[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 447
8 707
113
Paks társadalmi vitájához még annyit, hogy így ahogy most történt nem volt verseny, titkosítva lett a szerződés és még Orbán strómanja is részt vesz az üzletben.
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 732
3 852
113
Ha a GDP lenne az egyetlen paraméter, akkor igen. De én nem azt írtam. Ráadásul egy apró ország nehezen mérhető, mert egyetlen paramétere is nagy kilengéseket okozhat a teljesítményében. Annyit azért lehet tudni hogy Luxemburg önmagában hoz egy átlag nyugat-európai fejlettségi szintet. Csak a kis mérete és bankrendszere miatt emelkedik az átlag fölé.



Társadalmi vitára azért van szükség, mert demokrácia van és az embereknek joguk van megismerni a problémákat és a megoldásokat. Lehetőség is lenne az emberek áramtermeléssel kapcsolatos ismereteinek bővítésére. Valamint nyilvános vita esetén meg kéne magyarázni az államnak, hogy melyik megoldást miért választotta. Nem pedig az állampolgároknál is nagyobb tudatlanság és korrupció vezette a döntéseket (mint nagyjából most).
Amúgy az ország nem szorul áramimportra, mert megvan az erőművi kapacitásunk a teljes igény fedezésére. Költségek és kényelem szempontjából importálunk.



Minden fontos kérdésben Orbán egymaga dönt. Így nyilván ebben is.



De paranoiás vagy... Arról van szó, hogy nyugaton nálunk hatékonyabban tudnak országot üzemeltetni és ezért könnyen rácsodálkoznak az óvodás hibáinkra.
Az fejlettséghez a paramétert te állapítottad meg, most utólag már ne változtass rajta.

Nem kell mindenben társadalmi vita, mert a demokrácia a diktatúra egy másik formája. Az embereknek most is meg van a lehetőségük az ismereteik bővítésére. Vita esetén ha valamivel nem ért egyet valaki, neki kellene bizonyítani az igazát. Ne akard megfordítani a bizonyítási kényszert. Az erőművi kapacitás meg volt, amíg élt a 8%-os garantált profit, utána az AES is eladta a MO. gáz-szén-olaj tüzelésű erőműveit és be lettek zárva a többi gazdaságtalan erőművel együtt.

Nyilván, mert te tudod.
 
  • Tetszik
Reactions: lgabo

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 681
12 501
113
És kivéve Oroszországot. Semmi szükségük nincs arra, hogy 500 millió EU polgár segítsen felélni a nyersanyag- és energiahordozó-készleteiket. Semmi olyan nincs, amit Oroszország-Eurázsiai Unió ne tudna legyártani az EU segítsége nélkül. Innentől kezdve az USA Oroszország-Eurázsiai Unió érdekeit szolgálja, amikor kizárja az EU-t, és főleg a németeket, Oroszországból (szankciók).
Ezzel nagyon nem értek egyet. Az oroszok számára továbbra is kézenfekvő piac (lenne) az EU, szó sem lenne nyersanyagfelélésről, hiszen eladnák azt és nem ingyen engednék át. Az oroszoknak meg ténylegesen szükségük van technológiai transzferre, nem véletlen a nyugati befektetések a járműiparba, a nyugati cégektől vásárolt elektronikai berendezések, szerszámgépek. Ahhoz, hogy mindent elő tudjanak állítani saját maguk, kell a technológiai transzfer, mivel az önálló fejlesztésekhez szükség lenne a jelen időben rendelkezésre álló szellemi kapacitásra, a majd képzünk szakembereket, az nem játszik a mostban ráadásul komoly költség is. A technológiai kutátások csak ez után következhetnek és az is idő.
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Ahha. És Moszkva büszkén tűrné Brüsszel uralmát, ugye?
Brüsszel azt mondja ami a (leg)erősebb tagállamok érdeke. Ha Oroszo uniós tag lenne jelentős részben ők mondanák meg mi Brüsszel véleménye.
Elvileg az eu piaca és tőkéje jó lenne nekik. A gond a demográfiával van. 30-40év és a legnagyobb leggazdagabb uniós államokban muszlim többség lesz. Ami nemcsak azt jelenti, h bőrharang szólítja a hívőket. Meg fognak változni az írott és iratlan szabályok, mentalitás és munkamorál is. Muszlim országokká válnak annak minden ismert jellemzőjével.
Európa érdeke lenne egy oroszokkal való szövetség, az oroszoknak nem annyira.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ezzel nagyon nem értek egyet. Az oroszok számára továbbra is kézenfekvő piac (lenne) az EU, szó sem lenne nyersanyagfelélésről, hiszen eladnák azt és nem ingyen engednék át.

