[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Bahrein és Egyiptom az inkább spontán volt, mint irányított. Ami Iránban van az irányított. Így ha elvágják a közösségi médiát, ahogy a törökök tették, szépen véget is ér az egész. De sajnos határos Irakkal és Afganisztánnal (USA), és bármennyi fegyvert át tudnak pumpálni a határon, bár meglepődnék, ha ezt előtte nem tették volna meg.

Az USA nk Jeruzsálembe költöztetésének bejelentése volt az, hogy bármit is csináltok, mellettetek állunk. És "ők" elkezdtek bármit csinálni ...
Erdekes, foleg annak fenyeben, hogy Putyin nemreg mondta, hogy jo hogy az USA Afgansztanban van. Lehet ez azt jelentette, hogy nem fogja bevedeni Irant? Lehet Oroszo szeretne hogy a szovetsegese ne nojjon tul nagyra? Logikus lenne, hogy Oroszo most hagyja, hogy USA kicsit visszabb vegye Iran ternyereset (nem nagyon, csak annyira, hogy Iran tovabbra is ra legyen utalva Oroszora) es ez, hogy Oroszo elfogadja hogy USA eszakrol betamadja most Irant egyben alapot is ad egy Orosz-USA kozeledesre? Nem lepodnek meg ha 2018-ban megjavulna az Orosz-USA viszony.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Az meg, hogy a 21. században külföldi szolgálatok tudják esetleg befolyásolni egy ország-közösség életét... Az már az ő szégyenük-gyengeségük.
Ez nem iráni jellegzetesség, ezt megteszik Magyarországon is meg más EU-s országokban. Hogy mekkora hatást érnek el az más kérdés, de az internetadós megmozdulás is elég hamar kinőtte magát. Persze kell valami elégedetlenség amire rá lehet építeni az egészet, de hol nincs korrupt politikus vagy egy-egy olyan új törvény ami nem tetszik az embereknek?
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Amennyire ösze bírtam szedni az internetről, nem volt ez irányított, sőt.
(Értelemszerűen minden peltyka szintjén kezelendő illetve majd 150 év múlva talán feloldják a titkosításokat és a történészek majd jól vitatkoznak).

Naszóval, elméletileg az egész azzal kezdődött, hogy valamelyik vidéki városban egy kisebb bankpánik volt. A tiltakozások alapvetően vidéken vannak, nemhogy nem Teherán-központú az egész, Teheránban teljesen visszafogottak a tiltakozások (mondhatni a 2009-es fordíottja van most) - ennek van is értelme, amennyiben elfogadjuk azt, hogy a megmozdulások elsősorban gazdasági jellegűek/okokra vezethetőek vissza, lévén a fővárosban azért valamivel joban él a nép.
És SZVSZ nem nehéz elfogadni a gazdasági okokat, lévén azok a problémák (népességrobanás, elmaradottság, szegénység, vízhiány, könyveket lehet ezzel teleregéni) ugyanúgy meg vannak Iránban is, mint Marokkótól Indiáig (ja, igen, az is egy "vicces" hely lesz hamarosan szeintem).

Ja, igen, a sah éltetése az elvielg trollkodás magasfokon: Kb senki nem akarja őket visszahozni, nem is ismerik őket, de a klérus számára ők maga a sátán és idegesíti őket. De visszahívni nem akarják őket.

Afelől persze ne legyen kétsége senkinek, hogy mindenféle hárombetűsök figyelik a helyzetet és adott esetben próbálnának is beleavatkozni - ez a dolguk - de befolyásolni zavargásokat, nem hogy kirobbanzani esetleg úgy, hogy még sikeres is legyen... azért az nem szokott sikerülni.
(A legközelebb ehhez a németek álltak Leninnel, de az is elég remek vitaalap, hogy tulajdonképpen mennyire és egyáltalán-e.)



