Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
M

molnibalage

Guest
Ez így van, de mindig körülményeket kell nézni. Amikor vesztesz 2.000-3.000 tankot ellefél meg 20-30at miközben a tieid még modernebbek is, meg van 350.000-400.000 halottad, ellenfélnek meg polgárival együtt a negyede az ahogy itt értve volt bezony hülyére pofozás. Ettől még a startégia célját elérte Szu, Leningrád védve volt Éról.
Többe került a leves, mint a hús. Ennél olcsóbb lett volna lefizetni a finneket, hogy legyenek szövetségesek... Az, hogy a finnek a nácik mellé sodródtak semmi másnak nem volt az oka, mint a 39/40-es szovjet agressziónak.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 099
3 049
113
  • Nos, az I. vh után el akarták foglalni az éppen csak két perce függetlenedő lengyeleket. Nem sikerült, hazapofozták a fosztogatásban megfáradt vörösöket...
  • A lengyelek az egyetlenek a történelemben, akik még a XVII. században elfoglalták Moszkvát és épségben haza is mentek onnan...
  • A finnek hülyére pofozátk őket 1939/40 telén. Az, hogy a megszámlálhatatlan túlerő végül lenyomta őket ezen nem változtat. Olyan szinten alázták le a szovjet haderőt, ami modern hadviselés történetében majdnem példátlan úgy, hogy kvázi könnyűfegyverzetű finn erők szovjet páncéloserőket számoltak fel. És nem érdekel a "meg, és de, meg tisztogatás, stb." kifogások. Olyan maflást adtak sztálinnak, hogy a fal adta a másikat. Ennek közvetlel követezménye volt a Barbarossa is, mert hitler ezek után komolytalannak ítélte a VH-t úgy ahogy volt.
Az ,hogy valakit az 5. a 10. menetben padlóznak ...fontos tényező lehet....csak hát a 12.-ben KO-t adott.......Roni agymenése arra vonatkozott,hogy a dicső nyugat .hogyan gyalulja le az eredendően gonosz keletet...nyilván volt benne költői túlzás amit mondtam de azon nem változtat...hogy véglegesen nem tudták őket hülyére pofozni....mint egy "KOKO-t"
 

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 099
3 049
113
Ha így jobban tetszik, akkor iszonyatos arcvesztés. Az én szememben hülyére pofozás az, hogy 20-szoresnél nagyobb túlerővel az ellenfél veszteségének istentudja hányszorosád szopod és egy néhány milliós ország legyűrése egy 100+ millliósnak hónapokba telt. Az orosz hadtörténelem legmegalázóbb vereségei közt tutira dobogós az, amit a finnektől kaptak.

"iszonyatos arcvesztés".....ez nem kérdés csak nem erről volt szó
 
M

molnibalage

Guest
Az ,hogy valakit az 5. a 10. menetben padlóznak ...fontos tényező lehet....csak hát a 12.-ben KO-t adott.......Roni agymenése arra vonatkozott,hogy a dicső nyugat .hogyan gyalulja le az eredendően gonosz keletet...nyilván volt benne költői túlzás amit mondtam de azon nem változtat...hogy véglegesen nem tudták őket hülyére pofozni....mint egy "KOKO-t"
Igen, csak jelen esetben olyan,m intha 45 kg-os bokszoló kiót 11 120 kilósat, meajd a 12. menetben beugró padlózza a 12 menet végén a lepkesúlyút. Ez a meglalol kegtegória...
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 099
3 049
113
Igen, csak jelen esetben olyan,m intha 45 kg-os bokszoló kiót 11 120 kilósat, meajd a 12. menetben beugró padlózza a 12 menet végén a lepkesúlyút. Ez a meglalol kegtegória...
Ez a végeredményen nem változtat...de azon sem,hogy ahogy írtad...arcvesztés volt keményen...dehát volt egy pár nagy nemzet aki belefutott ilyen nagy arcvesztésbe
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Újabb adalék a UAE F-35 businesshez...Az arabusoknak választania kell az Orosz barátkozás (Szu-35, közös 5.gen fejlesztés, stb...) és az F-35 között. Vagy-vagy.. :)
https://www.flightglobal.com/news/a...neral-sceptical-of-mixed-f-35-and-rus-443179/
Nekem erősen úgy tűnik hogy az üzlet egyik célja hogy megállítsák az Orosz haditechnika térnyerését az Öböl menti országokban.

LD a THAAD üzletet. Moszkvában aláírnak egy szándéknyilatkozatot S400ra és !két napon! belűl rábólítnanak az SA THAAD beszezésre.

