizmusban szenved: nem bír leállni a túlköltekezéssel. A "haverok" meg választási osztogatás sokba kerülnek...

Mert a magyar államnak most 5-6%-on adnak hitelt a piacon, az EU-nak meg 1-2%-on,
Nagyon nem mindegy!!!

Jelenleg Mo. költ a legtöbbet adósság törlesztésre (évente a GDP 5-6% erre megy el!), mert kockázatos adósként nekünk csak drágán hitelez a piac. Hajszálnyira vannak a kötvényeink a bovli kategóriától, mert a magyar kormány brutális fiskális alkoholizmusban szenved: nem bír leállni a túlköltekezéssel. A "haverok" meg választási osztogatás sokba kerülnek...
Ez nem válasz a kérdésemre. EU-s szinten, de Mo. szinten is mi határozza meg a hitel program méretét. Mert én nem vagyok róla meggyőződve, hogy van Brüsszelben olyan bürokrata, aki azt modja ennek a hülye p-nak, hogy ez 10-15 év múlva katasztrófát fog okozni. Vagy úgy gondolkodnak, hogyha az EU a hitelfelvevő, de tíz év múlva nem lesz EU, akkor mindegy?

Ez nem válasz a kérdésemre. EU-s szinten, de Mo. szinten is mi határozza meg a hitel program méretét. Mert én nem vagyok róla meggyőződve, hogy van Brüsszelben olyan bürokrata, aki azt modja ennek a hülye p-nak, hogy ez 10-15 év múlva katasztrófát fog okozni. Vagy úgy gondolkodnak, hogyha az EU a hitelfelvevő, de tíz év múlva nem lesz EU, akkor mindegy?
Továbbra sem értem a kérdést...mi a problémád a SAFE-fel?

2030-32 előtt nem téma a Gripen-csere, szóval a SAFE az tök mindegy ebből a szempontból.
A következő generációs európai gépek (pl. Tempest vagy "Gripen II") is jók lehetnek, de azok nem lesznek kész 2035-40 előtt.

2030-as évek közepén a "lopakodó" KF-21 lesz az egyetlen választás, ha nem akarunk amerikait - már pedig látva mekkora f.szok lettek az amcsik, tényleg nem kell tőlük semmi!
A SAFEba lesz Saab dolog, kevés dologról, de erről posztolt Bob.

• Tetszik
Reactions: tomcat1 and Loken
A SAFEba lesz Saab dolog, kevés dologról, de erről posztolt Bob.
Azért az sok minden lehet - további Gripenekkel nem számolok.
  • radar - a 1X Zsiráfot tesztelték pár éve drónok ellen
  • Barracuda
  • nagyon scifi, de RBS70NG MANPADS-nak (0,0001% erre...)
  • esetleg meglévő +4 gépes Gripen rendelést meg az upgradet utólag beleteszik
  • CB90 esetleg, bár ez nagyon nem prioroitás - sztem jól el van MH ezek nélkül is
  • Nimbix - drónelhárító rakéta
  • további CG és lőszerek hozzá
Szóval sok olyan lehet, ami nem vadászgép...

A svédekkel most egész normálisnak (pragmatikusnak) tűnik a viszony, szóval onnét jöhetne más is.
  • Archer löveg
  • Tridon gépágyú drónok ellen objektum védelemre
Ezek nem SAAB cégektől van, hanem BAE Bofors illetve BAE Hagglunds...

Továbbra sem értem a kérdést...mi a problémád a SAFE-fel?
A problémám az, -hogy túllépve a kamat szint különbségén-, ez a hiteltömeg, arányos -e a magyar gazdaság teljesítő képességével, és amikor igen hamar eltellik az a tíz év, és elindul a törlesztési kötelezettség, az milyen terhet fog jelenteni.
Nyilvánvaló a szándék van a közös eladósításra, és más programok is fognak jönni, csábítónál csábítóbb lehetőségekkel.
Úgy érzem, egy tudatos adósság csapda épül EU-s szinten.
A kérdésem inkább elvi, mint gyakorlati, hiszen nagyon sok tényezőt nem ismerünk.

