A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 983
113
Valami 35-60 közötti szàmokról beszélnek. Szerintem a raktáros se tudja hogy hány db van raktárron :D
Nagyon jó lenne ha legalább 2 hkz mennyiséget újítanák fel,modernizálnák. Akármennyibe is fáj. Mert ebből kívételesen jól jönnének ki. Ipar jelentős "tőke" plusz lehetőség a piacra lèpésre. Az MH és nem beszélve róla hogy bemutattó (toborzó) napon nem kell "szégyenkezni"
Kb hetven db van, de ebből csak egy hkz- jön ki mennyiségileg.
 
  • Tetszik
Reactions: Pal and tonyo

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
váoohhhh...

jön a piréz invázió.

persze annyi eszük vam hogy rögtön tavasszal, hóolvadáskor.....

Fedőnév: Koratavaszi Ébredés-

Magyar sereg kivonul az Alföld közepére, felveszi azt a HÚSZ KILOMÉTERT amekkora vonalat 1-2 harcnapig védeni tud.

A sár a mezőkön tökig ér. A támadó piréz sereg megindul.... az első harckocsi elakad a sárban... nagynehezen kihúzzák....visszábvonulnak.... aztán... jobbra át.... és a KÖZUTON kikerülik a komplett magyar védvonalat, és meg sem állnak a piéisi szívcsakráig.
Tudod az élettapasztalattom amit szereztem abból az jön le. Hogy a megmondó, megmutattó, jobban tudo emberek ha valami problémát, krizist meg kellene oldani maguktól érdekes módon az élet tesztjén legtöbbször elvéreznek.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7, zeal and Pal

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Szerintem több helyen is megoldható volna ez itthon. Csak olyan céget kell keresni aki rendelkezik megfelelő gépekkel és szaktudással hozzá. A csövet szerintem mindenképp venni kell, megmunkalni meg meglehet már. Régen sehol sem voltak ilyen gépek, mégis gyártották fegyvereket, amiket még ma is használunk. A közelemben tudok két üzemet, az egyikben minden gép rendelkezésre all, ami csak elképzelhetőnek szükséges lehet a fegyvergyartashoz. A másik pedig korábban gyartogatott, alakított át fegyvereket meg a profiljukban ma is szerepel. Ha érdekel este átküldöm a címeket.

Én nem kívánok fegyvergyártással foglalkozni (nem hinném, hogy üzletileg pozitív beruházás lenne), igen, tisztában vagyok vele, hogy egyes gyártócégek képesek lehetnek egyes részelemeket legyártani. De ugye a felhozott példa licencgyártásról szólt. Én erre reagáltam, hogy egy adott cég ezzel aligha birkózna meg.

És most visszautalnék a lényegre: igen, vannak olyan cégek, akik számára rendelkezésre áll gép / ember a feladat végrehajtásához. De nem erre vannak berendezkedve. Vagy volumen terén nem tudnák vállalni (az, hogy van egy-két profi CNC esztergád / maród, oszlopos fúród, stb., tehát le tudod a részelemeket egyenként gyártani, még nem jelenti azt, hogy mennyiséget is tudsz gyártani rövid időn belül), vagy egyes részegységek gyártására képesek csak. Tehát megint ott vagyunk, hogy akkor a részegységek gyártását kell megoldani, aztán a részegységeket egy összeszerelő üzembe vinni, ott összeépíteni, letesztelni...

És akkor a végén vegyél számot ez mennyibe kerül, és esélyesen vagy kétszer-háromszor annyiba, mint amennyiből XY gyártó idehozza legyártva....
 