A pofont, ébresztőt imo amúgy nem Oroszok adták USnek, hanem Kína. Nem adtok 140db MQ-9et SAnak mert akármi? Szándéknyilatkozatra sem? Semmi baj rendelünk Kínából 140db CH-akárhányat. Megjönnek nem lesz BM indítás Jemenből, mert totális lesz a kontroll.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az szerintem nagyon szép helytállás volt, aminek a vége az lett hogy azért csak megadták magukat a Finnek... Olyan hülyére pofozás volt, ahol a hülyére pofozó vesztett a végén.
Csak hogy tisztába legyen téve ez is, nem volt megadás és vereség. Kétoldalú egyezmény volt a háború befejezéséről, amivel nagyon jól jártak mert Németország veresége után ők is vereséggel néztek volna szembe, de ezt még 44-ben sikerült megkötni a britek és amerikaiak nyomására akik még akkor szövetségben voltak a SZU-val. Szóval nem szenvedtek vereséget és nem adták meg magukat, hanem sikerült jó diplomáciával kiszállniuk a háborúból mielőtt vereségre fordult volna a dolog.

Igaz ugyan, hogy fizettek kártérítést és egy kevés területet is átadtak, mert technikailag a téli háború fegyverszüneti egyezményét vették alapul ami korábban nem lépett életbe mert akkor a háború folytatódott, de azt is sikerült kedvezőbbre módosítani, összességében viszont ezzel megőrizték függetlenségüket és nem jutottak a többi kelet-európai ország sorsára és megúszták a fél évszázad kommunizmust.

A kiemelkedő ellenállásuknak és a jó diplomáciának köszönhetően ők végül nem kerültek a vesztesek közé.
 
  • Tetszik
Reactions: jOkA

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
610
523
93
Hmmm. Megemlíteném Afganisztánt...
Amit nehéz győzelemnek nevezni a SzU részéről, bár többi próbálkozó sem dicsekedhet!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 020
113
Márminthogy szerinted ha az USA-nak lesz igénye F-22 igényű repteljesíményű csúcsvadászra, akkor nem fogja tudni összerakni?
Nos, azért a fentebb leírt dolgok közül az egy lényeges pont, hogy az f22 minden oldalról - aspektusból védettebb radarreflexió szempontjából, több olyat láttam már, ahol azt állítja tanulmány, hogy hátulról az f35 hajtóműve mivel nincs úgy rejtve, fasza visszaverő felület. Ez azért minimum nem előny. Ránézésre egyszerűbb kialakítású az a sárkányszerkezet. Cirmogták többen azt is, hogy kicsi a belső fegyvertér, illetve ha menekülni, emelkedni kéne, azért az f22 sokkal többet tud és van köztük egy 20 as kb.

Amit kérdeztél, az pedig az, hogy de össze tudnak rakni egy f22 szintű csúcsvadászt, csak most iparkodniuk kell már ha nem akarják bebukni a totális technológiai vezető szerepüket, mivel jelenleg a vetélytársak sokkal közelebb vannak már hozzájuk minden tekintetben, mint a kilencvenes években voltak, illetve Kína nem teszi majd meg azt a szívességet hogy lassít. Űzik az amerikaiakat előre, s ahogy látom ami ott beválik, abból nagyon sokat le is gyártanak utána.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 020
113
Ha így jobban tetszik, akkor iszonyatos arcvesztés. Az én szememben hülyére pofozás az, hogy 20-szoresnél nagyobb túlerővel az ellenfél veszteségének istentudja hányszorosád szopod és egy néhány milliós ország legyűrése egy 100+ millliósnak hónapokba telt. Az orosz hadtörténelem legmegalázóbb vereségei közt tutira dobogós az, amit a finnektől kaptak.
Egyértelmű arcvesztés volt, meg is lepte Sztálnt, volt utána nagy retorzió és újratervezés is. Mondjuk az is tény, hogy brutál volt a terep, tavakkal, erdőkkel, védelmi vonallal és hős védőkkel, no meg elavult Szu doktrinával. Arcvesztésnek arcvesztés, viszont mivel a strat céljuk teljesült, győzelemnek is győzelem volt. Van itt pár ember a fórumon, aki viszont még a történelemnek is ellent mond, mikor ezt letagadja, s ha valaki ragaszkodik a tényekhez akkor az gyűlölködőnek van beállítva.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 020
113
1905? orosz -japán?
Ez korrekt, és a mongolok után az első olyan ami "mostanában" történt. Ott viszont azért lássuk be, nem Moszkváról volt szó, hanem távolkeleti területekről, ahol japán a haderejének nagy részét, az oroszok a töredékét tudták bevetni.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 020
113
Az is csak arcvesztés, de katonailag sem az USA sem a Szu nem lett megverve.
Így igaz, arcvesztés volt, de sehol sem hülyére pofozás. Ott inkább az volt a helyzet, hogy a politika sem tudta eldönteni igazán hogy mit akar. Félszívvel álltak bele abba konfliktusba úgy, hogy közben hátrakötötték a saját katonáik legalább fél kezét. Megnyerhetetlen egy háború úgy, hogy nem engeded támadni a logisztikát, hátországot mert adott esetben egy harmadik ország(pakisztán vagy irán) területén van. Kellő erőt sem raktak bele, szenvedés volt az, nem vereség. Ettől pl. az Usa sokkal jobban szerette volna megnyerni Vietnamot, és az sem jött össze, illetve ma ők nagyon hasonlót játszanak el az afgánoknál, azt sem fogják megnyerni kb. soha. Szenvedés van.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Lemész a kocsmába, 120 kilós izomgyuriként.
Belekötsz egy 70 kilós srácba, mert kell a piája.
Behúzol neki egy sorozatot, az meg állja és utána szétrúgja a töködet, és a kezedbe adja a füled.