Nem szabad szerintem Trump intézkedései mögé túl sokat látni. Elefánt meg a porcelánbolt esete, a dromedárja beleszarik a nemzetközi kapcsolatok finomságaiba. Szinte látom is magam előtt a megbeszélést: Izrael megbízható szövetségesünk? Gyakorlatilag Jeruzsálem a fővárosa? Mi történik akkor ha ezt hivatalossá tesszük? Kis tiltakozás, de azon túl semmi? Jobban fognak minket gyűlölni minket? Nem? Akkor meg? Legalább mutatunk egy kis erőt!
És hozzáteszem, tulajdonképpen működik: volt egy kis tiltakozás úgy világszerte, meg az ENSZ-ben, de a kötelező köröket letudva mindenki elfogadta, muszlimok nem gyűlölik jobban az USA-t az eddiginél, a szövetségesek meg minimum úgy tesznek, mintha meg sem történt volna.
"Success trough incompetence."
Boven nem csak Lenin volt sikeres, millio pelda van a tortenelemben, hogy egy nagyhatalom lecsereli a kisebb orszag vezeteset, lasd Ukrajna-Majdan.

Vagy pl. napjainkban Macedoniaban a valasztasok utan kialakult kormanyvalsagot a NATO (!) oldotta meg a mikor a fotitkar kozolte veluk, hogy most mar aztan eleg, lesznek szivesek felallitani vegre egy nekik tetszo kormanyt. Mo 5-szor akkora gazdasag mint Macedonai tehat a mi esetunkben nem a NATO csak az EU basztat minket ha nem tetszik nekik a kormany (persze Mo-n stabil a kormany igy ott nem probaljak lecserelni, de ha lecserelnek akkor sem a NATO fenyegetne minket, Mo azert nem Macedonia, de attol meg siman lecserelnek ka kormanyt ha le lenne ra esely.)

Vagy ott van egy sokkal pikansabb pelda: par eve Mo dontotte el, hogy ki lesz kormanyon Zargabban, mikor a valasztasok utan egyenlo (ha jol emlekszem 75-75 fo) lett a ket oldal eredmenye es egyetlen kepviselon mulott, hogy melyik oldal alakit kormanyt (a magyar kisebbsegnek jaro plusz egy kepviselo a baloldara allt). Megismeteltek a valasztast azonos eredmennyel, a magyarsagnak jaro plusz egy kepviselot viszont a fidesz lecserelte (technikai reszletek most mindegy, de a valasztasok elott ket nappal meg a szerb kisebbseg kepviseloi is magyarnak vallottak magukat nemi penzert Pestrol, hogy a fidesz valasztottja nyerje a 2 magyar jelolt kozul a poziciot...) es az uj magyar kepviselo mar a jobboldalra allt, igy ha egy fovel is de nyert a jobboldal. Egybol meg is javult Zargabbal a viszonyunk. Tehat szerencses es specialis esetben akar meg Magyarorszag is le tudja cserelni egy kisebb orszag kormanyat, akkor el tudod kepzelni, hogy a nagyhatalmak rutinbol cserelgetik a kicsik kormanyait, ha nekik nem tetszik es a bele tett eroforras eleg alacsony a varhato profithoz kepest.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Feszegetik a határokat, de Irán éppen most próbálta ki Szíriában a forradalmi gárdát, akik látták, hogy mit hoz egy esetleges polgárháború, és ezek a háborút látott alakulatok sajnos nem fognak szarakodni, ha a tömegbe kell lőni. Ha a CIA és a Moszad célja az volt, hogy végleg kiiktassa az iráni ellenzéket és egyéb nem rendszerbarát csoportosításokat, valamint a ruszkik felé irányítsák Iránt, nos, akkor tökéletesen csinálják. :)

Erdogan tisztogatása lópénisz se volt ahhoz képest, ami Iránban lesz hamarosan. Közösségi média nélkül pedig végük. De ez saját vélemény.


ja ....CIA és a Moszad....

persze a KGB és tsai nem kavarják ott a szart évtizedek óta... Igazából évszázadok.

(ennek irodalma kötetekre rúg

de ha már üldözési mániás elméleteket gyártunk ( ne felejtsük el , az épületacél nem olvad meg a kerozin tüzében!!!) akkor pont Moszkbávnk érdek hogy legyen valami balhé az utcákon, amit az iráni zöldturbánosok parancsára a Gárda a kultúrkörben szokásos terepjáróról tömegbe géppuskázással old meg. Pár évig a mullahokra úgy néznek nemzetközileg mint a leprásokra, és összenőhet, ami összetartozik: a vodka meg a Korán.
 
