Mistral LHD osztály (Franciaország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Ma lengyel honvédelmi miniszter érdekes kijelentéssel állt elő: megbízható forrásaiból olyan infót kapott, hogy Egyiptom átadja Misztrálokat Oroszországnak jelképes 1 USD-ért..... Szavai szerint, ha nem teszi meg, ezzel nagyon elősegíti a világbékét....:::)))
Az Origo is lehozta. Nem tudom mennyire valós a dolog, ha mégis ez a helyzet valószínűleg kapnak cserébe némi harci helikoptert vagy más ellentételezést az egyiptomiak.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20161...dta-oroszorszagnak-a-mistral-hadihajokat.html
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 513
15 740
113
Ha az ár nem is valós, de törtem én is, hogy egyiptomnak mire kellene 2 repcsihordozó :D Putyin helyében ugyanezt (ha igaz) léptem volna.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Kiváncsi vagyok, hogy a franciák tudtak-e a dologról, mert ők el akarták adni, csak Uncle Sam nem hagyta. Az is megtörténhet, hogy közösen szereztek az oroszokkal egy közvetítőt, mert igen gyorsan került vevő erre a két hatalmas és igen speciális hajóra.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Az egyiptomi ár ugyanaz volt, mint az orosz vagy valamivel nyomottabb? Vajon kifelejtették-e az egyiptomi szerződésből, hogy harmadik fél számára át- / eladni csak francia beleegyezéssel lehet?
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 662
12 359
113
Egyelőre csak a lengyel forrás van, az meg igen meglepő lenne, hogy pont ők tudják meg az ilyen fű alatti bizniszeket először, bár elméletileg nem lehet kizárni.
Ugyanakkor senki más autentikus forrás nem erősítette meg eddig.
Mindenesetre merész húzás lenne Sziszi részéről, az oroszok részéről zseniális, a franciákéról meg sunyi.
Azért én még várnék.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Kiváncsi vagyok, hogy a franciák tudtak-e a dologról, mert ők el akarták adni, csak Uncle Sam nem hagyta. Az is megtörténhet, hogy közösen szereztek az oroszokkal egy közvetítőt, mert igen gyorsan került vevő erre a két hatalmas és igen speciális hajóra.

Nem igazán speciális hajó, hanem épp az ellentettje, elégé univerzális ladik. Repülőgép-hordozó és romboló feladata nincs csak. Ezeken kívül mindenre felkészítették:
- helikopterhordozó
- partraszálló
- partraszálló + támogató
- egészségügyi hajó
- parancsnoki hajó
Bár F-35B-tel lehet hogy még repülőgépet is tudna üzemeltetni (Ha a fedélzet meg egyebek alkalmasak rá.)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 567
113
Annyit tudni kell Macierewicz-rol, hogy a posztszovjet Lengyelország eddigi legostobább honvédelmi minisztere. Ez a hír a Mistralok Egyiptomnak való eladásakor roppent fel.

Ezt nagyon benézte- mint sok minden mást. :)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Kizárt. Technikai támogatás nélkül lehetetlen lenne az üzemeltetés. Ezért mondtak le róluk az oroszok.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 424
44 121
113
Nem hiszem hogy az Oroszokhoz kerül a két hajó.

Ha viszont mégis, akkor biztos vagyok benne, hogy abban a Franciák masszívan benne voltak/vannak/lesznek.

Ha mégis megtörténne, az kb. azt jelentené, hogy szép dolog a NATO, de minimum blokkokban gondolkozik már mindenki azon belül is, s lehet azért pattant pl. GBR-is az EU-ból főleg, mert nem tud elég erősen angolszász(tehát oroszellenes) érdekeket kilobbizni az EU-n belülről.

Nem akarok nagy szavakkal dobálózni, s nem hiszem hogy mostanában Orosz lesz ez a két egység, de ha mégis, az egy olyan indikátor lenne, hogy az USA többé nem egyedüli Szuperhatalom, sőt továbbmegyek, érdekérvényesítésben a Kína-Oroszország tengely 2 évtized alatt türelmes-szisztematikus külpolitikával gyakorlatilag kimanőverezte .

Azt ugyanis tisztán a Pax America kor végét jelentené ha egy közeli NATO szövetséges két ilyen egységet átjátszik a direkt akarata ellenére a jelenlegi top katonai fő-ellenségéhez. Gazdaságilag meg az volt a forró zuhany nekik, mikor szintén direkt felszólítás ellenére az AIIB-be utolsó pillanatban beugrott KÍNA mellé az IMF/World Bank versenytársának a legtöbb szövetségese(még a Britek is, ami azért combos árulás volt az én szemszögemből nézve tőlük).

Ha körbenézünk, több helyen megcsinálták a felfordulást a világban, elköltötték a világ minden pénzét(meg még egy kicsit többet is, hitelre) ezekre a proxy háborúkra, és gyakorlatilag szorulnak ki kulcs térségekből, meg vesztik el a tradícionális szövetségeseiket.

Trump olyan amilyen, de a 3. elnöki vitán az nagyon találó volt szerintem, amit mondott Ms.Clintonra, hogy Obamát és őt gyakorlatilag Putyin megmattolta/túljárt az eszükön folyamatosan a külpolitikában, és szorulnak ki mindenhonnan szépen lassan. Közben Kína meg kitette az indexet és épp előzi őket gazdaság terén. Történelmi napok ezek, mert szerintem nagyjából egy 80 éves sorozat fog megszakadni hamarosan. Ha odakerül a két hajó, akkor az tiszta indikátor, hogy megtörtént.

Szerintem.
 
  • Tetszik
Reactions: marton and zolkas
T

Törölt tag 1586

Guest
Az egyiptomiak kreatívan oldják meg az új hajójuk légvédelmét :)
DEjf18HWsAAYR05

DEjf0TaWsAQBjRp