[HUN] Kerekes páncélozott harcjárművek beszerzése

Elmész onnan, egy biztonságos helyen újraszervezed magad és attól függően, hogy mi a feladat, vagy át mész védelembe, vagy megtámadod az ellenséget. Nem állsz le harcolni úgy, hogy vakon vagy mint Stevie Wonder. Ha valami féle logisztikai konvoly vagy akkor pefig mesz tovább, hisz nem azért mentél arra, hogy harcolj.
Szia,

Amit kivastagitottam, azt en mind ugy ertem, hogy ebben a helyzetben te nem lonel vissza, hanem egyszeruen tovabbmennel, ezt fogalmaztam meg ugy, hogy "hagynad, hogy lojjenek rad".

• Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány
@Negan
Amúgy a V150 katonai rendészeti, őrző-védő járőr feladatokra készült első sorban. Ott indokoltabb lehet lőrések kialakítása mert vélhetően elég közel lesz az "ellenerő" illetve nem várható hogy igazán nehéz fegyverekkel lőjenek árjuk.
Az "unokájáról" a M1117-esekről amúgy már ezeket is elhagyták.

Visszatérve a topik alapvető témájához: nem kellene szempont legyen nekünk hogy lőrés legyen a harcjárműveinken. Felesleges és gyengíti a védelmet.

Igen. Gyak itt 1960 körül ha jobban megnézed, akkor elég erősen kijött főleg európában egy sor láncos, jól védett csapatszállító erős fő fegyverzettel: Steyr, amx, a svédek pz38 átalakítása meg a hs30 mint Svájc bosszúja.
De ténylegesen az első az az amx volt.
AMX-13_AIFV_armored_infantry_fighting_vehicle_925_001.jpg

És igazábol az AMX13 lövészszállitó változatbol több készült,mint a könnyű hk változatbol.

AMX-13_AIFV_armored_infantry_fighting_vehicle_925_001.jpg

És igazábol az AMX13 lövészszállitó változatbol több készült,mint a könnyű hk változatbol.
A könnyű HK verzió esetében hogy szépen fogalmazzak, hamar kijöttek a konstrukció határai. Viszont maga az alváz és a köré épülő család az kifejezetten sikeres és szerteágazó lett. Kedvenc a végül még nem épült 105mm és forgó tornyos önjáró löveg.

• Tetszik
Reactions: Pogány and Negan
Az "unokájáról" a M1117-esekről amúgy már ezeket is elhagyták.
Fort_Irwin_National_Training_Center_-_M-1117.jpg

Ami azt illeti,még azon is maradt mutatóban......
52136948628_13e10645e9_b.jpg

Commando sorozatbol nagyon sok féle készült (én az M1117et is a sorozat részének tekintem,ahogy a Patria 6x6ot is a Pasi sorozat szerves folytatásának)
Az alapváltozata egy lövészszállitó,3+9 fős legénységgel

De rengeteg féle változat készült.USA főleg biztositó,MP feladatokra használta,de mások nem.Pl szaudi NG eredetileg ezzel volt felszerelve.Mindenféle változattal.Alap lövészszállitótol a 90milis lövegen meg TOW rakétás pc.vadászon át SPAAGig
ve_sct_commando_m11.jpg

Nehézpáncélzatú járműveken nincs értelme az ilyen lőréseknek.Könnyebb páncélzatuakon azonban még ma is van.

• Tetszik
Reactions: Pogány
De megy maximummal, ha ismerik az utat. Tudják hol vannak lassítók.

Ehhez persze kell tapasztalat. Mind a sofőrök, pk, mind a parancsnokok között. Összszokottsag. Ami idővel jön.

De arra van a pk, ha szètszakadna az oszlop, egybetartsa.

Hát hülyesèg nem hülyesèg, omlt/PRT szintjèn ez így működött.

Mert az esetek nagy többsègèben nem latták honnan lőnek.
Így csak irányba tudtak.

Inkább 200 mint 300.
De ha aszfaltúton törtènt(a mi valtásunkban legtöbbször) akkor ez pár másodperc.

Konkrètan volt aki 17-et lőtt mert aztán beèrt házak közè.
Volt aki nem lőtt mert a dsk beszart.

De volt aki elkent 150-et pár másodperc alatt.

Ès igen volt a parancsnok üvöltözött hátra fel, hogy rövid sorozatokkal.

De tèny, hogy pár alkalmat tudok amikor tènylegesen látták a támadót.

Ès ez nem csak nálunk volt így.

