Aránylag egyszerű üzemeltetni, és sokkal olcsóbb fenntartani mint a 72-est. Ha valaha gondolkoztak volna valami olyan koncepcióban hogy ezekkel (akár tartalékos,akár soros) lövész támogató szerepet alkossanak akkor arra szerintem tökéletesen megfelelnének az AM változatok. Olyan ellenfél ellen ahol nincsenek más tankok. Bár azért a 100mm -el is be lehet kopogni elég szépen. Másrészt mivel több száz sima 55-ös volt itthon a kb 172db AM -en felül, különösebb vagdalkozás nélkül át lehetett volna alakítani egy jó IFV-nek. Úgy gondolom egy motor+váltó csere segítségével a jármű eddigi hátulja lehetne az eleje, a mostani eleje meg a hátulja ahova ajtót lehetne illeszteni. Úgy ránézésre elférne benn 2 fő kezelő, és 8 fő lövész. A tetejére meg egy 30mm távirányítású torony. Ígyis úgyis szét lettek vágva, szóval már csak össze kellett volna rakni.Bár sokan biztos leszólnak majd, de én is ezt mondom.
Több mint 1000 db harckocsi volt rendszerben a rendszerváltás idején (T-55, T-72). Jelentős részük elhasznált, rendszeresen javításra szoruló darab volt.
500 db harckocsit azonban modernizáltattam volna az államadóság fejében, ezeket pedig teljes egészében tartalékosokra bíztam volna. Bevonuláskor feladatuk lett volna a "saját" harckocsi kikonzerválása, visszakonzerválása, vezetési, harcászati gyakorlatokkal...
Fedett hely is jutott volna a gépeknek a laktanyafelszámolások után.
Szétcsapna ma is minden ellenséges egységet, a modern harckocsikon kívül... Mondjuk megnéznék egy század leo2a7 vs t-72 ezred eredményt.

De én személy szerint szívesen látnék még T-55 alapra épülő modernizált harckocsit. 105 ös L-7 es ágyúval és megfelelő lőszerekig. Kivéve az Urán magvast (gyengített uránium jótékony hatása az élő szervezetre) Mint gyalogsági/tűz támogató harckocsi. A mi terepviszonyainkat figyelembe véve még mindig ki tudnánk a benne rejlő lehetőségeket használni. Hozzáteszem erősebb motorral. Szinte ugyan olyan szintet ki lehetne belőle hozni mint egy 90/105 ös löveggel ellátott apc vagy ifv. Egy olcsóbb modernizált T-55 ön alap pl Type-59d olyan 2 millió környékén mozoghat. Egy jobb löveggel szerelt apc ennek a duplája. vajon tudna annyival is többet? lehetséges.