[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2017/10/06/kijev-torvenybe-iktatta-donbasz-visszaszerzeset/
"Elfogadta első olvasatban a kijevi parlament pénteken a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló, Oroszországot agresszornak minősítő államfői törvényjavaslatot. A döntéshozatal előtt az indítványt támogató és ellenző képviselők között dulakodás tört ki az ülésteremben.
Az előterjesztést a 450 fős törvényhozás 233 tagja támogatta, a szavazáskor 335 képviselő volt jelen. A Petro Porosenko elnök által benyújtott törvényjavaslat kimondja, hogy a Donyeck és Luganszk megyék felkelők általi ellenőrzésű részei ideiglenesen orosz megszállás alatt állnak, a helyzet jogellenes, azaz nem teremt semmiféle területi jogot az Oroszországi Föderáció számára.,
A javaslat már csütörtökön is téma volt a Legfelső Tanácsban, de akkor nem jutottak közös nevezőre a képviselők, blokád alá is vették az elnöki emelvényt. Maga az államfő jött rendet teremteni. Az okozta a nézetkülönbségeket, hogy a törvény első változatában még szerepelt a minszki egyezmény, mint hivatkozási alap, de azt a koalíció nem akarta elfogadni, mondván abban a folyamatban a felkelők is benne voltak, márpedig ezzel legalizálnák őket.
Amúgy nemcsak a parlament falain belül, de azon kívül is volt balhé. Nacionalisták csaptak össze a rendfenntartókkal, sokakat le is tartóztattak."



Mély megosztottság. - és akik nem értettek vele egyet, azok közül sokan inkább el sem mentek. (És gyaníthatóan, néhányan azok közül sem, akik egyetértettek- mert tudják mik lesznek a következmények.
És mily meglepő...

http://karpathir.com/2017/10/06/ukrajna-felboszitette-oroszorszagot/
"Ellentétes az ukrajnai rendezésről megkötött minszki megállapodásokkal a Donyec-medence visszacsatolásáról szóló ukrán törvénytervezet, annak az a kitétele pedig, amely agresszornak nevezi Oroszországot, elfogadhatatlan – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában.
Peszkov rámutatott, hogy a törvénytervezet, amely agresszornak minősíti Oroszországot és említést sem tesz a minszki megállapodásokról, “de jure és de facto” elfogadhatatlan Moszkva számára..."


Na mármost. Hetek óta megy a találgatás az orosz/szaki sajtóban, hogy ha a Donbassz nem kapja meg a különleges státuszt a minszki megállapodásoknak megfelelően, akkor az lényegében a minszki megállapodások felmondása Ukrán részről. Erre rájött még a vissza integrációról szóló törvény (akkor még javaslat) amit viszont több írás/elemzés/vélemény gyakorlatilag az Ukrán támadás előrejelzésének tekintett. Mindehhez hozzájönnek azok a szaki/orosz hírek, miszerint az Ukránok közvetlenül a frontvonal közelébe hatalmas mennyiségű technikát halmoznak fel, - Olyan közel immár, ami támadási kiindulási csoportosulásokként is értelmezhetőek. (És nem meglepő módon, a hírek szerint DNR/LNR is készülődik, és halmozza a technikát) ÉS persze Muzicsenko villámgyorsan elhíresült kijelentése, hogy az Ukrán hadsereg a Donbass megtámadása esetén tíz nap alatt mintegy 10-12 ezer főt veszíthet halottban (harmada) és sebesültben (http://rusvesna.su/news/1507291093 ) melyet sokféle képen értelmeznek...
Mindez meg lett még fejelve azzal hogy a Donbassz reintegrációjáról szóló törvénybe bevették azt, hogy Oroszország agresszor ország. Ez viszont a korábbi orosz/szaki cikkek szerint azt jelentené (már jelentheti is) hogy Oroszországgal hadban álló félnek tekinti magát Ukrajna.
Mindebből talán érthetőbb az is, hogy a Radában miért volt akkora balhé, és miért nem vettek sokan részt a szavazáson. (lényegében a teljes létszám alig több mint fele szavazta meg)
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Kurt Volker szerint a Donbasz speciális státuszáról szóló törvény meghosszabbítása egy lépés a béke felé és reméli, hogy Oroszország is békére fog törekedni, mert ideje véget vetni a konfliktusnak.