Teljesen mindegy, hogy ingyen vagy pénzért engednék át a nyersanyagokat, +500 millió ember gyorsabban fogyasztaná el a készleteket.

Az oroszoknak meg ténylegesen szükségük van technológiai transzferre, nem véletlen a nyugati befektetések a járműiparba, a nyugati cégektől vásárolt elektronikai berendezések, szerszámgépek. Ahhoz, hogy mindent elő tudjanak állítani saját maguk, kell a technológiai transzfer, mivel az önálló fejlesztésekhez szükség lenne a jelen időben rendelkezésre álló szellemi kapacitásra, a majd képzünk szakembereket, az nem játszik a mostban ráadásul komoly költség is. A technológiai kutátások csak ez után következhetnek és az is idő.

A technológiai transzfert biztosítja az USA és Izrael. Az EU-ra nincs szükségük ilyen szempontból.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Brüsszel azt mondja ami a (leg)erősebb tagállamok érdeke. Ha Oroszo uniós tag lenne jelentős részben ők mondanák meg mi Brüsszel véleménye.

Talán igen, talán nem. De mivel a népesség 500/150 arányban Brüsszel súlyát erősíti, valószínűsítem, hogy Brüsszel akarna diktálni, és ebből csúnya kötélhúzás lenne Brüsszel és Moszkva között, ami úgyis szakadáshoz vezetne. Amit Moszkva talán (!) még le tudna dominálni, az Berlin, de az is már erősen kérdőjeles.

Elvileg az eu piaca és tőkéje jó lenne nekik. A gond a demográfiával van. 30-40év és a legnagyobb leggazdagabb uniós államokban muszlim többség lesz. Ami nemcsak azt jelenti, h bőrharang szólítja a hívőket. Meg fognak változni az írott és iratlan szabályok, mentalitás és munkamorál is. Muszlim országokká válnak annak minden ismert jellemzőjével.
Európa érdeke lenne egy oroszokkal való szövetség, az oroszoknak nem annyira.

Oroszországnak minek az EU piaca? Jelenleg még annyit sem tudnak megtermelni, hogy saját magukat ellássák. Ha viszont eljutnak odáig, hogy saját magukat már el tudják látni, akkor megint csak nem fog kelleni nekik az EU piaca, mivel nem kell majd nyersanyagokat exportálniuk, hiszen nem kell majd importálniuk sem semmit.

Jelenleg ugye az van, hogy mivel az olajat/gázt exportálni KÉNYSZERÜLNEK - hogy ne legyen háború ellenük -, abból van elég jövedelmük, és ennek hatására nem fejlődik a gazdaság többi része. De mivel most már ennek ellenére is háborúval fenyegetik őket, ezért felteszik a kérdést, hogy akkor minek exportáljunk? Ha így sem ússzuk meg a háborút?
Ezért most berendezkednek önellátásra, és akkor nem kell majd venniük semmit Nyugatról. De akkor viszont nem is kell majd exportálniuk sem, mivel nem lesz szükségük külföldi devizára, mivel nem kell majd importálniuk sem semmit.
Ergo ugyanaz van, mint Magyaro. esetében, nem nekünk volt jó az EU-s piac, hanem mi kellettünk piacnak az EU-nak. Oroszo. sem kell az EU-s piac, hanem az EU-nak kellenének ők, piacnak.
A kiemelt mondatoddal egyetértek.
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Talán igen, talán nem. De mivel a népesség 500/150 arányban Brüsszel súlyát erősíti, valószínűsítem, hogy Brüsszel akarna diktálni, és ebből csúnya kötélhúzás lenne Brüsszel és Moszkva között, ami úgyis szakadáshoz vezetne. Amit Moszkva talán (!) még le tudna dominálni, az Berlin, de az is már erősen kérdőjeles.



