Űrkutatás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 269
2 090
113
Buzz Aldrin a Szőke Mérnök Nénivel:
C7o5h6gVwAAW2Kg.jpg

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
13 091
28 263
113
Kis történelem, jó a videk és a zene.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 795
2 670
113

• Tetszik
Reactions: fishbed

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 269
2 090
113
Finel two Exomars lnading site chosen
ExoMars_rover_node_full_image_2.jpg

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/ExoMars/Final_two_ExoMars_landing_sites_chosen

Ha ez a ki alakítása lesz a rovernek, akkor nagyon érdekes kerekei lesznek valószínűleg ezzel már nem ássa el magát.
Az ESA helyében már annak is örülnék, ha ez nem fúródna bele a bolygóba. Annyi blama után jó lenne végre rendesen is leszállni a Marson.

Más: holnap magyar idő szerint éjfélkor indul az első újrahasznosított Falcon 9 küldetés: a SES10 műholdat állítják pályára. "
Static fire test complete. Targeting Thursday, March 30 for Falcon 9 launch of SES-10."
C78cX8VV4AATMGj.jpg:small

• Tetszik
Reactions: Luthero and fishbed

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 269
2 090
113
Egy 2010-es archív videó a Space-X gyárlátogatásból Muskkal.
Ekkoriban még nagyon az elején jártak a sikeres repüléseknek (ebben az évben jutnak el először az ISS-re), viszont már felpörgött a gyártás. De még van Falcon 1 is a soron :D A teljes mérnöki-sales részleg befért egy nyílt irodában, a sarokban Musk kuckójával. A gyártás esetében itt is szép gépparkot sikerült összehozni, ki is emeli, hogy lehetőség szerint csak nyersanyagot vesznek. Meglepően kicsi egy Merlin-hajtómű (2 Elon magasságú).
Ez pedig a texasi teszt létesítményről készített professzionálisabb videó, sok-sok lánggal és körbeforduló kamerával:
És a végére egy mostani elmélkedés arról, hogy a következő években egy új Hold-verseny szemtanúi lehetünk szerencsés esetben.

• Tetszik
Reactions: Luthero

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 269
2 090
113
És sikerült! Az újrahasznosított F9 első fokozat ismét felviette a rakományt, majd leszállt a drónhajóra. 15 év fejlesztés kellett hozzá.
...meg a Szőke Mérnöknéni...

fulcrum11

Well-Known Member
2015. április 17.
246
293
63
És a SpaceX megcsinálta!!! :) A SES-10 rendben elstartolt, majd az első fokozat leszállt a drónhajóra. A közvetítés alatt hatalmas hangulat volt :)
Elon Musk is bejelentkezett pár perccel a landolás után és tartott egy rövid beszédet arról, hogy milyen hatalmas eredmény ez, és 15 évet dolgoztak érte.

tlrqkt5i9u1moo5t2v3t.png

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 460
141
63
Hihetetlen teljesitmeny, irtozatos elonyre tettek ezzel szert az osszes konkurensukkel szemben. Letaroljak a piacot.

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 269
2 090
113
Musk azóta bejelentette, hogy a következő cél a 24 órán belüli újrahasznosítás. Bárkás leszállás esetében ez nehéz lenne, csak a szárazföldinél működik, viszont az elég komoly korlátozást jelent a pályák szempontjából. Illetve kérdés, hogy sikerül-e ilyen könnyen indító ablakot kapni az államtól (légtér lezárása, Range radaros követése, stb...).
Minden esetre egy mértékadó komment ennek nyomán twitterről:
"Confetti, Champaign, Cheering. Tweet comes. Everything stops. Someone: "Fuck! Seriously? Guys, back to work, we have 23 hours ... "

• Tetszik
Reactions: zeal and Luthero

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 935
55 414
113
A holdutazás óta nem volt ekkora előrelépés.
Én azt gondolom hogy a holdutazás után a MIR és az ISS volt két hatalmas előrelépés, annak a megteremtésével hogy folyamatosan ember legyen a világűrben. Ez is jelentős, csak még bizonyítani kell azt, hogy valóban 90+% ban megbízhatóak lesznek az újrafelhasznált Falcon-9 ek. Eddig szép, csak maradjon is így, én azért nem vagyok hurráoptimista MÉG, mert az űrrepülő (STS) rendszer is nagyon szépen indult, aztán mi lett belőle...

