[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

closed society

Well-Known Member
2016. szeptember 20.
710
1 314
93
Főnök hobbija miatt ürességtől kongó focistadionokat építenek a dolgozókat megtartó egészségügyi béremelés helyett (mert a foci fontosabb?), ezért egy egészségügyi laborvizsgálatra is hónapokat kell várni


Most hogy ez milyen szintű érvelés, azt hagyjuk, de akkor, amikor több ütemben, érezhetően emelték Orbánék mind az orvosok, mind az ápolók, mind a mentősök bérét, ilyet írni, bárhonnan is nézem, nettó hazugság.

Laborvizsgálatra meg valami másik bolygón kell hónapokat várni. Ha sürgős, nagyon hamar megcsinálják, de amikor csak úgy csináltattam egy vérképet kb. másfél éve, akkor sem kellett többet várnom 10 napnál.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Most hogy ez milyen szintű érvelés, azt hagyjuk, de akkor, amikor több ütemben, érezhetően emelték Orbánék mind az orvosok, mind az ápolók, mind a mentősök bérét, ilyet írni, bárhonnan is nézem, nettó hazugság.

Laborvizsgálatra meg valami másik bolygón kell hónapokat várni. Ha sürgős, nagyon hamar megcsinálják, de amikor csak úgy csináltattam egy vérképet kb. másfél éve, akkor sem kellett többet várnom 10 napnál.

Ezekről az emelkedő bérekről. https://444.hu/2017/12/09/otvenezer...etese-a-kormany-12-szazalekos-beremelese-utan

Olyan ez mint a tanárok bére. Úgy emelték meg, hogy a végére a nettojuk csökkent. Persze mi örülünk neki, bagóért 180-200nettoért okos képezhető embereket lehet felvenni. Csak a suli ahol emiatt 2 helyett egy matek tanár sincs... na ott a gyerekek a jövő az szív.

Az EÜ helyzetét meg mondjuk ez elég jól leírja, mutatja.

Az meg nem lehet kérdés, hogy MO a stadionok egyértelműen fontosabbak mint az EÜ. Haverom megyében haveri társsággal hobbi szinten focizgat és fizetést kap érte.

Hogy vmi vidámat mondjak az általános HO által felírt labor az jellemzően tényleg megvan egész gyorsan. Ahol elcsúszások vannak az pl a rák markerek. Ott ugye nem sürgős a dolog... ld
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Ez nagyon nem igaz. Az USA-ban csak az üzemanyag olcsóbb, meg egyes termékek hozzánk képest. Minden egyéb meg iszonyat drága.
Az USA a világon az egyik legdrágább hely, pl. a szintén nagyon fejlett Németországban ugyanabból a fizuból jobban megélsz, mint az USA-ban.
Nézd meg a vásárlóértéken számított minimálbért. Magyarországon kétszer többet érne az a fizu, amit az USA-ban kapnak.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_minimum_wages_by_country

Nem csak az üzemanyag olcsobb USben. A kaja is. Meg a rezsi. És nem kevéssel olcsobbak.
Ha ezt a hármat összeadjuk kaja+rezsi+üzemanyag ki is jött egy átlag magyar/us/német család kiadásainak ~60-90%a.
Mire költ még sokat egy magyar család? Hát autóra. Detto olcsobb.
A szállás/ingatlan árak meg olyanok mint MOon. Van ahol BP, ÉNY büdös drágák, van ahol ezek töredéke.

Fizetések netto 8-10$/htól indulnak, diákmeló, újságkihordás, McDonalds... egy 5+év tapasztalattal rendelkező mérnök, orvos... meg 100k körül keres. Netto.

Ha esetleg Svájcot, Norvégiát, Japánt... említed mint a világ egyik legdrágább helye... de US még magyar szemmel is olcso.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Nem ide tartozik..de ez a Bojár úr tavaly a Kálmán Olgánál azt nyilatkozta, hogy az aljas Orbán megakarja támadni a szomszédos országokat(ezért fegyverkezik) Trianon miatt 2020-ban....teljesen elásta magát nálam ezzel..

Nahh, egy újabb (mű)SJW... Mert abban még igaza is lenne, hogy Orbánéknak lételemük az ellenségkép, na de a többi... Szóval nálam is elásta magát a túltolt ökörségeivel.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Erős idegzetűeknek.

