[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
Ez igaz, én is nagyrészt magam tanultam újra a nyelvet használva, de akkor is kellett az iskolai oktatás stabil alapnak.


Itt bicsaklik meg a történet nálam.

Általánosban 5 év német után (utáltam, semmire sem használható szinte) középsuliban angol + olasz volt. Olasz dettó német, kell a fenének, semmire nem jó. Az angolt 5-5-4-3 órában kellett volna 4 évig tanulnom. Első évben a tanár vagy 2 hónapot volt beteg. A második évben olyan 1,5 hónapot nem volt. A 3. évben elment - előtte szintén 1 hónap betegállomány - és tanárhiány miatt kb. 3 hónapig egy órám sem volt, utána ápr-jún között minden órát más tartott. Na, ilyen körülmények között "hogyhogynem" fel sem merült a nyelvvizsgázás lehetősége... Örültem az érettségin a közepesnek is.

Ma meg idegen nyelvű forrásokból írok könyvet természettudományos ismeretekkel, amiket az egyetemen (is) szedtem fel. Ezt tessék összeadni...


Dettó. Én is államvizsgáztam és cirka 9 hónap múlva elmentem nyelvvizsgára és simán letettem. Azt hittem, hogy sokkal durvább lesz, ezért készültem rá egy ideig.

Jól érzem, hogy nem az utóbbi 6-8 évben jártál középiskolába? Mert amit írtam az kb. rájuk vonatkozott. A szakmai angolomat már jelentős részben önerősen tettem le.

Egy mai diák a netről jobban meg tudja tanulni a szövegértést/kiejtést, mint 20 éve egy gimnáziumi éltanuló. Nyelvtani tesztekkel meg magyarázó videókkal is tele van a net. Tematikus kifejezésgyűjteményekkel és vidókkal is.

Minden fent van videóanyagban, ami egy középfokúhoz kell.
 
  • Tetszik
Reactions: silurusglanis

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
Őszintén szólva a mai középiskolás fiatalok többsége tudna tanulni angolul de akár németül is interaktív forrásból INGYEN az interneten keresztül az iskolai anyag kiegészítésre, HA akarna. Viszont a középiskolás diákok 90%-a nem akar nagyon semmit sem tanulni és a többség az érettségi előtt szarik be nagyon, hogy hoppá elvertem 3 évet a semmibe és most mi lesz ?

Erről van szó. A motiváció hiánya a teljesítményvisszaesés oka.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Nem tudom, hogy alakítják át majd az oktatási rendszert, de nálam a nyelvvizsga megléte mint követelmény az ami nagyon zavaró.
Ugyanis amikor engem fölvettek egyetemre nem volt nyelvvizsgám.
Regebben nagyon kellett akarni ahhoz, hogy erettsegi elott le tudjon nyelvvizsgazni az ember. A kozepiskolai angol tanari allashoz eleg volt egy kozepfoku(!) C nyelvvizsga. Jobb esetben ket konyv kozul valaszthatott. Mindig a szineset valasztottak. :) A tv-ben minden szinkronizalva volt, vagy max a nemet adok jottek be tanyeron. Ja, es nem volt internet!!!
Ma 5 perc alatt lehet talalni olyan anyanyelven beszelot a skype-on, akivel gyakorlas celjabol el lehet beszelgetni. Mas vilag.
 
M

molnibalage

Guest
Jól érzem, hogy nem az utóbbi 6-8 évben jártál középiskolába?
1997-2001

Egy mai diák a netről jobban meg tudja tanulni a szövegértést/kiejtést, mint 20 éve egy gimnáziumi éltanuló. Nyelvtani tesztekkel meg magyarázó videókkal is tele van a net. Tematikus kifejezésgyűjteményekkel és vidókkal is.
Beza. Kellő nyelvtudással és kitartással ma vektoralgebra is tanulható a netről akár vagy sok más minden. Ingyen. Ez az én időmben esélytelen volt.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Én elismerem azt, hogy a telekommunikáció fejlődése sokat nyom a latba, de mástól is erősen függ a nyelvtudás megszerzése.
Például nekem szakközépben volt 0. osztályom, nyelvi előkészítő. Vagy heti 20 óra angolom volt legalább. Papíron iszonyatosan sok ez a szám.
Ehhez képest nem csak én, de a maradék 30 ember se tudott lerakni egy középfokú nyelvvizsgát se. Persze a tanári kar szerint mi voltunk a hibásak.
Érettséginél már örültem, hogy közepesen sikerült.

