A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Gerillák nem szoktak mesterlövészek lenni. Kis túlzással, vagy nem túlzással, az egy szakma. Dudi, vagy krisss, megerősít, vagy cáfol e téren. Ami az út menti lesből támadásod illeti. Hát, még egy egykori sorállományú raj pk is kiküldene, ismeretlen terepen, legalább egy terepkutató párt.
Ez sem mesterlövészet.

Becserkészem az ellent, olyan helyre települök ahol várható, hogy megjelenik (pl út mellé stb ) egy IED-vel vagy útakadállyal megállásra vagy lassításra késztetem és aztán jöhet a nehézpuska. Ugyanez RPG-vel vagy Carl gustaffal.
Az rpg több száz méterről látszik, Carl Gustaf dettó. Az anti material puskák meg olyan port vernek fel, hogy elég könnyen felderíthető (lőttem 3 félével is) Amúgy a pontosságot meg puskája válogatja, a magyar Gepárd pl baromi pontatlan.

• Tetszik
Reactions: fishbed
Tessék ez van a valóságban(még a kocsiból sem szálltak ki).
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

De egy javított RPG lövedék (a 7-es azért elég régi típus már) és több jármű viszonylag feltorlódva (=nagyobb célfelület) már hozhat sikert.

Harcjárművek oszlopban, ( úton ) ismeretlen, terepen, harchelyzetben, úgy mennek , hogy "sündisznó". Ami annyit jelent, hogy az első jármű tornya és fegyvere, lövésre készen, előre, a következő balra, a következő jobbra, majd a következő megint balra és így tovább. Az utolsó jármű tornya és fegyvere, lövésre készen hátra néz.Ne gondold az ellent hülyének és képzetlennek.

Nem. És akkor nem létezik a pontos lövő ( nem mesterlövész) kategória a világ hadseregeiben ? Pedig biztosra tudom, hogy a francia idegenlégióban minden szakaszban van egy.

Ja épp csak az DMR aki 600-700 méternél nem lő messzebb...Pont aszért mert nem mesterlövész,nem is mesterlövész fegyvere van hanem távcsöves puskája.

Szakasz szinten kizárt,hogy 15kg+-os puskát vigyen magával egy nem gépesített alegység.Mellesleg az egy darab lőszer is b 11dkg azaz 9 lőszer egy kiló ami lófasz mennyiség.
Ez elhatározás és szervezés kérdése, ha ilyen típusú rajtaütést akarunk csinálni akkor ez lesz a fegyver.

Ez elhatározás és szervezés kérdése, ha ilyen típusú rajtaütést akarunk csinálni akkor ez lesz a fegyver.

Akkor azt majd te viszed.Én közelebb megyek és viszek páncéltörő eszközt ami még hatásosabb is fele tömeg mellett.Jó dolog a romboló puska csak nem olyan műveletekhez ahol mobilnak kell lenned. Chris Kyle(tudod a fószer az amerikai mesterlövész című filmből)konkrétan soha nem használt 12,7-es puskát pedig ő mesterlövész volt nem nagyon kellett mozognia még is inkább kisebb kalibert vitt mert túl nehéznek talált a 12,7-es puskákat.

• Tetszik
Reactions: fishbed
Persze, hiszen világcsúcs. (legalábbis a publikusak közül) Nem ritka, egyetlen. Szerintem hihetetlen.

Igazából ez csak katonai csúcs.Civilben lőttek már messzebbre is bár ott a fegyver is és a lőszer is egyedi ami katonáéknál értelemszerűen nem megoldható.