  • Tetszik
Reactions: panoz

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 536
5 034
113
Érdekes visszaolvasva vagy 12 oldalt mennyire logikátlanul gondolkoznak sokan.
Az Iráni gazdaság teljesen más körülmények között van mint a körülötte lévő országok. Először is ott lebeg felette az embargó lehetősége. Lásd Szaudi ,USA nyilatkozatok. Nembiznak sem az oroszokban sem a kinaiakban ,sem másban. Ezt le kell szegezni. Emiatt a hagyományos piacgazgaság nem lehetséges. Aki figyeli a híreket az nagyon érdekes dolgot vehet észre. A forradalmi gárda mint szervezet és agytröszt vagy annak viszonylag kevésbé látható háttérszerve gondosan próbálja a gazdaság kritikus pontjait fejleszteni egy jóll kitapintható stratégia szerint. Ebbe benne van diákok kijuttatása külföldi egyetemekre, technológiák bevezetése akár titkos módszerek bevetésével is, próbaüzemek létrehozása. Ez egy külön gépezet. Emellett ettöl függetlenül van egy másik gazdaság a privát szféra. Ezért tűnik elsőre furcsának az egész. Figyeljetek!!!! Nagyok vagyoni külömbségek hiszen az embargó időszakában szokan megszedték magukat, + vannak sokqn kisemberek akik nem. De nálunk nem ez van . állami cégvezető ráadásul monopól helyzetben törvényekkel abbantartva havi 5 millerél a minimálbér meg annyi amenyi! Ott ez még jobban látszik .
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 536
5 034
113
Más az hogy a kurdokon keresztül destabilizálják iránt lehetséges de valakiknek egy próbát megér. Közben irán erődrendszert épített ki a határokon. Érdekes nem?
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Érdekes visszaolvasva vagy 12 oldalt mennyire logikátlanul gondolkoznak sokan.
Az Iráni gazdaság teljesen más körülmények között van mint a körülötte lévő országok. Először is ott lebeg felette az embargó lehetősége. Lásd Szaudi ,USA nyilatkozatok. Nembiznak sem az oroszokban sem a kinaiakban ,sem másban. Ezt le kell szegezni. Emiatt a hagyományos piacgazgaság nem lehetséges. Aki figyeli a híreket az nagyon érdekes dolgot vehet észre. A forradalmi gárda mint szervezet és agytröszt vagy annak viszonylag kevésbé látható háttérszerve gondosan próbálja a gazdaság kritikus pontjait fejleszteni egy jóll kitapintható stratégia szerint. Ebbe benne van diákok kijuttatása külföldi egyetemekre, technológiák bevezetése akár titkos módszerek bevetésével is, próbaüzemek létrehozása. Ez egy külön gépezet. Emellett ettöl függetlenül van egy másik gazdaság a privát szféra. Ezért tűnik elsőre furcsának az egész. Figyeljetek!!!! Nagyok vagyoni külömbségek hiszen az embargó időszakában szokan megszedték magukat, + vannak sokqn kisemberek akik nem. De nálunk nem ez van . állami cégvezető ráadásul monopól helyzetben törvényekkel abbantartva havi 5 millerél a minimálbér meg annyi amenyi! Ott ez még jobban látszik .
Ugy tunik erdekes amit irsz, de en nem tudom kibogaraszni a kozpontozas eredeti, ujtipusu implementalasa miatt a hsz masodik feletol. Iletve a szintaktika es a roviditesek egyedisege is okolhato esetleg.
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Hat 1849 par honapjat leszamitva nem volt Mo-n sose orosz uralom... annal meg a Magyar kiralyok is hosszabban uraltak Vorosoroszorszagot (ma jobbara ukrajna) a korakozepkorban. (Mivel mar ugy-ahogy ismerlek, gyorsan hozzateszem, hogy a voros az szinkod, "nyugatit" jelent a tortenelemben, terkepeszetben. Ugyanigy Feherorszorszag szimplan eszaki ruszt jelent, vagy a fekete hunok sem negerek voltak, hanem a legdelebbi hun allam.)
Nekem mint nyugati embernek mi közöm van idegen keleti törzsek hiedelméhez? A Donyectől nyugatra a lőtéri kutyát se érdekli az égtájak színei.
 
