[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Én azt nem tudom megérteni, hogy a kedvenc mintaállamotokban az orosz lakosság csökkenése súlyosabb mint bármelyik EU-s államban, a muszlimok aránya pedig nagyobb mint bármelyik EU-s államban, mégis mintaállamnak látjátok fényes jövővel. Az EU-ban is megvannak ezek a folyamatok csak enyhébben, de mégis ezt látjátok apokaliptikus helyzetnek.

Ott az orosz példa, hogy csökkenő lakossággal és magas muszlim aránnyal is lehet fényes jövő elé nézni, ha nekik lehet akkor nekünk is.

Ez nem igaz! Az orosz társadalom átlagéletkora 10 évvel fiatalabb Németországénál. Oroszországnak van egy széles generációja, akik a SZU felbomlása környékén születtek, és ők most 25-35 évesek, és nekik még lehetnek - és lesznek is - gyermekeik. Ellentétben a legszélesebb német generációk már túl vannak a 40-en, nekik ha eddig nem lett, már ezután sem lesz gyerekük.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Én azt nem tudom megérteni, hogy a kedvenc mintaállamotokban az orosz lakosság csökkenése súlyosabb mint bármelyik EU-s államban, a muszlimok aránya pedig nagyobb mint bármelyik EU-s államban, mégis mintaállamnak látjátok fényes jövővel. Az EU-ban is megvannak ezek a folyamatok csak enyhébben, de mégis ezt látjátok apokaliptikus helyzetnek.

Ott az orosz példa, hogy csökkenő lakossággal és magas muszlim aránnyal is lehet fényes jövő elé nézni, ha nekik lehet akkor nekünk is.

Az alábbi 2016-os ábrák alapján melyik ország áll jobban demográfiailag? Tudsz ábrát értelmezni??

Németország:

7oCYPK3.png

(az áthúzott nyilakkal azt próbáltam szemléltetni, hogy 45-59 éves korosztálynak már nem lesznek gyerekeik, tehát a fa alja már nem lesz szélesebb)

Oroszország:

PCpIMGP.png


(itt pedig a nyilakkal azt próbáltam szemléltetni, hogy 25-34 éves korosztály még gyermekvállalási korban van, tehát a fa alja még szélesedhet - és szélesedik is!)

Nos, melyik ország áll jobban demográfiailag? Az EU gyöngye Németo. vagy a "kedvenc mintaállamunk" Oroszország?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 016
54 016
113
Senki sem álmodozik itt arról, hogy beköszöntsön az orosz életszínvonal hazánkban. Egyszerűen mi egy ellenségeskedésektől mentes kapcsolatot szeretnénk a nyugattal és a kelettel is. Mindkettőből hasznot húzva. Nekünk azzal van bajunk ahogy az amik és merkelék keverik a szart, és ránk akarák erőltetni az akaratukat. Azért csipázzuk az oroszokat mert jelenleg higgadtabbak, példamutatóbbak a nyugattól. Ha akarnák bedarálnák két nap alatt teljes Ukrajnát, mégse lépték meg. Putyin tiszteletreméltó módon birka türelmű.


Khmm,az Orosz életszínvonallal.csak óvatosan-hozzánk képest-mert szerintem nagyjából ua az átlagbér,viszont alig 200ft 1 liter benzin,nemrég olvastam egy utiblogot,hazánk fia járt ott családostul,és biza kis ésszel piri pénzért kaptak szállást,ételt,italt,miegymást.
;)
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 016
54 016
113
Az EU a világ legnagyobb gazdasága. Életszínvonalban is a világ élén jár. Szabadságban sem szenved hiányt. A világ legjobb helye, a csúcson van, mi kéne még? Ha csak ezt a szintet tartjuk akkor már lehet okunk panaszra. Persze panaszkodni mindig lehet, vannak akiknek semmi se jó.