  • Tetszik
Reactions: endre

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Azért az ilyen 10 ezres darabszámok kézifegyverek terén ha reálisan gondolkodtok, elég nevetséges. Oké, hogy nincs több harcoló katona, de gondolni kell a tartalékosokra, plusz nem árt az sem, ha zárolt készlet is van, ha esetleg gáz lenne, tudjanak mit kiosztani a sorosoknak.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 713
32 378
113
Azért az ilyen 10 ezres darabszámok kézifegyverek terén ha reálisan gondolkodtok, elég nevetséges. Oké, hogy nincs több harcoló katona, de gondolni kell a tartalékosokra, plusz nem árt az sem, ha zárolt készlet is van, ha esetleg gáz lenne, tudjanak mit kiosztani a sorosoknak.
Igen 30+ tervezett20.000 tartalekossal eggyutt legalabb 100.000 karabelyal kellene rendelkezni. Also hangon. Ehhez jonnie kellenne meg a belugyi szerveknel. 20-25000 db /plane hogy vannak hatarvadaszok/ es az mind1 hogy nem telljes az allomany feltoltottsege... Es meg legalabb 25-30000 nek kene lenni strat tartalekba hatha valakinek adni kellene. Emellett a vilagpiacon ha masnak nem a gyujtoknek ellehet adni siman 5000 db felautomatava alakitott valtozatot.tehat 150 000 + t kellene gyartani. Also hangon.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 713
32 378
113
Ha fegyvergyar vitathato is de egy optika gyarto uzemet minden kepp kellene. /az optika a draga/ pedig ma egy videki optikus olyan minoseget csiszol hogy 80-90 es evekbe csucsminosegnek szamitott volna /az elektro optikai resze meg mar nem olyan bonyolult. Plane hogy egy szimpla kamerara is szurot kell rakni gyarilag hogy nehogy ellyelato legyen.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal, Pal and tonyo

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
menj be egy elktronikai termékeket összeszerelő vállalathoz.
(pld Flextronics)

fejtsd ki nekik, hogy civil felhasználásra szánt termékek tökéletesen alkalmasak lesznek katonai piacra.

sok sikert
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 713
32 378
113
Nem
menj be egy elktronikai termékeket összeszerelő vállalathoz.
(pld Flextronics)

fejtsd ki nekik, hogy civil felhasználásra szánt termékek tökéletesen alkalmasak lesznek katonai piacra.

sok sikert
Nem hiszed pedig igaz attol hogy te nem latsz infra tartomanyba a digitalis lencse igen ezert van benne infra szuro. Nyugodtan nezz utanna. /a feny egy tartomanya az infra feny/ szamodra feketefeny mert nem latod . de ez az emberi szem anatomiaja miatt van.
 
  • Tetszik
Reactions: Pal and LMzek

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 713
32 378
113
Festo az eredeti szakmam sokat tanultunk anno a fenyrol... Van fotos ismerosod tuti ot is megkerdezheted
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nagyon sok gyártó gyárt jó minőségű 7.62X39-es gépkarabélyt. Totális pénzkidobás szerintem ez a kisipari modernizáció.

Beretta ARX160 7.62×39:
3Z3.jpg


CZ807 7.62×39:
3Z0.jpg


Colt CM901 7.62×39:
3Zu.jpg


Robinson Armament XCR 7.62×39:
3ZT.jpg


Sig Sauer SIG516 7.62×39:
3ZV.jpg


Łucznik FB MSBS 7.62×39:
3Zp.jpg


stb.

Teljesen értelmetlen elkezdeni bohóckodni egy új fejlesztésével és gyártásával. Annyit lehet max megpróbálni, hogy Magyarországon legyen a gyártás. Tehát a magyar fegyveres erők és különféle belügyi szervek alappisztolya a Magyarországon gyártott Ruag Stryk B legyen, míg karabélya az, aminek a gyártását a nemzetközi színtér számára is idehozza a gyártó!
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi...s-aktiv-honvedsegi-allomany-megalkotasa-a-cel

versus hozzászólás máshonnan
Az Orbán kormánynak esze ágában sem volt a haderőre költeni. A washingtoni csúcs, meg Trump színrelépése kényszerítette ki az ígéretet először 2026-ra, majd 2024-re beállítjuk a katonai kiadásokban a GDP 2%-át. Ha már ránk kényszerítették, akkor költsük valami hasznosra. Hasznosra, ne a haderőre, mert az haszontalan! De csináljunk úgy, mintha a haderőre költenénk. Mik vannak nekünk? Polgári Lőegyleteink (PTE lövöldözőt az nevelte ki) lovas hagyományőrzőink,( szívünk szerint lenne Nemzeti Arcvonalunk is, de azt a hülye Györkös elbaszta) vitézeink, lóvagjaink és lóvagináink, fotogén Tompika közeli kotmánymegbizottjaink, stb. Nosza különböző címeken költsük az irdatlan nagy pénzt különféle címeken fidesz közeliekre, ne a haderőre. Elsősorban a tábor gyarapodjék, esetleg a haderő is, ha másként nem megy.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 279
113
http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi...s-aktiv-honvedsegi-allomany-megalkotasa-a-cel

