• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Megtehetné, hogy olyan adókörnyezetet teremt, hogy ez után megérje otthon tartani az új technológiákra épülő gyártást, az új gyárakat oda építenék. Ha nagyon agresszív büntetővámot lebegtetne be a külföldön legyártott és utána a saját hazai piacon eladott cuccokra, még a mostani külföldön lévő gyáraik nagy része is simán hazamenne. A gond ezzel annyi, hogy Trump jó eséllyel akkora befolyással bír az amerikai történésekre, mint te vagy én. Súlytalan, elfogyott körülötte a levegő, arra tartják hogy menjen házalni a világban, ugyan azt csinálja amit eddig, csak most nem szállodákat akar nyitni idegenben, hanem amerikai fegyvereket ad el.

Nem csak Trump befolyásán múlik a dolog.
A helyzet az, hogy pont az USA kényszerítette ki a szabad kereskedelmet az egész világon. Ez nagyrészt miatta épült ki, még a második világháború után, mert akkor nekik nagyon megérte, hisz Európa szét volt verve, szinte mindent az USA gyártott.
Ha most a szabadkereskedelmet az USA elkezdené leépíteni azzal, hogy olyan durva vámokat vezetnének be, ami ráveszi a cégeket, hogy hazahozzák a termelést Kínából, akkor Kína is kölcsönösen bevezetné a vámokat az amerikai termékekre.
Azt tudni kell, hogy a kínai piac már most kb. akkora, mint az USA piaca. A másik dolog meg az, hogy a multi cégek vezetői, tulajdonosai a profitot nézik, nem mindenféle nacionalista eszméket vallanak. Nekik a profit számít, nem az, hogy abban az országban készüljön a termék, ahol születtek (direkt nem írtam hazát, mert ezeknek nem is feltétlen van hazájuk, hisz ide-oda utaznak a világban, mikor-hol laknak az a hazájuk).
A cégek vezetése elkezdenének gondolkozni. Mi a jobb nekik?
-az, hogy felépítenek egy drága gyárat USA földön, ott fognak gyártani drágán és így drágán fognak exportálni az egész világnak, Kínának meg még drágábban (hisz ott is vámok vannak)
-vagy Kínában fognak gyártani továbbra is olcsón, Kínában is és az egész világnak is olcsón adják el a termékeiket, viszont az USA-ban drágán adják el

Lehet tippelni, hogy melyiket lépik meg a cégek. Marad a kínai termelés, hisz az USA lakossága ha akar Iphonet venni, akkor vámmal is meg fogja venni, hisz nincs más lehetőség számára.
 
  • Tetszik
Reactions: misinator

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 987
113
A szabadkereskedelem mindig annak jó igazán, aki versenyelőnyben van, mert Ő tud olyat gyártani amit más nem, vagy Ő tud a tőkeereje miatt nagyban termelni olyat amit más is, viszont mivel Ő a legnagyobb méretekben játszik, eltapossa a konkurenciát a dömpinggel, és a végén mikor kiüti a konkurenciát, visz mindent.

Ez úgy ahogy leírtad, sokáig az USA-nak kedvezett, főleg az általad is leírt okból, és időben, a II.vh után az ötvenes évek amerikai aranykora pontosan erről szólt. Azóta az ismert okok miatt Kína is tud már mindent gyártani, és főleg az a lényeg, hogy Ő tudja a legolcsóbban, s innen már nekik kedvez a szabad piac. Nem véletlen az, hogy Davosban Trumpot protekcionistának bélyegezték(amúgy ezzel az ígérettel nyerte meg a választást, HAHÓ mindenki!!!), Xi Jinping meg a legnagyobb élharcosa lett a szabadkereskedelemnek, úgy tapsolták körbe mint egy félistent...

Csodák nincsenek, csak árulkodó jelek.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 098
113
Ha Trump valóban kivonja a jenki gyárakakt kínából akkor burul a bili.
+ Volt oylan elmélet is hogy kína helyett Mexikó-ba fognak vándorolni a nagy cégek és ott lesz a gyártás .