• Tetszik
Reactions: BJani and L.O.B
A problémám az, -hogy túllépve a kamat szint különbségén-, ez a hiteltömeg, arányos -e a magyar gazdaság teljesítő képességével, és amikor igen hamar eltellik az a tíz év, és elindul a törlesztési kötelezettség, az milyen terhet fog jelenteni.
Nyilvánvaló a szándék van a közös eladósításra, és más programok is fognak jönni, csábítónál csábítóbb lehetőségekkel.
A kérdésem inkább elvi, mint gyakorlati, hiszen nagyon sok tényezőt nem ismerünk.
Politikusoktól, különösen magyar politikusoktól hosszútávú gondolkodást elvárni (sajnos) abszurdítás.
Amúgy a magyar SAFE többsége (vélhetően túlárazott) infra-fejlesztés, amit előbb-utóbb meg kéne csinálni. Mivel piacról hitelt felvenni erre drága, ezért mindent amit lehet benyomnak a SAFE-be és megpróbálják védelmi célúnak "eladni".

17mrd-ra pályázik az ország. Sztem ennek talán felét-kétharmadát ha megkapjuk 8-10mrd. A magyar GDP 200mrd EUR, visszafogott 2% átlagos növekedés mellett is 240mrd lesz tíz év múlva. Nem hiszem, hogy a SAFE hitelbe bele rokkannánk, pláne ha a piacról közben nem veszünk föl mellé drága hiteleket...
A EU GDP-jéhez mérten (18ezer mrd) meg a 150mrd "kerekítési hiba" - pláne évtizedes távlatban...

Nem értem, hogy mit nem értesz azon, hogy a magyar kormány politikája miatti 5-6%-os kamat helyett, 1-2%-os kamatú hitelre vásárolni ajándék!?
Ráadásul késleltetett törlesztéssel pláne!
Persze csak akkor, ha olyanokra költünk, amire egyébként is kellene, a szövetségi tagságunk miatt is!
A legjobb az lenne, ha minden hitelünket ilyenre tudnánk cserélni, és ezáltal a mostani, a központi költségvetés 6%-át kitevő kamatterhet, a töredékére csökkentenénk!

• Tetszik
Reactions: honved and bel
Nem értem, hogy mit nem értesz azon, hogy a magyar kormány politikája miatti 5-6%-os kamat helyett, 1-2%-os kamatú hitelre vásárolni ajándék!?
Ráadásul késleltetett törlesztéssel pláne!
Persze csak akkor, ha olyanokra költünk, amire egyébként is kellene, a szövetségi tagságunk miatt is!
A legjobb az lenne, ha minden hitelünket ilyenre tudnánk cserélni, és ezáltal a mostani, a központi költségvetés 6%-át kitevő kamatterhet, a töredékére csökkentenénk!
Valószínüleg nem egyértelmű amit írtam. Nem a hitel minőségével, és céljaival van problémám, hanem az érdekel, hogy ilyen nagyságrendű hitelek felvétele, bármilyen feltételek melett arányosak-e a magyar gazdaság képességeivel. Ma is görgetett hitel állomány kezelés folyik, egyik felvett hitellel vátjuk ki az éppen lejáró hiteleket, vagy kedvezőtlenebb feltételű hiteleket. Ez addig működik, amíg egyszer meg nem szakad, bármilyen okból.
A folyamat zavar, de nem akarok topicot rombolni, úgyhogy lezárom a témát!

Politikusoktól, különösen magyar politikusoktól hosszútávú gondolkodást elvárni (sajnos) abszurdítás.
Amúgy a magyar SAFE többsége (vélhetően túlárazott) infra-fejlesztés, amit előbb-utóbb meg kéne csinálni. Mivel piacról hitelt felvenni erre drága, ezért mindent amit lehet benyomnak a SAFE-be és megpróbálják védelmi célúnak "eladni".