versus hozzászólás máshonnan
Az Orbán kormánynak esze ágában sem volt a haderőre költeni. A washingtoni csúcs, meg Trump színrelépése kényszerítette ki az ígéretet először 2026-ra, majd 2024-re beállítjuk a katonai kiadásokban a GDP 2%-át. Ha már ránk kényszerítették, akkor költsük valami hasznosra. Hasznosra, ne a haderőre, mert az haszontalan! De csináljunk úgy, mintha a haderőre költenénk. Mik vannak nekünk? Polgári Lőegyleteink (PTE lövöldözőt az nevelte ki) lovas hagyományőrzőink,( szívünk szerint lenne Nemzeti Arcvonalunk is, de azt a hülye Györkös elbaszta) vitézeink, lóvagjaink és lóvagináink, fotogén Tompika közeli kotmánymegbizottjaink, stb. Nosza különböző címeken költsük az irdatlan nagy pénzt különféle címeken fidesz közeliekre, ne a haderőre. Elsősorban a tábor gyarapodjék, esetleg a haderő is, ha másként nem megy.

Ahogy öregszik, egyre rosszabb állapotban lesz Gyula bácsi.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and Pal

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 713
32 378
113
Arrol volt szo hogy ahhoz hogy egy digitalis fenykepezogeppel szamodra elfogadhato minosegu kepet keszits kell bele egy szuro ami kiszuri az infravoros fenyt a keprol . ha ez a szuro ki van cserelve egy olyanra ami csak infrat enged at kapsz elyellatot /egyebkent egy szinezet muanyaglap/
 
  • Tetszik
Reactions: Pal and LMzek

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 713
32 378
113
Atlatszo forro festekbe martjak polus kitagul a festek beivodik majd hidegbe teszik polusok magukbazarjak a pigmenteket
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Marder, fiúk? Nem tud úszni. Azt gondolom, az itthon elengedhetetlen.
A fegyvergyártás pedig... Több fegyverből kéne nagyobb mennyiséget gyártani, akár maroklőfegyvereket és karabélyokat egy-egy soron. Ahogy valaki, most nincs kedvem visszakeresni, írta, bizony akár képkarabélyból is simán kellhet százezer darab. Havi ezres darabszámmal azért elhúzható a gyártás.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
  1. Hol gyártod? Hol van itthon megfelelő gyártó, amely fegyvergyártással foglalkozik, és képes ilyesmire? Nem összeszerelésre, hanem a különféle részegységek (fegyvercső, tok, stb.) saját kútfőből való gyártására?
  2. Mennyi fegyvert gyártanánk? Reálisan a Honvédségnek még talán 10 000 gépkarabélyra sincs szüksége.
  3. Felszerelsz egy gyárat, kiképzed az embereket hozzá, kb. egy év alatt legyártod a mennyiséget, aztán ott a gépsor, ott vannak az emberek, de nincs megrendelésed. Üzleti nonszensz.
Teljes marhaság saját fegyvergyárat erre építeni, nálunk sokkal gazdagabb országok is megvásárolják a fegyvereket (pl. Norvégia). Sokkal olcsóbb, ha simán megveszed a megfelelő fegyver piaci áron, pótalkatrészekkel, kiképzéssel és használod. Tök jó dolog arról álmodozni, hogy magyar katonának magyar (gyártású) fegyvert, de álljunk már reálisan két lábbal a földön, és lássuk be, hogy ez a lehető legdrágább megoldás...
Nagyon nem. Mivel loszert mar gyart Mo ezert most a kezifegyver-gyartast kell beinditani, ez a kovetkezo lepes, nem veletlenul van benne a Zrinyiben. Nekem mindegy, hogy licence vagy teljesen hazai, de jobb lenne a teljesen hazai, mert kell ilyen szintu fuggetlenseg ha sajat allamot akarsz. (Norvegia megteheti, hogy haboru eseten is kapjon supportot, ellatast, kulfoldrol, Mo meg nem, Mo tenger nelkuli orszag teljesen ellenseggel (vagy potencialis ellenseggel) korbeveve.) Amugy Norvegia nemigazan tett le meg sokmindent a hadtortenelem asztalara amit oktatni lenne erdemes.