Megtehetné, hogy olyan adókörnyezetet teremt, hogy ez után megérje otthon tartani az új technológiákra épülő gyártást, az új gyárakat oda építenék. Ha nagyon agresszív büntetővámot lebegtetne be a külföldön legyártott és utána a saját hazai piacon eladott cuccokra, még a mostani külföldön lévő gyáraik nagy része is simán hazamenne. A gond ezzel annyi, hogy Trump jó eséllyel akkora befolyással bír az amerikai történésekre, mint te vagy én. Súlytalan, elfogyott körülötte a levegő, arra tartják hogy menjen házalni a világban, ugyan azt csinálja amit eddig, csak most nem szállodákat akar nyitni idegenben, hanem amerikai fegyvereket ad el.

Ha csak Kínára vezetik be azokat az iszonyat magas vámokat, adókat, vagy adminisztratív korlátokat, azzal nem lehet elérni, hogy haza menjen a termelés, csak legfeljebb Kínából egy-két országgal errébb megy, de nem haza. Már ez is hatalmas Kínában vesztett vagyonokkal és óriási többlet beruházással járna, mert a gyárakat nem tudják elvinni Kínából. Ráadásul ha az EU, vagy mások (ausztrálok, kanadaiak, oroszok, japánok, koreaiak, stb...) maradnak Kínában, akkor az amcsi cégek komoly versenyhátrányba kerülnek. Továbbá a vámok/adók/korlátozások miatt Amerikában érdemben megdrágul a termékek jelentős része, ami nem szokott jót tenni sem népnek, sem a politikusok népszerűségének, sem az adósok fizetőképességének, sem a gazdaságnak, sem a gazdaságnak, sem a pénzügyi rendszernek. A kínaiak meg röhögve tovább gyártják mindazt, amit eddig is gyártottak, de most már saját márkajelzéssel, aminek az árába nem épül be a jenki befektető haszna, a közös vállalat Amerikában lévő vízfejének költsége és a tőkeköltség, hiszen a befektetéshez a hiteleket nem a kínaiak vették fel. Tehát a versenyképességük még javul is. Igaz, hogy vesztenek egy nagy piacot, viszont a világ többi részén még versenyképesebbé válnak, mint eddig.
Na már most ha az a cél, hogy hazavigyék a termelést, akkor minden ország termékeire ki kell vetni azokat az adókat/vámokat/korlátozásokat, amely ország (bérköltsége, kisebb adói/járulékai, a munkások jobb kizsákmányolhatósága, kevesebb joga, érdekérvényesítő képessége, vagy kevésbé szigorú környezetvédelmi előírásai, olcsóbb energia termelése, olcsóbb nyersanyagai, stb... okán) természetes versenyelőnnyel rendelkezik az USA-val szemben. Tehát a világ legnagyobb részével szemben soha nem látott mértékű vámfalat kell felhúzni. Az USA sok évtizede ikerdeficitet, sőt többszörös deficitet produkál. Az állam is, a lakosság is és a vállalatok is hitelből fogyasztanak, költekeznek, ruháznak be. Mikor melyik hitelfelvételei az erősebbek, de az összes adósság csak nő. A külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg mérleg a 70-es évek óta szinte állandóan negatív. Az amerikaiak többet fogyasztanak, mint megengedhetnek maguknak és ezt jelentős részben az exportőr/megtakarító országok (Kína, Japán, Arabok, Oroszország, Tajvan, Korea, Írország, Brazília, Svájc, India, stb...) finanszírozzák, veszik meg a fedezetlenül amerikai dollárból a tényleges gazdasági teljesítménnyel nem fedezett amerikai állampapírokat és vállalati kötvényeket, részvényeket. Ha Amerika bezárkózik akkor ez megszűnik. Az eredmény nagy léptékű áremelkedés, életszínvonal csökkenés, az adóssághegyek bedőlése, a pénzügyi rendszer összezuhanása, stb... Hiába gyártják otthon a termékeket, ha összegszerűen változatlan keresletből 4-5-ször nagyobb költséggel gyártott terméket csak 4-5-ször kevesebbet tud megvenni a jónép. A termelés reálértéken visszaesik még akkor is, ha összegszerűen azonos marad. Az infláció tisztító tűzként viselkedik. Megteremti azt az egyensúlyt, aminek a megteremtését évtizedek óta nem engedik a gazdaság önszabályozó mechanizmusai számára,mert ha engednék, az nagyon fájdalmas lenne. Hiába nyomtatnának pénzt, ha nem lesz aki elfogadja és szállítson árút, vagy csak nagyon drágán. Hiába bocsátják ki a kötvényeket, ha nem lesz rájuk piaci kereslet, mert az exportőr országoknak nem lesz dollár feleslege. Ráadásul a külkereskedelmi, folyó fizetési mérleg hiányon és az eladósodottságon keresztül megvalósított fedezetlen többlet fogyasztás is kiesik, így még nominálisan is csökkenne a belső kereslet is.