17mrd-ra pályázik az ország. Sztem ennek talán felét-kétharmadát ha megkapjuk 8-10mrd. A magyar GDP 200mrd EUR, visszafogott 2% átlagos növekedés mellett is 240mrd lesz tíz év múlva. Nem hiszem, hogy a SAFE hitelbe bele rokkannánk, pláne ha a piacról közben nem veszünk föl mellé drága hiteleket...
A EU GDP-jéhez mérten (18ezer mrd) meg a 150mrd "kerekítési hiba" - pláne évtizedes távlatban...
Egy megjegyzés! Ezt a technikát én is szoktam használni, ha egy kiadás jelentéktelenségét szerettem volna a testületben érzékeltetni, de a valóság az, hogy a költségvetés fő összegéből ki kell vonni az állandó kiadásokat, és a kötelezettséggel terhelt előirányzatokat, és a maradékkkal kell számolni a százalékos arányt. Egész más jön ki!

• Tetszik
Reactions: BJani and ravenlord
.
Valószínüleg nem egyértelmű amit írtam. Nem a hitel minőségével, és céljaival van problémám, hanem az érdekel, hogy ilyen nagyságrendű hitelek felvétele, bármilyen feltételek melett arányosak-e a magyar gazdaság képességeivel. Ma is görgetett hitel állomány kezelés folyik, egyik felvett hitellel vátjuk ki az éppen lejáró hiteleket, vagy kedvezőtlenebb feltételű hiteleket. Ez addig működik, amíg egyszer meg nem szakad, bármilyen okból.
Ezért írtam én is, hogy ha olyanokra költjük, amire egyébként is kellene, vagy amire kötelezettséget is vállaltunk.
Persze nem többszörösen túlárazva, mert akkor cseberből vederbe kerülünk. Akkor az ugyanolyan felár, mint amit most a magas hitelkamat után fizetünk.

• Tetszik
Reactions: bel and Catles
Nagyon nem mindegy!!!

Kiegészítés, mert ez így sarkított, ami írtál:
1Year HUF magyar bond 6.5. Azért ennyi, hogy lejöjjön az infla. Devizában pl euro ban tán volt4,35 is nemrég. Igaz a safe még jóval ez alatt van a 3 százalékkal.
Hogy ki mennyit költ gdp arányosan adósság fizetésre az egy adat, fontos, de túl van hájpolva.
Magyarország rendkívül jó adós. Tessék megnézni, hogy az elmult 200 évben mely európai országok hányszor mentek csődbe. Megdöbbentő táblázat. Mi még a monarchia 100 éves állampapírt is kifizettük, részint hitelességi okból, részint, hogy meglegyen a jogalap a későbbi...
Már most hogy jön le az infla adat, a helyett hogy gyengülne a forint még erősödik is, még úgy is hogy az idénre 2 db 25bp pontos kamatvágás be van árazva. Nézd meg a lengyeleket 90 ben még hair cut is volt, most meg a piac imádja pedig.. Vagy pl görög kamatok, mintha svájc lenne, ja hogy az ekb és a németek minden papírjukat @arért. @ugyért megvette.
A magyar bankrendszer hitelezi fél kelet európát lassan...

Ui: ukránok 13 év alatt most mentek csődbe negyedjére, de most csődben is maradtak és nem is cél kijönni belőle nekik. Összehasonlításként: szerbia államcsődben volt a 90es években? Irak? Örményország? Moldova? Argentinának viszont default a középső neve!

Kiegészítés, mert ez így sarkított, ami írtál:
1Year HUF magyar bond 6.5. Azért ennyi, hogy lejöjjön az infla. Devizában pl euro ban tán volt4,35 is nemrég. Igaz a safe még jóval ez alatt van a 3 százalékkal.
Én úgy olvastam hogy 200 bp-al olcsóbb a SAFE mint ha a piacról finanszíroznánk magunkat.

Összehasonlításhoz: (Ha jól emlékszem az adatokra és nem számoltam el az átváltásokat, de ha igen, akkor majd kijavítjátok...)

Az államadósság 2025 végén : kb. 65 000 milliárd Ft

Költségvetési hiány 2025 végén: kb. 5 700 milliárd Ft

SAFE magyar igény : kb. 6 500 milliárd Ft (10 év türelmi idő a törlesztés megkezdésére, 40 év törlesztési idő, a kamatot kb. belőttétek.)

