A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Üzenni bárhogy lehetett pl a Dunán ahol Hunyadi is bejutott a várba.A török flotillát megsemmisítették teljes volt a folyó magyar kontrollja.A vár nem volt 360 fokban körbe véve a török nem kelt át a Száván és a Dunán sem(egyébként ezt hibaként rójják fel a töröknek).A kérdés inkább az,hogy nem akadájozta meg a Száván való átkelést(meg sem próbátak pedig biztos látták hisz magaslaton voltak ráadásul lovassággal).
Ok, de én továbbra is minden online forrásban azt találom, hogy Kapisztrán nem engedelmeskedett Hunyadi parancsának még a véletlen szó használat sem rikta... Tehát nem volt betervezve az, ami a sikert hozta..

Ok, de én továbbra is minden online forrásban azt találom, hogy Kapisztrán nem engedelmeskedett Hunyadi parancsának még a véletlen szó használat sem rikta... Tehát nem volt betervezve az, ami a sikert hozta..

Hunyadi parancsolta a kereszteseknek,hogy keljenek át a Száván csak a keresztesek látva,hogy a várból(engedetlenségből)kitörő íjászok elfoglalnak egy magaslatot a Száva partján Kapisztrán parancsa ellenére elkezdtek idő előtt átkelni.A magaslat elvesztésének a török nem tulajdonított nagy jelentőséget meg a keresztesek átkelésének sem mert úgy gondolta,hogy az elit Szpáhik visszaszorítják a hozzájuk képest "csürhe"kereszteseket csak ez nem jött be mert a beszűkült terepen nem tudták kihasználni az előnyüket(meg ott voltak a magaslaton az íjászok is).Ezt látva a tört ki Hunyadi a várból(a kereszteseket támadó janicsárokat kapta oldalba) és lett az ami.Tehát volt terve Hunyadinak,ő hívta át a kereszteseket csak azok előbb jöttek.

22489727_287583848414526_2596759445376069073_n.jpg

Napi humor.

Onnan modetn tudással embert még nem láttam kiszabadulni.

Hallottam régebben egy történetet, ami vagy igaz, vagy nem igaz. Miszerint, amikor szóba került 120 db Leopard 2 harckocsi átadása esetleg a németek részéről, Szentendrén volt tiltakozás. Egy kiérdemesült, tisztjelölteket oktató hadfi, mondotta, nehogy már ide hozzák azt a német tankot, mikor ő már vagy 20 éve oktatja a T-72-est. Még vénségére tanulnia kellene megint, ha meg akarja tartani az állását nyugdíjig. Mardjon csak a T-72, semmi új nem kell, a régit tudja, újat meg nem akar már tanulni. Nem tudom igaz-e ez, vagy csak legenda. El tudom képzelni, hogy a hozzáállás ott ilyesmi lehet.

Hallottam régebben egy történetet, ami vagy igaz, vagy nem igaz. Miszerint, amikor szóba került 120 db Leopard 2 harckocsi átadása esetleg a németek részéről, Szentendrén volt tiltakozás. Egy kiérdemesült, tisztjelölteket oktató hadfi, mondotta, nehogy már ide hozzák azt a német tankot, mikor ő már vagy 20 éve oktatja a T-72-est. Még vénségére tanulnia kellene megint, ha meg akarja tartani az állását nyugdíjig. Mardjon csak a T-72, semmi új nem kell, a régit tudja, újat meg nem akar már tanulni. Nem tudom igaz-e ez, vagy csak legenda. El tudom képzelni, hogy a hozzáállás ott ilyesmi lehet.
Tisztjelölteket oktató hadfi ilyet nem mondott az tuti....
De ennyire senki sem hülye....

az megvan hogy mit mondtak a tüzérség magyar oktatói az USA akadémiáján végzett, hazatért tisztnek, aki szólni mert jogy a magyar tisztképzésben oktatott anyag, elavult és hiányos?

Közölték vele hogy Magyarországon van, és sürgősen felejtse el West Point-ot.

Ennyi.

• Tetszik
Reactions: antigonosz
az megvan hogy mit mondtak a tüzérség magyar oktatói az USA akadémiáján végzett, hazatért tisztnek, aki szólni mert jogy a magyar tisztképzésben oktatott anyag, elavult és hiányos?

Közölték vele hogy Magyarországon van, és sürgősen felejtse el West Point-ot.

Ennyi.
Az megvan, hogy ezzel az oktatók is eléggé tisztában vannak/voltak? Az oktatás az eszközrendszer teljes hiánya/ vagy elavultsága miatt olyan, amin viszont az oktató nem tud változtatni. Max könyöröghet az eszközökért, amire nem adnak pénzt neki és nem szerzik be. Főleg, hogy az egyetemen még a modernebb eszközökből mutatóba sincs mert nem adtak az intézménynek, a hallgatók csak az alakulatoknál tudják gyakorlatban kipróbálni ezeket.

j. nem arról volt szó, hogy hogyan alkalmazza a honvédség az MLRS-t az Bakonyban a pirézek ellen, hanem pld az egy óra alatti tűzgyorsaságot oktatják még mindig etc...

például így, IDF, páncélos-iskola.
A gyakorlatok egy része. HMWV-re, épített harckocsiattrappokkall, M-113, al a rendszerből kivont M-60-kal folynak.
ez itt egy t-72 szimulátor:

Ze%b4elim%20Hamer%20T-72M%20simulator.jpg

d

• Tetszik
Reactions: sirdavegd
Nem Honvédség, Rendőrség, de azért beteszem. Valami bővebb infója valakinek ? Illetve, Honvédségnél valami új gépkarabély ? Semmi hír ?