Az eredmény instant gazdasági öngyilkosság. (Bár tény, hogy végre helyreállnának az egészséges és fenntartható gazdasági folyamatok, de kb. olyan áron, mint amit Görögország esetében lehet látni, csak még durvább arányokkal és nagyságrenddel nagyobb léptékben.)
És eddig még csak a belső kereslet reálértékéről volt szó. Még csak ez után jönnek az érintett országok ellenintézkedései. Ők is felhúzzák a vámfalat a kölcsönösség jegyében, ami a külső kereslet drámai összezuhanásával jár. Nem hogy nem veszik tovább az amcsi adósságot, hanem a meglévőtől is szabadulnak. (Mert egyértelmű, hogy zuhanni fog az árfolyama.) Az USA ezzel önkéntesen kizárná magát a világkereskedelemből és a világ pénzügyi rendszeréből, holott jelenleg mindkettőnek az USA a legnagyobb haszonélvezője. Önkéntesen megszüntetnék a dollár világpénz szerepét.
Hogy ez fájna Kínának? Bizonyára, hiszen piacot veszítene és még a jenki papírjain is veszteséget könyvelne el. De Kínának nagyságrenddel fájna kevésbé, mint az USA-nak. Fájna az egész világgazdaságnak? Kétségtelenül. De azért elsősorban magát lőné tökön az USA.
Jelenleg mind a világkereskedelemnek, az olcsó áruknak, mind a világ pénzügyi rendszerének, a fedezetlen adósságok mások általi megvásárlásnak, mind a dollár világpénz szerepének, a nem túl jó objektív mutatók ellenére fenntartott AAA adósbesorolásnak, mind a globalizációnak becézett gazdasági gyarmatosításnak, a nagy arányú tőkeexport extra profit hozadékának, mind az extrém kedvező cserearányoknak a legfőbb haszonélvezője az USA. Azzal fenyegetőzni, hogy ezeket a számukra előnyös helyzeteket majd pont ők fogják felrúgni, hogy másoknak egy nagyságrenddel kisebb kárt okozhassanak, mint amekkorát saját maguknak okoznak... Hát ez azért nehezen vehető komolyan.
Nem véletlen, hogy az oroszok elleni gazdasági háborút is javarészt az EU-val vívatják meg. Kína pedig sokszorta nagyobb falat, mint az oroszok.
A jenkik szokásuk szerint agresszíven pókereznek. De a blöffjeiket egyre kevésbé veszik be a komolyabb szereplők.
Trump kezdetben ért el eredményeket blöffökkel, nyomásgyakorlással. Végül is tapasztalt üzletemben, agresszív tárgyalási technikával. De most már egyre kevesebb hatást tud kiváltani.
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Megtehetné, hogy olyan adókörnyezetet teremt, hogy ez után megérje otthon tartani az új technológiákra épülő gyártást, az új gyárakat oda építenék. Ha nagyon agresszív büntetővámot lebegtetne be a külföldön legyártott és utána a saját hazai piacon eladott cuccokra, még a mostani külföldön lévő gyáraik nagy része is simán hazamenne. A gond ezzel annyi, hogy Trump jó eséllyel akkora befolyással bír az amerikai történésekre, mint te vagy én. Súlytalan, elfogyott körülötte a levegő, arra tartják hogy menjen házalni a világban, ugyan azt csinálja amit eddig, csak most nem szállodákat akar nyitni idegenben, hanem amerikai fegyvereket ad el.
"Trump jó eséllyel akkora befolyással bír az amerikai történésekre, mint te vagy én."