Oroszországnak minek az EU piaca? Jelenleg még annyit sem tudnak megtermelni, hogy saját magukat ellássák. Ha viszont eljutnak odáig, hogy saját magukat már el tudják látni, akkor megint csak nem fog kelleni nekik az EU piaca, mivel nem kell majd nyersanyagokat exportálniuk, hiszen nem kell majd importálniuk sem semmit.

Jelenleg ugye az van, hogy mivel az olajat/gázt exportálni KÉNYSZERÜLNEK - hogy ne legyen háború ellenük -, abból van elég jövedelmük, és ennek hatására nem fejlődik a gazdaság többi része. De mivel most már ennek ellenére is háborúval fenyegetik őket, ezért felteszik a kérdést, hogy akkor minek exportáljunk? Ha így sem ússzuk meg a háborút?
Ezért most berendezkednek önellátásra, és akkor nem kell majd venniük semmit Nyugatról. De akkor viszont nem is kell majd exportálniuk sem, mivel nem lesz szükségük külföldi devizára, mivel nem kell majd importálniuk sem semmit.
Ergo ugyanaz van, mint Magyaro. esetében, nem nekünk volt jó az EU-s piac, hanem mi kellettünk piacnak az EU-nak. Oroszo. sem kell az EU-s piac, hanem az EU-nak kellenének ők, piacnak.
A kiemelt mondatoddal egyetértek.
500:150 arány akkor valós ha a régi tagállamok egységesek minden kérdésben az orosz taggal szemben. Teljesen esélytelen.
Ha visszaemlékszel ez a beszélgetés abból indult, hogyan lehetne az eu globalis játékos.
Egy orosz házassággal, ami teljesen kizárt.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 087
83 445
113
http://888.hu/article-a-nato-nem-hagyja-szo-nelkul-oroszorszag-fegyverkezeset

"A NATO aggodalommal figyeli Oroszország fegyverkezését a NATO-tagállamok határain. A csapatmozgásokra a NATO „megfontolt és felelős módon válaszol”

NATO tagállamok? Nem is tudom, hogy van-e olyan része Oroszországnak, melyet nem NATO tagállamok vesznek körül. :)

Megj. úgy néz ki Trump vezet ...
 
  • Tetszik
Reactions: lgabo and zsolti

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 543
45 103
113
http://888.hu/article-a-nato-nem-hagyja-szo-nelkul-oroszorszag-fegyverkezeset

"A NATO aggodalommal figyeli Oroszország fegyverkezését a NATO-tagállamok határain. A csapatmozgásokra a NATO „megfontolt és felelős módon válaszol”

NATO tagállamok? Nem is tudom, hogy van-e olyan része Oroszországnak, melyet nem NATO tagállamok vesznek körül. :)

Megj. úgy néz ki Trump vezet ...
Kizártnak tartom, hogy Trump vezessen. Mindkét jelöltjük agyhalott, de a világ szerintem még így is vele járna talán jobban, szóval én inkább őt favorizálom, mielőtt Clinton pártinak lennék bélyegezve, ezt gondoltam azért leírom. Ettől függetlenül, nem tudom honnan ez a hír, mert én akárhol néztem, két számjegyű banya előnyt mértek.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 702
14 750
113
Kizártnak tartom, hogy Trump vezessen. Mindkét jelöltjük agyhalott, de a világ szerintem még így is vele járna talán jobban, szóval én inkább őt favorizálom, mielőtt Clinton pártinak lennék bélyegezve, ezt gondoltam azért leírom. Ettől függetlenül, nem tudom honnan ez a hír, mert én akárhol néztem, két számjegyű banya előnyt mértek.

A billegő államok számítanak.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 543
45 103
113
A billegő államok számítanak.
Az számít, hogy ki-kinek az emberei fogják számolni a szavazatokat. Trump gyakorlatilag független jelölt. Mostanra a Republikánusok is a pokolra kívánják. Hiába pénzember, a legtöbb pénzember ellene van. A politikum, ha demokrata, ha GOP, gyakorlatilag összezárt ellene. Folyamatosan jönnek elő a botrányai, amit TERMÉSZETESEN a média harsog, felnagyít, Ms. Clintonét a főügyész nem találja aggályosnak, a média kussol róla, terel, mosdat.