http://combatgear.blog.hu/2017/10/12/uj_geppisztoly_csapatprobaja#more12955885

2014-ben tartott a CZ próbalövészetet a rendvédelmi szerveknek.Ott volt a Tek,Nak,Bv,Orfk,Brfk,stb.Eléggé sok darab és féle pisztolyt kihoztak,de hogy pontosan miket,arra már nem emlékszem.A P-09,a P-07 tuti kint volt.Annyit löhettünk vele,amennyit akartunk,nem volt megkötés.Volt kint Scorpio Evo is.Nekem pl nagyon tetszett,de többen ugy gondoltuk,hogy a nagy tűzgyorsaságához túl kicsi a tárbefogadó képesség.Kint volt a Bren is.Hogy most melyik változata,passzolom.Az egyik rövid,a másik hosszabb csővel.Nagyon kis kezes dögök.Csehektől hallottam viszont hogy afgánba voltak vele gondok,de késöbb azokat megoldották.Meg volt kint egy mesterlövészpuska,ha jol emlékszem talán a 750-es,mert 308-as volt.Az is bitang jó volt.
Ezután mi vártuk,hogy mi lesz,mert mindenki pozitiv véleménnyel hagyta ott a lőteret,de késöbb kiderült,hogy a Glock megtámadta a fegyvertendert.Ezután hosszu ideig csönd volt.Aztán azt hallottuk,hogy egyes "nagynevü" lőkikek tesztelnek egy SIG tipust.De ezután megint nagy csend.És most egyszer csak feltüntek a CZ-k....

• Tetszik
Reactions: marton and tonyo
A rendőrségnél mennyi amd-65 van még raktáron? Gondolom pár ezer db tól nem több. Én azokat átalakítanám 22 es kaliberre. Megtanulni a fegyverhasználatot ideális lenne a lőtereken. Egyébként ha ha szereznek majd be új fegyvert,néztem a honlapjukat. Az 5.56 os karabélyváltozat 2000 usa dolcsiért megyen? Kicsit sokkalom érte az árat. Ha nagy tételben kéri a vásárló akkor bő 20-25% lehet alkudni az árból. Ez 6000 db esetében kb 4-5 millárd ft lenne.

2014-ben tartott a CZ próbalövészetet a rendvédelmi szerveknek.Ott volt a Tek,Nak,Bv,Orfk,Brfk,stb.Eléggé sok darab és féle pisztolyt kihoztak,de hogy pontosan miket,arra már nem emlékszem.A P-09,a P-07 tuti kint volt.Annyit löhettünk vele,amennyit akartunk,nem volt megkötés.Volt kint Scorpio Evo is.Nekem pl nagyon tetszett,de többen ugy gondoltuk,hogy a nagy tűzgyorsaságához túl kicsi a tárbefogadó képesség.Kint volt a Bren is.Hogy most melyik változata,passzolom.Az egyik rövid,a másik hosszabb csővel.Nagyon kis kezes dögök.Csehektől hallottam viszont hogy afgánba voltak vele gondok,de késöbb azokat megoldották.Meg volt kint egy mesterlövészpuska,ha jol emlékszem talán a 750-es,mert 308-as volt.Az is bitang jó volt.
Ezután mi vártuk,hogy mi lesz,mert mindenki pozitiv véleménnyel hagyta ott a lőteret,de késöbb kiderült,hogy a Glock megtámadta a fegyvertendert.Ezután hosszu ideig csönd volt.Aztán azt hallottuk,hogy egyes "nagynevü" lőkikek tesztelnek egy SIG tipust.De ezután megint nagy csend.És most egyszer csak feltüntek a CZ-k....
A döntéshozók se végtelenségik halogathatják a fegyvertendert. Elvileg már alig van karabélyunk raktáron. Másrészt tudjuk hogy a rendőrség prioritást élvez. Már ép ideje lenne a V-4 gyártói kapacitását is kihasználni. Mert az északi szomszédaink bizony az utóbbi időben belehúztak rendesen a fejlesztésekbe. Saját tőke+külfi tőke. Mert mire megalapoznánk bármiféle fegyvergyártást itthon .......................

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg
A rendőrségnél mennyi amd-65 van még raktáron? Gondolom pár ezer db tól nem több. Én azokat átalakítanám 22 es kaliberre. Megtanulni a fegyverhasználatot ideális lenne a lőtereken. Egyébként ha ha szereznek majd be új fegyvert,néztem a honlapjukat. Az 5.56 os karabélyváltozat 2000 usa dolcsiért megyen? Kicsit sokkalom érte az árat. Ha nagy tételben kéri a vásárló akkor bő 20-25% lehet alkudni az árból. Ez 6000 db esetében kb 4-5 millárd ft lenne.
Ha a rendőrség új géppisztolyokat kapna, akkor a régi AMD-65-ket odaadhatnák legalább az "objektumokat" őrző ÖVT-seknek, vagy az ÖTT-seknek gyakorlatozni.

• Tetszik
Reactions: tonyo and tomsinner
például így, IDF, páncélos-iskola.
A gyakorlatok egy része. HMWV-re, épített harckocsiattrappokkall, M-113, al a rendszerből kivont M-60-kal folynak.
ez itt egy t-72 szimulátor:

Ze%b4elim%20Hamer%20T-72M%20simulator.jpg

d
Azzal nincs gond van az egyetemnek 2 db tökéletes működő (csoda) 72-ese de azok attól még ugyan olyan régi dögök mint a többi. Vagyis amíg nincs modern eszközrendszer addig arra képzik a tiszteket is ami van.