[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
T

Törölt tag 1711

Guest
Egy Orosz kézikönyv szerint a leghatékonyabban úgy lehet villamos vasutat üzemeltetni ha atom vagy vízerőműtől veszi az áramot. Szén vagy gázerőműnél már mindegy ha dízelmozdonyt vesz és spórol a felsővezeték kiépítésén/fenntartásán. Szél és napenergia említésre se méltó ilyen mennyiségű áramfelhasználás mellett.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 720
14 781
113
Hasonló esetben már fejtegettem, hogy mennyit ér az olyan rendőr/katona, aki nem használja a szolgálati lőfegyverét akkor sem, amikor az nem csak jogszerű, hanem kifejezetten indokolt lenne.

https://444.hu/2017/02/08/a-vendegek-vedtek-meg-a-rendoroket-egy-miskolci-kocsmaban

Szvsz az lenne a minimum, hogy páros lábbal kirúgják őket alkalmatlanság miatt.

Az is minősíti a rendőrséget, hogy a gyanúsítottakkal szemben megelégedtek egy lakhelyelhagyásival előzetes helyett.

Régóta azt gondolom, hogy a magyar fegyveres testületek erkölcsi/szakmai szempontból annyira leépültek, hogy csak egy feloszlatás/új szervezet létrehozása segíthetne rajtuk.

Ui: erre bezzeg alkalmasak:
https://444.hu/2017/02/07/az-egyutt...el-a-part-olimpiellenes-alairasgyujtese-elott

+

Bőnyi rendőrgyilkosság: egyre több a kérdőjel
http://24.hu/belfold/2017/02/08/bonyi-rendorgyilkossag-egyre-tobb-a-kerdojel/
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 573
113
http://tenytar.blog.hu/2014/03/11/ketszeres_aron_termelhet_paks

A számítások egyaránt arra jutottak, hogy a Paks 2 korántsem azon az áron fogja termelni az áramárat, mint ahogy azt a Fidesz hirdeti. A legfrissebb számítások szerint ez 30 forint/kWh körül lesz, ami a jelenlegi nagykereskedelmi áramár kétszerese.

Hivatalos számítások nem nyilvánosak. Ha igen, akkor mutassátok meg. De nem tudtok ilyet találni, sajnos.
A Villamosenergia topikban kapsz erről elég sok infót, de készítettem neked egy félhivatalosat, amit leegyszerüsítettem kicsit, de a lényeg úgyis benne van.
Na szóval, a beruházás értéke 12 mld euró, Molni adatai alapján további kb 10% az élettarama alatt a működtetése, ennél nem tudom hány évre gondolt, de mutatok majd több változatra példát és áramárat. 13,2 mld eurónál tartunk (mindent jelenértéken számolok az egyszerűség kedvéért) 309,3 forint / eurós jelenlegi árfolyamon ez 4,08x10^12 forint. Ennyibe kerűl felhúzni, működtetni és bezárni. Egy év átlagosan 365,25 nap, minden napban van 24 óra, óránként termel a két reaktor 1200+1200 = 2400 MW áramot, és 95%-os kihasználtsággal ez 2280 MW. 40 év alatt ez 7,99x10^11 kw, 60 év alatt 1,2x10^12 kw, 80 év alatt meg 1,6x10^12 kw. Ezekkel sorra elosztva a beruházás teljes költségét az építéstől, múködésen át a bezárásig, kijön 5,10 - 3,40 - 2,55 forint / kw termelési ár. Én azt mondom, hogy maradjunk a 40-60 évnél, akkor lehet ha lesz egy felújítás és élettartam hosszabbítás, de ha nem és akkor bezárnák bármilyen okból, akkoris kicsivel 5 forint felett lenne az áram termelési ára. Mindezt jelenértéken számolva. Ha 40 év alatt lesz egy éves átlagos 3%-os infláció, az egy 3,26-os szorzót jelent és 5,10x3,26 = 16,6 forintos árról beszélhetünk akkor, de az a mai 5,10-nek felel meg. Nem tudom ki számolta ki a 30 forintos termelési árat, de szar se ért hozza.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 157
12 169
113
Nem tetted hozzá, hogy eközben Németországban a megépítés környékén több atom erőművet is bezárnak.
persze zöldre váltanak, de nem sűt felhős az idő bachatod, ha nem fúj a szél megint de ha viharos akkor is..
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 573
113
Nem tetted hozzá, hogy eközben Németországban a megépítés környékén több atom erőművet is bezárnak.
persze zöldre váltanak, de nem sűt felhős az idő bachatod, ha nem fúj a szél megint de ha viharos akkor is..
Németországban az atomerőműveket azért zárják be, mert meglovagolhatták Merkelék a fukushimai hisztit és ezzel szavazatokat szereztek akkor gyorsan. Az egészen és a zöld buzulásukon meg annyit buknak, hogy fél Európát el lehetne látni atomerőműből származó energiával azért a pénzért.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 157
12 169
113
igen ezt tudjuk mindketten, de egy ENTSO_E része vagyunk, emiatt nálunk lesz a biztonsági tartalék, kb nekünk efektive felesleges lesz
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 208
10 999
113
Nem tetted hozzá, hogy eközben Németországban a megépítés környékén több atom erőművet is bezárnak.
persze zöldre váltanak, de nem sűt felhős az idő bachatod, ha nem fúj a szél megint de ha viharos akkor is..