Azért nem egészen, te nem beszélsz annyi hülyeséget így sokkal kevesebb kárt okozol.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Ha csak Kínára vezetik be azokat az iszonyat magas vámokat, adókat, vagy adminisztratív korlátokat, azzal nem lehet elérni, hogy haza menjen a termelés, csak legfeljebb Kínából egy-két országgal errébb megy, de nem haza. Már ez is hatalmas Kínában vesztett vagyonokkal és óriási többlet beruházással járna, mert a gyárakat nem tudják elvinni Kínából. Ráadásul ha az EU, vagy mások (ausztrálok, kanadaiak, oroszok, japánok, koreaiak, stb...) maradnak Kínában, akkor az amcsi cégek komoly versenyhátrányba kerülnek. Továbbá a vámok/adók/korlátozások miatt Amerikában érdemben megdrágul a termékek jelentős része, ami nem szokott jót tenni sem népnek, sem a politikusok népszerűségének, sem az adósok fizetőképességének, sem a gazdaságnak, sem a gazdaságnak, sem a pénzügyi rendszernek. A kínaiak meg röhögve tovább gyártják mindazt, amit eddig is gyártottak, de most már saját márkajelzéssel, aminek az árába nem épül be a jenki befektető haszna, a közös vállalat Amerikában lévő vízfejének költsége és a tőkeköltség, hiszen a befektetéshez a hiteleket nem a kínaiak vették fel. Tehát a versenyképességük még javul is. Igaz, hogy vesztenek egy nagy piacot, viszont a világ többi részén még versenyképesebbé válnak, mint eddig.
Na már most ha az a cél, hogy hazavigyék a termelést, akkor minden ország termékeire ki kell vetni azokat az adókat/vámokat/korlátozásokat, amely ország (bérköltsége, kisebb adói/járulékai, a munkások jobb kizsákmányolhatósága, kevesebb joga, érdekérvényesítő képessége, vagy kevésbé szigorú környezetvédelmi előírásai, olcsóbb energia termelése, olcsóbb nyersanyagai, stb... okán) természetes versenyelőnnyel rendelkezik az USA-val szemben. Tehát a világ legnagyobb részével szemben soha nem látott mértékű vámfalat kell felhúzni. Az USA sok évtizede ikerdeficitet, sőt többszörös deficitet produkál. Az állam is, a lakosság is és a vállalatok is hitelből fogyasztanak, költekeznek, ruháznak be. Mikor melyik hitelfelvételei az erősebbek, de az összes adósság csak nő. A külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg mérleg a 70-es évek óta szinte állandóan negatív. Az amerikaiak többet fogyasztanak, mint megengedhetnek maguknak és ezt jelentős részben az exportőr/megtakarító országok (Kína, Japán, Arabok, Oroszország, Tajvan, Korea, Írország, Brazília, Svájc, India, stb...) finanszírozzák, veszik meg a fedezetlenül amerikai dollárból a tényleges gazdasági teljesítménnyel nem fedezett amerikai állampapírokat és vállalati kötvényeket, részvényeket. Ha Amerika bezárkózik akkor ez megszűnik. Az eredmény nagy léptékű áremelkedés, életszínvonal csökkenés, az adóssághegyek bedőlése, a pénzügyi rendszer összezuhanása, stb... Hiába gyártják otthon a termékeket, ha összegszerűen változatlan keresletből 4-5-ször nagyobb költséggel gyártott terméket csak 4-5-ször kevesebbet tud megvenni a jónép. A termelés reálértéken visszaesik még akkor is, ha összegszerűen azonos marad. Az infláció tisztító tűzként viselkedik. Megteremti azt az egyensúlyt, aminek a megteremtését évtizedek óta nem engedik a gazdaság önszabályozó mechanizmusai számára,mert ha engednék, az nagyon fájdalmas lenne. Hiába nyomtatnának pénzt, ha nem lesz aki elfogadja és szállítson árút, vagy csak nagyon drágán. Hiába bocsátják ki a kötvényeket, ha nem lesz rájuk piaci kereslet, mert az exportőr országoknak nem lesz dollár feleslege. Ráadásul a külkereskedelmi, folyó fizetési mérleg hiányon és az eladósodottságon keresztül megvalósított fedezetlen többlet fogyasztás is kiesik, így még nominálisan is csökkenne a belső kereslet is.
Az eredmény instant gazdasági öngyilkosság. (Bár tény, hogy végre helyreállnának az egészséges és fenntartható gazdasági folyamatok, de kb. olyan áron, mint amit Görögország esetében lehet látni, csak még durvább arányokkal és nagyságrenddel nagyobb léptékben.)