Ez lesz a tűzszerész-emlékmű?
nyugtassatok meg hogy csak egy elcseszett vízköpő va lami gyógyfürdőben
MED_0014907443.jpg
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 951
18 443
113
Apróságról elfeledkezel: akkor bizony állambácsi megmondta, mit tehetsz, mit sportolhatsz..Szóval a fent említettek jó részét nem igaszán művelhetted az állami, de legalábbis elelnőrzött kereteken kívül.

Az akkori magyar lakosság egészségügyi állapotát pedig nem hoznám példának, az csak a múltba révedők szemében volt olyan szép...

Önmagában sportolni akkor is azt sportolt az ember, amit szeretett volna. A rendszer idióta volta ellenére is. Ami az általános egészségi állapotot illeti, a gyógyítási színvonal logikus hogy rosszabb volt, hisz 30-40 évvel ezelőtti színvonalról beszélünk ez esetben. A várható élettartam sem volt felette a mostaninak, ez is igaz. Viszont megkockáztatom, hogy az akkori 20-as éveikben járó korosztályok jobb fizikai állapotban voltak mint a mai fiatalság, úgy általában.
 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Ezt aláírom, de szerintem nem a honvédségi nevelés, vagy a sport hanem a jóval több fizikai tevékenység miatt, ami

menjél fiam hasogass fát, hord be a szenet,biciklizz el a szomszéd faluba boltba, etesd meg a malacokat, ássuk fel a hétvégi kertet,

Oké a grund folyamatosan tele volt, de leginkább azért mert nem volt más lehetőség.
...

Na de komolyra fordítva a szót: pld a magyar férfilakosság várható élettartama az 1960-as évekig nőtt, onnan viszont....

Az 1960-as évek elejére a magyarországi férfiak születéskor várható élettartama, amely a demográfiai átmenet elején 10 évvel volt alacsonyabb az ausztriainál, elérte az osztrák szintet, a nőké pedig erősen megközelítette azt. Ezután – az 1970-es évek második felétől – egyre nyílt az olló az osztrák mutató javára, és a kilencvenes évek közepére újra 5–10 év különbség figyelhető meg.” (Hablicsek [1995] 409. o.) A magyar dolgozó korú férfiak 1965 utáni növekvő halandóságát Hablicsek nem a demográfiai átmenet jellemzőjének tekinti, szerinte ez specifikus körülmények hatására alakult ki.


...

Gyakran hívják fel a figyelmet a szakirodalomban – különösen a magyar egészségi állapottal foglalkozóban: Kopp és szerzőtársai [2007] és Kopp (szerk.) [2008] –, hogy az 1960-as években, egészen az 1970-es évek elejéig a magyar felnőtt férfiak halálozási rátája kedvezőbb volt, a nőké pedig körülbelül hasonló, mint az osztrákoké. Jól látható ez az 1. ábrán, amelyen a dolgozó korú férfiak és nők halálozási rátáit ábrázoltuk 1960 és 2004 között a vizsgált két országban. Az is nyomon követhető, hogy a két országban az 1960-as azonos szintről indulás után a halálozási ráták radikálisan szétváltak. Míg Ausztriában az 1960-as évek stagnálása (férfiak esetében), illetve a ráta enyhe csökkenése (nők esetében) után erőteljes csökkenés figyelhető meg, addig Magyarországon ezzel teljesen ellentétes a mozgás: a magyar férfiak halálozási rátája az 1960-as évek végétől egészen 1993-ig meredeken nő, s ezután kezdődik a csökkenés, azonban még 2004-ben is jóval magasabb szinten áll, mint Ausztria induló rátája. A nők esetében is nagy a különbség a két ország között. Míg az osztrák nők halálozási rátája a felére csökkent, addig Magyarországon hosszabb ideje a ráta inkább stagnál, mintsem csökkenne.


.....


Nem akarok most többet kiemelni, ez az írás végigveszi az okokat, de dióhéjban: az itt a fórumon is néhányan visszavágyott "régenmindenjobbvót amíg nevelték a fijatalokat rendszer" alacsony GDP-je, elmaradott oktatása, -pontosabban a tömegesen "termelt" csak alacsonyabb szintű oktatásban részesült "tömegek", a kilátástalanság, a stressz, etc élettartamban egészségi állapotban hatalmas lemaradást, visszaesést okozott a "szabad államokhoz képest"

(Többek között ezért sem értem, hogy francba tud valaki azért a rendszerért lelkesedni)

a teljes írás itt:
http://epa.oszk.hu/00000/00017/00173/pdf/02_lacko.pdf

kiemelnék még egy apróságot.