1.: Nem mindegy? Egy karabelygyart osszedobni max fel ev... ez nem urtechnika. Es itt kezdodik a hadipar, nem az AK63-MF ganyolassal.
2.: Nem. Kell kb. 1 millio darab. Igen. Mivel egy dolog a profi, 30.000 fosre tervezett hadero, az eleg is annyinak, de ezen felul (majdnem) mindenkit ki kell kepzeni olyan szinten amilyenen az adott egyent lehet (ha csak 20 napos tartalekos, akkor annyi, ha vallal tobbet (es vallal, ha az allam osztonzi plusz egyetemi felveteli pontokkal, akarmivel) akkor meg komolyabb szinten (persze meg mindig nem hivatasos). Es ezeket fel kell tudnod szerelni karabellyal, meg egy reszuket RPG-vel, ha szukseg van ra. Es szukseg meg lesz, garantalom.
3. Nem uzleti kerdes. Ahogy adot sem szeretunk fizetni de kell, ugy fegyvert is kell gyartani, profit nelkul is. Arrol nem is beszelve, hogy az itt tervezett, itt legyartott karabelyok koltsege is itt marad, ha a projekt megvalosul akkor a magas fizut kapott mernok lephet tovabb a kovetkezo szintre, amikor mar IFV-t gyartunk,... a melos meg meg mindig jobb ha a fizujaert dolgozik mintha segelykent kapna: igy is ugy is ki kell fizetni, de nem mindegy, hogy kulfoldre vagy belfoldre. Arrol nem is beszelve, hogy ha 10 fillerert tudsz csak exportalni 100 darabot Tuvalunak, akkor tedd azt. Gyartani igyis-ugyis kell, mert meg kell tartani a gyarat es meg munkaerot, ez olyan mint az ado: igen, koltseg, de ezt ki kell fizetni es kesz. Es Mo-nal sokkal, de sokkal kisebb gazdasagok is megteszik. Szlovakia IFV-t gyart/modernizal es nem rokkannak bele.
Ha nem kezdik karabelygyarral, akkor nem igaz, hogy fel akarjak tamasztani a magyar hadiipart. Es az, hogy tudsz exportalni az csak hab a tortan (nem igaz, hogy kis orszag nem tud, Szerbia is tud, persze nem 5. generacios vadaszgep-et kell az amcsikeval versenyeztetni a piacon, de karabelyt nyugodtan gyarthat, exportalhat barki. Es eleinte nem is kell a fegyvereken levo extranagy marge -ot ratenni, akar onkoltsegesen is adhatod eleinte.
Ebbol semmi, de semmi nem vagyalom kategoria, ennek sokszorosat megteszik sokkal kisebb gazdasagok (szerbia, szlovakia,...) es Mo is ennek durvan sokszorosat teljesitette a XX. szazadban. Itt kezdodik, aztan lehet menni felfele.

(APC gyar pl. most nem kell, mert van tobbszaz, ha elavult is, IFV gyar kell a kovetkezo lepesben (RPG (granatfej) gyar utan), addig pedig venni meg tankot vagy IFV-t es igy mar nem kell a BTR-t elso vonalban hasznalni, tehat az elavultsagabol akado fo hatranya nem lesz akkora gond. APC-gyar maradhat a kesobbiekre.
Komondort, meg minden hulyeseget ami nem illik egy logikus fontossagi sorrendben szinten nem kell eroltetni. Geppisztoly sem kell sajat, azt lehet venni, mert az (foleg)bekeidoszakra kell rendorsegnek, bekeidoben meg nem kell azzal szamolni, hogy nem kapsz kulfoldrol. Amilyen keves kell abbol a seregnek, abbol be lehet vasarolni elore egy 5-6 eves haborura is. (Ha nem olyan haborura keszulsz ami legalabb 5 evig tart, akkor komolytalan orszag vagy, NATO ide vagy oda.)
Tehat mindent ami a hadseregnek (nem csak a hivatasoskonak, hanem a teljesnek!) kell es alap, foleg a fogyoeszkozt, azt le kell tudnod magadnak gyartani, ha nem urtechnika vagy nem sert nagyon komolyan nagyhatalmi erdeket. Magyarul copy-paste Lo, Szerbia, Cseho,...