Naja, de ideális esetben ezeket a turbinákat olyan helyre telepítik, ahol folyton ugyan abból az irányból, közel azonos sebességgel fúj a szél.
 

closed society

Well-Known Member
2016. szeptember 20.
710
1 314
93
Ok, ez igaz, van ami nyilvános, de nem tudjuk a végösszeget, a hitel feltételeket, és azért az oroszoknak tartozni nem egy jó ötlet.
Plusz a kormány is elismeri hogy a Paks által termelt áram drágább lesz a jelenleg ismert és tervezett számokkal.
Tehát a mostani árakkal számolva Paks 2 masszívan veszteséges lesz.
Ez azért nem biztató.

De tudjuk. 12 milliárd euró a végösszeg. Ennek a 80%-a orosz hitel, aminek törlesztése során előtörlesztésre is van lehetőség. Emiatt a szempont miatt pedig különösen kedvezményes.
Örülök, hogy segíthettem.
 

closed society

Well-Known Member
2016. szeptember 20.
710
1 314
93
bocsánat az IMF nem tette a fejünkhöz a pisztolyt hogy vegyünk fel hitelt, sőt éppen ellenkezőleg.
Az IMF -nek magyarország jelenleg is teljes jogú tagja, nem léptünk ki a szervezetből, akármikor kiléphetünk, ha úgy döntünk.

Azért van hitelünk, mert évről évre az ország többet költ, mint amennyit megkeres.
Részben a hitel kamatok okozzák ezt a problémát,de a költségvetésünk, ami a magyar parlament hatásköre nem azon dolgozik, hogy ez a különbözet eltűnjön.

Óriási a vízfej magyarországon. A szlovák és a cseh állam 20%-al kevesebb kerül.
Világbajnok ÁFÁnk van.
Az egészségügyünk is a legjobbak között van.
A halálozási és rákstatisztikáink a legjobbak, ide járnak a brit tudósok tanulni, hogy mi a magyar étrend és hosszú élet titka.

Adórendszer, egészségügy, oktatás fejlesztés azonnal.
Nyugdíjrendszer módosítása, hogy fenntartható legyen.
Korrupció visszavetése, felszámolása.
Paks tervezett költsége legyen nyilvános -
valószínű Paksra szükség van, de az árat tudnunk kell.
Haderő fejlesztés most, értsd GDP 2-3 %-át kell költenünk azonnal erre.

Ez kell ahhoz hogy biztonságpolitikánk legyen.


