Ez igaz, én is nagyrészt magam tanultam újra a nyelvet használva, de akkor is kellett az iskolai oktatás stabil alapnak.
Itt bicsaklik meg a történet nálam.
Általánosban 5 év német után (utáltam, semmire sem használható szinte) középsuliban angol + olasz volt. Olasz dettó német, kell a fenének, semmire nem jó. Az angolt 5-5-4-3 órában kellett volna 4 évig tanulnom. Első évben a tanár vagy 2 hónapot volt beteg. A második évben olyan 1,5 hónapot nem volt. A 3. évben elment - előtte szintén 1 hónap betegállomány - és tanárhiány miatt kb. 3 hónapig egy órám sem volt, utána ápr-jún között minden órát más tartott. Na, ilyen körülmények között "hogyhogynem" fel sem merült a nyelvvizsgázás lehetősége... Örültem az érettségin a közepesnek is.
Ma meg idegen nyelvű forrásokból írok könyvet természettudományos ismeretekkel, amiket az egyetemen (is) szedtem fel. Ezt tessék összeadni...
Dettó. Én is államvizsgáztam és cirka 9 hónap múlva elmentem nyelvvizsgára és simán letettem. Azt hittem, hogy sokkal durvább lesz, ezért készültem rá egy ideig.
Jól érzem, hogy nem az utóbbi 6-8 évben jártál középiskolába? Mert amit írtam az kb. rájuk vonatkozott. A szakmai angolomat már jelentős részben önerősen tettem le.
Egy mai diák a netről jobban meg tudja tanulni a szövegértést/kiejtést, mint 20 éve egy gimnáziumi éltanuló. Nyelvtani tesztekkel meg magyarázó videókkal is tele van a net. Tematikus kifejezésgyűjteményekkel és vidókkal is.
Minden fent van videóanyagban, ami egy középfokúhoz kell.