Így nem lehet választást nyerni, pláne nem ott...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 039
54 140
113
Azt az USA soha nem hagyná. Most az EU egy szellemi, technológiai, innovaációs értékhordozó térség nyersanyagbázis nélkül. Oroszország a
Az számít, hogy ki-kinek az emberei fogják számolni a szavazatokat. Trump gyakorlatilag független jelölt. Mostanra a Republikánusok is a pokolra kívánják. Hiába pénzember, a legtöbb pénzember ellene van. A politikum, ha demokrata, ha GOP, gyakorlatilag összezárt ellene. Folyamatosan jönnek elő a botrányai, amit TERMÉSZETESEN a média harsog, felnagyít, Ms. Clintonét a főügyész nem találja aggályosnak, a média kussol róla, terel, mosdat.

Így nem lehet választást nyerni, pláne nem ott...


Ott bármi lehetséges.
Meg az ellenkezője is.
;)
Megjegyzem,az alelnök sem egy súlytalan pizíció.
 
  • Tetszik
Reactions: lgabo

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
500:150 arány akkor valós ha a régi tagállamok egységesek minden kérdésben az orosz taggal szemben. Teljesen esélytelen.
Ha visszaemlékszel ez a beszélgetés abból indult, hogyan lehetne az eu globalis játékos.
Egy orosz házassággal, ami teljesen kizárt.

500:150 millió fő népességarány Oroszországnak 150/(500+150)=23.08% szavazati arányt biztosítana az EU-n belül. De mivel az EU-n belül a szavazati arány és a képviselőhelyek száma nemcsak a tagállam népességétől, hanem a GDP-jétől is függ, és mivel Oroszo. GDP-ban az 1 főre eső GDP alacsonyabb, mint az EU-ban, ezért ha a GDP arányt is figyelembe vesszük, Oroszországnak még 20% szavazati arány sem jutna az EU-n belül.
De tegyük fel, hogy Oroszo. 20% szavazati arányt kap az EU-n belül. Még egy V4+Ukrajna klikk is semlegesíteni tudná Oroszo. akaratát, hiszen annak is meglenne a 20% súlya az EU-n belül. Így hiába széthúzó a 80%, akkor sem lehet egy orosz 20%-kal kormányozni, mert a 80%-n belül mindig lenne egy 20-30%-os klikk, amely Oroszország ellen döntene.
Ezért Moszkvának nem éri meg az EU-hoz csatlakoznia.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 087
83 445
113
Kizártnak tartom, hogy Trump vezessen. Mindkét jelöltjük agyhalott, de a világ szerintem még így is vele járna talán jobban, szóval én inkább őt favorizálom, mielőtt Clinton pártinak lennék bélyegezve, ezt gondoltam azért leírom. Ettől függetlenül, nem tudom honnan ez a hír, mert én akárhol néztem, két számjegyű banya előnyt mértek.
Pont ez a lényege, hogy miért vezet. Beraktam egy cikket pár napja erről.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 087
83 445
113
Az számít, hogy ki-kinek az emberei fogják számolni a szavazatokat. Trump gyakorlatilag független jelölt. Mostanra a Republikánusok is a pokolra kívánják. Hiába pénzember, a legtöbb pénzember ellene van. A politikum, ha demokrata, ha GOP, gyakorlatilag összezárt ellene. Folyamatosan jönnek elő a botrányai, amit TERMÉSZETESEN a média harsog, felnagyít, Ms. Clintonét a főügyész nem találja aggályosnak, a média kussol róla, terel, mosdat.

Így nem lehet választást nyerni, pláne nem ott...
Többnyire géppel szavaznak, amin XP van ... Nem véletlenül mondta Trump, hogy csalhatnak ...
 
  • Tetszik
Reactions: lgabo and arcas

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
"A NATO aggodalommal figyeli Oroszország fegyverkezését a NATO-tagállamok határain. A csapatmozgásokra a NATO „megfontolt és felelős módon válaszol”

NATO tagállamok? Nem is tudom, hogy van-e olyan része Oroszországnak, melyet nem NATO tagállamok vesznek körül. :)

Megj. úgy néz ki Trump vezet ...

jxatlp6bf6956wrx4z9o.gif


Tényleg iszonyatosan fegyverkezik.
Amúgy meg ha fegyverkezne, se volna különleges dolog.

lpbmsc8tyvk9vf66vwx4.jpg


Trump biztosan nem vezet, mert a pénzügyi csúcshatalom Klintonnét akarja elnöknek.
 
Status
Not open for further replies.