Pszichológiai és információs hadviselés (PSYOPS)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113
  • Tetszik
Reactions: szuvorov and szpg9

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
.Addig olvastam hogy David Bergstein. Onnan azt hittem ezzel a "névvel" valami hoax és félretettem.

David Jewberg” Könyörgöm! Üvölt róla, hogy kitalált név! Háromszor zsidózni egy névben, ez színtiszta provokáció!

...
A Bellingcat a cikk vázlatát a megjelenés előtt megmutatta biztonságpolitikai szakértőknek, hogy mit gondolnak, miért történhetett mindez: Glenn Carle, aki 23 évet húzott le a CIA-nál, és a nemzeti hírszerzési bizottság helyettes vezetője is volt, és azt mondta, hogy ezt csak egy bolond rakta volna ezt így össze. Szerinte ha ezt tényleg egy Putyin-ellenes szereplő kreálta, akkor egy szar kezdeményezés volt, ezért benne az is felmerült, hogy nem inkább egy orosz dezinformációs kampányról van-e itt szó.

A szentpétervári állami trollgyárakat felfedő orosz újságíró, Lyudmila Savchuk-Borisova pedig arra jutott, hogy a Jewberg-sztori sokban hasonlít az orosz állami trollok működésére: ugyanúgy kamu fiókot kreáltak, és csoportos munka volt. Szerinte ez ugyanolyan propagandagyártás volt, mint a Kreml-féle. Ugyanakkor beszélt arról az orosz híresztelésről is, hogy egyes nyugati "orosz-ellenesnek" megbélyegzett szakértőket is az oroszok fizetnek, hogy aztán aztán a helyi sajtóban gyapálhassák őket.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
"Romániában a kormány által képviselt dél-romániai vállalkozók és a Johannis államfő által fémjelzett SRI-közeli üzleti-politikai csoportok küzdenek a hatalomért [...] Barabás T. János úgy véli, az SRI a román politikai elit lecserélését akarja elérni, amiben használni fogják a magyarkártyát, így Magyarország jelentős információs támadásokra számíthat Romániából."
https://magyaridok.hu/kulfold/soros-szervezet-akcioja-liviu-dragnea-ellen-3654659/

Hozzá kapcsolódik:
"A Dragneát is érintő, korrupciós ügyekbe keveredett útépítő cég, a Tel Drum dokumentumait egy Teleorman megyei polgár találta a földjén, egy bőröndben, majd átadta az oknyomozó újságíróknak." -ez már csak így szokott lenni.:)
https://www.foter.ro/cikk/20181108_...zivarogtato_oknyomozo_portal_megfelemlitesere
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
"A Hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek tízparancsolata

1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.

2.) A nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.

3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a “fehér” propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a “szürkét” (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a “feketét” (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezek karöltve azon kell munkálkodjanak, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentsék a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.

4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek, akik ezt az érvet (“majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk”) évszázadokon keresztül hajlandó benyelni és elfogadni.

5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetők egyszerűen kell megfogalmazzák az üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.

6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.

7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.

8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.

9.) A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.

10.) Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Ezt elérendő belső (és titkos) nyilvántartásokat kell fektetni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani. Megfoghatatlan, érzelmi töltetű, nagy és közös célokat kell kitűzni, amelyek alkalmasak arra, hogy lelkesítsék a tömegeket. Ha nyilvánosságra kerülnek, ezeket a törekvéseinket határozottan (ha kell: erőszakosan) tagadni és cáfolni kell.

Noam Chomsky - Sylvain Timsit"

Annyit illik hozzátenni, hogy Chomsky szerint ezt nem ő írta, a szerző vszeg Timsit.

http://www.urbanlegends.hu/2014/03/chomsky-tizparancsolata-hoax/
 
  • Tetszik
Reactions: Ratamahata

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Új tagként ez egy kissé alulértekelt topiknak látszik, pedig sztem az információs hadviselés nagyon is forró téma. Úgyhogy ha valakinek van kedve erről agyalni, vitapezsdítő feltevésem a következő: senki, soha nem mond igazat.

Ezt nem orosz trollként állítom, hanem abból következik, hogy ez is egy hadviselési mód. Olcsó és hatékony lehetőség, ami azért is vonzó keleten, mert a nyugati szólásszabadságra építve tud eredményt elérni. Nyugatról sokkal nehezebb ezekkel a módszerekkel keletre lőni, mert ott a nyilvánosság kontrolláltabb -- cserébe viszont erősebbnek tűnik a szamizdat hitelessége.

Mivel hadviselésről van szó, az érintett felek egyike sem érdekelt az "igazmondásban". Ráadásul a kommunikációs szakemberek már régóta nem "tényekben" vagy "információban" gondolkodnak, hanem ún. "konstrukciókban", "sztorikban" és "narratívákban". (Ezek végső soron kb. ugyanazt jelentik.) Ezek célja nem is pusztán a klasszikus dezinformáció, hanem az "elmék beállítása". A jól "beállított" hírfogyasztó magától építi tovább a konstrukciót, azaz minden hírt és eseményt a beállításnak megfelelően fogad be, és helyez el a saját világképében. Dióhéjban ennyi, vessetek a vérmókusok elé. :)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 494
113
“If you don't read the news, you're uninformed. If you read the news, you're mis-informed.”

