9К123 Khrizantema / AT-15 Springer ATGM (Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 033
113
Szerinted...Tekintve,hogy még egészen kis távolságból sem haladta meg a páncéltörő lőszer átütése a 300mm-t így ez elég nevetséges állítás.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 289
13 716
113
Jóóó..., akkor...., akkor... egy IL-2-sel is ki lehet lőni egy tankot és lehet földi csapatokat támogatni.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 638
14 614
113
Szerinted...Tekintve,hogy még egészen kis távolságból sem haladta meg a páncéltörő lőszer átütése a 300mm-t így ez elég nevetséges állítás.

Elvileg egy 122/152mm-es romboló lőszer direkt találata lerepítette még egy tigris tornyát is a helyéről.

Ez már nagyon OFF-ba ment. A lényeg, hogy a Khrizantema a nyolcvanas évek elejei csúcsot jelendi, de azóte eltelltek az évek és vannak már modernebb eszközök.

Jó lesz az kilencvenes éveknek is, ráadsául a Krizantema mégiscsak radarirányításos, vagyis a szélt leszámítva legalább az időjárás hátráltató tényezőit kiküszöböli, de a lényeget osztom.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 033
113
tarzaan

Mert a Tigris olyan modern...

Mackensen

Elfogytak az érvek,hogy elkezdtél blődségeket állítani?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 289
13 716
113
Aki meg akarta érteni, annak átjött a lényeg. A régebbi fegyverek is hatásosak. Új fegyverek azért lettek fejlesztve, mert azok mégtöbbet nyújtanak mint a régiek.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Én is kezdem elveszteni a fonalat... :)

<i>"Jóóó..., akkor...., akkor... egy IL-2-sel is ki lehet lőni egy tankot és lehet földi csapatokat támogatni."</i>
+
<i>Aki meg akarta érteni, annak átjött a lényeg. A régebbi fegyverek is hatásosak. Új fegyverek azért lettek fejlesztve, mert azok mégtöbbet nyújtanak mint a régiek. </i>

Azért ugye nem túl jó hasonlat, mert a lényeg, hogy kornettel is el lehet érni ua vagy kicsivel rosszabb eredményt. Nyílván sok régi fegyverrel nem, de ugye itt nem erről van szó.
Azt még érteném, hogy azért fontosabb a felülről támadó megoldások, mert a jövő fejlesztései arra mennek, hogy csak ez lehet hatékony vagy legalábbis jóval hatékonyabb.

A másik ez az 50% találati aránynál nem lehet jobb, mert 2-őt indítanak mindig... Node és ha mind2 talál? :)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 289
13 716
113
Elmagyarázom.
A Khrizantemaval nincs az ég adta világon semmi baj. Az egész vita onnan indúlt, hogy én és többen elvárnánk az orosz hadiipartól, hogy előálljon végre egy új generációs felülről támadó rakétával. És ezt az elvárásunkat azzal támasztjuk alá, hogy a világon gyakorlatilag mindenki ilyen rendszereket fejlesz/gyárt/tart rendszerben stb.
Dudi azzal érvel, hogy ez is elég jó mivel ezzel is ki lehet lőni egy tankot. Viszont ezzel nyított kapukat dönget. Igen, ki lehet. Egy IL-2-sel is ki lehet. Akibe meg belelőnek egy Gewehr 98-assal az nem fog reklamálni, hogy egy első világháborús puskával lőtték meg. Új dolgok nem csak azért jelennek meg, mert a régiek nem lennének hatásosak, hanem azért mert az újjak még hatásosabbak.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
@Macki
<i>"Az egész vita onnan indúlt, hogy én és többen elvárnánk az orosz hadiipartól, hogy előálljon végre egy új generációs felülről támadó rakétával. És ezt az elvárásunkat azzal támasztjuk alá, hogy a világon gyakorlatilag mindenki ilyen rendszereket fejlesz/gyárt/tart rendszerben stb..."</i>

Én a hozzászólásokból azt szűrtem le -lehet, hogy rosszul-, hogy vannak ilyen fejlesztések több országban is, a hatákonyság növekedése viszont vita tárgya.
Tehát nekem inkább tűnik próbálkozásnak, irányzatnak -amely esetben persze megértem, hogy hiányolod az orosz megoldásokat is-, és bár szerintem is nyílvánvalóan hatékonyság növekedéssel jár ez a megoldás, viszont akkor is még kérdés, hogy milyen áron, és megéri-e, hogy ennyivel drágább.
El tudom képzelni, hogy az oroszok egyszerűen nem tartották fontosnak -egyelőre- az ilyen irányú fejlesztéseket, mivel a hatékonyság növelése még akkor is aránytalanul nagyobb költséggekkel jár, ha párossával indítják a régebbi típusokat.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 033
113
molni

Nem igaz?Megint kezdjem el elemezni harmadjára a találatokat?Inkább olvass vissza.

zotyek78

Akkor is az jelenik meg a statisztikában,hogy két indított rakéta egy kilőtt harckocsi.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
@Dudi
Így vili, csak nem reális akkor... :) Mert ugye ha mindkettő rakéta talált, de mindkettő ua. a tankon, az nem a rakéta hatékonyságára mutató. :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 033
113
molni

A Challanger 2-höz elég volt 750mm(teknő homlokpáncél)ezek a rakéták 1000mm* feletti átütőerővel bírnak szóval mindent át lehet lőni szemből velük nagy eséllyel a tornyot is.

*Kornet:1200-1300mm változattól függően
9M123 Khrizantema:1200mm.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 289
13 716
113
<i>Én a hozzászólásokból azt szűrtem le -lehet, hogy rosszul-, hogy vannak ilyen fejlesztések több országban is, a hatákonyság növekedése viszont vita tárgya.</i>

Nem csak fejlesztések vannak, hanem 80-as évek óta hadrendben állnak. Aki pedíg fejleszt gyakorlatilag csak ilyet fejleszt. Ezek hatékonyságát nem nagyon vitatja senki, mert talán a Hellfieren kívül egyet sem nagyon vetettek be nagyobb számban. A vita a meglévő hagyományosabb rendszerek hatékonysága körül folyik.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 701
28 132
113
9Y8Jl_2I63w.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 197
113
Vojennaja Prijemka legújabb adása. <b>Kryzantema-Sz</b>a tankgyilkos. 1,2 m vastag acélt képes átutni.
https://www.youtube.com/watch?v=52RaRxh_XsM