Nem. A cikk szerint 02.17-én a bizottság által a 2. körben jóváhagyásra javasolt országokról fogadja el a tanács a döntést.
A 3. körre maradt 3 ország jóváhagyásaira várunk, amit nem tudunk hogy mikor lesz... (Valaki utána nézhetne az adott bizottság ülésezési rendjének.)
A hivatalosa SAFE jóváhagyási folyamat így néz ki.
- Tagállami terv benyújtása: A tagállamoknak nemzeti védelmi beruházási tervet kell benyújtaniuk az Európai Bizottsághoz (a 2025-ös körben a határidő november 30. volt).
- Bizottsági értékelés: Az Európai Bizottság legfeljebb két hónapon belül megvizsgálja a terveket. 2026. január közepén a Bizottság már jóváhagyta az első nyolc tagállam (köztük Belgium, Bulgária és Románia) terveit.
- Tanácsi végrehajtási határozat: A Bizottság pozitív értékelése után az Európai Unió Tanácsa elé kerül a javaslat. A Tanácsnak négy hete van a végrehajtási határozatok elfogadására.
- Szerződéskötés és kifizetés: A tanácsi jóváhagyást követően a Bizottság véglegesíti a kölcsönszerződéseket. Az első kifizetések (disbursements) várhatóan 2026 márciusában indulnak meg.
A fenti emlékeztető.
Mi, a franciák és a csehek a kettes pontnál dekkolnak. Sztem a Bizottság erről papíron bármikor dönthet. Minimum hetente üléseznek. A védelmi miniszteri Tanács elvileg havonta, de mint látjuk a SAFE miatt, ők is sűrítették,a héten is volt, jövő héten is lesz.
A francia érdekes, miért áll.
A cseheknél az új kormány újra akarja tárgyalni. Erre nemtom mennyi sansz van.
Nálunk most mki a Brüsszelben a kormányváltásra tette fel a tétet, ezért sztem a választásig, ha tudják jegelik.
Észtországnak, Görögországnak, Olaszországnak, Lettországnak, Litvániának, Lengyelországnak, Szlovákiának és Finnországnak.
Ők a kettesen átmentek, a hármasra várnak, az lesz kövi kedden.
Belgium, Bulgária, Ciprus, Dánia, Spanyolország, Horvátország, Portugália és Románia.
ŐK a hármas ponton is átmentek, a négyesre várhatnak kb. márciusban.