  • Tetszik
Reactions: Pal

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 089
26 677
113
Érdekes visszaolvasva vagy 12 oldalt mennyire logikátlanul gondolkoznak sokan.
Az Iráni gazdaság teljesen más körülmények között van mint a körülötte lévő országok. Először is ott lebeg felette az embargó lehetősége. Lásd Szaudi ,USA nyilatkozatok. Nembiznak sem az oroszokban sem a kinaiakban ,sem másban. Ezt le kell szegezni. Emiatt a hagyományos piacgazgaság nem lehetséges. Aki figyeli a híreket az nagyon érdekes dolgot vehet észre. A forradalmi gárda mint szervezet és agytröszt vagy annak viszonylag kevésbé látható háttérszerve gondosan próbálja a gazdaság kritikus pontjait fejleszteni egy jóll kitapintható stratégia szerint. Ebbe benne van diákok kijuttatása külföldi egyetemekre, technológiák bevezetése akár titkos módszerek bevetésével is, próbaüzemek létrehozása. Ez egy külön gépezet. Emellett ettöl függetlenül van egy másik gazdaság a privát szféra. Ezért tűnik elsőre furcsának az egész. Figyeljetek!!!! Nagyok vagyoni külömbségek hiszen az embargó időszakában szokan megszedték magukat, + vannak sokqn kisemberek akik nem. De nálunk nem ez van . állami cégvezető ráadásul monopól helyzetben törvényekkel abbantartva havi 5 millerél a minimálbér meg annyi amenyi! Ott ez még jobban látszik.

Egy esetleges nyugati embargóra egyetlen válasz létezik: piacgazdaság, amely a piaci szereplők függetlensége révén azonnal reagálni tud a profitéhségtől vezérelve kiváltva az embargó sújtotta termékeket más importtal és új piacokat keresve. A Forradalmi Gárda mint gazdasági szereplő egy bürokratikus, teljes mértékben hozzá nem értő, monolit tömb, amelynek képviselőit csak a pozíció és az abban ellopható közvagyon érdekel. Minél nagyobb az FG hatalma a gazdaság fölött, annál kiszolgáltatottabb Irán egy részleges embargónak. Ha megnézed az iráni GDP és a növekedés hullámzását, akkor látni fogod, hogy fékezi a gazdaságot az FG tehetetlensége. A nagy pofonokból mindig nagyon-nagyon lassan tér csak magához, pedig ezek a pofonok nem is lennének olyan nagyok és semmi nem indokolná, hogy fél-egy évtizedig stagnáljon utánuk az ország!
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Ez nem iráni jellegzetesség, ezt megteszik Magyarországon is meg más EU-s országokban. Hogy mekkora hatást érnek el az más kérdés, de az internetadós megmozdulás is elég hamar kinőtte magát. Persze kell valami elégedetlenség amire rá lehet építeni az egészet, de hol nincs korrupt politikus vagy egy-egy olyan új törvény ami nem tetszik az embereknek?

Jaaajjj, már alig vártam. Csak pont nem tőled. :( Az internetadós marhaság a becses kormány (Fidesz) sara volt. Elkúrták, nem kicsit, nagyon. Mert hát tech-analfabéták, viszont, mint minden politikus-hatalomra került majom, a pénz szaga megrészegítette őket. Jahh, Goodfriendék próbáltak ráépülni? Na igen... Ahol nem zörög a haraszt... Mint mondtam korábban is.
És ez mindenhol a világon pont így van. A nagyhatalmak a saját gesztenyéjüket akarják megsütni a helyi konfliktusok tüze mellett.. És igen, még az oroszok is. Csak, hogy tisztázzuk.
 