Államvizsga után, magánoktatásban, 360 óra alatt sikerült nyelvvizsgát szereznem. Ezek után joggal érzem úgy, hogy hasonló óraszám mellet a közoktatásban nem stimmelt valami....
És én is jóval 90 után jártam középiskolába, szóval nem a Kádár rendszerben kellet volna megtanulnom angolul :cool:

A másik meg az, hogy a szegényebb családokban a gyereknek sokszor nincs lehetősége órákat a net előtt ülni és nyugodtan tanulni. Ma már szerencsére a szegényebb családokban is van net (igaz nem mindben), ellenben a nyugodt környezett hiányzik. Meg 5-6 ember jut sokszor 1 számítógépre.
E mellet nyáron ezekben a családokban nem nyelvvizsgára készülnek, hanem dolgoznak a gyerekek, hogy a családnak legyen pénze. Az ilyen családok általában nyáron szoktak anyagilag "egyenesbe" kerülni, hiszen ilyenkor alacsonyabb a rezsi és a gyerekek is hoznak valamennyi plusz pénzt a konyhára a munkájukkal.
Nagyon elhivatottnak kell ahhoz lenni, hogy ilyen körülmények mellet valaki Önerőből nyelvet tanuljon.

További szempont még a tehetség is. Nekem van némi diszlexiám és diszgráfiám is. Mivel magyarul sokat olvasok és gépen sokat írok, (meg van helyesírás ellenőrző) így valószínűleg ti sem veszitek észre, hogy vannak ilyen gondjaim.
Ehhez képest nagyon sokszor kellet írásban vizsgáznom angolból azért, hogy meglegyen a B2 középszint. Ugyanis hiába írod meg 80% fölött (levelet kivéve) , ha a leveled rendszeresen 0 pontos....
Ez is egy szempont szerintem.

Szerintem lehet valaki nagyon jó szakember attól, hogy vannak bizonyos hiányosságai.
Viszont ezeket a szakembereket sosem képezzük ki akkor, ha bizonyos társadalmi csoportokat kizárunk a tovább tanulás lehetőségéből. Ez nem jó irány, szerintem.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
Ez viszont ...

http://pestisracok.hu/tgm-elszabadult-kalman-olga-musoraban-orbaneknak-veguk-van-kampec/

"Arra, hogy kampec a kormánynak. Vége. Újra fogják választani, persze, nem számít.

Mint mondta: az Orbán-kormány eddig nem csak kormányzott, uralkodott is Magyarországon, bukásuk után csak kormányozni fognak"

Srácok, eddig azt hittem, hogy itt pár embernek jobb anyaga van, mint bárkinek, de nem. TGMnél a minőség, minden más lóf.sz. :D
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
tarzan

Szerintem nem vagy feltétlenül tisztában a magyar közoktatás keretében történő nyelvoktatás színvonalával....
Meg azzal, hogy milyen magán tanulási lehetőségei vannak egy szegényebb sorból érkező gyereknek.
Igen, úgy veszem észre sokan a fellegekben élnek. Mi az hogy "ingyen az interneten"?!! Számolgassatok már egy kicsit, mi kell ehhez? Pl. számítógép (nem három fagyi ára), monitor, billentyűzet, hangfal,
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
http://tutiblog.com/nyilt-level/

Ez meg nagyon ott van. A mandi tényleg kuka. Ma lehoztak egy riportot videóval, hogy Orbán ellen tüntettek Tbliisziben (ők Grúziát írtak, mert a libnyaf Tbiliszit nem tudta volna beazonosítani), erre nem kiderül, hogy tizenöt-húsz ellene, de volt ott még párszáz figura is, akik mellette. :)

Mindeközben:
http://www.origo.hu/itthon/20170421-index-simicska-lajos-jobbik-haugsagok.html

http://www.origo.hu/itthon/20170421-index-foszerkeszto-444-uj-peter-berlo.html
 
  • Tetszik
Reactions: closed society

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
http://tutiblog.com/nyilt-level/

Ez meg nagyon ott van. A mandi tényleg kuka. Ma lehoztak egy riportot videóval, hogy Orbán ellen tüntettek Tbliisziben (ők Grúziát írtak, mert a libnyaf Tbiliszit nem tudta volna beazonosítani), erre nem kiderül, hogy tizenöt-húsz ellene, de volt ott még párszáz figura is, akik mellette. :)

Mindeközben:
http://www.origo.hu/itthon/20170421-index-simicska-lajos-jobbik-haugsagok.html

http://www.origo.hu/itthon/20170421-index-foszerkeszto-444-uj-peter-berlo.html

Adalék:
http://www.origo.hu/itthon/20170420...olitikai-frakcio-az-europai-parlamentben.html
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
A 7300-as folytatása (ami automatában elment!! ki tudja miért?).