És eddig még csak a belső kereslet reálértékéről volt szó. Még csak ez után jönnek az érintett országok ellenintézkedései. Ők is felhúzzák a vámfalat a kölcsönösség jegyében, ami a külső kereslet drámai összezuhanásával jár. Nem hogy nem veszik tovább az amcsi adósságot, hanem a meglévőtől is szabadulnak. (Mert egyértelmű, hogy zuhanni fog az árfolyama.) Az USA ezzel önkéntesen kizárná magát a világkereskedelemből és a világ pénzügyi rendszeréből, holott jelenleg mindkettőnek az USA a legnagyobb haszonélvezője. Önkéntesen megszüntetnék a dollár világpénz szerepét.
Hogy ez fájna Kínának? Bizonyára, hiszen piacot veszítene és még a jenki papírjain is veszteséget könyvelne el. De Kínának nagyságrenddel fájna kevésbé, mint az USA-nak. Fájna az egész világgazdaságnak? Kétségtelenül. De azért elsősorban magát lőné tökön az USA.
Jelenleg mind a világkereskedelemnek, az olcsó áruknak, mind a világ pénzügyi rendszerének, a fedezetlen adósságok mások általi megvásárlásnak, mind a dollár világpénz szerepének, a nem túl jó objektív mutatók ellenére fenntartott AAA adósbesorolásnak, mind a globalizációnak becézett gazdasági gyarmatosításnak, a nagy arányú tőkeexport extra profit hozadékának, mind az extrém kedvező cserearányoknak a legfőbb haszonélvezője az USA. Azzal fenyegetőzni, hogy ezeket a számukra előnyös helyzeteket majd pont ők fogják felrúgni, hogy másoknak egy nagyságrenddel kisebb kárt okozhassanak, mint amekkorát saját maguknak okoznak... Hát ez azért nehezen vehető komolyan.
Nem véletlen, hogy az oroszok elleni gazdasági háborút is javarészt az EU-val vívatják meg. Kína pedig sokszorta nagyobb falat, mint az oroszok.
A jenkik szokásuk szerint agresszíven pókereznek. De a blöffjeiket egyre kevésbé veszik be a komolyabb szereplők.
Trump kezdetben ért el eredményeket blöffökkel, nyomásgyakorlással. Végül is tapasztalt üzletemben, agresszív tárgyalási technikával. De most már egyre kevesebb hatást tud kiváltani.
Pontosan. Ha Kinaval kemenykednek, akkor Kinai politikusnak nem kell felnie hogy a nep majd nem valasztja ujra oket, de az USA-ban polgarhaboruhoz vezetne ha belso leertekelest kellene ez miatt csinalniuk (ami, ahogy irtad, nagyon fajna nekik, bar helyreallna a rend). Viszont valahogy finanszirozni kell azt, hogy nagyon regota tobbet fogyasztanak mint termelnek, igy rohadt magas az allamadossaguk. Amit tehetnek, hogy megakadalyozzak, hogy az euro-t es a juant leertekeljek (megszuntetni a versenyelonyuket), errol szol Trump gazdasagpolitikaja. De ezt nem lehet csak durvan agressziv kulpolitikaval. A masik amit tehetnenek, hogy a dollart ertekelik le, de ezt ugye nem akarjak, hisz ez miatt fogyaszthatnak tobbet mint termelnek, tehat igy marad az agressziv amcsi kulpolitika. Szerintem fel kene adniuk a petrodollart es leertekelni a dollart, igy minden evben egy kicsit lejjebb nyomni a deficitet a versenyelony segitsegevel, de ez evtizedek szigoru gazdasagpolitikajaba telne. Amcsi szempontbol nyilvan egyszerubb a GDP-t novelni (hadipar agressziv kulpollal megtamogatva), es remelni hogy ez elfedi az adossagallomany novekedeset es kozben szetverni az eurozonat, ha meg megis kezelhetetlen merteku lesz az adossagallomanyok, akkor lebombazni a hitelezot es kesz (en lehet, hogy nem vennek a Kinaiaktol dollarkotvenyt...).
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
28 évvel az események után hozták nyilvánosságra Alan Donald, Nagy-Britannia akkori pekingi nagykövetének jelentését a Tienanmen téri diáktüntetés erőszakos leveréséről. Donald jelentésében tízezerre becsülte a halottak számát.

