[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Egyébként a két legelső példádban szerepló kép nem hamis, csak az eredeti nem mutatott jól a médiának, ezért beállították. Vagy azt gondolod, hogy a gyóztesek egy rossz minőségű képpel akarták kommunikálni a győzelmüket. Mindkét zászlós esemény megtörtént. Ja, nem pont akkor, nem pont azokkal a szereplőkkel, de mégis....Szerintem ez semmit nem von le semelyik értékéből, mert a szimbolikus jelentőségük volt a lényeges...
Itt akár ugyanez is lehetett helyzet.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 592
113
Ja. A klórgázpalack is magától esett át a tetőn.

Alapvetően azért nem hiszünk ebben az egész sztoriban, mert Asszadnak semmi haszna nem származhatott a vegyi támadásból, sőt, igazából ő volt az egyetlen, akinek aztán úgy hiányzott, mint púp a hátára. Nyerőben van / volt anélkül is, hogy el akarná gázosítani a saját volt / leendő lakosságát, ellenben bizton remélhette tőle az amerikai támadást.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Ez volt?
8HpbkeA3QxU.jpg

wNzQNn55wP8.jpg
 

neptun892

Well-Known Member
2016. augusztus 13.
304
484
63
Nagyon nagy ellentmondás van az orosz védelmi minisztérium támadásról és a támadás Pentagon eligazításának leírásában. A Pentagon szerint csak három, nem létező szíriai vegyi fegyverhez kapcsolódó helyet céloztak meg: „Ez a kombinált katonai sztrájk három különböző szíriai vegyifegyver-program célpontja ellen irányult”.

Nincs semmi értelme 35 cirkáló rakétát küldeni mindazon nem kemény, nem védett célpontok ellen, mint például a most elpusztult Barzeh kutatóközpont, amely egy kis kétszintes épületegyüttes volt (a pusztítás képe), és kémiai fegyverektől mentesnek nyilvánította az OPCW. Miért használna az amerikai katonaság ilyen nagy pontosságú fegyvereket, csak három célpont ellen? Ez rendkívül szokatlan, és egyáltalán nincs értelme.

Az oroszok , valamint a helyszínen lévő más források részletesen ismertetik még a többi célt:

Négy rakéta célzott Damascus nemzetközi repülőtérre; 12 rakéta az Al-Dumayr-i repülőtérre, az összes rakétát lelőtték.

18 rakéta célzott a Blai-légi támaszpontra, a rakétákat lelőtték.

12 rakéta célzott a Shayrat légi támaszpontra, minden rakétát lelőttek. A támadás nem befolyásolta a légi bázisokat.

Kilenc rakétát lőttek az üres Mazzeh repülőtérre, ebből ötöt lelőttek.

Tizenhat rakétát lőttek Homs repülőtérre, ebből tizenhármat lelőttek. Nincsenek súlyos pusztítások.

Összesen 30 rakétát lőttek Barzah és Jaramana közelében lévő létesítményekre. Hetet közülük lelőttek.

Az orosz jelentés szerint legalább hat repülőteret céloztak meg. A Pentagon nem jelentett be támadást a szíriai repülőterek ellen, de azt állítja, hogy túl nagy számú cirkáló rakétát indított állítólag mindhárom célpontra. A szíriai ellenzéki SOHR nyolc célpontról számolt be , és azt állítja, hogy a szíriai légvédelem legalább 65 cirkáló rakétát lelőtt. Az oroszok azt mondják, 71-et lőttek le, miközben a Pentagon szerint egyetlen cirkálórakétát sem találtak el.

Legalább három másik forrás megerősíti az események orosz változatát. A Pentagon hazudik. A támadás egy amerikai kísérlet volt, hogy a repülőterek megsemmisítésével leállítsa a szíriai légierőt. Nem sikerült, és a Pentagon elrejtette ezt a kudarcot. Az amerikai média jelenti ezt az ellentmondást?

http://www.moonofalabama.org/

A múlt héten az amerikai támadás Szíria elleni támadása dominált:
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Roland Dumas volt francia külügyminiszter franciául nyilatkozik, angol felirattal.

A politikus hangsúlyozta, hogy brit kormánytisztviselők mondták el neki a 2011-ben megkezdődött szíriai tiltakozások és konfliktusok előtt már két évvel: a damaszkuszi kormány Izrael-ellenes álláspontja miatt nyugati támogatottságú kormányváltást akarnak.