+ havi internet előfizetés. Kalkuláljatok hozzá egy olyan családot, ahol anyu hazavisz nettó 110000-et, apu meg mondjuk 180000-et, (vidéken sok helyen még ez is jó fizetésnek számít(-ana ha kapnának annyit - és egyáltalán van munkahelyük!!), és egy általános iskolás meg egy középiskolás gyereket. Na most ebből mondjuk fizetni kell apunak egy bérletet a munkahelyre, egyik srácnak is a középiskolába (vagy helyette a kollégiumot), a lakásrezsit, havi megélhetést és a ruházkodást. Biztos hogy emellett még "ingyen" van az internet meg a hozzávaló technika?!!
 
M

molnibalage

Guest
Igen, úgy veszem észre sokan a fellegekben élnek. Mi az hogy "ingyen az interneten"?!! Számolgassatok már egy kicsit, mi kell ehhez? Pl. számítógép (nem három fagyi ára), monitor, billentyűzet, hangfal,
Nem is ennek az ára a sok, egy netezésre alkalmas használt gép ára kb. 20 ezer HUF és 5k a hangfal és a monitor a leghúzosabb, abból 30k alatt nincs normális. Az internet előfizetés ehhez az, ami kb. egy évben többe kerül, mint ez, ha a legszutyokabb nethozzáférést is használja az ember. Főleg vidéken.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Jól érzem, hogy nem az utóbbi 6-8 évben jártál középiskolába? Mert amit írtam az kb. rájuk vonatkozott. A szakmai angolomat már jelentős részben önerősen tettem le.

Egy mai diák a netről jobban meg tudja tanulni a szövegértést/kiejtést, mint 20 éve egy gimnáziumi éltanuló. Nyelvtani tesztekkel meg magyarázó videókkal is tele van a net. Tematikus kifejezésgyűjteményekkel és vidókkal is.

Minden fent van videóanyagban, ami egy középfokúhoz kell.

Nekem IT Angol középfokú van, mivel nevetségesen könnyű volt ~10 év kockulás után megszerezni (akkoriban még csillogó szemmel szívtam magamba a linux csodálatos világát, hogy majd milyen jó lesz egy bankban rendszergazdálkodni, majd jött a rideg valóság a papír megszerzése után: pályakezdőt keresnek min. 3 év munkatapasztalattal, 2 beszélt nyelvvel, heti 8 napra két marék rizsért...), de legalább közlekedésmérnöki felvételin plusz pont járt érte mivel államilag elismert szaknyelvvizsga...

Mivel munkaidőben is a netet túrom annyira elangolosodtam, hogy néha egyszerűen nem jutnak eszembe magyarul a szavak, ami itt még elmegy mert google fordítóban megnézem angolról fordítva, de élő beszédben elég kínos tud lenni...
 
  • Tetszik
Reactions: tarzaan

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Nyelvtudás az azt kell mondjam alap vegyészként MSc tanáraik nem szórakoztak fordítgatásokkal. Lehető legfrissebb könyvekből anyagait használták. Könyvtár is megrendeltek 10-11 példányt. Így aki pl szerves kémia tételt húzott kapott egy 1000 oldalas New Organic Chemistry könyvet. Deto Moma modern műszeres analitikai eljárások ott is professzor Galbács Gábor zömmel új angol nyelvű tankönyvek tudására épített. Bulger Kálmán féle könyv idejét múlt.
Megjegyzem műszerekkel kapcsolatos leírások stb angol nyelvű zömmel. Minőségbiztosítási írodalom amivel manapság találkozok szintén angol Szakdolgozat majd diploma munka esetén is forrás anyagok angol nyelvűek. Ha ember nem csak meglévő tudás bázisokra alapozva kivonatól diplom munkája során akkor masszívan használnia kell az angolt.
Friss diplomások esetén a cégek az angol nyelv használatát alapvetőnek tekintik!
Okok egyértelműek, azon munkakörben amiben a vegyészeket alkalmazzák angol nyelv használata evidencia!

Ezekből ki folyólag igen is ez is legyen alap követelmény mint az emelt kémiai érettségi!
 
