Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
Az olaszok Csernobil utàn leállították az atomprogramot. 4 erōművet kapcsoltak le. Mára a világ egyik legnagyobb energia-importōrei - már ahol nincs vízerōmü. Évente elōjön a téma, hogy kellene valami, de jönnek a balos meg a zōd agyamputáltak, két kis video Csernobil-ról, aztán néma csend. A lakossági árak mesterségesen alacsonyan vannak tartva, a többi rá van nyomva az iparra. Ennek egyik folyamánya, hogy hiába volt annó olcsóbb a déli munkaerō, akkor sem érte meg érdemben ott termelni, míg fent északon egyszerűbb a helyzet. A délnek a kegyelemdöfést a kiharcolt, egységes, ágazati minimálbérek adták meg. Árak felmentek, miközben a munkanélkülség egyre nagyobb lett, az elvándorlás folyamatos, az új "lakók" meg khm, inkább nem írom le, hogy most éppen mire gondolok...

P. S. Törökország ugyanilyen szopórollerben van. Évtizedeken keresztül energiaimport. Amikor pörgött a világgazdaság, akkor a drága energiaárakon szívtak, amikor meg jött a recesszió, hiába lett olcsó az energia, a török lírát mindig agyonverték. Ebbōl a spirálból csak az atomenergiával tudnak kikeveredni - belátható idōn belül. Mivel ezeket a gazdasági gondokat az emberek megérzik, erdoganka ezt a nyugati spekulánsokra fogja (a líra carrytrade valuta), ezért magas a támogatottsága, és így tovább...

De ezek az összefüggéseket a sötétzöldek a kényelmes villáikban nem fogják fel.

5-10 centi hó van a napelemeken most, hetek óta szélcsend meg 4 napja átlagban mínusz 5-15 fok. Most még van pár atomerōműv. Mi lesz 2021 után!?
Olasz ismerős szerint: Olaszország két részből áll: Észak-Olaszország meg Észak-Afrika :)
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Olasz ismerős szerint: Olaszország két részből áll: Észak-Olaszország meg Észak-Afrika :)


Szerintem teljesen felesleges balosra, meg jobbosra elkülöníteni a környezetvédelem témáját. nekem vannak balos és jobbos ismerőseim is, akik egymást szinte pofánvernék ha a napi politikáról van szó, de egyet tudnak érteni a zöld témákban. Szerintem a zöld témák mára felülírták a balos-jobbos értékek hagyományos szembeállítását..
 
T

torsen

Guest
Szerintem teljesen felesleges balosra, meg jobbosra elkülöníteni a környezetvédelem témáját. nekem vannak balos és jobbos ismerőseim is, akik egymást szinte pofánvernék ha a napi politikáról van szó, de egyet tudnak érteni a zöld témákban. Szerintem a zöld témák mára felülírták a balos-jobbos értékek hagyományos szembeállítását..

Szerintem már olyan sincs, hogy jobbos/balos. Ezt el lehet felejteni. Legalábbis a klasszikus értelemben és különösen K-Európában...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
M

molnibalage

Guest
Jól kezdődik az egész cikk.

"Idén negyven éve, hogy Ausztriában népszavazást tartottak, és pár ezres szavazattöbbséggel szomszédjaink úgy döntöttek, nem indítják el Zwentendorfban a már elkészült atomerőművüket. Ezzel lemondtak hétszáz megawatt villamos teljesítményről, ami az ország villamosenergia-szükségletének tizedét fedezte volna."

Már akkor is idióták voltak. A lakosság is és a politikusok is. Minek építették meg, ha utána nem használták?
Mert idióták. Az emberekre bíznak egy olyan kérdést, amihez semmi közük. Mondom, mi lesz a következő? Az agysebészeti eljárásokról nem lesz népszavazás...? Semmi difi nincs a kettőben...
 
D

danielblack

Guest
Ezzel a hatótávval már együtt lehet élni. 2-3 havonta vezetek 1200-1300 kilométeres utakat végig, és személy szerint erre is alkalmasnak találnám. 300 kilométerenként biztos megállok egy negyed órára, olykor 30 percre is. Nem lenne nagy áldozat a töltésére figyelni. Az átlagos felhasználónak elég lenne. 5 év és elterjedhetnek nyugaton. Itt meg kb 15 év mire többségbe kerülnek az elektromosok.

http://m.hvg.hu/cegauto/20180227_elektromos_hyunday_kona
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
T

Törölt tag 1945

Guest
Az USA már nagyobb olajkitermelő, mint a Szaudiak.

image1519733580.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd and fip7

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Paks2: esetleges fehérorosz anyagok és kivitelezők?