Az EU is jó kapcsolatot akar Oroszországgal, de nem minden áron. Nem fogja végignézni ahogy Oroszország bedarálja Ukrajnát és nem fog úgy tenni mintha ez a mi elveink és értékeink szerint elfogadható lenne. Mi egy békén és együttműködésen alapuló Európát építünk, amíg Oroszország az agresszió útját járja addig nem lehet partnerünk ebben. Amint békén hagyják Ukrajnát javulhat a kapcsolatunk, de addig nem fog és ez így van rendben.


Megint az erdőben gombásztál?!
Konzerv gombát fogyassz légyszives.
Az eu olyan békés,együttmüködő,hogy alig bombázta líbiát,és ölte meg Kaddhafit,stb.
És tök békésen verték/verik szét a tüntetők pofályát ízlés szerint a csodálatos euban,2006 októbere megvan?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 016
54 016
113
Nade most komolyan ezt így ide le tudtad írni? Nemár, ingyen senki nem ír le ekkora butaságokat...


https://www.eia.gov/dnav/ng/hist/n9133us3m.htm
Remélem elég autentikus a forrás...
A legfrissebb árfolyamon ez most metrikusra átszámítva 182.26 USD/1000 m3 erre jön a szállítás és a különböző nemzetközi sarcok.
Felhívnám a figyelmedet az árfolyam mozgására és arra, hogy volt ez 619.92 USD/1000m3 is 5 évvel ez előtt...
Ezzel szemben az orosz gáz ára a 350 USD/1000 m3 körüli árról öt év alatt a tavalyi 180 USD/1000 m3-re esett vissza. Az árak a német határra vonatkoznak!
Végül egy kis tanulmány LNG vs. NG ügyben, 2017 áprilisi.
https://www.platts.com/IM.Platts.Co...us-lng-pipeline-gas-european-market-share.pdf
Remélem a S&P Global elég autentikus forrás...

Ha még így sem világos valami, akkor az alapokkal van nagyon nagy baj, amin viszont nem tudok segíteni.



B@szki, ezt a dumát... Virág elvtárs zokogna a gyönyörűségtől.


És bástya elvtárs fel lenne háborodva,hogy őt már megint nem akarja gyetlen imperialista ügynök sem megölni.
:D
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 016
54 016
113
Hát a V4-ekkel éppenséggel olyan jóban vagyunk, hogy nem csak baráti de testvéri árat is kialkudhatunk a tranzitra. ;)

Az pedig, hogy a jól bevált ukrán vezetéket el akarja zárni Putyin csak még inkább világossá teszi, hogy nála a csapelzárás is az eszköztár része. Egy ilyen notórius csapelzárónak pedig nem lehetünk a túszai. Nagyon is kell a több forrás, a biztonságunkat nem alapozhatjuk egyetlen forrásra, ráadásul egyetlen olyan forrásra aki a gázcsapra fegyverként tekint.


Tyű,kell nekem korán reggel ulippót olvasni...
Te meddig adtál volna ingyen gázt az ukránoknak/bárkinek?
Dereng valami?
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Nem az a baj, ulippóval és társaival, hogy pénzért marhaságot írnak. Az a baj ezekkel, hogy ha tényleg ezt gondolják.
Leírta valamelyik akkurátusan a latin idézetet miszerint a bűnt az követte el akinek érdekében állt. Merthogy szerinte a Majdan eldurvulása az oroszok érdeke volt.
Az nem jut el az agyáig, hogy ha Janukovicsék az előző választásokat megnyerték a helyi orosz kisebbségnek köszönhetően, akkor az előre hozott választást is jó eséllyel megnyerték volna. Tehát nyilván az ellenfeleiknek volt érdeke az erőszak.
És sorban az ilyeneket, amikor a tényekkel ellentétes következtetéseket von le.
Ami nekem érthetetlen, hogy ezt gyakran olyan ember teszi aki egyébként nem buta, látnia kéne a valóságot. Mert ha valaki buta tudatlan tájékozatlan rendben. Megértem ha hülyeséget beszél. De ha minden rendelkezésére áll és mégis inkább ideológiát vagy érzelmeket követve félremagyaráz az ijesztő.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Szemétládák vagytok, őrjöngött a lengyel kormánypárt ura a parlamentben