Magyarországon az egy főre jutó alkoholfogyasztás 1960 és 1986 között meredeken emelkedett (8 literről 15 literre), azóta enyhén csökkenő mértékű (15 literről 13-14 literre). Ausztriában ugyanez a mutató az 1960-as években még jóval magasabb volt (11 literről nőtt 16 literre) , mint Magyarországon, de már az 1970-es évek elejétől erőteljesen csökkenő tendenciát mutat (16 literről 11 literre). Az alkoholfogyasztással kapcsolatosan persze nemcsak az a fontos, hogy milyen men - nyiséget fogyasztanak egy országban átlagosan, hanem az is, hogy milyen jellegű alkoholt. (Jól láthattuk ezt a volt szovjet köztársaságok elemzésénél.) Így mindenképpen szá- mításba kell vennünk két dolgot is: egyfelől, hogy a leginkább egészségkárosító égetett szeszből mennyit fogyasztanak, másfelől, hogy egy adott országban milyen mennyiségű nem regisztrált alkoholfogyasztás jellemző. Ez utóbbi ugyanis az orvosi irodalom szerint ellenőrizhetetlen, gyenge minősége miatt sokkal inkább rombolja az egészséget, mint a regisztrált alkohol (Szűcs és szerzőtársai [2005]). Az égetett szesz egy főre jutó regisztrált fogyasztásának alakulása a két országban igen különböző. Magyarországon az 1970-es évek után ebből a fajta alkoholból 2-3-szor többet fogyasztottak (6,5 liter), mint Ausztriában (2 liter), ahol viszont az 1960-as években még magasabb volt az égetett szesz fogyasztása, mint nálunk (3 liter). S ha azt is figyelembe vesszük, hogy a nem regisztrált alkoholfogyasztás Magyarországon a regisztrált fogyasztásnak 31 százaléka, míg Ausztriában 10 százalék körül található, akkor a különbség az 1970-es éveket követően még nagyobb. (A nem regisztrált alkoholfogyasztás mértékével foglalkozik Popova és szerzőtársai [2007].) A magyarországi rendszerváltás utáni hirtelen halálozásnövekedést a felületes szemlélő hajlamos lenne csak magára a rendszerváltásra, a békés, de mégis sokkszerű változásra, a fokozódó munkanélküliség, a tömeges rokkant- és előrehozott nyugdíjazás számlájára írni. A következőkben bemutatjuk, hogy a rendszerváltás közvetetten valóban szerepet játszhatott, de legalább ennyire, ha nem sokkal inkább, a korábbról megszokott, egészségre ártalmas életmód hatásáról lehet szó. A 4. ábrán a teljes magyar lakosság halálozásának időbeli alakulását mutatjuk meg halálokok szerinti bontásban.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 889
65 723
113
Ezt aláírom, de szerintem nem a honvédségi nevelés, vagy a sport hanem a jóval több fizikai tevékenység miatt, ami

menjél fiam hasogass fát, hord be a szenet,biciklizz el a szomszéd faluba boltba, etesd meg a malacokat, ássuk fel a hétvégi kertet,

Oké a grund folyamatosan tele volt, de leginkább azért mert nem volt más lehetőség.
...

Na de komolyra fordítva a szót: pld a magyar férfilakosság várható élettartama az 1960-as évekig nőtt, onnan viszont....

Az 1960-as évek elejére a magyarországi férfiak születéskor várható élettartama, amely a demográfiai átmenet elején 10 évvel volt alacsonyabb az ausztriainál, elérte az osztrák szintet, a nőké pedig erősen megközelítette azt. Ezután – az 1970-es évek második felétől – egyre nyílt az olló az osztrák mutató javára, és a kilencvenes évek közepére újra 5–10 év különbség figyelhető meg.” (Hablicsek [1995] 409. o.) A magyar dolgozó korú férfiak 1965 utáni növekvő halandóságát Hablicsek nem a demográfiai átmenet jellemzőjének tekinti, szerinte ez specifikus körülmények hatására alakult ki.


...