A 6 500 milliárd Ft hitel felvétele 40 évre 2%-os kamattal az 15 000 milliárd Ft lesz. 15 000 milliárd Ft / 40 év = kb. 375 milliárd Ft lesz az éves törlesztő részlet átlagosan. (tőke és kamattörlesztés számítás ennél bonyolultabb, de nagyságrendileg kb. ennyi lehet.)
2026 áprilisáig talán megkapjuk a SAFE előleget : max. kb. 800 milliárd Ft (vagy ennek egy részét, de lehet csak április után. Ha többet nem adnak, akkor csak ennyit kellene visszafizetni a kamattal együtt)
(Esetleg az is lehet hogy a 6 500 milliárd az már a 40év kamattal együtt annyi? Akkor csak 6 500 milliárd /40 év = kb. 163 milliárd Ft évente átlagosan.)

HM költségvetés (2025-ben felhasznált): kb. 1 600 milliárd Ft

• Tetszik
Reactions: imike and honved
Összehasonlításhoz: (Ha jól emlékszem az adatokra és nem számoltam el az átváltásokat, de ha igen, akkor majd kijavítjátok...)

Az államadósság 2025 végén : kb. 65 000 milliárd Ft

Költségvetési hiány 2025 végén: kb. 5 700 milliárd Ft

SAFE magyar igény : kb. 6 500 milliárd Ft (10 év türelmi idő a törlesztés megkezdésére, 40 év törlesztési idő, a kamatot kb. belőttétek.)

A 6 500 milliárd Ft hitel felvétele 40 évre 2%-os kamattal az 15 000 milliárd Ft lesz. 15 000 milliárd Ft / 40 év = kb. 375 milliárd Ft lesz az éves törlesztő részlet átlagosan. (tőke és kamattörlesztés számítás ennél bonyolultabb, de nagyságrendileg kb. ennyi lehet.)
2026 áprilisáig talán megkapjuk a SAFE előleget : max. kb. 800 milliárd Ft (vagy ennek egy részét, de lehet csak április után. Ha többet nem adnak, akkor csak ennyit kellene visszafizetni a kamattal együtt)
(Esetleg az is lehet hogy a 6 500 milliárd az már a 40év kamattal együtt annyi? Akkor csak 6 500 milliárd /40 év = kb. 163 milliárd Ft évente átlagosan.)

HM költségvetés (2025-ben felhasznált): kb. 1 600 milliárd Ft
2 kiegészítés.

Sztem ez euro alapú hitel, tehát van árfolyamkockázat is.

De. Alapvetően más euró alapú hiteleket váltana ki, nem új hitel lenne, tehát kvázi évi nyereség lenne a kamatkülönbözeten. Azokat nem kellene felvenni, szükségtelen lenne és a magasabb kamatozású euróhitel előtörlesztve lenne.
Egy példa. Ha beleveszünk a SAFEba 100 LYNXet, azt így is, úgy is kifizettük volna, csak így nem piaci alapú hitelből.
Vagy Skyranger stb, stb.

2 kiegészítés.

Sztem ez euro alapú hitel, tehát van árfolyamkockázat is.
Ezzel már nem akartam tovább bonyolítani.
De. Alapvetően más euró alapú hiteleket váltana ki, nem új hitel lenne, tehát kvázi évi nyereség lenne a kamatkülönbözeten. Azokat nem kellene felvenni, szükségtelen lenne és a magasabb kamatozású euróhitel előtörlesztve lenne.
Egy példa. Ha beleveszünk a SAFEba 100 LYNXet, azt így is, úgy is kifizettük volna, csak így nem piaci alapú hitelből.
Vagy Skyranger stb, stb.
Igen, ez lenne az egyik lényege/előnye a SAFE programon keresztüli vásárlásnak. Főleg ha "hazait" vásárolnánk, gyártókapacitás bővítésnek is eladva...

• Tetszik
Reactions: Catles
Szia,

Minden orszag annyit ker, amennyit akar, es az EU max annyit ad, amennyit ker => az orszagok onalloan dontenek arrol, hogy mennyit bir el a teljesito kepesseguk.

Nyilvan, amelyik kormany tervez majusban is kormany maradni, az akkor ker ennyi penzt, ha Franciaorszag gazdasaga van mogotte.