Donald becslése ugyan tízszerese az akkor hivatalosnak elfogadott több száz, vagy ezernél több halottról szóló adatoknál, de a téma szakértői szerint hitelesnek tekinthető. Jean-Pierre Cabestan francia Kína-szakértő szerint a korabeli amerikai nagykövet szintén nemrég feloldott jelentéseiben is tízezerre becsülték a halálos áldozatok számát.

Donald érzékletes beszámolója alapján se tűnik túlzónak a becslés. A nagykövet "egy közeli barátjára", "az államtanács egyik jelenlegi tagjára" hivatkozva arról írt, hogy "a 27. hadsereg csapatszállító páncélos járművei tüzet nyitottak a tömegre [...] mielőtt átgázoltak volna rajta".

Donald beszámolója szerint a hatalom kereste az erőszakot. "A diákok azt hitték, hogy még van egy órájuk távozni, de a páncélosok öt perc múlva rájuk támadtak. Érzékletes leírása szerint a tankok "darabokra szaggatták" a tüntetőket. (Via MTI)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 839
65 470
113
28 évvel az események után hozták nyilvánosságra Alan Donald, Nagy-Britannia akkori pekingi nagykövetének jelentését a Tienanmen téri diáktüntetés erőszakos leveréséről. Donald jelentésében tízezerre becsülte a halottak számát.

Donald becslése ugyan tízszerese az akkor hivatalosnak elfogadott több száz, vagy ezernél több halottról szóló adatoknál, de a téma szakértői szerint hitelesnek tekinthető. Jean-Pierre Cabestan francia Kína-szakértő szerint a korabeli amerikai nagykövet szintén nemrég feloldott jelentéseiben is tízezerre becsülték a halálos áldozatok számát.

Donald érzékletes beszámolója alapján se tűnik túlzónak a becslés. A nagykövet "egy közeli barátjára", "az államtanács egyik jelenlegi tagjára" hivatkozva arról írt, hogy "a 27. hadsereg csapatszállító páncélos járművei tüzet nyitottak a tömegre [...] mielőtt átgázoltak volna rajta".

Donald beszámolója szerint a hatalom kereste az erőszakot. "A diákok azt hitték, hogy még van egy órájuk távozni, de a páncélosok öt perc múlva rájuk támadtak. Érzékletes leírása szerint a tankok "darabokra szaggatták" a tüntetőket. (Via MTI)
A, hülyeség. A nyugatiak mindig nagyokat mondanak ha valamivel riogatni kell. El kell kb osztani tízzel a híreket. Érdekes hogy ezt most dobták fel, csinált valamit Kína a héten ami nem tetszik az óceán tulpartjan?
 
  • Tetszik
Reactions: Pal

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 134
12 036
113
ha master fokozatod van igen de a mandarin vagy valamelyik helyi nyelvjárás ismerete ebben az esetben kötelező.