Gyakran hívják fel a figyelmet a szakirodalomban – különösen a magyar egészségi állapottal foglalkozóban: Kopp és szerzőtársai [2007] és Kopp (szerk.) [2008] –, hogy az 1960-as években, egészen az 1970-es évek elejéig a magyar felnőtt férfiak halálozási rátája kedvezőbb volt, a nőké pedig körülbelül hasonló, mint az osztrákoké. Jól látható ez az 1. ábrán, amelyen a dolgozó korú férfiak és nők halálozási rátáit ábrázoltuk 1960 és 2004 között a vizsgált két országban. Az is nyomon követhető, hogy a két országban az 1960-as azonos szintről indulás után a halálozási ráták radikálisan szétváltak. Míg Ausztriában az 1960-as évek stagnálása (férfiak esetében), illetve a ráta enyhe csökkenése (nők esetében) után erőteljes csökkenés figyelhető meg, addig Magyarországon ezzel teljesen ellentétes a mozgás: a magyar férfiak halálozási rátája az 1960-as évek végétől egészen 1993-ig meredeken nő, s ezután kezdődik a csökkenés, azonban még 2004-ben is jóval magasabb szinten áll, mint Ausztria induló rátája. A nők esetében is nagy a különbség a két ország között. Míg az osztrák nők halálozási rátája a felére csökkent, addig Magyarországon hosszabb ideje a ráta inkább stagnál, mintsem csökkenne.


.....


Nem akarok most többet kiemelni, ez az írás végigveszi az okokat, de dióhéjban: az itt a fórumon is néhányan visszavágyott "régenmindenjobbvót amíg nevelték a fijatalokat rendszer" alacsony GDP-je, elmaradott oktatása, -pontosabban a tömegesen "termelt" csak alacsonyabb szintű oktatásban részesült "tömegek", a kilátástalanság, a stressz, etc élettartamban egészségi állapotban hatalmas lemaradást, visszaesést okozott a "szabad államokhoz képest"

(Többek között ezért sem értem, hogy francba tud valaki azért a rendszerért lelkesedni)

a teljes írás itt:
http://epa.oszk.hu/00000/00017/00173/pdf/02_lacko.pdf

kiemelnék még egy apróságot.


Magyarországon az egy főre jutó alkoholfogyasztás 1960 és 1986 között meredeken emelkedett (8 literről 15 literre), azóta enyhén csökkenő mértékű (15 literről 13-14 literre). Ausztriában ugyanez a mutató az 1960-as években még jóval magasabb volt (11 literről nőtt 16 literre) , mint Magyarországon, de már az 1970-es évek elejétől erőteljesen csökkenő tendenciát mutat (16 literről 11 literre). Az alkoholfogyasztással kapcsolatosan persze nemcsak az a fontos, hogy milyen men - nyiséget fogyasztanak egy országban átlagosan, hanem az is, hogy milyen jellegű alkoholt. (Jól láthattuk ezt a volt szovjet köztársaságok elemzésénél.) Így mindenképpen szá- mításba kell vennünk két dolgot is: egyfelől, hogy a leginkább egészségkárosító égetett szeszből mennyit fogyasztanak, másfelől, hogy egy adott országban milyen mennyiségű nem regisztrált alkoholfogyasztás jellemző. Ez utóbbi ugyanis az orvosi irodalom szerint ellenőrizhetetlen, gyenge minősége miatt sokkal inkább rombolja az egészséget, mint a regisztrált alkohol (Szűcs és szerzőtársai [2005]). Az égetett szesz egy főre jutó regisztrált fogyasztásának alakulása a két országban igen különböző. Magyarországon az 1970-es évek után ebből a fajta alkoholból 2-3-szor többet fogyasztottak (6,5 liter), mint Ausztriában (2 liter), ahol viszont az 1960-as években még magasabb volt az égetett szesz fogyasztása, mint nálunk (3 liter). S ha azt is figyelembe vesszük, hogy a nem regisztrált alkoholfogyasztás Magyarországon a regisztrált fogyasztásnak 31 százaléka, míg Ausztriában 10 százalék körül található, akkor a különbség az 1970-es éveket követően még nagyobb. (A nem regisztrált alkoholfogyasztás mértékével foglalkozik Popova és szerzőtársai [2007].) A magyarországi rendszerváltás utáni hirtelen halálozásnövekedést a felületes szemlélő hajlamos lenne csak magára a rendszerváltásra, a békés, de mégis sokkszerű változásra, a fokozódó munkanélküliség, a tömeges rokkant- és előrehozott nyugdíjazás számlájára írni. A következőkben bemutatjuk, hogy a rendszerváltás közvetetten valóban szerepet játszhatott, de legalább ennyire, ha nem sokkal inkább, a korábbról megszokott, egészségre ártalmas életmód hatásáról lehet szó. A 4. ábrán a teljes magyar lakosság halálozásának időbeli alakulását mutatjuk meg halálokok szerinti bontásban.
Az alkohol az érdekes viszonylat, mert a szomszédban már van vagy másfél millió muszlim. Azok még nem nagyon isznak. Viszont itthon még kivesztek a régen tucatszam fetrengo alkoholisták, azok a tipikus alkoholisták, a kocsma is csődbe ment pl nálunk már kb tíz eve. A negyven alattiak nagy része még pia helyett zöldre meg gyorsra tolja el a penzet mindkét országban.
Nekem a halálozások szerint még nagyon az jön le hogy kb 10szazalek hal meg 50 éves kor alatt, 40 százalék 50-60 közt, 30 60-70kozt, 20 70-80 közt, és csak kb 10 százalék éli túl a nyolcvanat jelenleg. Mindenki azt mondja hogy régen eddig még addig éltek az öregek, de eleg kimenni egy temetőbe és még lehet nézni a sírkoveket, akkor sem éltek tovább, csak volt egy két kripta szökevény akikre mindenki emlékezett.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Most hogy ez milyen szintű érvelés, azt hagyjuk, de akkor, amikor több ütemben, érezhetően emelték Orbánék mind az orvosok, mind az ápolók, mind a mentősök bérét, ilyet írni, bárhonnan is nézem, nettó hazugság.