Az ÁFA nem egységes Magyarországon, ha nem tűnt volna fel. Számos termék esetén 5%, bizonyos szolgáltatások, pl. az éttermi szolgáltatások, az internet esetén 18%. Úgyhogy ezt a kamudat törölheted is.

Egyfelől értelmetlen is, másfelől meg fogalmam sincs, hogy milyen adatra alapozod, hogy "20%-kal többe kerül a cseh, szlovák állam". De ha nem tűnt volna fel Lázárék éppen a bürokráciacsökkentésen dolgoznak, és tömegeket igyekeznek átterelni az állami szférából a magánszférába. Kár, hogy erről sem tudtál.

Az egészségügy fejlesztése ezerrel zajlik, a vidéki kórházak 2/3-át újították fel teljesen vagy részben. Pár hónapja összegyűjtöttem vagy 30 kórházat, ahol jelentős fejlesztés volt, ami alatt nemcsak felújítást, hanem a műszerekkel való ellátottság javulását is értem. Az orvosok bérét pedig 100 ezerrel emelték ősszel, és idén ősszel újabb 100 ezerrel fogják. Az bruttó 200 ezer emelés, ha jól számolom. Ez pedig baromira jelentős. Sajnálom, hogy ez is kimaradt neked.

Adórendszerben mit akarsz fejleszteni? 0%-os kulcsok? Azt elhiszem :) Sokan gondolkodtunk így, aztán elértük a 12 éves kort, és akkor már érezni kezdtük, hogy korábban hülyeségről álmodoztunk.

Az pedig, hogy 3%-os GDP-t javasolsz a honvédelemre, amikor annyit a NATOban legfeljebb Amerika és a görögök teljesítenek, az meg egészen egetrengető baromság.
De legalább egy amerikai hadiipari lobbistát is üdvözölhetünk a köreinkben, mert mástól ugyan nem vehetünk semmit.
 
Q

quista

Guest
Az ÁFA nem egységes Magyarországon, ha nem tűnt volna fel. Számos termék esetén 5%, bizonyos szolgáltatások, pl. az éttermi szolgáltatások, az internet esetén 18%. Úgyhogy ezt a kamudat törölheted is.

Benzin, élelmiszer, utazás, lakhatás - amire költesz annak 99%-ra 27% az ÁFA.
Hát aki étteremben eszik naponta 3x-or, annak lehet, hogy az általános ÁFA csak 26%.

Egyfelől értelmetlen is, másfelől meg fogalmam sincs, hogy milyen adatra alapozod, hogy "20%-kal többe kerül a cseh, szlovák állam". De ha nem tűnt volna fel Lázárék éppen a bürokráciacsökkentésen dolgoznak, és tömegeket igyekeznek átterelni az állami szférából a magánszférába. Kár, hogy erről sem tudtál.

Szlovákiában magasabb munkabéreket tudnak adni 15-20%-al. Jobban élnek mint mi.
Még most ez nem olyan nyilvánvaló de egyre inkább az lesz.

Az egészségügy fejlesztése ezerrel zajlik, a vidéki kórházak 2/3-át újították fel teljesen vagy részben. Pár hónapja összegyűjtöttem vagy 30 kórházat, ahol jelentős fejlesztés volt, ami alatt nemcsak felújítást, hanem a műszerekkel való ellátottság javulását is értem. Az orvosok bérét pedig 100 ezerrel emelték ősszel, és idén ősszel újabb 100 ezerrel fogják. Az bruttó 200 ezer emelés, ha jól számolom. Ez pedig baromira jelentős. Sajnálom, hogy ez is kimaradt neked.

Rendben, az orvosok bérét emelik, de a magyar egészségügyi statisztikák borzasztóak. A halálozási rátánk szomorú.
Kevesebb ideig él egy átlag magyar mint egy szlovák, és 8-10 évvel kevesebbet mint egy osztrák vagy francia.
Nincsenek ápolók, magadnak viszed a wc papírt, a gyógyszert, de aki egészséges azt nem látja.
Ingyen képezzük az orvosokat a nyugatnak, de szerinted ez nem gond.
Majd 300 euróval többért itthon maradnak szerinted, mikor 4000-6000 euró között keres egy orvos tőlünk balra.
Mennyi háziorvosihely betöltetlen ?