A G7 arról ír, hogy Magyarország a fehérorosz állami árutőzsdén keresztül vehet építési anyagokat a paksi atomerőmű bővítéséhez, és erről a belarusz állami hírügynökség számolt be hétfőn a BUCE nevű minszki árutőzsde szóvivőjére hivatkozva.

A BUCE közölte, hogy az árutőzsdét pénteken meglátogatta egy magyar delegáció, aminek tagja volt Szentpéteri Bertalan, a minszki Magyar Nagykövetség külgazdasági attaséja és egy szegedi építőipari cég, a Clean Star Complex Kft. képviselői. Az egyeztetésről a fehérorosz kormány is beszámolt, de a G7 szerint a magyar fél részéről semmi sem jelent meg erről.

belarusz hírügynökség azt írta, Varga Róbert, a Clean Star ügyvezetője és résztulajdonosa – egyben a 2014-es szegedi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltje, illetve állítása szerint a szegedi KDNP elnökségi tagja – a Magyar Nagykövetség ajánlására kereste fel az árutőzsdét, és Vargát főleg az építőanyagok és faipari termékek érdeklik. „A paksi atomerőmű bővítése miatt nagy a kereslet az építőanyagokra” – mondta Magyarországról Varga.

A G7 megkereste Vargát, aki elmondta, azért ment Fehéroroszországba, hogy felmérje, milyen építőipari kapacitások vannak és milyen áron lehet faárut és betonacélt venni. Azt mondta, szerinte Magyarországon építőanyagban és munkaerőben is hiány várható, többek között az olyan nagy beruházások miatt, mint Paks 2. Varga azt mondta, nincs szerződése Paks 2-re, de igyekszik megrendeléseket szerezni, és ha le tud szerződni egy nagy belarusz építőipari holdinggal, Paks 2 beindulásakor azzal házalna, hogy tud megfelelő mennyiségű, részben fehérorosz építőanyagról és munkaerőről gondoskodni.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 191
3 470
113
http://www.origo.hu/gazdasag/201802...gyobb-naperomuvenek-epitese-felsozsolcan.html
Nagyra törő NVM tervek...majd meglássuk.;)
Érdekes felhasználása ez a művelésbe nem vont önkormányzati területeknek. Valamennyire megértem őket is...A régiót ismerve nem úszkálnak a helyi önkormányzatok az iparűzési adókból befolyó pénzekben. Azért mégis megkérdezném, biztos nem jók másra azok a területek? Mert utána már nem nagyon lehet visszacsinálni...Új munkahelyet meg ott nem teremt.:oops:
 
M

molnibalage

Guest
http://www.origo.hu/gazdasag/201802...gyobb-naperomuvenek-epitese-felsozsolcan.html
Nagyra törő NVM tervek...majd meglássuk.;)
Érdekes felhasználása ez a művelésbe nem vont önkormányzati területeknek. Valamennyire megértem őket is...A régiót ismerve nem úszkálnak a helyi önkormányzatok az iparűzési adókból befolyó pénzekben. Azért mégis megkérdezném, biztos nem jók másra azok a területek? Mert utána már nem nagyon lehet visszacsinálni...Új munkahelyet meg ott nem teremt.:oops:
1700 USD/kWe beruházási ár. Nahát, nahát, nehát, miért is nem akar olcsóbb lenni...? Hol a zöldfanok által mantrázott exponenciális csökkenés. 5-6 éve ezen az áron stagnál az ár...
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 332
113
http://www.origo.hu/gazdasag/201802...gyobb-naperomuvenek-epitese-felsozsolcan.html
Nagyra törő NVM tervek...majd meglássuk.;)
Érdekes felhasználása ez a művelésbe nem vont önkormányzati területeknek. Valamennyire megértem őket is...A régiót ismerve nem úszkálnak a helyi önkormányzatok az iparűzési adókból befolyó pénzekben. Azért mégis megkérdezném, biztos nem jók másra azok a területek? Mert utána már nem nagyon lehet visszacsinálni...Új munkahelyet meg ott nem teremt.:oops:

Azok művelt területek voltak eddig.