Nem véletlenül van ez a "bölcsesség" az aláírásomban már elég régen... :confused:
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and FilcTroll
T

Törölt tag 1526

Guest
Válaszlépésre készül az EU az ellenséges propagandával szemben

A képviselők határozottan elítélik a választásokba és népszavazásokba történő külső beavatkozást. A tagállamoknak úgy kellene átalakítaniuk a választási szabályaikat, hogy megelőző jelleggel fel tudjanak lépni a választások során a dezinformációs kampányok, kibertámadások és a szólásszabadság korlátozása jelentette fenyegetés ellen, véli a Parlament. A Parlament, okulva a brexit népszavazás és a Facebook/Cambridge Analytica botrány tanulságaiból, egy másik, keddi szavazás során jogszabályt fogadott el a 2019-es európai választások során felhasznált adatok védelmére. Az új szabályok pénzbüntetéssel sújtják azokat az európai politikai pártokat vagy alapítványokat, amelyek a választási kampány során szándékosan visszaélnek személyes adatokkal.

A képviselők a közösségi médiát működtető vállalatok, az üzenetküldő szolgáltatások és a keresőmotor-szolgáltatók jogi szabályzását kérik. A rendszeres álhíreket gyorsan el nem távolító vállalatokat felelősségre kell vonni. A hatóságoknak ezen kívül képesnek kell lenniük a politikai tartalmak szerzőinek vagy szponzorainak beazonosítására és megtalálására. A 489 szavazattal, 148 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők felkérik a tagállamokat, hogy „növeljék az orosz félretájékoztatási kampánnyal kapcsolatos tudatosságot, ugyanis ez jelenti a félretájékoztatás elsődleges forrását Európában”. Anna Elżbieta Fotyga (ECR, Lengyelország) jelentéstevő szerint „A dezinformáció megmérgezi az agyat. Mára tagadhatatlanná vált, hogy a Kreml ellenséges propagandával támadja intézményeinket és társadalmunkat, és a támadás egy szélesebb stratégia része. A válaszlépéseink alapját az ellenálló társadalom, az átlátható média és a pluralizmus ösztönzése adja, a cenzúra elkerülése mellett.”

Az állásfoglalás az Európai Külügyi Szolgálat jelentésére reagál. A jelentés a 2016. november 23-i, a propaganda elleni uniós stratégiai kommunikációról szóló parlamenti állásfoglalásra válaszul készült.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 478
113
Válaszlépésre készül az EU az ellenséges propagandával szemben

A képviselők határozottan elítélik a választásokba és népszavazásokba történő külső beavatkozást. A tagállamoknak úgy kellene átalakítaniuk a választási szabályaikat, hogy megelőző jelleggel fel tudjanak lépni a választások során a dezinformációs kampányok, kibertámadások és a szólásszabadság korlátozása jelentette fenyegetés ellen, véli a Parlament. A Parlament, okulva a brexit népszavazás és a Facebook/Cambridge Analytica botrány tanulságaiból, egy másik, keddi szavazás során jogszabályt fogadott el a 2019-es európai választások során felhasznált adatok védelmére. Az új szabályok pénzbüntetéssel sújtják azokat az európai politikai pártokat vagy alapítványokat, amelyek a választási kampány során szándékosan visszaélnek személyes adatokkal.

A képviselők a közösségi médiát működtető vállalatok, az üzenetküldő szolgáltatások és a keresőmotor-szolgáltatók jogi szabályzását kérik. A rendszeres álhíreket gyorsan el nem távolító vállalatokat felelősségre kell vonni. A hatóságoknak ezen kívül képesnek kell lenniük a politikai tartalmak szerzőinek vagy szponzorainak beazonosítására és megtalálására. A 489 szavazattal, 148 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők felkérik a tagállamokat, hogy „növeljék az orosz félretájékoztatási kampánnyal kapcsolatos tudatosságot, ugyanis ez jelenti a félretájékoztatás elsődleges forrását Európában”. Anna Elżbieta Fotyga (ECR, Lengyelország) jelentéstevő szerint „A dezinformáció megmérgezi az agyat. Mára tagadhatatlanná vált, hogy a Kreml ellenséges propagandával támadja intézményeinket és társadalmunkat, és a támadás egy szélesebb stratégia része. A válaszlépéseink alapját az ellenálló társadalom, az átlátható média és a pluralizmus ösztönzése adja, a cenzúra elkerülése mellett.”

Az állásfoglalás az Európai Külügyi Szolgálat jelentésére reagál. A jelentés a 2016. november 23-i, a propaganda elleni uniós stratégiai kommunikációról szóló parlamenti állásfoglalásra válaszul készült.