Adórendszerben mit akarsz fejleszteni? 0%-os kulcsok? Azt elhiszem :) Sokan gondolkodtunk így, aztán elértük a 12 éves kort, és akkor már érezni kezdtük, hogy korábban hülyeségről álmodoztunk.

Felesleges az adórendszeren fejleszteni, hiszen az éttermi adó és az internet adó nagyon alacsony és ez már elég.
Több nem kell, te mondtad, értesz hozzá, hiszen minden magyar étterembe jár.
Azt tudtad, hogy ha egy vállalkozást akarsz indítani, akkor kötelező könyvelőt fogadnod, lehet, hogy bevételed sincs, de azonnal van egy költséged,ez azért van mert az adó rendszerünk nem átlátható, sokféle adónk van , de mindegy jó így.

Az pedig, hogy 3%-os GDP-t javasolsz a honvédelemre, amikor annyit a NATOban legfeljebb Amerika és a görögök teljesítenek, az meg egészen egetrengető baromság.

Lehet, hogy baromság, de ez egy biztpol blog. De mindig jól jártunk azzal, ha nem volt erős hadseregünk.
Igazad van, jobb ha nem is költünk rá, teljesen felesleges. Építsük le. A gripenek sem kellenek, a honvédelmi minisztériumot is fel lehetne számolni. Nem baj, hogy menekültek ezrei áramlanak felénk, egy szomszédos országban háború van és felfordul a világ és az USA esetleg azt mondja hogy nem fogja európát megvédeni. Majd akkor megvéd bennünket ki is.
Az oroszok propaganda háborút vívnak, amit megnyertek mert örülünk paksnak mert az jó lesz.
A kiégett fűtőelemeket hol fogjuk tárolni, mennyiért - ha az oroszok nem veszik át, akkor azt majd nekünk eltemetnünk 10000-évre, mikor egy vörösiszap tározót is biztonsággal meg tudunk építeni, felelősök nélkül, újra indul a per. Tökéletes.

De legalább egy amerikai hadiipari lobbistát is üdvözölhetünk a köreinkben, mert mástól ugyan nem vehetünk semmit.[/QUOTE]
Amerikai hadiipari lobbista nem vagyok.
Orosz helikoptereket kellene vennünk azzal járnánk a legjobban, ismerjük, tudjuk üzemeltetni.
Költsük a pénzt informatikai védelemre. Ehhez csak magyar informatikusok kellenek, senkitől nem kell venni ehhez semmit.

De Svédektől vettük a Gripeneket. Oroszok nagyjavítják a helikoptereinket. 3600 milliárd forintért veszünk erőművet az oroszoktól. Németektől vettünk használt helikoptereket. Attól veszünk akivel a legjobb korrupciós szerződést meg tudjuk kötni, és ez így van jól.
 
