Amennyire ösze bírtam szedni az internetről, nem volt ez irányított, sőt.
(Értelemszerűen minden peltyka szintjén kezelendő illetve majd 150 év múlva talán feloldják a titkosításokat és a történészek majd jól vitatkoznak).
Naszóval, elméletileg az egész azzal kezdődött, hogy valamelyik vidéki városban egy kisebb bankpánik volt. A tiltakozások alapvetően vidéken vannak, nemhogy nem Teherán-központú az egész, Teheránban teljesen visszafogottak a tiltakozások (mondhatni a 2009-es fordíottja van most) - ennek van is értelme, amennyiben elfogadjuk azt, hogy a megmozdulások elsősorban gazdasági jellegűek/okokra vezethetőek vissza, lévén a fővárosban azért valamivel joban él a nép.
És SZVSZ nem nehéz elfogadni a gazdasági okokat, lévén azok a problémák (népességrobanás, elmaradottság, szegénység, vízhiány, könyveket lehet ezzel teleregéni) ugyanúgy meg vannak Iránban is, mint Marokkótól Indiáig (ja, igen, az is egy "vicces" hely lesz hamarosan szeintem).
Ja, igen, a sah éltetése az elvielg trollkodás magasfokon: Kb senki nem akarja őket visszahozni, nem is ismerik őket, de a klérus számára ők maga a sátán és idegesíti őket. De visszahívni nem akarják őket.
Afelől persze ne legyen kétsége senkinek, hogy mindenféle hárombetűsök figyelik a helyzetet és adott esetben próbálnának is beleavatkozni - ez a dolguk - de befolyásolni zavargásokat, nem hogy kirobbanzani esetleg úgy, hogy még sikeres is legyen... azért az nem szokott sikerülni.
(A legközelebb ehhez a németek álltak Leninnel, de az is elég remek vitaalap, hogy tulajdonképpen mennyire és egyáltalán-e.)
Nem szabad szerintem Trump intézkedései mögé túl sokat látni. Elefánt meg a porcelánbolt esete, a dromedárja beleszarik a nemzetközi kapcsolatok finomságaiba. Szinte látom is magam előtt a megbeszélést: Izrael megbízható szövetségesünk? Gyakorlatilag Jeruzsálem a fővárosa? Mi történik akkor ha ezt hivatalossá tesszük? Kis tiltakozás, de azon túl semmi? Jobban fognak minket gyűlölni minket? Nem? Akkor meg? Legalább mutatunk egy kis erőt!
És hozzáteszem, tulajdonképpen működik: volt egy kis tiltakozás úgy világszerte, meg az ENSZ-ben, de a kötelező köröket letudva mindenki elfogadta, muszlimok nem gyűlölik jobban az USA-t az eddiginél, a szövetségesek meg minimum úgy tesznek, mintha meg sem történt volna.
"Success trough incompetence."