Laborvizsgálatra meg valami másik bolygón kell hónapokat várni. Ha sürgős, nagyon hamar megcsinálják, de amikor csak úgy csináltattam egy vérképet kb. másfél éve, akkor sem kellett többet várnom 10 napnál.
Értő olvasás szükségeltetne! Nem azt írtam, hogy nem kaptak béremelést, hanem azt: "A DOLGOZÓKAT MEGTARTÓ béremelés", a kettő nem ugyanaz. Kapni kaptak, csak szerintem nem eleget, mert folyamatos az elvándorlás az egészségügyből, utánpótlás meg egyre kevesebb.
Másik: nem tudom te mikor voltál kórházban, nekem sajna mostanában jutott ilyen élmény, szóval ne te mondd meg nekem, miket tapasztaltam ott, és főleg amíg egyáltalán eljutottam odáig. "Felemelő élmény" volt, hogy a központi sebészeti kórházban háromszorra sem tudtak olyan beutalót adni, amit az otthoni szakrendelés-laborban elfogadtak volna vércsoport-vizsgálatra, oda-vissza 25-25km-en ingáztam a papírokkal és üzenetekkel ("mondja meg a doktor úrnak..."), a végén inkább megcsináltatta a doki a kórházban - mindezt az ingázást saját pénzemen meg szabadidőmben, mert hát abból ugye úgyis túl sok van! És hát ugye a kórházban a "zárkatársaktól" is hallottam ezt-azt, meg tapasztaltam is némi létszámhiányt. Az ott lévő személyzetre egy rossz szót se tudnék mondani, ők max megtettek minden tőlük telhetőt, de láthatóan kevesen voltak, így volt olyan hogy reggel 8,20-tól 13,50-ig kellett várni mire orvos elé kerültem mielőtt egyáltalán behívtak műtétre. A műtét az már csak másfél napot csúszott, az se azért mert túl sok volt a doki, hanem mert egyikük kidőlt valami nyavalyával, és nem volt beugró tartalék sem mert felborította volna a hosszútávú beosztást. Majd seggre ültem mikor már felkelve "edzettem" kicsit a folyosón, és láttam hogy este fél-tíz után a műtőssrác tolja a beteget a mellettünk lévő kórteremből, mikor rákérdeztem hova viszi kiderült, legnagyobb megdöbbenésemre a műtétek éjjel-nappal, 24 órában folytak!!
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
kivesztek?