Q

quista

Guest
A Villamosenergia topikban kapsz erről elég sok infót, de készítettem neked egy félhivatalosat, amit leegyszerüsítettem kicsit, de a lényeg úgyis benne van.
Na szóval, a beruházás értéke 12 mld euró, Molni adatai alapján további kb 10% az élettarama alatt a működtetése, ennél nem tudom hány évre gondolt, de mutatok majd több változatra példát és áramárat. 13,2 mld eurónál tartunk (mindent jelenértéken számolok az egyszerűség kedvéért) 309,3 forint / eurós jelenlegi árfolyamon ez 4,08x10^12 forint. Ennyibe kerűl felhúzni, működtetni és bezárni. Egy év átlagosan 365,25 nap, minden napban van 24 óra, óránként termel a két reaktor 1200+1200 = 2400 MW áramot, és 95%-os kihasználtsággal ez 2280 MW. 40 év alatt ez 7,99x10^11 kw, 60 év alatt 1,2x10^12 kw, 80 év alatt meg 1,6x10^12 kw. Ezekkel sorra elosztva a beruházás teljes költségét az építéstől, múködésen át a bezárásig, kijön 5,10 - 3,40 - 2,55 forint / kw termelési ár. Én azt mondom, hogy maradjunk a 40-60 évnél, akkor lehet ha lesz egy felújítás és élettartam hosszabbítás, de ha nem és akkor bezárnák bármilyen okból, akkoris kicsivel 5 forint felett lenne az áram termelési ára. Mindezt jelenértéken számolva. Ha 40 év alatt lesz egy éves átlagos 3%-os infláció, az egy 3,26-os szorzót jelent és 5,10x3,26 = 16,6 forintos árról beszélhetünk akkor, de az a mai 5,10-nek felel meg. Nem tudom ki számolta ki a 30 forintos termelési árat, de szar se ért hozza.
---
Jelenleg Paks 90-92 % -os kihasználtsággal üzemel és az már nagyon jó.
Nálad az 3% plusz, ami nem is biztos, a költségek 10-20 %-át is jelenthetik a számításokban.
----

Sok dolog van, amiben a magyar gazdaság versenyképes tud lenni a világpiacon.
Azonban a villamosenergiatermelés nem tartozik ezek közé a dolgok közé.
Európa más országaiban sokkal olcsóbban lehet áramot termelni, mint nálunk.
Tehát a saját magunk ellenségei volnánk, ha pont ebben akarnánk önellátók lenni.
-
Az elmúlt 2 év során a szomszédainkkal közös villamosenergia-piac megteremtése már eddig is kb. a felére csökkentette a hazai árampiaci árakat, és a további országok bekapcsolódásával az árcsökkenés még tovább fog folytatódni.
Már jelenleg is 6 országon és 12 vezetéken keresztül tudunk áramot importálni.
Ez olyan megbízható ellátás, amit csak fél Európa lebombázása tudna megszakítani.
Tehát csak egy üldözési mániás őrült láthat az áramimportban ellátási kockázatot.
A helyzet ugyanis pont fordított: az import már jelenleg is nagyobb ellátásbiztonságot ad, mint a csupán néhány nagyerőműre épülő hazai áramtermelés.
-
De még ha meg is érné új erőműveket építenünk, akkor is hatalmas baromság volna az ország eladósítása árán az oroszokkal atomerőművet bővíttetni.
Egyrészt azért baromság, mivel ez a bővítés túl sokba kerül, tehát biztos hogy ráfizetéses lenne az importhoz képest.
Másrészt pedig azért baromság, mivel maga a kormány sem képes számításokkal igazolni, hogy ez a beruházás az ország gazdasági érdekeit szolgálja.
Tehát ez az állami vagyon különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelésének minősülne.
-
Az elkövetkező 20 évben a legolcsóbb és legbiztonságosabb kapacitásnövelést a határkeresztező villamosenergia távvezetékek bővítése biztosítaná.
Atomerőművet pedig majd csak akkor érdemes építeni, amikor már az olcsó, nagy biztonsággal és kevés radioaktív hulladékot termelő hibrid tóriumos vagy fúziós reaktorok is a piacra kerülnek.
Azok ugyanis már hazai tüzelőanyag-ellátással is működni tudnának, tehát versenyképes áron valódi energetikai függetlenséget tudnának biztosítani.
A kormány által erőltetett Paks II viszont a fűtőanyag import miatt csak tovább tartósítaná a függőségünket.
Tehát a Paks II melletti "legfőbb érv", az "energetikai függetlenség" is csak egy nagy hazugság.
 