• Tetszik
Reactions: 2ndt and fip7
M

molnibalage

Guest
Én azt gondolom hogy a holdutazás után a MIR és az ISS volt két hatalmas előrelépés, annak a megteremtésével hogy folyamatosan ember legyen a világűrben. Ez is jelentős, csak még bizonyítani kell azt, hogy valóban 90+% ban megbízhatóak lesznek az újrafelhasznált Falcon-9 ek. Eddig szép, csak maradjon is így, én azért nem vagyok hurráoptimista MÉG, mert az űrrepülő (STS) rendszer is nagyon szépen indult, aztán mi lett belőle...
Közel nem indult ilyen szépen. A legjobb évben is valami 7 STS út volt fel és az sem az első indítás után ennyivel. Az STS-hez képest ez eddig szinte egy fáklyásmenet. Igen, dőlt fel rakéta, de senki nem halt meg és tarhatóak a műszaki paraméterek. Az STS rendszer közelében nem volt soha a havi indításnak. Még a legjobb évben sem. A költségei meg messze a számított felett voltak.

• Tetszik
Reactions: sirdavegd

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 935
55 414
113
Közel nem indult ilyen szépen. A legjobb évben is valami 7 STS út volt fel és az sem az első indítás után ennyivel. Az STS-hez képest ez eddig szinte egy fáklyásmenet. Igen, dőlt fel rakéta, de senki nem halt meg és tarhatóak a műszaki paraméterek. Az STS rendszer közelében nem volt soha a havi indításnak. Még a legjobb évben sem. A költségei meg messze a számított felett voltak.
Nem is ugyan az a kategória volt a két rendszer hasznos tömegben. A SpaceX költséghatékonyságának a kulcsa pedig pont az lesz, hogy ha majd MINDIG megbízhatóan tudják újrahasznosítani az I. fokozatot. Eddig ahogy mondam, jól haladnak, de azért én még nem innék előre a maci bőrére. Idővel nehogy kiderüljön, hogy nem jó ötlet feltétlenül az újrahasznosítás. Szurkolok nekik, csak picit még óvatos vagyok.

• Tetszik
Reactions: fip7 and 2ndt

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
21 069
33 703
113
Én annyira nem vagyok ennek a megoldásnak a rajongója. Tulajdonképpen felvisznek egy halom üzemanyagot ahoz, hogy lehozzák a rakétát és ehez mégtöbb üzemanyag kell a felszálláshoz. Fasza meg ekónak tűnik, mint Musk napelemparkja, de nem vagyok meggyőződve, hogy egy olcsóra tervezett egyszer használatos nem lenne jobb megoldás.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 935
55 414
113
Én annyira nem vagyok ennek a megoldásnak a rajongója. Tulajdonképpen felvisznek egy halom üzemanyagot ahoz, hogy lehozzák a rakétát és ehez mégtöbb üzemanyag kell a felszálláshoz. Fasza meg ekónak tűnik, mint Musk napelemparkja, de nem vagyok meggyőződve, hogy egy olcsóra tervezett egyszer használatos nem lenne jobb megoldás.
Forradalmi megoldás, jövőbe mutató, ha hozza azt a megbízhatósági szintet amit a Szojuz, akkor egyértelmű előrelépés lesz, mert igazából ez még olcsóbb pont azért, hogy többször lehet a rakéta fokozatot felhasználni, szinte "csak" az üzemanyagot kell feltölteni megint, nem semmisülnek meg a rakéta hajtóművek, és a test, üzemanyagtartályok etc. Ezzel csak az a gond, hogy ahhoz hogy költséghatékony legyen, valóban az kell hogy használat után szinte semmit ne kelljen költeni a fokozat felújítására, ne kelljen nagyon szétszedni, anyagfáradt részeket cserélni etc, viszont a rakétakilövés azért elég stresszes mutatvány. A fő veszélyt én abban érzem, hogy ha a költséghatékonyság/termelékenység felé megy el a jövő koncepciója, ott bizony benne lehet a gyakori bumm. Balázs írta hogy egy csak azért mert egy eldőlt a visszaérkezésnél, ez még nem nagy dolog, én azért ezt kicsit bagatellizálásnak érzem, mert ha jól tudom, egy meg felrobbant utána üzemanyag töltés közben, úgy hogy ment vele a kilövő állás egy része is a lecsóba.

Nagyon ígéretes konstrukció, jó lenne ha valóban összejönne, mert Musk mer jelenleg a legnagyobbat álmodni, csak picit szkeptikus vagyok vele kapcsolatban, mert ez nem lesz azért olyan könnyű a valóságban esélyesen, mint ahogy a SpaceX reklámvideókban mutatják, attól félek.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
21 069
33 703
113
Ahoz, hogy neked 2x 5x 10x használható alkatrészeid legyenek, amik ráadásul nem csak egy felszállást hanem a leszállást is ki kell bírják, nagyon nem azt a minőséget és anyagvastagságot meg tömeget kell beépítsd, mint abba ami felmegy, aztán lehull.