Sőt, már tíz évvel ezelőtt se jött ki: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2003-as adatai szerint Magyarországon évente körülbelül 250 milliárd forintot költenek alkoholra. Ebből az állam adóbevétele 150 milliárd forint. Magyarországon ma több mint 2-2,5 millió ember számít mértéktelen ivónak vagy alkoholistának, és ez évente 700 milliárd forintos kárt okoz.

http://www.ksh.hu/szamlap/hosszuel_drg.html
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Most hogy ez milyen szintű érvelés, azt hagyjuk, de akkor, amikor több ütemben, érezhetően emelték Orbánék mind az orvosok, mind az ápolók, mind a mentősök bérét, ilyet írni, bárhonnan is nézem, nettó hazugság.

Laborvizsgálatra meg valami másik bolygón kell hónapokat várni. Ha sürgős, nagyon hamar megcsinálják, de amikor csak úgy csináltattam egy vérképet kb. másfél éve, akkor sem kellett többet várnom 10 napnál.


ö... fél családom és ismerőseim fele a magyar egészségügyben dolgozik... szóval engem ne akarj a "nincs semmi baj, a kormány a helyén van szöveggel" lelkesíteni, please...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 908
15 408
113
A honvédség többi tagja szerintem önhibáján kívül nem ül Gripen színvonalú haditechnikában,így nem fair tőlük azt számonkérni.

Nem a haditechnikára gondoltam, mert azt tényleg nem lehet számonkérni (ahogy a légierőnél is rengeteg kiváló pilota van, akinek már úgymond nem jut Gripen).

A mentalitást viszont nyugodtan számon lehet és kell is kérni. Azt már nehéz a technikára fogni. De tisztelet a kivételnek, és állománnyal hozzáállásával alapvetően nincsen baj, de attól még szervezetileg - harcászatilag valahol a 80-as években lehetnek megrekedve.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Ezt aláírom, de szerintem nem a honvédségi nevelés, vagy a sport hanem a jóval több fizikai tevékenység miatt, ami

menjél fiam hasogass fát, hord be a szenet,biciklizz el a szomszéd faluba boltba, etesd meg a malacokat, ássuk fel a hétvégi kertet,

Oké a grund folyamatosan tele volt, de leginkább azért mert nem volt más lehetőség.
Kb. így van...


Nem akarok most többet kiemelni, ez az írás végigveszi az okokat, de dióhéjban: az itt a fórumon is néhányan visszavágyott "régenmindenjobbvót amíg nevelték a fijatalokat rendszer" alacsony GDP-je, elmaradott oktatása, -pontosabban a tömegesen "termelt" csak alacsonyabb szintű oktatásban részesült "tömegek", a kilátástalanság, a stressz, etc élettartamban egészségi állapotban hatalmas lemaradást, visszaesést okozott a "szabad államokhoz képest"

(Többek között ezért sem értem, hogy francba tud valaki azért a rendszerért lelkesedni)

a teljes írás itt:
http://epa.oszk.hu/00000/00017/00173/pdf/02_lacko.pdf

kiemelnék még egy apróságot.