R

rejsz felügyelő

Guest
---
Jelenleg Paks 90-92 % -os kihasználtsággal üzemel és az már nagyon jó.
Nálad az 3% plusz, ami nem is biztos, a költségek 10-20 %-át is jelenthetik a számításokban.
----

Sok dolog van, amiben a magyar gazdaság versenyképes tud lenni a világpiacon.
Azonban a villamosenergiatermelés nem tartozik ezek közé a dolgok közé.
Európa más országaiban sokkal olcsóbban lehet áramot termelni, mint nálunk.
Tehát a saját magunk ellenségei volnánk, ha pont ebben akarnánk önellátók lenni.
-
Az elmúlt 2 év során a szomszédainkkal közös villamosenergia-piac megteremtése már eddig is kb. a felére csökkentette a hazai árampiaci árakat, és a további országok bekapcsolódásával az árcsökkenés még tovább fog folytatódni.
Már jelenleg is 6 országon és 12 vezetéken keresztül tudunk áramot importálni.
Ez olyan megbízható ellátás, amit csak fél Európa lebombázása tudna megszakítani.
Tehát csak egy üldözési mániás őrült láthat az áramimportban ellátási kockázatot.
A helyzet ugyanis pont fordított: az import már jelenleg is nagyobb ellátásbiztonságot ad, mint a csupán néhány nagyerőműre épülő hazai áramtermelés.
-
De még ha meg is érné új erőműveket építenünk, akkor is hatalmas baromság volna az ország eladósítása árán az oroszokkal atomerőművet bővíttetni.
Egyrészt azért baromság, mivel ez a bővítés túl sokba kerül, tehát biztos hogy ráfizetéses lenne az importhoz képest.
Másrészt pedig azért baromság, mivel maga a kormány sem képes számításokkal igazolni, hogy ez a beruházás az ország gazdasági érdekeit szolgálja.
Tehát ez az állami vagyon különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelésének minősülne.
-
Az elkövetkező 20 évben a legolcsóbb és legbiztonságosabb kapacitásnövelést a határkeresztező villamosenergia távvezetékek bővítése biztosítaná.
Atomerőművet pedig majd csak akkor érdemes építeni, amikor már az olcsó, nagy biztonsággal és kevés radioaktív hulladékot termelő hibrid tóriumos vagy fúziós reaktorok is a piacra kerülnek.
Azok ugyanis már hazai tüzelőanyag-ellátással is működni tudnának, tehát versenyképes áron valódi energetikai függetlenséget tudnának biztosítani.
A kormány által erőltetett Paks II viszont a fűtőanyag import miatt csak tovább tartósítaná a függőségünket.
Tehát a Paks II melletti "legfőbb érv", az "energetikai függetlenség" is csak egy nagy hazugság.


https://forum.htka.hu/threads/villamosenergia-termelés-energiagazdálkodás.631/
 
  • Tetszik
Reactions: quista
Q

quista

Guest
Ok, értem megkaptam a linket.

A paksi szerződés nem nyilvános, mert gazdasági érdek.
Tehát nem tudjuk mi van benne pontosan. Senki nem tudja mi tartalmaz.
Így beszélni is csak annyit lehet róla : hogy biztos jó / nem jó.
Vitatkozni lehet róla fórumokban, itt ott.
Én bevallom nem tudom, hogy jó-e.
Az biztos jó, hogy titkos. Mindenkinek jó hogy titkosak a számok.
Például Orbán gyermekei röhögnek rajtunk, miközben svájci iskolába járnak, esetleg ugyanoda ahova a többi orosz is küldi a gyerekét. Ja bocs Orbán gyermekei nem röhögnek rajtunk, nem is tudják hogy vagyunk, csak az jó, hogy meglegyen a svájci magániskolájuk, meg egy számla külföldön, svájci frankban. Apuci elintézte, ugyanúgy ahogy a többinek is.

EU pénzek külföldről, Orosz hitel nyugatról - ez nagy ötlet. A hitelt meg majd visszafizetjük mi, mert nem ők fogják visszavizetni, ha valami nem jól sikerül, az biztos.
 
Status
Not open for further replies.