 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Ja. A klórgázpalack is magától esett át a tetőn.

Rég nem vigyorogtam ilyen jót. Szerinted klór gáz palackokkal bombáznak?
Vagy én értettelek félre?

Más
Tegyük fel (csak tisztán költői kérdés ként), hogy kiderül, nem is volt vegyi fegyver bevetés, akkor felelősségre vonnak valakit a CIA-nál? Irak után volt felelősségre vonás?
 

vendeg2

Well-Known Member
2015. február 6.
513
471
63
Rég nem vigyorogtam ilyen jót. Szerinted klór gáz palackokkal bombáznak?
Vagy én értettelek félre?

Más
Tegyük fel (csak tisztán költői kérdés ként), hogy kiderül, nem is volt vegyi fegyver bevetés, akkor felelősségre vonnak valakit a CIA-nál? Irak után volt felelősségre vonás?


Persze, ujjáépítik a lerombolt épületeket és pótolják az elveszett felszerelést. A szírek. Saját pénzből.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
Én nem hiszem, hogy bármiféle gáztámadás történt volna.

Nézzük a támadás bizonyítékait:

1. A White Helmet állítja.
Ezt a szervezetet egy "nyugalmazott" angol katonatiszt - James Lemesurier- szervezte össze (kb. 2012-14.-ben), helyi, valóban civil kutató-mentő csapatokból.
Ők azok, akik kiássák az embereket a romok alól.
A tiszt nem azért nyugalmazott, mert már öreg lenne, meg lehet nézni a fotóit, egészséges, negyvenes ember, élete delén. Állítólag hírszerző tiszt is, de erről nem találtam biztosat.
A White Helmet legfőbb támogatói a Mayday Rescue (amit szintén az említett tiszt alapított, 2014ben),
ill. egy bizonyos Chemonics, ami washingtoni székhelyű, (1975-ös alapítású) amerikai kormányszerv, működése erősen vitatott (lásd pl. haiti-i földrengés).
Fordítsuk meg a helyzetet.
Egy segélyszervezet, amit egy volt KGB-s tiszt alapít, megvádolja - mondjuk Szaud-Arábiát- hogy vegyi fegyvereket vet be Jemenben.
A nyugati sajtó vajon mennyire adna hitelt az állításaiknak?

2. A videók.
Ime a mostani "támadásról" készült film:

Hasonlítsuk össze a 2013-as gáztámadásos videóval:
http://indavideo.hu/video/Kelet_Gouta_szaz_serult_a_vegyi_granat_miatt

Csak nekem tűnik fel a különbség?
Az első videón megijedt emberek vízzel locsolják egymást, míg a másikon szenvedő, agonizáló embereket látni, akik azt se tudják, mi van.

További érdekesség, hogy mindkét támadás pont a kelet-gútai Dumában történt.
Csak nem azért, mert 2013 után ezeknek az embereknek már elég annyit kiáltani, hogy gáztámadás, mire egyből (megjegyzem érthetően és logikusan) elkezdik vízzel locsolni egymást, amit azután klasszul le lehet filmezni?

2013ban egyébként még mustárgáz és szaringáz volt a fegyver, ami most klórgázra módosult.
A klórgáz és a mustárgáz égési sérüléseket okoz, a szarin nem.

2013ban még senki nem hivatkozott a White Helmetre, hiszen közvetlenül ez után rántották össze.
Csak nem - többek közt- ezért?

Egy szó mint száz, nekem ez inkább egy profi médiahecknek tűnik, ami szépen kapcsolódik a Skripal ügyhöz.

Egyébként amikor az oroszok megvádolták a briteket azzal, hogy ők rendezték meg a történteket, akkor a brit külügyminiszter azzal vágott vissza, hogy abszurd feltételezni, hogy a brit kormánynak bármi köze lehet vegyifegyver-támadáshoz.
(Ami hitelesen hangzik a Porton Down-ban évtizedeken át folytatott emberkísérletek fényében)
Értitek?
Nem a színlelés vádját cáfolta,
hanem olyasmit, amit senki nem állított.

A büntetésből lebombázott barzeh-i központban pedig tavaly (vagy tavaly előtt) nem talált semmit a Nobel-békedíjjal kitüntetett OPCW.

Ez van.