A nèmetek/amcsik/afgánok ugyanúgy lőttek irányba.

Ha jó, ha nem jó.
Akkor szarul csinalta. Nem mész soha akkora sebességgel, hogy ne tudj valamilyen szituációt gyorsítással megoldani (mert ez is egy megoldási mód). Azt pedig sosem szabad elfelejteni, hogy sebesség mindig fordítottan arányos a biztosítással.

Szia,

Amit kivastagitottam, azt en mind ugy ertem, hogy ebben a helyzetben te nem lonel vissza, hanem egyszeruen tovabbmennel, ezt fogalmaztam meg ugy, hogy "hagynad, hogy lojjenek rad".
Nem lövöldözünk csak azért, hogy lőjünk. Ha valaki képes (mert közel sem biztos, hogy valaki látja, hogy honnan lőttek) normális célmegjelölést adni akkor lő az ember, de az, hogy balról lőttek, ezért balra lövök vaktában...

Erre a "hagyod, hogy lőjenek rád"-ra visszatérve. Ha nem tudsz hatásos tüzet lőni az ellenségre, mert csak vaktában lősz, akkor ugyanúgy hagyod, hogy lőjenek rád, csak pocsékolod a lőszert. Senki nem fog attól megilyedni, hogy 100 méterekre tőle csapódnak be a lövedékek azért, mert vaktában lőnek rá. Nyíltan rohamozó gyalogság ellen a hatásos tűz az, ha a célpont minden négyzetméterére jut 1,5-2 lövedék. Ez mit jelent? Azt, hogyha van egy raj vonalban aminek a szélessége kb 70 méter a magassága pedig 1,7m méter, akkor van egy 70mx1,7m-es téglalapod aminek minden méterére 1,5-2 lövedéknek kell jutnia, hogy hatásos legyen a tüzed. Ha ugyanez a raj nem nyíltan rohamoz, hanem védelemben fedezékben van, akkor meg kell háromszorozni a lefogáshoz szükséges lőszermennyiséget. Még mielőtt valami modern dolognak gondoljátok ezt és az a szokásos érv jönne elő, hogy"azért kár hogy a régi jó dógokbó nem maradt semmi" ez a Néphadsereg szabályzataiból vett érték, konkrétan olyan falitáblán van szépen felrajzolva a sorkatonáknak, amin az AMD-65-nek még géppisztoly a neve.

Érted már, hogy miért nincs értelme vaktában balra lövöldözni?

Persze mondhatjuk, hogy oké ez szabályzat, de a szabályzatot az élet alapján írták, nem pedigaz életet igazítják a szabályzathoz.

• Tetszik
Reactions: bel
Persze mondhatjuk, hogy oké ez szabályzat, de a szabályzatot az élet alapján írták, nem pedigaz életet igazítják a szabályzathoz.
Ami azt illeti,ez vegyes.Mert az életben előforduló dolgokhoz dolgozzák ki a szabályzatot,de új fegyver,harceljárás esetén elöbb van a szabályzat,mint az első éles bevetés.(amit aztán javitanak a tapasztalat alapján).
És még1x,de,szerepel a szabályzatban tűzzel való fedezése a visszavonulásnak/elszakadásnak cimszó alatt.És szerepel olyan is,hogy LEHETSÉGES ellenséges állás lefogása,meg tűzzel való felderités,terület tűzzel való lefogása,stb.Ilyen szitukban nem feltétlen van egyáltalán valaki is a tűzalá vett területen.......(tűzzel való felderités kifejezetten erről szol.Megszornak egy LEHETSÉGES ellenséges állásnak való területet,és figyelik a reakciót.Ha mozgás van,pláne visszalőnek,akkor tényleg van ott ellenség-ha meg nem,akkor feltehetőleg nincs).
És de,a szabályzatban igenis szerepel a lehetséges legnagyobb sebességgel végrehajtott mozgás.Tipikusan ilyen a roham......De konvolymenet esetén is az útvonal legveszélyeztetettebb részeire előirható ilyen tempó.Vagy elszakadásra,menekülésre,tűz alól való kivonás esetére is a lehetséges legnagyobb sebességet irja elő lényegében mindenki szabályzata....)
És ott a zavarótűz fogalma is a szabályzatban.

• Tetszik
Reactions: bel and Pogány
Akkor szarul csinalta. Nem mész soha akkora sebességgel, hogy ne tudj valamilyen szituációt gyorsítással megoldani (mert ez is egy megoldási mód).
Mèsz akkora sebessèggel, ha ezzel arányban nő a vèdettsèged.