M

molnibalage

Guest
Ezekből ki folyólag igen is ez is legyen alap követelmény mint az emelt kémiai érettségi!
Úgy látom, hogy nem sikerült megérteni. Az oktatás sehol a világon - nemhogy itthon - nem egyenszilárd sem általánosan, sem tantárgy és tanáronként. Ebből kifolyólag az olyan képességű diák is teljesíthet később jól a felsőoktatásban, aki a középsuliban/gimiben nem volt a top kategória.

Namármost, ha ezt már átlalános iskolai szinten olyan szinten szóród ki az embereket, akkor az szerinted normális? Nem nyilvánvaló, hogy ez hova vezet? A kitörési lehetőséget veszed el attól, akinek a tanulás lehetne az egyetlen normális út erre. Erre te meg az eleve versenyhátrányban levőket zúznád le mégjobban? Ez aztán a társdalmi igazságosság és szociális érzékenység főleg úgy, hogy már MOST olyan hiány van a munkaerőből, hogy arra szavak alig vannak.

Szerinted viccből húzott el ebből az országból több százezer fiatal? Az ilyen húzások maitt is mondták azt, hogy ez az ország nem prespektíva, hanem egy kibaszott nagy gőzőlgő foskupac és csak egyre büdösebb... Ők azt szeretnék, hogy a gyerekeiknek talán esélyük is legyen.

Azok akik ma az EU-nak köszönhetően az EU-n belül, de nem itt tanulnak iszonyatosan nagy arányban gondolják és teszik azt, hogy nem jönnek haza. Minek? Azért, hogy a fideszköcsögök lehúzzák róluk a bőrt is és nagy lófaszt kapjanak cserébe?
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Ooorky

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
...
Így aki pl szerves kémia tételt húzott kapott egy 1000 oldalas New Organic Chemistry könyvet. Deto Moma modern műszeres analitikai eljárások ott is professzor Galbács Gábor zömmel új angol nyelvű tankönyvek tudására épített. Bulger Kálmán féle könyv idejét múlt.
...

Miért?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
nekerdez

Nem vitatkozva csak reflektálva arra amit írtál:

Vannak olyan szakok amik nyelvtudáson alapulnak. Nálunk volt "Nemzetközi kapcsolatok" szak, ami igazából diplomata képzést jelentett. Oda egy felsőfokú és a középfokú nyelvvizsga volt a beugró, és ez szerintem teljesen normális is.

A másik dolog az, hogy anno a Magyar Tudományos Akadémiát nagyrészt azért hozták létre, hogy hiteles, tudományos fordítást készítsenek a külföldi szerzők tudományos műveiről.
Ha ez a társaság venné a fáradtságot és megpróbálna megfelelni az eredeti funkciójának akkor magyar nyelven olvashatnád a " New Organic Chemistry " című könyvet. És szerintem ez lenne a normális, de sajnos nem így van :(

Harmadrészt azért a beszélgetésből kiviláglik az, hogy azért egy nagyon hülye elvárás a kötelező középfokú nyelvvizsga az egyetemi felvételihez, mert nem csak kizárja a tehetséges tanulók egy részét , de még haszontalan is.
Ugyanis sz@rra sem mész egy középfokú szerb vagy olasz nyelvvizsgával az egyetemi oktatásod során, hiszen a tudományos írások és a tananyag egy igen jelentős része angolul van.
Magyarán ha már kötelezően előírnak valamit akkor:
1. Legyen hasznos, vagyis az angol nyelvvizsgát írják elő kötelezően, ne azt, hogy középfokú bármi
2. Biztosítsák a tudás megszerzésének a lehetőségét a közoktatás keretein belül, ez ugyanis ma nincs meg.
(Nekem kb. fél milliómba került a nyelvvizsga....)
3. A nyelvvizsgákban számon kért tudásanyagot is lehetne kicsit életszerűsíteni a tartalmat illetően. Mert az egy vicc, (szerintem), hogy a 21. században valaki folyóírással ír "hivatalos" levelet. Én írtam egy jó párat eddigi életem során, egyiket sem írtam még papírra :oops:
Szerintem jót tenne ha itt is megjelenne a digitalizáció. Meg nem lennének előre betanulható modulok....
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Alap szinten még talán oké BSc én is használtam. Könyvespolcon is meg van, de eljárt felette az idő! Ez törvény szerű! Mint ahogy a labor műszerek is fejlődnek ki kumutatási határok ezred ppmről elmozdulnak tized ppb írányába! Konfidencia intervallumok is folyamatosan csökkennek (mobilról vagyok) így előjáróba mennyit hétvégén nem leszek pc előtt. Aki részletesebben érdekel a dolog privátba írjon hétközben kifejtem pár hasznos linkkel kisérve
 
Status
Not open for further replies.