Magyarországon az egy főre jutó alkoholfogyasztás 1960 és 1986 között meredeken emelkedett (8 literről 15 literre), azóta enyhén csökkenő mértékű (15 literről 13-14 literre). Ausztriában ugyanez a mutató az 1960-as években még jóval magasabb volt (11 literről nőtt 16 literre) , mint Magyarországon, de már az 1970-es évek elejétől erőteljesen csökkenő tendenciát mutat (16 literről 11 literre). Az alkoholfogyasztással kapcsolatosan persze nemcsak az a fontos, hogy milyen men - nyiséget fogyasztanak egy országban átlagosan, hanem az is, hogy milyen jellegű alkoholt. (Jól láthattuk ezt a volt szovjet köztársaságok elemzésénél.) Így mindenképpen szá- mításba kell vennünk két dolgot is: egyfelől, hogy a leginkább egészségkárosító égetett szeszből mennyit fogyasztanak, másfelől, hogy egy adott országban milyen mennyiségű nem regisztrált alkoholfogyasztás jellemző. Ez utóbbi ugyanis az orvosi irodalom szerint ellenőrizhetetlen, gyenge minősége miatt sokkal inkább rombolja az egészséget, mint a regisztrált alkohol (Szűcs és szerzőtársai [2005]). Az égetett szesz egy főre jutó regisztrált fogyasztásának alakulása a két országban igen különböző. Magyarországon az 1970-es évek után ebből a fajta alkoholból 2-3-szor többet fogyasztottak (6,5 liter), mint Ausztriában (2 liter), ahol viszont az 1960-as években még magasabb volt az égetett szesz fogyasztása, mint nálunk (3 liter). S ha azt is figyelembe vesszük, hogy a nem regisztrált alkoholfogyasztás Magyarországon a regisztrált fogyasztásnak 31 százaléka, míg Ausztriában 10 százalék körül található, akkor a különbség az 1970-es éveket követően még nagyobb. (A nem regisztrált alkoholfogyasztás mértékével foglalkozik Popova és szerzőtársai [2007].) A magyarországi rendszerváltás utáni hirtelen halálozásnövekedést a felületes szemlélő hajlamos lenne csak magára a rendszerváltásra, a békés, de mégis sokkszerű változásra, a fokozódó munkanélküliség, a tömeges rokkant- és előrehozott nyugdíjazás számlájára írni. A következőkben bemutatjuk, hogy a rendszerváltás közvetetten valóban szerepet játszhatott, de legalább ennyire, ha nem sokkal inkább, a korábbról megszokott, egészségre ártalmas életmód hatásáról lehet szó. A 4. ábrán a teljes magyar lakosság halálozásának időbeli alakulását mutatjuk meg halálokok szerinti bontásban.

Király! Itthon szarság van, és ezt mindenki úgy kompenzálja, ahogy tudja (a szegényebbek alkohollal, a gazdagabbak kokóval, az erősebbek meg munkával/egyéb elfoglaltsággal). És ez mindenhol így van, csak az adott szer (herbál/egyéb designer, avagy valami akár legál, régi cucc) változik.
 
M

molnibalage

Guest
Most hogy ez milyen szintű érvelés, azt hagyjuk, de akkor, amikor több ütemben, érezhetően emelték Orbánék mind az orvosok, mind az ápolók, mind a mentősök bérét, ilyet írni, bárhonnan is nézem, nettó hazugság.

Laborvizsgálatra meg valami másik bolygón kell hónapokat várni. Ha sürgős, nagyon hamar megcsinálják, de amikor csak úgy csináltattam egy vérképet kb. másfél éve, akkor sem kellett többet várnom 10 napnál.
Nem lehetne, hogy máshol told a kormánypropagandát...? Vagy, hogy egyáltalán ne..?
 
M

molnibalage

Guest
Érdekes hogy a stadionozásra meg s többi még nagyobb egyenokosságra azért nem kezdtél hasonlóan aggodalmas arcot vágni, hogy jujj, propaganda.
Ő kezdte el bizonygatni, hogy micsoda fejlődés van itt. Aztán más helyretette, hogy talán nyissa már ki a szemét. Az mióta propaganda, hogy leírod a tényleket a propagandával szemben...? :confused:
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 908
15 408
113
Ő kezdte el bizonygatni, hogy micsoda fejlődés van itt. Aztán más helyretette, hogy talán nyissa már ki a szemét.

Ja, nem. Pont fordítva. Az baj hogy csak vissza kell olvasni egy oldalt és azt látni hogy az "elkurvult mentalitású ország" postra hirtelen jött egy hosszas random sóhaj a stadionokról a semmiből, erre írták válaszul hogy nettó nem igaz + 1 személyes példa hogy sima laboreredményre a huhogással ellentétben pl. totál nem kell várni.

Lehet kórháza válogatja de nekem ugyanez a tapasztalatom pl. laborról. Papírt megkapva átmentem, pöpecen meg volt szervezve a vérvétel is, pár nap alatt volt vérkép. Úgy hogy semmi bajom nem volt csak kíváncsi voltam, mert nagyon régen nem volt. Megjegyzem ha helyzet van akkor AZONNAL megvan most is. Ha nem akkor ott a kórház basz el valamit, de csúnyán ám.

Az mióta propaganda, hogy leírod a tényleket a propagandával szemben...? :confused:

Nem az, még akkor is ha ez a te szerinted úgy működik, hogy ha valaki leírja a minden konkrétumot nélkülöző egyenokosságát és arra kapcsolatban tényszerű adatokkal válaszol valaki, azt már valamiért nem szabad.[/QUOTE]
 
Status
Not open for further replies.