"Lech Kaczynski hét éve halt meg egy repülőszerencsétlenségben, azóta testvére, Jaroslaw Kaczynski a most kormányzó, erősen jobboldali Rend és Igazságosság párt vezetője. A lengyel kormánypárt gyakorlatilag nyíltan az ellenőrzése alá kívánja vonni a bíróságokat, derült ki egy péntek éjjel közzétett parlamenti tövényjavaslatból, ami miatt az Európai Bizottság is váratlan keménységgel reagált.

Jaroslaw Kaczynski tehát elég feszült lehet, és a meghalt testvérét emlegető ellenzéki hallatán a parlament pulpitusához lépett, majd a következőket mondta:

Tudom, hogy féltek az igazságtól, ti ármánykodók, de ne vegyétek szátokra a testvérem nevét. Elpusztítottátok, meggyilkoltátok. Szemétládák vagytok!

– mondta."


https://444.hu/2017/07/19/szemetladak-vagytok-orjongott-a-lengyel-kormanypart-ura-a-parlamentben
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
‘You’re Scumbags,’ Says Right-Wing Polish Politician

"“I know you are afraid of the truth, but don’t wipe your treacherous mugs with my late brother’s name,” Jaroslaw Kaczynski fumed in the Sejm, Poland’s legislative body. “You destroyed him, murdered him. You’re scumbags.”

The parliament erupted in a chorus of cheers and heckles. Scuffles were reported. The country’s political established was aghast. And the rant, captured on video, went viral in Poland.

The verbal attack was provoked by Borys Budka, a member of the political opposition. He quipped that Kaczynski’s twin brother, former president Lech Kaczynski, “wouldn’t allow” the proposed judiciary law, which has sparked a rash of protests in parliament and on the Polish street.

Lech Kaczynski died seven years ago in a plane crash that also claimed the lives of dozens of senior Polish government officials. He was on his way to Katyn, in Russia, the site of the World War II-era massacre of Poles by the Soviet Union, to attend a 70th anniversary commemoration. The incident, officially ruled an accident, remains an open wound in Poland, where conspiracies blaming the Kremlin for the disaster abound.

“This was a brutal, disgraceful and unfounded attack on all opposition MPs,” Budka later said of Jaroslaw Kaczynski’s remarks."

http://foreignpolicy.com/2017/07/19/youre-scumbags-says-right-wing-polish-politician-poland-eu/

gettyimages-452021608.jpg
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 142
113
http://www.portfolio.hu/deviza_kotv...ez_meg_jo_ideig_igy_is_maradhat.1.257045.html

A pénzügyi zsarolhatóságunk a mélyponton, ami a politikai mozgásterünket is növeli. Hasonló a helyzet a lengyelekkel. Merkel a választással foglalkozik. Meg úgy általában Nyugat-Európát most anémet választás érdeli. Ezért most ütjük a vasat, amíg lehet, hogy ősszel-télen a kétsebességes EU-t, Európai Egyesült Államokot létrehozni szándékozó törkevéseknek minél jobban ellent tudjunk állni.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Mit szóltok ahhoz, hogy Jaroslaw Kaczynski azzal vádolta meg a parlamentben a lengyel ellenzéket, hogy ők gyilkolták meg a testvérét?
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Egyébként figyelitek, hogy Kaczynski kirohanása óta a foreignpolity már milyen óvatosan fogalmaz? :D

"The incident, officially ruled an accident, remains an open wound in Poland, where conspiracies blaming the Kremlin for the disaster abound."

Már konteónak minősítik az amerikaiak azt a vádat, hogy az oroszok okozták volna a repülőgépszerencsétlenséget :)