[BIZTPOL] Szíriai helyzet

C2prlPLWIAIxem4.jpg

• Tetszik
Reactions: endre
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ismerkednek vele

Dupla ATGM indítás. Végre valami harceljárás szerinti dolgot is láthatunk, csak sajna az ISIS -től. :(

Azt értem, hofy harckocsi, de mi volt az a jobb oldalon? Üzemanyag v. lőszerszállító, mert az hatalmasat robbant, de nagyon!

Bulldózer, de lehet, hogy van még mellette egy harmadik jármű is, vagy valamilyen tartály/pótkocsi. A robbanásnál az a tűzlabda biztosan attól van, hogy sikerült egy üzemanyagtartályt telibe találnia, de szerintem az nem a bulldúzerhez tartozott.

• Tetszik
Reactions: Python
Az USA már egy ideje drónozgatja a Nuszrát, gondolom ezzel akarták alakítani a politikai erőviszonyokat Idlibben. A közelmúltig főleg a nemzetközi al-Kaidához köthető vezetőket próbálták meg kilőni, hogy ezzel is segítsék a Nuszra kiválását az al-Kaidából:

http://www.longwarjournal.org/archives/2016/04/us-strikes-al-qaedas-khorasan-group-in-syria.php
(a cikkben a "Khorasan Group" csak egy jól csengő név, amivel azokat jelölik, akik már a Nuszra előtt kapcsolatban voltak az al-Kaidával)

A mostani hullámban viszont már mindenkit lőnek akit találnak + a drónok mellett megjelentek klasszikus merényletek is(azt nem tudni, hogy ezeket ki hajtja végre, de gyanúsan egybe esnek a dróntámadásokkal). Hogy miért pont most, az jó kérdés, de az USA külpolitikáján szerintem még ők maguk sem tudnak kiigazodni.

Elvarrják a szállakat?

Január 22-én az orosz légierő az amerikaiaktól kapott koordináták alapján bombázták Al-Bab környékén az Isis állásait. Ez volt az első eset, hogy amerikaiak koordinátákat-célokat adtak át az oroszoknak. Korábban Obamáék ezt soha nem lépték meg, hiába kérték az oroszok.
A bombázásban két orosz és két koalíciós gép vett részt.

Egy érdekes cikk a Wall Street Journal-ból. Honnan tud olajat és gázt szerezni az Assad rendszer? A cikk szerint egyre nagyobb mértékben az Iszlám Államtól. Az utóbbi időben Oroszo. is Irán is csökkentette az olcsó gáz szállítását Szíriába (gondolom: nyomásgyakorlásként a rendszerre, egy gyors és kedvező béke érdekében, Asztanában). A rendszer így viszont egyre nagyobb mértékben szorul rá, hogy az ISIS-től vegyen olajat és gázt. Nem lehet, hogy a Assadék beáldozzák Deir Ezzort a gázszállításért cserébe?
http://www.wsj.com/articles/islamic-state-steps-up-oil-and-gas-sales-to-assad-regime-1484835563