Mivel itt a legnagyobb veszèlyt a járművekre az rpg-k jelentettèk.

Kèzifegyverek tüzètől kb vèdve voltak.
IED-ellen jóesetben ott volt a jemmer.

A legnagyobb veszèly az RPG volt, ami ellen viszont a nagy sebessèg valamilyen szinten orvosság.

Most azzal vitatkozol ami egy bevett módszer volt. o_O

Szóval itt nem a gyorsítas volt egy megoldási mód, hanem a gyorsaság volt maga a mód.

Azt pedig sosem szabad elfelejteni, hogy sebesség mindig fordítottan arányos a biztosítással
Azt hiszem már írtam, hogy alltalában azt sem tudták honnan jön a támadás?

Szóval mehetsz 70-nel, ès úgy lőnek rád. Nem tudod honnan.
Vagy mehetsz 95-el ès úgy lőnek rád. Nem tudod honnan.

Mikor vagy nagyobb biztonságban? Mikor találnak el nehezebben?

Ès mit mondjak èn aki 95 szazalèkban toyotában ültem? Ott mivel hogy biztosítasz?
Szemmel versz?:rolleyes:

Ráadásul nem is hülyeség.A területtüz,az nem konkrét célra megy,hanem egy területre,lefogás-zavarás céljábol.Ezek a pontos célzásra teljesen alkalmatlan lőrések meg erre szolgálnak.Mikor a járgány betör az ellenség állásrendszerébe,igy fedezi magát oldalrol a jármű.Ugyanerre szolgált eredetileg a Marder kis hátsó gp tornya,ami kölönben szintén nem volt kicsit se pontos.
Egyébként......
Gidran_MRAP_vehicle_of_the_Hungarian_Armed_Forces_%281%29.jpg

Gidránnak is vannak ilyen lőrései.......
Emlèkeim szerint egy videóban ezeket egy tiszthelyettes "gránátejtő" nyílásoknak nevezte. :D

• Tetszik
Mèsz akkora sebessèggel, ha ezzel arányban nő a vèdettsèged.

Mivel itt a legnagyobb veszèlyt a járművekre az rpg-k jelentettèk.

Kèzifegyverek tüzètől kb vèdve voltak.
IED-ellen jóesetben ott volt a jemmer.

A legnagyobb veszèly az RPG volt, ami ellen viszont a nagy sebessèg valamilyen szinten orvosság.

Most azzal vitatkozol ami egy bevett módszer volt. o_O

Szóval itt nem a gyorsítas volt egy megoldási mód, hanem a gyorsaság volt maga a mód.

Azt hiszem már írtam, hogy alltalában azt sem tudták honnan jön a támadás?

Szóval mehetsz 70-nel, ès úgy lőnek rád. Nem tudod honnan.
Vagy mehetsz 95-el ès úgy lőnek rád. Nem tudod honnan.

Mikor vagy nagyobb biztonságban? Mikor találnak el nehezebben?

Ès mit mondjak èn aki 95 szazalèkban toyotában ültem? Ott mivel hogy biztosítasz?
Szemmel versz?:rolleyes:
És ha rad lőnek, hogy gyorsítasz ha már nem tudsz, mert nincs tartalék a gépekben. Egyebként a nagy sebesség az sokkal kisebb probléma, mint a váltakozó sebesség.
Amúgy a legnagyobb veszély az IED volt nem az RPG. Mozgó célra (akar csak 30-al mozgóra) RPG-vel már 150 méterről is tök felesleges hacsak nem totál szembe jön.
Vagy nagyon képzettnek kell lenni hozzá.

Naszóval ott tartottunk,hogy nekünk egy minimum LvL4 KE védettségű,úszóképes,IFV szintű fegyverzettel-de ez nekünk drága,és drága fenntartani,drága bázisjárműnek.
Vagyis kell ilyeneket rendszeresiteni,de nem lehet alapjármű,mert egyszerűen nincs rá pénzünk,hogy az lehessen.
És egyáltalán nem vagyunk ezzel egyedül.Pl finnek is két tipust használnak,a Patria 8x8 mellett nagy számba használják a Pasi sorozatot(Pátria 6x6 is egy reklámokokbol átnevezett Pasi).De ugyan igy a francik is két tipust használnak,a VBCIt,és a Griffont.Stb.
Szerintem az úszóképes kerekes GYHJ helye egy felderitő(cavalry) osztályban lehetne.Itt kihasználható lenne a járgány előnyei.
Az alapjárműnek azonban szerintem egy olcsóbb,praktikus,strapabiró,bázisjárműnek is alkalmas PSZH kellene.(amire a favoritom a Bömbi M6-milyen meglepő......:p)
De a favoritomon kivűl azonban van még egyébként bőséges lehetőség
images
Image-1-Patria-6%C3%976-Armoured-Wheeled-Vehicle.jpg

