A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Tehát nem csak lesz (már ez is kérdéses, bár elvben lehet), de már van is ütőképes haderőnk! :D
Kb. minden nagyobb fegyverkategóriából van max 3-4 tucat példány - ezt még a fele ekkora népességű szerbek is lenyomnák...
Valaki igazán megkérdezhetné már tőle, hogy az elmúlt 4 évben általa bejelentett beszerzések és gyártások hol vannak, hogy állnak...

• Tetszik
Reactions: Loken
Na akkor elvileg kedd??

Ès akkor lessz valami nyilvános lista ami el lett fogadva?
Nem. A cikk szerint 02.17-én a bizottság által a 2. körben jóváhagyásra javasolt országokról fogadja el a tanács a döntést.
A 3. körre maradt 3 ország jóváhagyásaira várunk, amit nem tudunk hogy mikor lesz... (Valaki utána nézhetne az adott bizottság ülésezési rendjének.)

Nem. A cikk szerint 02.17-én a bizottság által a 2. körben jóváhagyásra javasolt országokról fogadja el a tanács a döntést.
A 3. körre maradt 3 ország jóváhagyásaira várunk, amit nem tudunk hogy mikor lesz... (Valaki utána nézhetne az adott bizottság ülésezési rendjének.)
Marius vege a leg kesobbi datum ha jol remlik.

• Tetszik
Reactions: Pogány

A hivatalosa SAFE jóváhagyási folyamat így néz ki.
  1. Tagállami terv benyújtása: A tagállamoknak nemzeti védelmi beruházási tervet kell benyújtaniuk az Európai Bizottsághoz (a 2025-ös körben a határidő november 30. volt).
  2. Bizottsági értékelés: Az Európai Bizottság legfeljebb két hónapon belül megvizsgálja a terveket. 2026. január közepén a Bizottság már jóváhagyta az első nyolc tagállam (köztük Belgium, Bulgária és Románia) terveit.
  3. Tanácsi végrehajtási határozat: A Bizottság pozitív értékelése után az Európai Unió Tanácsa elé kerül a javaslat. A Tanácsnak négy hete van a végrehajtási határozatok elfogadására.
  4. Szerződéskötés és kifizetés: A tanácsi jóváhagyást követően a Bizottság véglegesíti a kölcsönszerződéseket. Az első kifizetések (disbursements) várhatóan 2026 márciusában indulnak meg.
A fenti emlékeztető.

Mi, a franciák és a csehek a kettes pontnál dekkolnak. Sztem a Bizottság erről papíron bármikor dönthet. Minimum hetente üléseznek. A védelmi miniszteri Tanács elvileg havonta, de mint látjuk a SAFE miatt, ők is sűrítették,a héten is volt, jövő héten is lesz.

A francia érdekes, miért áll.
A cseheknél az új kormány újra akarja tárgyalni. Erre nemtom mennyi sansz van.
Nálunk most mki a Brüsszelben a kormányváltásra tette fel a tétet, ezért sztem a választásig, ha tudják jegelik.

Észtországnak, Görögországnak, Olaszországnak, Lettországnak, Litvániának, Lengyelországnak, Szlovákiának és Finnországnak.
Ők a kettesen átmentek, a hármasra várnak, az lesz kövi kedden.

Belgium, Bulgária, Ciprus, Dánia, Spanyolország, Horvátország, Portugália és Románia.
ŐK a hármas ponton is átmentek, a négyesre várhatnak kb. márciusban.

• Tetszik
Reactions: Loken
A francia érdekes, miért áll.
A cseheknél az új kormány újra akarja tárgyalni. Erre nemtom mennyi sansz van.
Nálunk most mki a Brüsszelben a kormányváltásra tette fel a tétet, ezért sztem a választásig, ha tudják jegelik.
Innen-onnan hallott információ morzsákból összerakott saját(!) elméletem szerint a franciákkal lehet valami közös projektünk és az ő akadásuk részben összefügghet a miénkkel...

• Imádom
  • Tetszik
Reactions: Tumpek and tomcat1
Innen-onnan hallott információ morzsákból összerakott saját(!) elméletem szerint a franciákkal lehet valami közös projektünk és az ő akadásuk részben összefügghet a miénkkel...
Ha ez lenne, akkor ugyanezen logika alapján nem lennének más országok sem még jóváhagyva...

Január végén dönteniük kellett volna mindenről. Nov. 30. volt a benyújtási határidő és 2 hónapjuk volt a döntésre. Mulasztásban vannak, de bármeddig húzhatják a senki nem fogja őket ezért elővenni.
Az lehet de eltoltak belsos pelykak szerint nagyon gyorsan meg akarjak hozni a donteseket a fegyverlobbi turelmetlen kell az eloleg nekik.

Katonadolog a SPIRIT FM-en...

️Hol tart ma a magyar légierő? Milyen új eszközökkel erősödött 2025-ben?

A műsorban Dr. Bali Tamás dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (légierő) parancsnokhelyettese beszél a haderőfejlesztés 2025-ös legfontosabb állomásairól. Ha érdekel, milyen gyors ütemben fejlődik a magyar légierő, ezt az adást nem hagyhatod ki! Folytatás: február 21-én.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Venom85
Üdv Urak!

Rubio idelátogatása során mintha katonai beszerzésekről, szerződésről nem esett volna egy szó sem...

Más, a MI-24-ket ugye kivonták ebben a hónapban a hadrendből, az igen sok éve nem működő H-Force rendszeren már működik a páncéltörö képesség, vagy még mindig fejlesztik?

Végül úgy tűnik, hogy nem csak a Gidrán projekt bukdácsol...

• Tetszik
Reactions: Tumpek and Pogány