Anders Rasmussen szerint is a speciális státusz törvény meghosszabbítása lépés a béke felé és ma Oroszország is kifejezheti békére törekvését a Volker-Szurkov találkozón az ENSZ békefenntartókkal kapcsolatban.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az ausztrál szenátus elnöke Ukrajnában járt ahol megerősítette Ausztrália támogatását Ukrajna szuverenitása felé és az MH17 lelövését elkövetők felelősségre vonása mellett.
Hétfőn Erdogan megy Ukrajnába ahol részt vesz a Stratégiai Tanács ülésén és kétoldalú megállapodásokat írnak alá a regionális biztonsági együttműködés terén.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az EBESZ továbbra is fegyvereket észlel a kivonási zónában mindkét oldalon.
DLctYsrWsAAuevy.jpg

DLctYsuWsAAHHdA.jpg
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusvesna.su/news/1507413461
Az Ukránok bejelentették, hogy teljes ellenőrzésük alatt tartják a Donyecki repülőteret.
Ukrán katonák bejelentették, hogy teljes ellenőrzésük alatt tartják a Donyecki repülőtér kifutópályáját és a környező területet..



OK. A propaganda és egy jó nagy adag önbizalom csodákat tehet..
Viszont érdekes, hogy ezt meg bemutatják az Ukránok- innentől ez valóban egy csodás tett propagandája. Bár a szaki reakciók szerint semmi köze a valósághoz. Kérdés. Jelenleg ennek mi a célja? Ugyanis a Donyecki reptér ellenőrzés alatt tartása (vagy inkább annak sugallása) propaganda szempontjából egy lelkesítő üzenet lehet az Ukrán propagandisták vélhető szándékai szerint a harcosaik számára. Meg a Nyugat Ukrajnai hátországuknak. És nem biztos hogy mindez az újabb erőcsoportosításoktól teljesen függetlenül történik..
Ugyanakkor az is teljesen biztos, hogy nem messze a reptértől vannak évek óta az Ukránok állásai, és a DNR ezt meg gyakorlatilag hagyja. És mivel legutóbb állítólag aláíratták a szaki harcosokkal, hogy nem válaszolnak a provokációkra- nem lőnek vissza- így a szokásos lopakodó tűzszünet Ukrán módra teljesen elképzelhető. De ott pár méter előrehaladás, és belövési távolságra jutás lehet egy rubikon átlépése. Vagy nem. (Szurkov megint "tárgyalt Volkerrel http://rusvesna.su/news/1507401461)
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 049
113
reméli, hogy Oroszország is békére fog törekedni, mert ideje véget vetni a konfliktusnak.


Hát ez már tényleg kezd unalmas lenni
Szíria az más kérdés ott halad az SAA de itt lényegében el lőnek 4 tár lőszert egy hónapban és megy a sírás és semmi értelme .

Jó lenne már az ha az Ukránok megindulnának vagy nagyobb erővel és elsöpörnék a szakikat :hadonaszos:

3 év után erősödtek már annyit
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 905
65 807
113
  • Tetszik
Reactions: tindalos and tonyo

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 905
65 807
113
http://rusvesna.su/news/1507413461
Az Ukránok bejelentették, hogy teljes ellenőrzésük alatt tartják a Donyecki repülőteret.
Ukrán katonák bejelentették, hogy teljes ellenőrzésük alatt tartják a Donyecki repülőtér kifutópályáját és a környező területet..



OK. A propaganda és egy jó nagy adag önbizalom csodákat tehet..
Viszont érdekes, hogy ezt meg bemutatják az Ukránok- innentől ez valóban egy csodás tett propagandája. Bár a szaki reakciók szerint semmi köze a valósághoz. Kérdés. Jelenleg ennek mi a célja? Ugyanis a Donyecki reptér ellenőrzés alatt tartása (vagy inkább annak sugallása) propaganda szempontjából egy lelkesítő üzenet lehet az Ukrán propagandisták vélhető szándékai szerint a harcosaik számára. Meg a Nyugat Ukrajnai hátországuknak. És nem biztos hogy mindez az újabb erőcsoportosításoktól teljesen függetlenül történik..
Ugyanakkor az is teljesen biztos, hogy nem messze a reptértől vannak évek óta az Ukránok állásai, és a DNR ezt meg gyakorlatilag hagyja. És mivel legutóbb állítólag aláíratták a szaki harcosokkal, hogy nem válaszolnak a provokációkra- nem lőnek vissza- így a szokásos lopakodó tűzszünet Ukrán módra teljesen elképzelhető. De ott pár méter előrehaladás, és belövési távolságra jutás lehet egy rubikon átlépése. Vagy nem. (Szurkov megint "tárgyalt Volkerrel http://rusvesna.su/news/1507401461)
Uli? Hogy történt?
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

lgabo

Well-Known Member
2015. március 18.
998
810
93
Hát ez már tényleg kezd unalmas lenni
Szíria az más kérdés ott halad az SAA de itt lényegében el lőnek 4 tár lőszert egy hónapban és megy a sírás és semmi értelme .

Jó lenne már az ha az Ukránok megindulnának vagy nagyobb erővel és elsöpörnék a szakikat :hadonaszos:

3 év után erősödtek már annyit
Egészen biztosan mást gondolnál a 4 tár lőszerről ha ébren töltenél egy éjszakát Donyeck peremén egy panelben....
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos