"Kicsit" nehéz a megoldás arra a kérdésre amit jól látsz: ki sugározzon radarjelet, ami árulkodó, célpontá tesz, nagy, nehéz és drága...
Talán a csehek áltak gyártott/fejlesztett technológia lehet (az egyik megoldás): passzív radar, ami a környezeti (műholdas Tv sugárzás, és egyébb) jeleket és azok visszaverődéseit használja, állítólag a széles spektrum miatt lopadokókat is észlel, nyilván kisebb távolságról, de kisugárzás nélkül!!!
A műholdas adásokat szgárzó müdoldakat azt a pár százat, nehéz kiiktatni.
Csak a vevőantannák mérete "kicsit" nagy: asszem jelenleg csak földi (fix és mobil telepítésű) rendszerek vannak.
Ahogy molni is írta többször: a Grippen túl kicsi
De ez egy ígéretes irány pl szerintem is: a Griff/egyéb gép/földi vevő a passziv radar és müholdon keresztül továbbítja az "illetékesnek" a célpont(ok) adatait, és "had menjen" a BVR...
NNNa ez a jövő... akár?
Én azt mondom, ha ilyen korszakalkotó ötleteid vannak, akkor előbb járj utána alaposan, hogy megvalósítható-e egyátalán és inkább kerüld a "talán", "azt hiszem", meg a "szerintem" féle merengéseket. Semmi értelme egyetlen BVR rakétával 1500 kg-os (Miért ennyi? Miért nem 1400, vagy épp 1700?) modellrepülőket vizionálni, amikor a Gripennek nem ez a szűk keresztmetszete. Ha mindenáron rakétákat akarsz Magyarország egére, akkor vegyél egy rakat Buk-ot, meg Sz-400-at, de annyit, hogy tele legyen az ország, az is költséghatékonyabb lenne, mint az import businessjet hajtóművel hajtott Made in Hungary drón, ami saját radar nélkül akar egyetlen rakétával, vadászgépről távirányítva légi harcászkodni.