  • Tetszik
Reactions: blogen

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Nemcsak Irán gazdasági szerkezete torz és tehetetlen. Észak-Korea Venezuela és Oroszország is hasonló gondokkal küzd.
A társadalmi rendszer és a vezetés a legfőbb kerékkötője hogy adaptívak legyenek a nyugati embargókkal szemben.
De jellemzően az autoriter rezsimek gyökerénél van a gond.
Irán rossz utat választott amikor Pahlavit egy rosszabb alternatívára cserélte.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Nemcsak Irán gazdasági szerkezete torz és tehetetlen. Észak-Korea Venezuela és Oroszország is hasonló gondokkal küzd.
A társadalmi rendszer és a vezetés a legfőbb kerékkötője hogy adaptívak legyenek a nyugati embargókkal szemben.
De jellemzően az autoriter rezsimek gyökerénél van a gond.
Irán rossz utat választott amikor Pahlavit egy rosszabb alternatívára cserélte.

Az oroszokat annyira azért nem félteném, náluk csupán "irányított demokrácia" van és még messze nem autoriter rendszer. De Venezuelának, meg a többinek reszeltek.
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Az oroszokat annyira azért nem félteném, náluk csupán "irányított demokrácia" van és még messze nem autoriter rendszer. De Venezuelának, meg a többinek reszeltek.
Mi az eltérés az irányított demokrácia és az autoriter rendszer között? Putyinnak 2008-ban véglegesen vissza kellett volna vonulnia az alkotmány eredeti céljának megfelelően, erre még mindig mérgezi a posztszovjet térség levegőjét.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Nemcsak Irán gazdasági szerkezete torz és tehetetlen. Észak-Korea Venezuela és Oroszország is hasonló gondokkal küzd.
A társadalmi rendszer és a vezetés a legfőbb kerékkötője hogy adaptívak legyenek a nyugati embargókkal szemben.
De jellemzően az autoriter rezsimek gyökerénél van a gond.
Irán rossz utat választott amikor Pahlavit egy rosszabb alternatívára cserélte.


na ja...
https://444.hu/2018/01/01/venezuelaban-40-szazalekkal-novelik-a-minimalbert#comments

egy kommnet innen:

Jó, de ez azért van, mert a gonosz usákok kibasztak szegényekkel, és nem azért, mert a kommunizmus a világ pöcegödre.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Jaaajjj, már alig vártam. Csak pont nem tőled. :( Az internetadós marhaság a becses kormány (Fidesz) sara volt. Elkúrták, nem kicsit, nagyon. Mert hát tech-analfabéták, viszont, mint minden politikus-hatalomra került majom, a pénz szaga megrészegítette őket. Jahh, Goodfriendék próbáltak ráépülni? Na igen... Ahol nem zörög a haraszt... Mint mondtam korábban is.
És ez mindenhol a világon pont így van. A nagyhatalmak a saját gesztenyéjüket akarják megsütni a helyi konfliktusok tüze mellett.. És igen, még az oroszok is. Csak, hogy tisztázzuk.
Persze hogy a kormány sara volt, de egyből rámozdultak. Ha van pofájuk nyiltan vállalni, hogy a nagykövet kimegy a tűntetésre szítani a hangulatot, akkor fű alatt ennél sokkal durvább dolgokat is megcsinálnak.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Mi az eltérés az irányított demokrácia és az autoriter rendszer között?
Mi az eltérés az irányított demokrácia és az autoriter rendszer között? Putyinnak 2008-ban véglegesen vissza kellett volna vonulnia az alkotmány eredeti céljának megfelelően, erre még mindig mérgezi a posztszovjet térség levegőjét.

Itt a Venezuelás cikk alatt volt egy hozzászólás, mi elég jól leírja az eltérést a kézivezérelt demokrácia és autoriter állam között, csak be kell helyettesíteni az épp aktuális neveket:

1., Chavez idején egy diplomás gazember irányította az országot.
Maduro pedig csak általános iskolát végzett. Azaz buta.
2., Chavez a politikai ellenfeleit száműzetésbe kényszerítette.
Maduró már löveti, gyilkolja is az ellenzéket.
3., Chavez idején közel sem volt ekkora az infláció. Nem tudhatjuk ő is pénz-nyomással reagált volna-e, mindenesetre NEM tett ilyet, De Maduro ezt az őrültséget követte el.
4., Maduro 2 éve nem hajlandó átadni a hatalmat a választásokon 2/3-ot szerzett polgári oldalnak. Chavez nem veszített választásokon.
Köszönöm, Lee Major, ezek valóban jelentős változások