PARS%20SCOUT%208x8%20Turkish%20Special%20Purpose%20Vehicle%20(B)-1787
mbombe6-2024.jpg

Tatra-Titus.webp

Stb

• Tetszik
És ha rad lőnek, hogy gyorsítasz ha már nem tudsz, mert nincs tartalék a gépekben. Egyebként a nagy sebesség az sokkal kisebb probléma, mint a váltakozó sebesség.
Amúgy a legnagyobb veszély az IED volt nem az RPG. Mozgó célra (akar csak 30-al mozgóra) RPG-vel már 150 méterről is tök felesleges hacsak nem totál szembe jön.
Vagy nagyon képzettnek kell lenni hozzá.
Magyarok kintlète alatt mozgó járművet 2 alkalommal robbantottak el úgy hogy volt sèrült.
Egyszer 2007 taján Tataiakat.
Mezítelen mercit. Gèppuskas alkarján ment át repesz. Ha pancèlozott, valószínűleg semmi.

Másik alkalommal cimic-esek toyotajat. Ott asszem hallaskárosodás volt a legnagyobb sèrülès, a Toyota a tábor sarkába be volt tolva használhatatlanul.

RPG találatról minimum 4-ről tudok.

Prt7 hummer jobb első ajtó szèlvèdő. Ott ülő tisztnek kiesett egy csomó foga, ès majdnem elvèrzett nyaki sèrülèstől.
Sofőr a kezèn sèrült.

Prt8. Toyota 2 halott, 1 súlyos,1 könnyebb sèrült.

Az ezután segítsègükre èrkezők cougarja. Ott egy könnyebb sèrült.

Pár valtással kèsöbb cimic-esek toyotajat lett rommálőve.
Kb mint a 13 óra Bengázi titkos katonái című filmben. Tudtommal ott hihetetlen módon nem volt sèrült.

Persze tèvedès jogát fenntartom. Biztos van egy csomó sztori, amiről nem is hallottam.
Viszont azokban akkor ember nem sèrült.
Ergo ilyen szinten nem számít.

Tudom afgánban az ied volt a legnagyobb problèma, de ott ahol mi voltunk ebben elèg bènák voltak(jarművek ellen, sajna 2 magyar tűzszerèszt is az ölt meg, de az most irreleváns a tèmában)

Viszont a magyar tábor lèvő amcsi orvos csoporthoz is alltalában tűzharc sèrültjeit hozták be.

Magyarok kintlète alatt mozgó járművet 2 alkalommal robbantottak el úgy hogy volt sèrült.
Mezítelen mercit. Gèppuskas alkarján ment át repesz. Ha pancèlozott, valószínűleg semmi.

Másik alkalommal cimic-esek toyotajat. Ott asszem hallaskárosodás volt a legnagyobb sèrülès, a Toyota a tábor sarkába be volt tolva használhatatlanul.

Prt7 hummer jobb első ajtó szèlvèdő. Ott ülő tisztnek kiesett egy csomó foga, ès majdnem elvèrzett nyaki sèrülèstől.
Sofőr a kezèn sèrült.

Kb mint a 13 óra Bengázi titkos katonái című filmben. Tudtommal ott hihetetlen módon nem volt sèrült.

Persze tèvedès jogát fenntartom. Biztos van egy csomó sztori, amiről nem is hallottam.

Tudom afgánban az ied volt a legnagyobb problèma, de ott ahol mi voltunk ebben elèg bènák voltak(jarművek ellen, sajna 2 magyar tűzszerèszt is az ölt meg, de az most irreleváns a tèmában)

Viszont a magyar tábor lèvő amcsi orvos csoporthoz is alltalában tűzharc sèrültjeit hozták be.
Te most az emlékeidnek hiszel inkább, vagy neki? :D

• Tetszik
  • Vicces
Reactions: fishbed and Ocses

Sofőr a kezèn sèrült.

Egyébként az afgán hadsereg vagy belügy által használt BTR-ek mennyire voltak ott életképesek?