Nem értem, hogy tinéktek az mér' fáj, ha nekünk zsócaiaknak (szigorúan így "L" nélkül!) ingyé' lesz a villany!?
:D: Kéretik nem komolyan venni.
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Mi fán terem az energiaföldrajz és energiatervezés?

A naprakész szakértői tudást sokan elfelejtik, amikor az energetikai korszakváltásról van szó. Emiatt is örömteli a hír, hogy az ELTE TTK Erre van előre! kutatócsoportja elkészítette az első, magyar nyelvű, energiaföldrajzról és energiatervezésről szóló egyetemi jegyzetet, ami ingyenesen elérhető itt is. Bár egyetemi tankönyv, de Munkácsy Béla közérthetően mutatja be a jelen/jövő energetikáját.


http://greenfo.hu/hirek/2018/02/28/mi-fan-terem-az-energiafoldrajz-es-energiatervezes

A jegyzet, tankönyv innen tölthető le:

http://www.greenfo.hu/uploads/dokumentumtar/energiafoldrajz-es-energiatervezes-tankonyv.pdf

Jó olvasgatást.:)
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd
M

molnibalage

Guest
Mi fán terem az energiaföldrajz és energiatervezés?

A naprakész szakértői tudást sokan elfelejtik, amikor az energetikai korszakváltásról van szó. Emiatt is örömteli a hír, hogy az ELTE TTK Erre van előre! kutatócsoportja elkészítette az első, magyar nyelvű, energiaföldrajzról és energiatervezésről szóló egyetemi jegyzetet, ami ingyenesen elérhető itt is. Bár egyetemi tankönyv, de Munkácsy Béla közérthetően mutatja be a jelen/jövő energetikáját.


http://greenfo.hu/hirek/2018/02/28/mi-fan-terem-az-energiafoldrajz-es-energiatervezes

A jegyzet, tankönyv innen tölthető le:

http://www.greenfo.hu/uploads/dokumentumtar/energiafoldrajz-es-energiatervezes-tankonyv.pdf

Jó olvasgatást.:)

Már az elején találtam egy ilyet.

Felmerülhet a kérdés, hogy a nagyobb kapa-citásfaktor magasabb minőségként, jobb mu-tatóként értelmezhető-e. Semmiképpen.
Ezek után van tovább olvasni értelme ezt a marhaságot...? De tényleg...

A megújuló energiaforrások többsége jelen-tős mennyiségben áll rendelkezésre szinte minden földrajzi térben, hiszen az aeroter-mia (a levegőből kinyerhető környezeti hő), a napsugárzás vagy a szél lényegében bármely
földrajzi pontban elérhetők. Ezzel szemben a fosszilis tüzelőanyagok és az urán esetében a komoly területi korlátozottságot kell elsőként megemlíteni (9. ábra), ami nem csak viták, de egyre gyakrabban katonai konfliktusok, em-beri tragédiák és szenvedés forrása is.
Nettó hazugság, az urán eloszlása nagyjából egyenletes a Földön, a szénhidrogéneké meg nem... Milyen "érdekes", hogy a szénhidogénben gazdag területen lövöldöznek és nem a fejlett államok, akik az urán többségét kitermelték.

A fosszilis erőforrásokkal ellentétben az urána környezetben mindenütt jelen van (legalább nyo-mokban), kitermelni azonban csak ott érdemes, ahol koncentrációja meghaladja a 0,05%-ot (Pór G. 2012), más források szerint a 0,03%-ot (Pátzay Gy. 2011). Megjegyzendő azonban, hogy 0,02% alatti uránkoncentráció esetén a teljes életciklusban több energiát kell a folya-mat működtetéséhez befektetni, mint a kinyerhető energia, vagyis energetikai ér-telemben a tevékenység értelmét veszíti.
Ez is nettó hazugság, a szélerőművek és naperőművek azok, amik a támogatás nélküli áramárral tizenx év után termelik meg a saját beruházási költségüket. 2000-2007 közöt az uránérc ára kb. 10-szeres lett, az atomáram ára meg lényegében változatlan volt. Tehát ez mutatja azt, hogy nem az urán kitermelési költsége a szűk KM. Ráadásul a jövő erőművei a U238-at is fel tudják használni, tehát alacsnyabb koncentráció esetén is van értelme kitermelni. A LFTR esetén kb. az átlagos tengerpari homokból megéri a Th-t kinyeni, amit a ritkaföldfém bányászat maitt nem kell célzottan bányászni.