Aztán jönnek a többik, szétválasztanak titeket.

Másnap lemész az edzőterembe, és azt magyarázod évekig hogy semmi baj, a stratégiai célod teljesült mert utána megittad a pulton ottmaradt italát.

Nos lehet szavazni, hogyan fogják értelmezni az esetet:

A: Izomgyuri arculatot vesztett
B: Izomgyurit hülyére pofozták, és magyaráz összevissza, hogynemisúgyvolt
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 020
113
Viszont a valóság az úgy nézett ki: Izomgyuri belekötött a szikár gyerekbe, aki pár percig derekasan körbetáncolta, sorozta és felszakította a gyurit szemöldökön, szájszegletben, majd ahogy teltek a percek, le lett víve a földre, izomgyurka ráüllt a mellére, átment hátsó fojtásba és mivel ott már szikárpisti is tudta hogy vége van, lekopogta.

Izomgyuri arculatot vesztett, de nyert, mert hiába nézték hogy milyen szépen/bátran ellenállt szikárpisti, a végén megitta a piáját.

Ezt meg innentől úgy magyarázod ahogy akarod.
 
  • Tetszik
Reactions: nyugger and fip7

Kurgan

New Member
2016. augusztus 30.
17
15
3
Azért az valahol csodás,hogy az oroszok vagy a szovjetek vannak savazva hogy kipicsázták őket a mongolok is anno..finnek..etc. Na most vajon a ha egy másik ország van anno az orosz helyett (bármelyik)azokon is átmennek mint fos a libán a mongolok..A finnekről meg annyit,hogy a németet is kipicsázták a lappföldi háborúban..a super németeket..
De ha már itt tartunk akkor vajon mi lett volna,ha soviet helyett az usa van a szomszédban vagy uk?Vagy kina?A barbarossa idején...juuuj...:hadonaszos::hadonaszos:
 
  • Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
Az a nagytudású szaki TÉVEDETT. Napokban olvastam egy pontosan 10 éves Haditechnika magazinban egy cikkben(direkt nem mondom melyikben, és ki írta) szó szerint azt leírva, hogy 10 év távlatában Kína hadiiparában és gazdaságában nagy potenciál van, DE TELJESSÉGGEL KIZÁRT, hogy az USA-val, és a fejlett nyugat európai gazdaságokkal egy szintre keveredjen 10 év távlatában is akár fejlettségben, infrastruktúrában, gazdasági erőben. Haditechnikában generációs hátrányt jósolt még mostanra is az elemző pl. a Németekhez/Franciákhoz/Britekhez képest is! Ahhoz képest eltelt tíz év, és HT-terén az EU-hoz képest nem generációs hátrány, hanem lassan előnyük van, és gazdasági kapacitást tekintve pedig kb. már évekkel ezelőtt lenyomták az EU összes erős tagállamát, mostanra a VALÓS teljesítményt tekintve pedig az USA-t is minden bizonnyal.
Aboszlút gazdasági méretben Kína nagy, de ez egy 1,3-1,4 mrd-os oroszágtól nem nagy száma. Az egy főre eső mutatókban meg Mo-t nem érik el. Így tessék nézni a kínai fejlődést. És ezert az eredményekért az ország egy része gyakorlatilag szeméttelep és mérgező hulladéklerakó szintjén vagy a folyókkal úgy, hogy ott emberek "élnek". Ha azt életnek lehet nevezni... A demográfiai mutatójuk olyan, hogy ahhoz képest bármelyik európai államé simán elfogadható. Elég vicces társadalmi feszültséghez fog az vezetni, hogy az egykepolitikai miatt annyival több férfi van, hogy fizikailag nincs elég nő az országban...

stb.

Na vakítson el a "krém". Kína nagyot lépett előre, na de milyen áron...? Ezt azért ne hagyjuk már ki. Ez a végtelenségig nem mehet így. Az ipari forradalom elején is volt olyan, hogy az USA gazasága a migrációval évente 100%-ot nőtt. Most meg 2-3%-os bővülés is hatalmas. Könnyű úgy fejlődni, hogy az ország 90%-a azelőtt ipari forradalom előtti szinten volt, a másik meg 40-50 éves lemaradásban és külföldről özönlött be a tőke.
 
Status
Not open for further replies.