Úgyhogy, hogy ilyen ne lehessen a világban, gyorsan ismerjük el minél többen Guiadót Venezuela elnökének, mert csúnya, nagyon csúnya dolog egy ország választásába, életébe beleavatkozni gonosz propagandával.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and zeal
T

Törölt tag 1526

Guest
Hamis Twitter- és Facebook-fiókok álhíreinek tömege segíti a kormányzó, jobboldali Likud párt választási kampányát Izraelben egy közösségi médiát megfigyelő szervezet előzetes jelentése szerint - közölte hétfőn a Jediót Ahronótra hivatkozva az MTI. A hamis twitter- és facebook-fiókok több mint 130 ezer üzenetet juttattak el héber nyelven mintegy 2,5 millió izraelihez, amióta bejelentették az új választásokat. A szövegek a Likus pártot és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt segítik, és általában legfőbb ellenfelét, Beni Ganzot feketítik be. A leleplező jelentést a Big Bots Project nevű, automatizált twitter- és facebook-fiókok megfigyelésével foglalkozó független szervezet készítette, amit a Haifai Egyetem, valamint számítógépes és jogi szervezetek képviselői együtt alakítottak a parlamenti választások tisztaságának ellenőrzésére. A Likud párt a laphoz eljuttatott válaszában azt állítja, hogy nincs köze az álhíreket terjesztő hálózathoz.

A jelentés szerint a hálózat Twitter- és Facebook-fiókjain közzétett üzeneteket gyakran továbbítják a Likud kampányának vezetői, és a miniszterelnök fia is. "A hálózat manipulációkkal, rágalmazással, hazugságokkal és pletykák terjesztésével foglalkozik. A legforgalmasabb napokon több ezer tweetet küld ki" - írják a jelentésben. A hálózat aktivitása ötszörösére fokozódott a választások decemberben történő bejelentését követően, és különösen kiemelkedő volt a Netanjahu számára különösen fontos időszakokban - többek közt az ellene irányuló vádemelés bejelentésekor.
https://index.hu/kulfold/2019/04/01/izrael_valasztas_likud_alhir/
 
T

Törölt tag 1526

Guest

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
181
43
Jelentés az EU dezinformációk elleni akcióiról. Az EP választás alatt is feltűntek a robotokkal és hamis fiókokkal terjesztett dezinformációk, de nem volt nagy hatásuk mert már az EU is jobban ismeri az ilyen hálózatokat és a közösségi oldalak is felléptek ellenük, a Facebook 2.2 milliárd hamis fiókot zárt be, a Twitter 77 milliót, a Youtube 3.4 milliót.
https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/factsheet_disinfo_elex_140619_final.pdf

Érdekes egy dolog ez; egyáltalán nem biztos hogy a bezárt fiókok valójában egyáltalán aktívak lettek volna, politikai üzeneteket közöltek volna, illetve valóban hamis állításokat tettek volna ha mégis politikai agitációt folytattak.
Churchill-nek volt egy jó mondása:
"Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam."
Kb itt is ugyanez a helyzet. Nekem személy szerint van kb 15 email fiókom, twitterem és instagramom is mellé plusz a facebook. Más kérdés hogy ebből valójában 2 email fiókot használok valójában.

Másrészt egy alapvetően politikailag kiegészült gazdasági eredetű (de még mindig politikai) összefogásban bezárnak olyan vélemény-nyilvánító fiókokat, amik esetleg nincsenek összhangban az uralkodó irányelvekkel.
Elgondolkodtató egyrészt a vélemény-nyilvánítás szabadsága kapcsán, illetve csak akkor szabad kimondanod amit gondolsz amíg egyetértesz a trenddel?
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Érdekes egy dolog ez; egyáltalán nem biztos hogy a bezárt fiókok valójában egyáltalán aktívak lettek volna, politikai üzeneteket közöltek volna, illetve valóban hamis állításokat tettek volna ha mégis politikai agitációt folytattak.
Churchill-nek volt egy jó mondása:
"Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam."
Kb itt is ugyanez a helyzet. Nekem személy szerint van kb 15 email fiókom, twitterem és instagramom is mellé plusz a facebook. Más kérdés hogy ebből valójában 2 email fiókot használok valójában.

Másrészt egy alapvetően politikailag kiegészült gazdasági eredetű (de még mindig politikai) összefogásban bezárnak olyan vélemény-nyilvánító fiókokat, amik esetleg nincsenek összhangban az uralkodó irányelvekkel.
Elgondolkodtató egyrészt a vélemény-nyilvánítás szabadsága kapcsán, illetve csak akkor szabad kimondanod amit gondolsz amíg egyetértesz a trenddel?
A hamis fiókokkal és a robotokkal visszaélnek a szólásszabadsággal, mondják csak ki amit gondolnak a saját fiókjukkal, de ne bolondítsák az algoritmust robottrollok millióival, az ilyen hálózatokat le kell kapcsolni, a valós személyeket megilleti a szólásszabadság, a robottrollok meg fellebbezzenek az Emberi Jogok Európai Bíróságánál.